Geplaatst

Imago-onderzoekje: kent u T?

In mijn studietijd heb ik me een poosje ‘verdiept’ in het vakgebied van de ‘Methoden en Technieken van het Wetenschappelijke Onderzoek’.  Het doel is natuurlijk een onderzoek als objectief en wetenschappelijk, dus objectief, te herkennen. Of niet natuurlijk. Aan de ene uiterste staat dan het wetenschappelijke en aan de andere uiterste het slechte, manipulatieve en/of propagandistische.

Neem nu als voorbeeld een imago-onderzoek van, pak ‘m beet een gemiddelde provinciestad als Tilburg. Collega-blogger Henk Kuiper heeft geen goed woord over voor de huidige T-campagne die hij ziet als middel om de ware identiteit van Tilburg er onder te krijgen. "Wat bezielt deze gemeente?"vraagt Henk zich vertwijfeld af in zijn laatste bijdrage: "Op de Heuvel wordt straks niet eens de authentieke doorgroei van de oude Lindeboom teruggeplant. "Te gevoelig voor vandalen", zo liet een ambtenaar weten. Inderdaad: te gevoelig voor de vandalistische gemeente Tilburg zelf, zo begrijpen we nu. Te vandalismegevoelig voor de gemeente "T" met de discriminerende campagne ‘T in plaats van Til (Tilia/Lindeboom)’! ", aldus Henk.

Nu ga ik een heel eind mee in het denken van Henk Kuiper over de campagnes van de gemeente. Maar objectief bezien, is er toch goed nieuws. Namelijk dat er drie nazaten van de oude (in 1994 uitgerukte ) lindeboom worden teruggeplant op de Heuvel. De LST heeft dat idee van Van Beurden ook doormiddel van schriftelijke vragen ondersteund! En zowel wethouder Hamming en Moorman hebben aangegeven wel open te staan voor de herplant van de doorgeschoten boom van Kuiper mits die aangesterkt en groter zou zijn. Wij zouden ook graag die authentieke doorgroei van de oude Lindeboom terug willen op de Heuvel.

De hierboven beschreven argumentatie klopt dus niet. Dat is jammer want de T-campagne verdient namelijk wel degelijk kritiek. Tilburg (althans een deel van BESTUURLIJK TILBURG) wil zich  profileren als cultuurstad. Als stad van makers. Natuurlijk….cultuur en makers moeten ook de ruimte krijgen, maar je mag je in ieder geval AFVRAGEN of die beeld- c.q. imago-bepalend zijn voor de gemeente Tilburg. Als je al een onderzoekje start, zou je compleet blanco moeten starten en jezelf en anderen moeten (af)vragen ‘Wat schiet me te binnen bij de naam Tilburg?’ Verschillende antwoorden zouden kunnen zijn: Willem II, veel groen aan de rand van de stad, beperkt winkelaanbod in het centrum, Festival van het Levenslied, de Schouwburg, dichtbij de Efteling en de Beekse Bergen. Om maar wat te noemen. (ik durf met elke lezer van TilburgZ overigens om een krat bier te wedden dat bijvoorbeeld de gemiddelde inwoner van Groningen bij de naam Tilburg eerder ‘groen, bosrijk en Efteling’zal noemen dan ‘creatieve bedrijvgheid’‘

Logisch is dus dat je als onderzoeker bij een imago-onderzoek inzet op trefwoorden als ‘vermaaksindustrie, recreatie, groen, gezellig, gastvrij’. Maar nee. De eerste manipulatie begint al bij de selectie van de begrippen. Daar moet je als kritisch buitenstaander dus al zeer kritisch naar kijken. Waarom vragen de imago-onderzoekers de respondenten naar hun mening over Tilburg als ‘vernieuwend met ruimte voor creativiteit’, als ‘stad met ruimte voor experimenteren’?  Zijn dat nu die typische Tilburgse kenmerken?  En met Henk Kuiper en anderen vraag ik me vooral af welke kenmerken hier gediscrimineerd worden.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

45 reacties op “Imago-onderzoekje: kent u T?”

 1. chris avatar
  chris

  Tilburg is gewoon Kruikenzeikersstad

 2. Wies van Wessem avatar
  Wies van Wessem

  Hoi Arjen,

  Is dat onderzoek digitaal in te zien? Ben er wel benieuwd naar.

  Ik denk trouwens dat iemand uit Groningen bij de naam Tilburg eerder aan beton denkt, dan aan groen. En 'Efteling' is toch een beetje pronken met andermans veren…

 3. Peter van den Hoven avatar
  Peter van den Hoven

  Beste Wies,

  Je schrijft ik denk dat iemand uit Groningen bij de naam Tilburg eerder aan beton denkt dan aan groen is naar mijn mening een verkeerde conclusie

  Ik denk ze buiten Tilburg direct denken aan de wachtgeldaffaire, de belachelijke cityring, de dure snoepreisjes,groene daken,het draaiend huis en als klap op de vuurpijl de donatie aan Adje van 7,5 miljoen euro

  Ik word daar in mijn vriendenkring van buiten de stad op aangesproken en dat is veelzeggend.

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Peter,
  Wat fijn Peter dat je over de groene daken wordt aangesproken want zoals je weet door de staatssecretaris als beste raadsvoorstel van 2007 uitgeroepen.
  En nog prettiger vind ik het je te kunnen laten weten dat het ministerie van VROM inmiddels bedrijven die een vegetatiedak aan willen leggen het mogelijk maakt een groen dak als milieu-investering aan te merken waardoor bedrijven deze volledig van de winst van de onderneming te mogen aftrekken waardoor er buitengewone kansen voor bedrijven worden geboden een dergelijke voorziening mogelijk te maken.
  Je kunt de belangstelling bij je vrienden nog meer verhevigen door ze te wijzen op het aanwijzingsbesluit van de minister op:
  http://www.vrom.nl/docs/vamil/aanwijzingsre er zal nog veel meer volgen, ook dat garandeer ik je bij deze……

  vwb het in den lande alom geprezen draaiend huis is in de landelijke media dermate veel positieve waardering dat ik hier niet verder over hoef uit te weiden lijkt me.
  Ik word er in elk geval – zeer tot mijn genoegen -alleen maar in de meest positieve zin over aangesproken en ben er buitengewoon trots op dat Tilburg deze international binnen haar grenzen heeft weten te halen.

 5. arjen avatar
  arjen

  Ja, Tine, en aansluitend daarop vertelt 'Festipet'en Udenhout-bobo Leo Dubbeldam over de ambitie van het vormgeven van

 6. Peter van den Hoven avatar
  Peter van den Hoven

  Beste Tine,

  Die lui die daar subsidie voor geven komen uit dezelfde club als waar jij deel van uitmaakt dus dat is niet zo vreemd.
  Probeer de twee onderwerpen eens uit te leggen tegen de gemiddelde Tilburger en dan bedoel ik niet de elitaire clubjes waar jij nogal hoog over opgeeft. ( de LST is daar nooit aanwezig roep je altijd )

  Wij voelen ons daar niet thuis en begeven ons onder de gewone mensen !!

 7. arjen avatar
  arjen

  geef me je e-mail adres maar Wies. Dan mail ik t je wel.

 8. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @peter van den hoven

  Tja, sorry Peter, maar het is gewoon een nieuwe subsidiemaatregel van een ministerie waar ook jij en jouw vrienden gewoon recht op hebben, van een regering waar ook jij en jouw vrienden op dit moment de beleidskaders van aangereikt krijgen en waar je al dan niet gebruik van kunt maken.Als het je niet uitkomt of je vind het waanzin:gewoon lekker passen ditmaal.

  Als je een andere regering wenst die minder kwalitatieve milieumaatregelen neemt zul je echt als LST landelijk aan de bak moeten. Vooralsnog kan ik alleen maar constateren dat er een nieuwe beleidsmaatregel door de minister wordt getroffen waar kennelijk een meeerderheid voor bestaat in Nederland en waar ik bijzonder blij mee ben.

 9. arjen avatar
  arjen

  Kan zijn Tine, maar de ondernemer moet eerst zelf investeren. Daar moet je maar de financiele ruimte voor hebben……Elke aftrekpost gaat eerst ten koste van de winst.

 10. avatar
  Anoniem

  Ja Arjen, zucht, ik kan het weten als kleine startende ondernemer.

 11. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen

  Dat is dus wat ondernemers gebruikelijk zijn te doen: investeren. 'De cost gaet voor de baet' is een oud Nederlands koopmansgezegde en is nog steeds waar. Als ondernemer weet jij dat als geen ander.
  Nu investeren in milieumaatregelen levert met almaar stijgende branndstofprijzen vanwege schaarste aan grondstoffen op termijn beslist winst op. Ipv afkraken zou het volgens mij interessanter zijn mij te steunen in mijn lobby om de overheid te vragen om bijv. kleine ondernemers (zoals Renee bijv.)maar ook particulieren nog meer tegemoet te komen (bijv. door renteloze leningen, velaging BTWtarief etc.) die investeringen te doen die je als overheid voor het milieu belangrijk vindt.

 12. avatar
  Anoniem

  Vergis ik me nu of wat? Ik moet investeren in het milieu? En dan krijg ik als cadeautje renteloze leningen en btw verlaging. Maar deze cadeautjes van de overheid kosten de overheid ook weer geld wat ze mislopen. Uit welke pot gaan ze dat misgelopen geld dan weer halen?

  Bovendien, als kleine ondernemer (ambulante handelaar met vaste weekmarkten) doe ik al aan het milieu:
  – schone diesel (auto ook met katalysator)
  – ik gebruik op de markt geen stroom
  – Al het verpakkingsmateriaal breng ik zelf netjes weg naar de daartoe aangewezen plaatsen (weet je wat mij kost?)
  – Ik doe veel aan hergebruik van verpakkingsmateriaal daar waar mogelijk is. Daar krijg ik toch ook geen geld voor?

  Bovendien: renteloze leningen, een ridicuul idee. Beter is het om een klein bedrijfje op te bouwen zonder schulden, misschien is dat wel een leuk cadeautje voor de startende ondernemer: een jaar lang hulp bij de voorberedingen treffen zodat je met weinig geld een bedrijfje kunt starten zonder schulden te maken. Juist ja, ik ben van de anti-leen campagne!

  Je kan me veel vertellen Tine, maar in Sinterklaas geloof ik toch echt niet meer.

  Dat er iets aan milieu gedaan moet worden, ben ik met eenieder eens. Maar proces had al in de jaren zeventig toen ik in de kleuterklas zat al moeten beginnen, en toen was de boodschap van de politiek: "het zal wel niet zo'n vaart lopen".
  Nu moeten wij maar met z'n allen achter de feiten aanlopen?

 13. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Renee

  "Dat er iets aan milieu gedaan moet worden, ben ik met eenieder eens. Maar proces had al in de jaren zeventig toen ik in de kleuterklas zat al moeten beginnen, en toen was de boodschap van de politiek: "het zal wel niet zo'n vaart lopen".
  Nu moeten wij maar met z'n allen achter de feiten aanlopen?"

  Beste Renee, als we dat niet doen, waar zijn dan de generaties na ons? Inderdaad een goede constatering dat we achter de feiten aanlopen, maar om dan nu maar het bijltje erbij neer te gooien, zou denk ik catastrofaal zijn!!!

  We gaan nu toch ook niet in een keer niets meer aan wegenonderhoud doen in Tilburg, omdat daar de afgelopen 5 jaar ook niets aan is gedaan???

  Nee laten we alles wat we kunnen doen, ook echt doen!

 14. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Ik denk juist dat het probleem van Tilburg is dat we geen imago hebben… Vraag mensen van boven de rivieren wat Tilburg te bieden heeft, en ze denken aan een stad zo groot als Arnhem of Delft. Na enig peinzen herinneren ze zich wel de KUT, KUB en oh..heet dat nu UvT. Ze weten voor de rest iets met kermis en dat is het dan… Dat er zoveel studenten zitten is onbekend… Eveneens dat we allerlei andere dingen te bieden hebben… Gelukkig hebben we de evenementen, maar die zijn denk ik vooral per doelgroep bekend..

 15. arjen avatar
  arjen

  Ik ben het helemaal met je eens Betrokken Tilburger.
  Maar als ik iets over Tilburg zou willen vertellen aan buitenstaanders, zou ik zeer waarschijnlijk iets anders vertellen dan wat de beleidsmakers nu doen. Ik kom van oorsprong uit Rotterdam, ben na een korte onderbreking in Tilburg (en nu Udenhout) blijven hangen. En elke dag realiseer ik me hoe graag ik hier woon!

 16. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen.. wat een heerlijke dag vandaag! We zijn het weer met elkaar eens.. inderdaad.. een heerlijke stad om in te wonen…

  Maar vertel eens… hoe vertegenwoordig jij Tilburg dan, buiten de grenzen? Hoe zet jij Tilburg op de kaart??

 17. arjen avatar
  arjen

  Betrokken Tilburger. Je weet hoe bescheiden ik ben….maar ik nu je me het zo vraagt… ik heb al meerdere boeken over Tilburg gepubliceerd.
  En wat 'kaart' betreft, ik heb altijd DUIZENDEN EURO's bij Suurland/Vademecum moeten betalen uit eigen zak voordat ik een kaartje met Tilburg mocht publiceren. Wat dat betreft, heeft de gemeente Tilburg voor promotionnele doelen ook nog nooit iets geregeld!
  Overigens wat hen JIJ onder eigen naam ooit geregeld om Tilburg op de kaart te zetten?

 18. chris avatar
  chris

  De zogenaamde "Betrokken Tilburger" durft al niet eens zijn/haar eigen naam te publiceren,… laat staan dat zo iemand Tilburg op de kaart kan zetten…..

 19. avatar
  Anoniem

  Toevalligheden bestaan niet zeg ik altijd , alhoewel………..
  Ik schreef dat ik van de anit-leen campagne ben
  PVDA-staatssecretaris start vandag met de campagne "blijf positie" om mensen te wijzen op de risico's van lenen. Zou hij hiermee ook de renteloze leningen van de overheid bedoelen? Nee toch ?

 20. avatar
  Anoniem

  de campagne heet dus "blijf positief", had nog niet genoeg koffie op :D.

 21. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Arjen, je begreep mij echt verkeerd! Mijn vraag aan jou is een serieuze vraag… Ik ben echt geinteresseerd in het Tilburg van jou… Wat zijn de dingen waar jij aan denkt!

  Ik heb zelf wel een en ander gedaan… vooral in mijn studententijd veel promotiewerk gedaan voor de KUB en zelfs nog even UvT… Daarin altijd ambassadeur geweest…

  Mijn keywords voor Tilburg zijn dan ook:
  – Gezellig
  – "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg"
  – Evenementen
  – Onderwijs
  – Horecastad
  – Aldi onder steden… Je moet goed zoeken, eerst wat rommel opzij schuiven, maar dan heb je echt goede producten en voor weinig geld!

 22. arjen avatar
  arjen

  O, bedoel je t zo BT. Dan ga ik achter je rijtje staan. Maar er is veel meer:
  wat dacht je van de oude lintenstructuur waardoor de natuur heel ver de stad in komt
  En oude boederijen en dorpskernen midden in de stad, kloostertuinen
  katoholiek erfgoed
  En inderdaad heel veel onderwijsfaciliteiten
  Aan de rand van de stad unieke landschapsparken als Moerenburg, een nat natuurgebied als De Brand waar binnenkort 20% meer biodiversiteit komt, de Loonse en Drunense Duinen de vennen in Oisterwijk (+ toch Oost Tilburg)recreatiemogelijkheden als de Beekse Bergen en de Efteling dichtbij.
  Tilburg ligt bovendien in het hart van de regio met historische steden als Breda en Den Bosch op korte afstand.
  Betaalbare woningen, lage woonlasten, ruimte voor bedrijven (nou ja?).
  Musea en cultuurpodia in de stad en de nabije omgeving.
  Zo kan je een aardig rijtje maken waar je als stad trots op kan zijn en waarmee je toekomstige bedrijven en inwoners kunt trekken. Ik heb voor reclamebureaus heel wat wervende tekstjes moeten schrijven voor nieuwbouwprojecten en waarin standaard de volgende ingedri

 23. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Nou Arjen,

  We kunnen elkaar de hand schudden!! Inderdaad allemaal punten die kloppen als een bus!!!

 24. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen…

  Zit vanaf mijn heerlijke terras nog even verder te filosoferen

  Voor jou als uitgever zeker interessant… Een crossmediaal initiatief (dus filmpjes em boeken) om Tilburg overal in den lande op de kaart te zetten… Maar waar dan ook de Tilburgers aan het woord komen, met Tilburgse verhalen…

  Ken je "In Europa" van Geert Mak? Ook een schitterend boek, met een mooie serie…

  Maar dan "in Tilburg"… Gratis idee!!!

 25. arjen avatar
  arjen

  Leuk idee BT, maar dat is wellicht meer iets voor het Stadsmuseum e.a.

 26. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen,

  Waar is je ondernemerschap??? Maar goed… laten we wachtne op het stadsmuseum dan…

 27. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Arjen @BT

  Vanmiddag gekregen (Arjen ook) De historische canon van Tilburg in vijftig verhalen. Uitgave stadsmuseum. zou leuk zijn om deze verhalen

 28. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Marjo

  Heel goed idee… Ook leuk om daar verhaaltjes van "normale" Tilburgers aan te hangen!!! Misschien leuk om dat vanuit de MIDI op te nemen? Zij hebben in ieder geval de faciliteiten!!!

 29. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Ja Arjen,

  'de bal kust de lat'…………hoorde ik vanavond bij de eerste wedstrijd van het WKvoetbal. Dat lijkt me in dit verband ook wel toepasselijk…….doen dus!

 30. arjen avatar
  arjen

  Ik kwam er zomaar op:
  "Tilburg is NATUURlijk TEGENDRAADS!"

 31. arjen avatar
  arjen

  @ Betrokken Tilburger schrijft: "Heel goed idee… Ook leuk om daar verhaaltjes van "normale" Tilburgers aan te hangen!!! Misschien leuk om dat vanuit de MIDI op te nemen? Zij hebben in ieder geval de faciliteiten!!!"

  Maar Betrokken Tilburger toch…. het hele bedrijfsplan van Adje is er toch op gebaseerd om hele volksstammen van BUITEN Tilburg te trekken voor zijn theatershows.

 32. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen……. toch iets niet helemaal goed begrepen vrees ik. Want het is wel degelijk de bedoeling dat dit Tilburgse volkstheater ruimte biedt aan diverse Tilburgse initiatieven. Als een faciliterend bedrijf.

  Laat onverlet dat van binnen en natuurlijk ook van buiten Tilburg velen de resultaten van al die creatieve bedrijvigheid zullen kunnen komen bekijken.
  Schroom dus niet om je evt.productie te melden bij de toekomstige directie.

 33. arjen avatar
  arjen

  Je hebt ten dele gelijk Tine, maar ik moest even denken aan de geprognotseerde bezoekersaantallen van de theatershows. Die aantallen haal je niet alleen uit Tilburg, hetgeen hiervoor gesuggereerd werd.

  Overigens, Marjo, wordt er in Tilburg al heel lang gepoogd de verhalen van gewone Tilburgers te koppelen aan verhalen en foto's. Bij de foto's van Beeld online van het Regionaal Archief bijvoorbeeld was er vroeger de mogelijkheid om je verhaal erbij te plaatsen. Helaas is daar niet zoveel gebruik van gemaakt.

  En Betrokken Tilburger…. prachtig boek 'Europa' van Geert Mak, maar dat is toch niet te vergelijken met 'Tilburg'. Zo ben ik met Stadsgidserij meegweest langs de plaatsen zoals die genoemd zijn in het boek van Helga Deen. Daar kwamen helaas maar 10 mensen op af. Dus, helaas…. ik ben er nog niet helemaal uit hoe een eventuele nieuw produktie gestale zou moeten krijgen.

 34. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  De 'T' is zo gek nog niet.

  Eerst snapte ik niet dat de 'T' met 'creatieve industrie' en zelfs met kunst te maken heeft. Ik vond het een beetje raar dat bijvoorbeeld museum voor hedendaagse kunst De Pont ging adverteren met de T en dat we een T podium en een kunstpodium T kregen. Maar zo gek is dat bij nader inzien niet: het woord kunst eindigt op de letter T. Vandaar.

 35. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Arjen

  Ik wijs je tevens nog op het boek dat verschenen is over het Tilburgs Dierenpark… Op een leuke manier wordt de geschiedenis van onze stad bellicht… Ik zou echt met de MIDI mensen gaan praten, net als Tine zegt!

 36. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Kwoot; Ik wijs je tevens nog op het boek dat verschenen is over het Tilburgs Dierenpark… Op een leuke manier wordt de geschiedenis van onze stad bellicht…Unkwoot
  Sorry beste betrokken Tilbo, maar ik heb het kleinood over Burgers Dierenpark ook toegevoegd aan mijn anderhalve meter boeken over Tilburg maar niet met trots. Het is leuk..misschien maar het Eppo en Robbedoesgehalte is wel erg groot. Niks mis mee verder (red. of eigenlijk dus wel) maar toch niet de historie van het Burgers Dierenpark eer aandoend. De Tilburgse stripcultuur is prima. Het kroegenboek van de oude nachtburgemeester vind ik een juweeltje, qua sfeer, tekeningen en teksten. Maar om nu overal een strip van te maken is zo jaren zestig. Ik zag er echt naar uit vanwege een zakelijke en familiaire verbondenheid met de oude dierentuin als jong broekie. De stripinsteek doet het onderwerp geen eer aan en dat is jammer. Het is meer een soort basisschooluitgave voor de onderbouw geworden. Zoals ook het statiegeintje van slechte kwaliteit was. Bbrrrr. We krijgen het festival van het absurdisme. Ook weer een return to the sixties maar dan zonder het vernieuwende van die sixties. De kreten van de sixties. De betrokkenheid van de sixties. Het engagement van die sixties. Meer toen werkte het waarom nu niet? Cultuurmakelaarij in optima forma? Nou nee, niet echt. Ouwe destijds frisse en tot nadenken aanzettende undergroundart die nu in nieuwe subsidiezakken nietszeggend verzuurd en van een heel matige tekentechnische kwaliteit is. Een enkele uitzondering daar gelaten.
  Als het Adje, sorry MidiTeater op theatergebied een afspiegeling moet gaan worden van de omarmde striptekencultuur is mijn advies aan de uitgevende heer Roos toch anders dan dat van Tine. In mijn ruim anderhalve meter boeken over Tilburg staan er ook enkele van zijn uitgeverij. Die toon ik toch met met behoorlijk meer trots dan de stripoefening van Burgers Dierenpark. Die appeleren net iets meer aan de volwassen belevingswereld dan de Eppo-uitgave over de dierentuin. Jammer want ik ben een echte Burgers Dierenpark fan.
  Trusten,
  Theo

 37. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  CULTUURMAKELAAR PRESENTEERT PLANNEN

  In 2009 zal in Tilburg een 'Festival van het Absurde' worden georganiseerd. Volgens cultuurmakelaar Matthijssen is het namelijk zo dat nergens in Nederland het absurdisme zo zijn oorsprong vindt als in Tilburg. Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. in Tilburg worden niet alleen knollen voor citroenen verkocht, maar wordt zelfs een loopje genomen met de cultuurhistorie, zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen in het centrum van de Oude Warande op pijnlijke wijze illustreren. Daar werden onlangs door een gemeentefunctionaris in een historische context geplante bomen brutaalweg uitgerukt, waarna op dezelfde plaats een afschuwelijk industrieel metalen geval werd neergezet dat voor kunst moet doorgaan.

  Kunst wordt meer en meer onderdeel van stadspromotie, een speeltje van de gevestigde orde, bedoeld om geld in het laatje te brengen: kunst als marketingproduct.
  De gevestigde orde opereert in Tilburg onder de 'T-vlag'. Niet voor niets dus heeft een vandaag in Stadsnieuws gepresenteerd nieuw kunstproject als titel 'T Huis dat StilStaat'. De 'T' moet er weer zo nodig worden bijgesleept. Het ziet er naar uit dat Matthijsen braaf een toontje meeblaast in de idiote Tilburgse 'T parade'. Het Festival van het Absurde is in Tilburg al lang aan de gang.

 38. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  TILBURG, STAD VAN HET ABSURDE

  Het zou me niet verbazen als Guus Meeuwis ook meedoet aan het Fesival van het Absurde. In z'n nieuwste liedje kweelt ie vijf minuten lang over kruiken en het 'Tilburgs bloed', waarmee het smerige drankje van een plaatselijke destileerder wordt bedoeld: de door sommige beleidsmakers gewenste 'cultuurindustrie' draait hier al op volle toeren. Wordt deze smartlap vol met vals sentiment de hit van 2009? Treedt Guus in het 'jubeljaar' op bij de breimachine op de Heuvel en worden we dan getrakteerd op schrobselnat, dat 'gezellige, typisch Tilburgse' drankje?

 39. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Theo,

  DAt is dan misschien ons leeftijdsverschil.. Ik vind het heerlijk om op deze manier dingen over mijn stad te weten te komen!

  Met een allervriendelijkste groet!

 40. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  VIERKANT TAARTJE MET TWEE T'S

  Afgelopen week was het dan zo ver. Op het Stadhuis van Tilburg mocht mevrouw Vreeman in aanwezigheid van de pers het eerste ToeperToetje opeten. Ook Stadsnieuws was erbij. In de zondageditie kunnen we lezen dat de bedenkers van het vierkante baksel waarop twee T's staan, hun 'kindje op een zorgzame manier groot willen laten worden'. Verder komen we aan de weet dat Paul Spapens aanwezig was bij de productpresentatie.
  Volgens deze marketingdeskundige van het comit

 41. Aldert avatar
  Aldert

  Ja, wat een mooi gelul h

 42. Wies van Wessem avatar
  Wies van Wessem

  Volgens mij is het stiekem een schuimpje: chemische zoetstof, een paar geklutste marketing-eieren en veel, h

 43. C21H30O2 avatar
  C21H30O2

  De gemeente Tilburg is een aanfluiting als het gaat om marketing! 60.000 euro voor een blauw vakje met een witte "T" erin, een volstrekt zinloos rondraaiend huis en andere doelloze acties waarmee men de plank voortdurend misslaat!

  Voor een fractie van de kosten kan een veel effectiever geheel op poten worden gezet!

  Amateurs; middelenboeren; verkwisters; oenen…

 44. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  T CITYMARKETING

  In Tilburg zijn op een eigenaardige manier de bakens verzet. De Levensboom werd gekapt en nu is dan een ronddraaiend huis het visitekaartje van de stad. Niet de mens en de natuur staan nog centraal, maar materie, kunst en commercie. De manier waarop hier een anti natuuraanpak van bovenaf wordt gepromoot en aan T citymarketing wordt gedaan gaat ver.
  In het aprilnummer van Tilburg Magazine zegt bijvoorbeeld de bedenker van het ronddraaiend huis, K

 45. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  WELKOM IN DE T STAD

  T tilburg
  stad

  De gemeente Tilburg heeft sinds vorige week een nieuwe site op internet. Deze site, http://www.tilburg.nl, is op zo'n manier vormgegeven dat het woord 'T stad' verder zal inburgeren