Geplaatst

Hoezo kinderboerderij in de Reeshof?

"Het is zeker een goed idee om een jeugdboerderij op te zetten in de Reeshof. Om jongeren van verschillende leeftijden naar de jeugdboerderij te trekken, zal men activiteiten voor alle leeftijden moeten organiseren. Voor de jongere kinderen is het vooral leuk om de dieren te verzorgen, te voeren, aan te raken, maar ook wandelen etc. De oudere jongeren zijn echter moeilijker bezig te houden. Voor deze kinderen is het bijvoorbeeld interessant om aparte diersoorten te houden, die men normaal niet kan zien."

"Met betrekking tot het Milieu Educatief Centrum is het belangrijk om samen met de basisscholen aan projecten te gaan werken. Zo komen de jongeren via de basisscholen te weten wat er voor activiteiten er bij het milieueducatiecentrum georganiseerd worden."

Zijn dit citaten uit de gezamenlijke motie van de VVD, Lijst Smolders Tilburg en de PvdA die tijdens de laatste begrotingsbehandeling werd aangenomen? Een motie die opriep tot realisatie van een kinderboerderij/annex milieu-educatiecentrum in onze eigen VINEX-wijk? In de Reeshof dus…. waar we volgens het Brabants Dagblad grote mot gaan krijgen met de opgroeiende jeugd omdat er voor deze categorie zo bitter te weinig te doen is?

NEE, HOOR. Deze teksten komen uit een onderzoek naar de behoeften van kids en pubers in de Reeshof. Een onderzoek van maar LIEFST 10 JAAR GELEDEN!! En wat is er sinds die tijd gebeurd? HELEMAAL NIETS.

Tijdens de tijdelijke boycot van enkele vergaderingen gaat de LST zich hardop afvragen wie er tijdens de afgelopen jaren wel enig verschil heeft gemaakt.

 

Wordt vervolgd

Alle berichten van deze auteur

Reacties

46 reacties op “Hoezo kinderboerderij in de Reeshof?”

 1. Chris avatar
  Chris

  Dus je denkt dat ie er toch weer niet komt?

 2. Linda avatar
  Linda

  Voor spek en bonen heet zoiets!! Schijndemocratie kun je het ook noemen of 'n heel groot ritueel. Een ding is zeker, de burgers hebben aan heel die politiek geen ene moer gehad. Toen niet, nu niet en als er niets veranderd in de toekomst ook niet. Daarom is het goed dat de LST dat nu eens een keer uitvergroot met een duidelijk signaal in de vorm van een boycot.

 3. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Arjen
  Met die boycot breng je die kinderboerderij echt niet sneller in de Reeshof. Neem je verantwoordelijkheid en laten we ervoor zorgen dat het gebeurt.

 4. Linda avatar
  Linda

  Zonder die boycot lukt het ook al 10 jaar niet, dus wat een zielig argument beste Jan. De boycot legt het ritueel juist pijnlijk bloot en dat doet zeer bij de PvdA oftewel de Partij van de Afbraak. Arjen ik wil jullie van de LST een zeer groot compliment maken en natuurlijk zijn de andere partijen in die raadszaal het niet eens met de LST, maar dat is geen nieuws. Ga maar eens onder de Tilburgse bevolking luisteren, die zijn gelukkig wel wakker geworden……..

 5. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Nadat tijdens de laatste begrotingsbehandeling in een gezamenlijke motie van de VVD, Lijst Smolders Tilburg en de PvdA is aangenomen om een kinderboerderij/annex milieu-educatiecentrum in de Reeshof te realiseren meent Arjen er wijs aan te doen om ons gezamenlijk gelijk dat in de raad werd gehonoreerd met een accoord nog eens te moeten bevestigen met een heel oude koe uit een sloot te halen nl.een onderzoek van maar LIEFST 10 JAAR GELEDEN!! Met wat voor nut? Wat is de zin van dit soort opmerkingen ? Ja, het is laat, die kinderboerderij /enz. heel laat, zoals zoveel dingen anders hadden gemoeten in de Reeshof. Ook qua infrastructuur die vooraf veel beter had moeten worden geregeld. Dat weten we en daarom worden er nu maatregelen genomen. Het is volstrekt zinloos om nu iets na te galmen over een onderzoek van 10 jaar geleden. Juist die wetenschap zou extra alertheid vragen en een constructief meewerken aan een zo snel mogelijke realisatie ipv het politieke werk te boycotten.Handen uit de mouwen Arjen en je taak uitvoeren waarvoor je bent gekozen en niet gaan staan grienen langs de kant van de weg.Anders blijven de beste stuurlui aan de wal staan.

 6. Arjen avatar
  Arjen

  Met wat voor nut? Wat is de zin van dit soort opmerkingen ?
  Welnu, het is bijzonder interessant te weten WAAROM iets niet doorgaat. Dat hoeft niet eens aan politiek draagvlak te liggen. Het zou kunnen zijn dat de ambtelijke molens een andere kant uit draaien. (sommigen zien liever een bezoekerscentrum/milieu-educatiecentrum bij het hoofdkwartier van KORT bij het rioolgemaal)
  Er zijn signalen dat het milieu-educatiecentrum (burgerinitiatief) bij de Reeshofdijk-Zwartvenseweg niet gerealiseerd kan worden omdat sommige ambtenaren vinden dat daar villa-kavels verkocht moeten worden. Over de kinderboerderij in de Reeshof horen we via de kandidaat horeca-exploitant Reeshofpark dat ambtenaren zeiden dat er van een dergelijk plan niets bekend was en het vrijwel zeker was dat er geen kinderboerderij komt.
  En last but not least: Tine, je eigen PvdA-wethouder Marieke Moorman heeft de motie afgeraden omdat er zogenaamd een onderzoek/inventarisatie loopt naar de spreiding van kinderboerderijen en verwante centra in de stad. Over oude koeien gesproken: nog steeds onderzoeken? (je kunt hier artikel 47 vragen over stellen, maar dan zou ik het op prijs stellen om dat samen met de LST te doen)

 7. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Arjen
  We kunnen het ook agenderen voor de commissie maar dan moet je wel komen.
  @Linda
  De PvdARBEID heeft zoals je hebt kunnen lezen samen met de LST en VVD een motie ingediend om de Reeshof ook te voorzien van een kinderboerderij annex milieueducatieplek. Volgens mij is dat geen afbraak Linda.

 8. Linda avatar
  Linda

  Beste Jan, laat nu maar eens zien dan na 10 jaar lullen er eindelijk gepoetst gaat worden?????? Waarom moet dat weer geagendeerd worden als er al een motie is aangenomen??? Gewoon om weer te gaan lullen zeker en niet te hoeven gaan poetsen???????????? De boycot van de LST blijkt nog niet zo gek te zijn, vanwege de rituele schijnvertoning in de raad met de Partij Van De Afbraak voorop……..

 9. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Linda
  Je mag me afrekenen op de tijd dat ik in de raad zit en dat is bijna twee jaar,net zo lang als je vrienden van de LST dus. Laten we eens nagaan wie er het meest geluld en gepoetst heeft. Natuurlijk hoef je het inhoudelijk niet eens te zijn met genomen besluiten of voorstellen maar met enkel kritiek geven wordt er weinig gepoetst.

 10. arjen avatar
  arjen

  @ Linda, het vergaderen mag van mij nooit doel op zich zijn. En bovendien is de wethouder nu aan zet NA artikel 47 vragen over dit onderwerp (van Jan van Esch) en na die motie (ondermeer van de LST).
  Het college heeft voorlopig al weer een kans gemist. Er wordt altijd gesproken over het leggen van verbindingen in de stad….maar de nieuwe partner in het Reeshofpark is op geen enkele manier uitgenodigd om mee te praten over eventueel een aansluiting op een kinderboerderij in het park of een kiosk.
  @ Jan, als de LST dit op de agenda zet, zullen we zeker komen.

 11. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Gegeven aanleiding (met name dierenwelzijn) en opzet van het lopende onderzoek (wat denk ik ook in 2 dagen kan), hoeft dat een Reeshofkinderboerderij met ook ruim aandacht voor planten zeker niet in de weg te staan. Het oude onderzoek van 10 jaar geleden toont de wenselijkheid aan,ik heb het gezien en gelezen, maar na het onderzoek was het geld op:
  nota

 12. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  @ Jan, als de LST dit op de agenda zet, zullen we zeker komen.

  ik neem aan dat je bedoelt: als de PvdA dit op de agenda zet?
  en dat dan de LST zijn de boycot – tijdelijk- zal onderbreken?

 13. Arjen avatar
  Arjen

  Jan van Esch plaatste dus: 08-01-2008: '" @Arjen
  We kunnen het ook agenderen voor de commissie maar dan moet je wel komen."Zie je wl Tine: WE???

 14. Linda avatar
  Linda

  Beste Paul van Est, jij ziet het goed door ook gelijk de verbinding breed te trekken met dierenwelzijn en ecologie zoals de LST dat ook steeds aangeeft. Inderdaad niet lullen en het milieu nog verder belasten met meters dik papier waarna het geld weer op zal zijn om het project te realiseren!! Als ik zie hoe hard de LST eraan trekt om die stroperige cirkel te doorbreken in het belang van geheel links tot rechts in Tilburg, zelfs door een noodsignaal dmv een boycot, dan dwing dat respect af!! Als grote partij. de PvdA, behoor je maar eens na te gaan denken over de oorzaak van die boycot ipv dat kinderachtig gedoe dat de LST er niet is bij de aankomende vergaderingen!! Ze zijn 2 jaar lang bij deze schijndemocratie aanwezig geweest en nu even dit signaal. Alsof er iets veranderd zou zijn als ze volgende week wel zouden komen??

 15. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  Wie weet Linda, kunnen we het in ieder geval bespreken in de commissie en de druk opvoeren. De motie die we SAMEN hebben ingediend is overbodig geacht omdat men er momenteel een onderzoek loopt naar alle kinderboerderijen in de stad. Wat mij betreft wachten we daar niet op en gaan we poetsen.

 16. Pim avatar
  Pim

  Ik lees met verbazing de reactie van de leden van de partij voor de Alechtonen die met de Portomonee van den Aander alles willen regelen maar behalve datgene doen wat de stad echt nodig heeft.
  Partij van de Afbraak vind ik eigenlijk nog een zachte bewoording voor deze regentenclub.

  Wat een uitspraak minheer van Esch
  Je kunt mij afrekenen op de laatste 2 jaar
  waar heeft u partij de afgelopen jaren dan voor gestaan en zegt u eigenlijk ze hebben er een rotzooitje van gemaakt.

  Mevr. Tine VDW
  weet u wel waar u aan begonnen bent toen u in de raad kwam, niet eigen hersenspinsels erdoor proberen te drukken maar daadkrachtig zijn voor de wensen van de inwoners is volgens mij uw werk.
  Het minste wat u kunt doen is uw oor te luister leggen bij de inwoners en niet met u PR karavaan onder leiding van Jan Hamming naar de Reeshof komen en een mooi verhaal ophangen.
  Kom eens bij mij op de koffie dan zal ik eens de werkelijkheid laten zien.

 17. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Pim
  Het is een uitspraak waarmee ik wil aangeven dat ik de politiek ben ingegaan met de bedoeling om verder te bouwen aan Tilburg en me niets kan voorstellen bij afbraakpolitiek, misschien mag ik mee koffie drinken.

 18. Linda avatar
  Linda

  Beste Jan, ga dan eerst dat Adje-theater en drugshoeren pal naast een basisschool en kinderopvang zien te voorkomen!! Hoe is het on godsnaam mogelijk dat jij daarmee instemt?? Neem je verantwoordelijkheid en stap over naar een andere partij!!!Succes………………..

 19. werkgroep Reeshofbos avatar
  werkgroep Reeshofbos

  Dan wordt nog vergeten dat de Heer Ed Jacobs na veel ambtelijke tegenwerking in 1992 de gemeente een volledig, professioneel uitgewerkt milieu-educatief-centrum aanbood wat de gemeente niets zou kosten, enkel het in gebruik geven van een stukje grond wat al jaren braak lag aan de rand van het Reeshofbos. Tegen de spoorlijn aan. Het ligt overigens nog braak anno 2008. Het natuurmuseum kreeg in dat jaar een subsidie van 400.000,00 guldens en het, voor de gemeente Tilburg niets kostende, initiatief van de Heer Jacobs zou jaarlijks een fors bedrag moeten betalen voor dat stukje braakliggende grond. Het zou de gemeente dus niets kosten maar het moest jaarlijks iets van 5.000,00 opbrengen. De Heer Jacobs haakte begrijpelijk af door zoveel onwil en tegenwerking. De historie van een milieu-educatief-centrum in de kinderrijke wijk Reeshof is dus geen 10 maar ruim 18 jaar oud en nog even stroef als toen. Wij gaan, zoals door de Heer Roos besproken, voor de meest voor de handliggende locatie. Namelijk de hoek Reeshofdijk/Zwartvenseweg. Die locatie, die ook al ruim 30 jaar braak ligt (mais) is het raakpunt van de Oude Warande, het Reeshofbos, het Wandelbos en de recreatiestrook Zeven Geitjes, Bosvreugd etc. En heeft als uitloopgebied natuurgebieden als Heidepark Vredelust, Amarant en het waterwingebied. Door de aanpalende aanleg van een kostenneutraal parkeerterrein (betalen bij oprijden i.p.v. afrijden) kan ook de structurele parkeeroverlast in die hoek aangepakt worden. Wij hopen en verwachten eigenlijk een raadsbrede steun voor ons burgerinitiatief wat ambtelijk en bestuurlijk (wethouders Moorman en Hamming) al is gepresenteerd in april 2007.

  Met vriendelijke groeten
  Werkgroep Reeshofbos.

 20. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  Beste Linda,
  het Midi theater wordt een multifunctionele stedelijke theatervoorziening waar naast Adje, ook vele andere instellingen gebruik van gaan maken.Om er maar een paar te noemen: UVT, Fontys, ROC MB, Factorium, CIST, Theaters Tilburg, Omroep Brabant, landelijke omroepen, Productiebedrijven als EndeMol en in het kielzog daarvan nog veel meer. Adje is initiatiefnemer maar geen eigenaar,hij moet een huur opbrengen waardoor de kosten exploitabel worden. Jammer dat het verhaal Midi door de pers zo simpel is belicht terwijl het een investering is in het culturele en onderwijsveld. Het lijkt alsof Adje een theater van 7,5 miljoen kado heeft gekregen. Dit is dus niet waar en daarom ben ik er zeker voor. Wat Fatima betreft ligt het verhaal ook genuanceerder. 5 vrouwen die afkicken onder begeleiding moeten ook je buren kunnen zijn, er zijn vele gelijksoortige kleinschalige projecten in Tilburg in de omgeving van scholen, winkels en bejaardentehuizen waar je niemand over hoort omdat ze gewoon goed draaien. Nu de zaak zo is opgeklopt wordt het zowel voor de 5 vrouwen als voor de buurt een moeilijke opgave om met een schone lei te beginnen. Ik vind dat iedere wijk zijn maatschappelijke bijdrage moet leveren zo komt ook de Blaak binnenkort aan de beurt. Communicatie met bewoners is natuurlijk altijd een vereiste en dat kan vaak veel beter. Overstappen naar een andere partij doe ik pas als mijn partij niet meer kiest voor de zwakkeren in de samenleving maar daar is ze juist voor opgericht.

 21. Arjen avatar
  Arjen

  @J v Esch: UVT, Fontys, ROC MB, Factorium, CIST, Theaters Tilburg gaan gebruik maken van het Adje theater.

  Echt enthousiast zijn die toch niet, blijkt uit een vraagronde. De reacties luiden van "nu even niet tot misschien ooit". "Misschien bij een diploma-uitreiking". Maken al die instanties nu dan zo intensief gebruik van het huidige aanbod van theaters? Van het particuliere voormalige Noorderlicht waarvan de ondernemer maar door het ijs mag zakken (over zorgen voor zwakkeren in de samenleving gesproken!!!), van de bijzondere lege Concertzaal? Van het met gemeenschapsgelden voor miljoenen verbouwde theater de Nieuwe Vorst? En als Vandenende en consorten ooit actief worden in Tilburg gaan ze dan hun energie steken in het werken met studenten? Vragen, vragen, vragen die in ieder niet beantwoord worden in een bedrijfsplan.
  Leuk dat deze discussie gevoerd wordt bij een item over de Reeshof: amper twee jaar geleden was de wijkkrant van de Reeshof het grootste podium voor de zingende decoupeerzaag en Adje. Totdat Adje elke week door de Paul de Leeuw van aan de PvdA-gelieerde VARA, wekelijks in en door de zeik werd genomen. Nu schijnt volgens de PvdA Adje zelfs een heus landelijk netwerk te hebben waarmee ie ideale verbindingen kan leggen in een omgeving van broedplaatsen. Geloof jij het? eerst zien, dan geloven.

 22. werkgroep Reeshofbos avatar
  werkgroep Reeshofbos

  Heer van Esch,
  Uw definitie van poetsen graag mbt het onderwerp?

 23. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @werkgroep Reeshofbos
  Mijn definitie van poetsen: als de sodemieter aan de slag, Arjen, laten we het samen doen.

 24. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Arjen
  De meeste onderwijsinstellingen hebben inmiddels intentieverklaringen getekend en gaan gebruik maken van de geboden faciliteiten, niks mis mee toch?

 25. Linda avatar
  Linda

  Beste Jan, waarom na 2 jaar nu ineens wel samen doen?? Lekker geloofwaardig, zit de PvdA soms in de problemen door hun eigen onbetrouwbaarheid?? Jan, ik reken jou dat persoonlijk niet aan maar je zit wel bij die club!! Zeg nou eens eerlijk wat je van die club vindt en wat je binnen die club wilt gaan veranderen, of moet het gewoon zo blijven zoals het is bij de PvdA?? Intentieverklaringen sluiten daar komt geen garen van op de klos beste Jan. Dus wat is jouw definitie van poetsen Jan!!

 26. Dion avatar
  Dion

  @Jan
  Als deze instellingen net zo omgaan met intentieverklaringen zoals de gemeente dat zelf ook doet dan zal er niet veel van terecht komen. Voorbeeld:
  In 2002 tekende Els Aarts als wethouder een intentieverklaring om in haar groenbeleid zoveel als mogelijk biologisch (EKO) geteeld plantmateriaal toe te passen en (waar mogelijk)plantmateriaal (inheemse soorten) van autochtone herkomsten. Inderdaad in 2002 een paar zeer kleine projecten gedaan en daarna (dus ruim 5 jaar) helemaal niets meer. En laten we dan ook niet roepen dat we zo duurzaam bezig zijn en ons inzetten voor biodiversiteit beste gemeente T. Is gewoon een kwestie van doen. Niet ….. maar poetsen.

 27. Jan van Esch avatar
  Jan van Esch

  @Linda
  Het is voor mij echt niet de eerste keer in twee jaar dat ik samen met oppositiepartijen met voorstellen kom. Mijn definitie van poetsen is: Beloven en waarmaken!

 28. Linda avatar
  Linda

  Beste Jan, twee jaar in die PvdA fractie heeft jou geen goed gedaan blijkt maar weer uit je antwoord. Nog maar een keer dan. Beste Jan, ik reken jou dit NOG niet persoonlijk aan maar je zit wel bij die PvdA-club!! Zeg nou eens eerlijk wat je van die club vindt en wat je binnen die club wilt gaan veranderen, of moet het gewoon zo blijven zoals het nu is bij de PvdA??

 29. werkgroep Reeshofbos avatar
  werkgroep Reeshofbos

  Beste heer van Esch, de onderstaande reactie is niet van iemand van ons. de werkgroep Reeshofbos. Wie zich van onze naam bediend wten we dus niet. Uw positieve houdingen als verwoord in het samendoen spreekt ons aan omdat we denken dat elk weldenkend raadslid achter ons gaat staan. Vandaar even deze korte bijdrage opdat u ook weet wat onze intentie is. We hebben een goed voorstel en verwachten en hopen dan ook op een raadsbrede ondersteuning. Wat goed is, is goed, ongeacht wie ermee komt.
  Groeten,
  Werkgroep Reeshofbos en dan de echte.

 30. Chris avatar
  Chris

  Het Reeshofbos waait met alle winden mee. Dat weten we.

 31. avatar
  Anoniem

  Beste Chris,….he bah wat een commentaar.

  De werkgroep heeft maar 1 doel voor ogen en dat is de invulling van het reeshofbos. OF ze daarbij nou medewerking krijgen van pietje of Klaasje, dat maakt niets uit. Geef ze daarin es ongelijk???? Dat zou jij precies hetzelfde doen om jouw maatschappelijke doel te bereiken.

 32. Werkgroep Reeshofbos avatar
  Werkgroep Reeshofbos

  Beste Chris,
  Wij staan inderdaad als in een oerNederlandse traditie van zeevaart open voor alle winden die ons het doel kunnen laten bereiken voordat het water en de scheepsbeschuit op is. Laveren heet dat in zeiltermen. Daar is een

 33. oep reeshofbos)... avatar
  oep reeshofbos)…

  Hoe kun je iets universeels als natuur: de primaire levens behoeft van de mens, de bakermat van de mens, zels de bakermat voor religie,In natuursnaam vergelijken met sociaal-nationalistisch?!

  Ik ben ook geen mens van god maar van de natuur en daar schaam ik me niet voor.

 34. Bram van Beurden avatar
  Bram van Beurden

  Even voor de duidelijkheid

  'oep reeshofbos' moest zijn 'Bram ook van de werkgroep reeshofbos'

  en de tekst slaat op een eerdere reactie Waarin iemand het standpunt Van werkgroep reeshofbos: 'De natuur blijft toch de belangrijkste leermeester. Belangrijker dan religie of kunst.' bestempelde al nationaal-socialistisch.

  het is maar goed dat Arjen die reactie heeft laten verwijderden.

 35. Chris avatar
  Chris

  We dwalen af. Wie gaat het milieu-educatie-centrum/annex boerderij voor de Reeshof op de agenda houden!!???

 36. Werkgroep Reeshofbos avatar
  Werkgroep Reeshofbos

  Ieder weldenkend raadslid.

 37. ed jacobs avatar
  ed jacobs

  hoi arjan
  Met betrekking op het m.e.c. is het jaartal niet juist hoor. Wij ( stichting het milieu-educatie- centrum de reeshof) waren in 1992 al bezig om dat te realiseren, maar is de heren ambtenaren om zeep geholpen. Wij hadden zelfs al een plaats waar we ons centrum konden bouwen, is nog steeds te zien aan de kale plek die er nog steeds is n.l.Van aan de kronenbergstraat achter het stukje grond van de nutsbedrijven. Een ideale plaats aan het einde van het bos tegen het spoor aan.
  En arjan dat kosten niets, nada, noppes.
  Tekeningen waren goedgekeurd materiale waren er.
  Aannemer zouden gratis bouwen, i.v.n. zou meewerken, was ook betrokken bij het project,van Amarant uit zouden bewoners zorgen voor het onderhoud van de tuin enz en enz. Ook de wijkraad was hierbij positief betrokken samen met niet te vergeten toen der tijd de opbouwwerker van de reeshof paul Nas.
  Resultaat we hebben niets, want toen alles rond was en we konden starten kregen we een brief op de mat met daarin de huur van fl.4000,- per jaar, terwijl het voor niets zou zijn!!!!
  Als vrijwilligers niet op te brengen, kregen geen geld van de gemeente en het project werd daardoor afgeschoten. Particulieren initiatief om zeep geholpen. De gemeente heeft rapporten over haalbaarheid n.e.c. reeshof in 2002 uit laten voeren wat tonnen, je ziet het goed tonnen heeft gekost met als resultaat weer niets.
  Het is nu 2008, zal er eindelijk iemand bij de gemeente zijn die het licht ziet en er iets aan doet?? ik blijf als voorzitter van het milieu educatie centrum de reeshof na al die jaren positief, of….
  ed jacobs

 38. Arjen avatar
  Arjen

  Hallo Ed
  Elders hier op TilburgZ had ik al iets geplaatst over die plannen uit 1992. Ik zal het hier nog eens herhalen:

  Milieu-educatiecentrum Reeshof:
  het kan nog gekker geplaatst: 09-01-2008

  Het kan nog gekker. Nadat we hier op TilburgZ het eerste stukje over de kinderboerderij/annex milieu-educatiecentrum in de Reeshof hadden geplaatst, worden we bestookt met reacties van lezers. Wat blijkt? Er zijn heel veel onderzoeken gedaan, op initiatief van burgers en verenigingen voordat er in het jaar 2000 voor vele tienduizenden gespendeerd zijn aan een haalbaarheidsonderzoek. Met als resultaat: NIETS. Al deze burgerinitiatieven zijn gefrusteerd!!

  In 1998 al is er onderzoek gedaan naar de behoeften naar voorzieningen voor de vrijetijdsbesteding van jongeren in de Reeshof. Dat onderzoek ("Kids en pubers in de Reeshof") was verzorgd door Patricia Postemans van Katholieke Universiteit Brabant. Opdrachtgever was de scouting Rey de Carle die het initiatief wilde nemen voor een kinderboerderij/MEC. Uiteraard in samenwerking met diverse partners zoals de imker, gemeente etc.

  Een ander initiatief is dat van de werkgroep park van de wijkraad. Die werkgroep kwam in 2000 met een praatstuk met het voorstel een centrum te realiseren onder de naam Carlehof (de naam verwijst al naar de historie, namelijk naar het landgoed van Rey de Carle, waarnaar de Reeshof is vernoemd).

  Als concrete activiteiten werden genoemd:

  Het bevorderen van de bewustwording van de relatie tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving: bezoekers de mogelijkheid bieden om zo ge

 39. Arjen avatar
  Arjen

  Hallo Ed

  En dit was de reactie van de werkgroep Reeshofbos:
  werkgroep Reeshofbos geplaatst: 10-01-2008

  Dan wordt nog vergeten dat de Heer Ed Jacobs na veel ambtelijke tegenwerking in 1992 de gemeente een volledig, professioneel uitgewerkt milieu-educatief-centrum aanbood wat de gemeente niets zou kosten, enkel het in gebruik geven van een stukje grond wat al jaren braak lag aan de rand van het Reeshofbos. Tegen de spoorlijn aan. Het ligt overigens nog braak anno 2008. Het natuurmuseum kreeg in dat jaar een subsidie van 400.000,00 guldens en het, voor de gemeente Tilburg niets kostende, initiatief van de Heer Jacobs zou jaarlijks een fors bedrag moeten betalen voor dat stukje braakliggende grond. Het zou de gemeente dus niets kosten maar het moest jaarlijks iets van 5.000,00 opbrengen. De Heer Jacobs haakte begrijpelijk af door zoveel onwil en tegenwerking. De historie van een milieu-educatief-centrum in de kinderrijke wijk Reeshof is dus geen 10 maar ruim 18 jaar oud en nog even stroef als toen. Wij gaan, zoals door de Heer Roos besproken, voor de meest voor de handliggende locatie. Namelijk de hoek Reeshofdijk/Zwartvenseweg. Die locatie, die ook al ruim 30 jaar braak ligt (mais) is het raakpunt van de Oude Warande, het Reeshofbos, het Wandelbos en de recreatiestrook Zeven Geitjes, Bosvreugd etc. En heeft als uitloopgebied natuurgebieden als Heidepark Vredelust, Amarant en het waterwingebied. Door de aanpalende aanleg van een kostenneutraal parkeerterrein (betalen bij oprijden i.p.v. afrijden) kan ook de structurele parkeeroverlast in die hoek aangepakt worden. Wij hopen en verwachten eigenlijk een raadsbrede steun voor ons burgerinitiatief wat ambtelijk en bestuurlijk (wethouders Moorman en Hamming) al is gepresenteerd in april 2007.

  Met vriendelijke groeten
  Werkgroep Reeshofbos.

 40. Chris avatar
  Chris

  En dan is het nu de vraag of de heer Ed Jacobs door de gemeente al is benaderd in het kader van die aangenomen motie van VVD, LST en PvdA

 41. Groen blaadje avatar
  Groen blaadje

  Sorry, mag ik nog iets toevoegen? Het wordt nog gekker: Henk Kuiper was al sinds begin jaren zeventig (!!!) bezig met milieu-educatie en eind jaren zeventg met Huttonia!

 42. Henk avatar
  Henk

  Ik weet niet wie 'groen blaadje' is, maar het klopt wel. Ik ben begin jaren zeventig maar in Den Haag gaan werken bij wat daar toen "School en Kindertuinen" heette. En toen kwam daar een delegatie uit Tilburg nota bene kijken, want ze wilden nu toch ook in Tilburg echt serieus iets opzetten wat betreft natuureducatie buiten. Kwamen ze mij daar tegen!
  "Ik reis vanuit Tilburg dagelijks op en neer naar Den Haag", zei ik, "we hebben in Tilburg jarenlang met de gemeente over natuureducatie gepraat, zonder dat er echt iets van de grond kwam". Maar nu zou het dan toch echt gebeuren en de eerste die als beroepskracht zou worden aangetrokken zou ik zijn. Maar ook daarna gebeurde er weer helemaal niets! Prima mensen als Ernest Mols, Wim Ruys en Ton Swagten zijn in andere steden aan de slag gegaan. Zelf probeerde ik hier uiteindelijk dan maar iets op eigen houtje met 'Huttonia'. Met de Reeshof later heb ik me bewust niet bemoeid om te voorkomen dat de gemeente misschien bij het horen van mijn naam onmiddellijk zou afhaken. Ik meende inmiddels ernstige discriminatie te bespeuren naar mensen met minder consumptieve opvattingen, en mij in het bijzonder.

 43. Chris avatar
  Chris

  Shoppen in het groen. Zou dat een goeie leuze zijn voor de shopping mall, Henk?

 44. Arjen avatar
  Arjen

  Je blijft lachen: Tilburg moet een CO2-neutrale gemeente worden terwijl we honderdduizenden autorijders met CO2 kotsende auto's naar de mega mall moeten lokken.

 45. avatar
  Anoniem

  Vergeet ook het adje theater niet Arjen met hetzelfde effect.

 46. Chris avatar
  Chris

  Prachtige verhalen over de historie van de kinderboerderij. En nu?