Geplaatst

Tilburg verstikt door inbreiden

De titel van mijn laatste boekje over de historie van Tilburgse stadsdelen had niet toepasselijker kunnen zijn: ‘Zand, Reit, Wandelbos…. De dingen die voorbijgaan’. Voorbij, afgelopen, is het met de voormalige oase van rust en groen die ooit eens werd aangeduid als de ‘Groene Long’, het gebied vanaf de Sportweg, Bokhamergebied, Reitse Hoevenstraat en Hasseltse Kapel. Daar bevinden zich nog sporen van het agrarische en katholieke verleden van Tilburg, talloze (Tiend)schuren, de Oliemeulen, boerderijtjes, weilandjes met grazend vee en noem maar op. Henk Kuiper (zie foto) heeft er hier op TilburgZ ook nog vele malen over geschreven.

Met Henk Kuiper heb ik nog een hele route door Tilburg-West gefietst waarbij we al die sporen nog eens bekeken hebben; oude noten-, kersen- en andere fruitbomen die nog doen herinneren aan de oude linten en herdgangen van Tilburg. Ook komen er nog vogelsoorten voor bij de spoorzone en het Bokhamergebied die eigenlijk alleen nog op het platteland voorkomen. Maar in Tilburg drong de natuur altijd heel ver door tot diep in de stad. Dankzij de historische structuur van onze gemeente.

Helaas heeft het huidige stadsbestuur daar totaal geen affiniteit mee en gaat ze onverminderd door met de zogenaamde ‘inbreiding’. Alles wordt volgeplempt met liefst zwarte blokkendozen. Zelfs de allerlaatste weilandjes in het unieke, prachtige Bokhamergebied moeten worden volgebouwd. Zo staat er de bouw gepland van zes woningen en twee bedrijfsruimtes hoek Alleenhoudersstraat en Reitse Hoevenstraat.

Met de bouw van de moskee en Westpoint, en de aan de gemeente gelieerde ROC, is de skyline van het Bokhamergebied, ondanks heftige protesten van de Heemkundekring en bewoners, al duurzaam verziekt. Nu wordt ook op de begane grond korte metten gemaakt met de Tilburgse cultuurhistorie aldaar.  Er zijn partijen in Tilburg die meer geloven in een kneedbare, maakbare stad naar hun eigen model.  En daarin past geen historisch besef. De LST staat daar volledig haaks op.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

23 reacties op “Tilburg verstikt door inbreiden”

 1. chris avatar
  chris

  Schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig. Houdt het nou nooit eens op hier?

 2. Marjolein avatar
  Marjolein

  Inderdaad Arjen, hoe graag ik ook het landschap rondom Tilburg zou willen sparen, ook aan inbreiden zit een grens. Om de historische structuur te behouden, maar ook om de stad leefbaar te houden. Een stad heeft groene ruimte nodig: om te spelen, te recre

 3. arjen avatar
  arjen

  Oook een beetje fan van Feyenoord, Marjolein: Geen woorden, maar daden.

 4. jaques avatar
  jaques

  Canard, Arjen, een bok geschoten!

 5. Marjolein avatar
  Marjolein

  Nou vooruit Arjen, een recent voorbeeld uit een wijk die misschien al wel het meest te maken heeft met de nadelige gevolgen van inbreiding: St. Anna.

  Herinner je je die plannen nog om daar een supermarkt te vestigen. Belachelijk plan natuurlijk, in een wijk die al zo dichtgebouwd is dat er een hoge parkeerdruk is en nauwelijks ruimte voor groen. En waar bovendien helemaal geen behoefte is aan een supermarkt. Schriftelijke vragen gesteld, voorstel ingediend en het plan is geblokkeerd nog voor de bouwtekeningen waren ingediend.
  Ander voorbeeld uit dezelfde wijk: nieuwbouw op de hoek Akkerstraat / Paterstraat. Dat zag er allemaal op de tekeningen mooi uit, maar juist vanwege de argumenten die jij en ik noemen tegen verdichting is het plan niet goedgekeurd.

  Woorden

 6. arjen avatar
  arjen

  @ jaques: Canard, Arjen, een bok geschoten!
  ??????????? Verklaar je nader!

  En Marjolein…. de rol van de SP in de oppositie op dit punt was volstrekt helder en daar sta ik ook achter. Probeer het nu waar te maken.
  Verder blijf ik er bij dat juist het Bokhamergebied zeer waardevol is en dat geldt niet voor alle plekjes in Tilburg.

 7. ruevert avatar
  ruevert

  Een mooi voorbeeld van de politiek en ambtenaren. Eerst onderkennen, daarna vergeten en uiteindelijk gedwongen door externe partijen ook nog verkrachten.

 8. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Arjen,
  De ligging van de Bokhamer is net even een fractie verkeerd. Maar net een poepie maar toch. De Bokhamer valt net buiten de Ringbanen en dat is een Typisch Tilburgs gevalleke van..Jammer maar helaas. Een bietje het verschil zoals vroeger het verschil tussen fondspatienten en particulier verzekerden. De behandelingen waren *kuche* bijna hetzelfde. En natuurlijk is het begrijpelijk dat het veelbelovenste jonge SP-raadslid met de eigen trofeeen boven de haard komt pronken maar wat schiet daar het unieke stukje Tilburg dat de Bokhamer is mee op..? Want daar ging het volgens mij over.
  Groetjes,
  Theo
  Theo

 9. ruevert avatar
  ruevert

  @marjolein
  mooi, al die betrokken woorden die ingegeven zijn door de partijpolitiek. Maar de problemen zitten niet in St.Anna of andere vooroorlogse wijken. Daar zitten wel jullie kiezers, dus ik deze betrokkenheid wel verklaren. Kijk maar eens naar Noord en het Wagnerplein e.o., wat een betonnen omgeving doet. Inbreiding of niet is niet belangrijk. Intolerantie en geen cohesie in een wijk is het werkelijke probleem. Maar ook jullie gaan de waarheid uit de weg. Liever op de borst slaan met een aantal doodgeknuffelde dames van allochtone afkomst dan de werkelijke vragen in dit dorp aan te pakken.

 10. arjen avatar
  arjen

  http://www.ilburg.nl……Je bedoelt de vragen van de SP over de mogelijkheid van een autoloze zondag in het Bokhamergebied? Ver gezocht hoor.

 11. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Arjen,
  autoloosjes zondag in de Bokhamer zegt me weinig tot niks van wie, of hoe dan ook. Ik bedoelde eigenlijk wat ik zei. Dat vind ik wel zo makkelijk en probeer ik ook zo te houden als het lukt. En meneer of mevr. Reuvert hierboven ziet het ook maar begint meteen te beschuldigen van jullie, hullie en gullie. Snap ik ook allemaal wel een bietje. Ik prefedinges dat iedereen het een beetje doorkrijgt hoe de hazen in de loop der jaren zijn gaan lopen, er vervolgens iets aan doen en bijvoorbeeld de Bokhamert er ook iets mee opschiet. CDA-PvdA-VVD-LST-SP-GL-D66-TVP-AB-NELL, (red. pick your favorite poison) zijn weer belangrijk bij de verkiezingen. Nu ging het toch over de Bokhamer? Of heb ik het nu weer ergens anders over? Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst gaat niet alleen op voor aandelenfondsen.
  Trusten,
  Theo

 12. try avatar
  try

  Tilburg, de Aldi onder de steden. Niet bepaald een compliment voor 's lands zesde stad. Gelukkig is het nog niet zo erg als Eindhoven, maar het scheelt niet veel.
  De teloorgang ingezet in de jaren zestig met Cees de Sloper aan het roer. Als een kip zonder kop werd het ene na het andere stuk geschiedenis verwoest door de slopershamer. Waren we in de jaren 40-45 nog goed weggekomen, nu was het de burgervader die er persoonlijk voor zorgde dat onherstelbare historische schade werd aangericht. Zijn opvolgers en meelopers deden het niet veel beter in de jaren daarop volgend.
  Toen er eindelijk een periode kwam van historisch besef waren er nog lui die de combinatie oud en nieuw en mooi en lelijk niet kunnen maken. Voorbeeld is een spuuglelijke moskee in het Bokhamergebied.
  Inmiddels is het beleid dat er niet zomaar historische panden aan de sloophamer ten deel vallen. Al heb je af en toe nog wel een slapende wethouder -(PVDA,Backx)- die tegen de hoofdprijs 2 pandjes in de Telegraafstraat moest terugkopen.
  Ruim 3 ton aan gemeenschapsgeld verdween door zijn toedoen in de zak van een projectontwikkelaar, maar deze PVDA wethouder wist wel trots te melden hoe goed hij zijn werk wel niet gedaan had.
  Tilburg, de Aldi onder de steden. We zullen nooit een Albert Heijn worden, maar met een paar verstandige mensen op de juiste plaats moet een Plus toch wel mogelijk zijn.

  Ton Rijnen

 13. Marjolein avatar
  Marjolein

  @ Theo. Ik noemde mijn voorbeelden uit St. Anne, uitgedaagd door Arjen die naast de woorden van het college ook daden gepresenteerd wilde zien. De titel van de column doet immers vermoeden dat Arjen de Bokhamer slechts noemt als voorbeeld van een breder onderwerp: inbreiding versus uitbreiding.

  @ Ruevert. Dat heeft niets met partijpolitiek te maken. Ik zit niet in de raad ter meerdere ere en glorie van mijn partij, maar om iets voor de stad te kunnen betekenen. En kom helemaal niet aanzetten met dat ik alleen opkom voor die wijken waar zogenaamd 'mijn' kiezers zouden wonen.

  @ Theo & Ruevert. Over Bokhamer. Ik deel de zorgen van Arjen. Met het risico dat Ruevert mij weer van partijpolitiek gaat beschuldigen… op 18 juli hebben mijn fractiegenoten om die reden ook in schriftelijke vragen aan het college gevraagd nog eens goed naar deze plannen te kijken en daarbij vooral de nadelige consequenties van verdere inbreiding nog eens goed tegen het licht te houden. Maar ook om andere maatregelen te nemen waar de wijkbewoners om vragen, zoals het cre

 14. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Hallo Marjolein,
  Vandaar dat -begrijpelijk- en -snap ik ook wel een bietje-.
  Dus ook de SP wil dat de hitjes (red. kleine paardjes)vrolijk kunnen blijven hinniken op het gezellige gruune (red. net als GruunLinks natuurlijk) waaike in de Bokhamer…? Of is het al in het steeds bekender wordende Tilburgse stadium; TREKKEN AAN EEN DOOI PERD.
  Groetjes en voorzichtig in de zon vandaag want hij steekt,
  Theo

 15. PvH avatar
  PvH

  Tja, of je gaat gewoon werken….

 16. ruevert avatar
  ruevert

  @ Theo,
  "CDA-PvdA-VVD-LST-SP-GL-D66-TVP-AB-NELL, (red. pick your favorite poison) zijn weer belangrijk bij de verkiezingen. Nu ging het toch over de Bokhamer? Of heb ik het nu weer ergens anders over".

  Je hebt het bijna door. Het gaat niet over de Bokhamer, wagnerplein, groenewoudt, nutteloze brug over de piushaven, verweesde natuur in de stad, cityring waarvan iedereen ziet dat het niet werkt, hopeloos noord, het asociale gedrag van sociale zaken, de mall, ronddraaiend huis, (eet)kunst op de oude rijksweg bij Jeruzalem. Of alle andere items die hier de revue passeren.

  Het draait erom dat vanaf de C tot Nel Schoenmakers iedereen eens wakker wordt en de partijpolitiek achter zich laat en zich richt op het verbeteren van het dorp.
  Kortom niet meer luisteren naar belachelijke plannen van ambtenaren die ontstaan zijn uit een zinloos compromis van de politiek maar hun eigen compromis ter discussie stellen en tot de conclusie komen dat het toch niet zo slim was.

 17. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Een goed verstaander heeft maar een half wit, sorry woord nodig. Toch ging het hier echt vooral en op de eerste plaats over den Bokhamer en even niet over al die andere dingen die aan de orde komen. Dan krijg je snel weer die jullie,hullie en gullie discussie waar de Bokhamer niks mee opschiet.
  Groetjes Theo

 18. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  PS. het is net 22.00 uur en hier is het toch al den 8e…?
  groetjes Theo

 19. ruevert avatar
  ruevert

  @ theo,
  zullen we maar naar China gaan?
  HERSTEL DE BOKHAMER IN ZIJN OUDE GLORIE. Dus weg met het ROC en Moskee en de straten moeten ook weer open gebroken worden

 20. Nederlandse burger avatar
  Nederlandse burger

  ^ De afbraak van de moskee is inderdaad een vereiste om het prachtige Bokhamer-gebied in oude luister te herstellen. We moeten allemaal een vergunnig aanvragen voor een simpel dakraam, of dat het wel past in het straatbeeld, maar als men een gebouw dat 110% van onze cultuur/architectuur afwijkt wil bouwen, is er ineens geen enkel bezwaar meer… Een moskee past alleen in een Arabisch land, in combinatie met de gesluierde bevolking, de rest van de bebouwing, de hitte, enzovoorts. Daar vormt het een mooie cultuur om te bezichtigen. Maar hier…? Maar ja, dan zit je weer met de verderfelijke politieke correctheid… Maar uiteraard moet het resterende Bokhamer-gebied ook bespaard blijven van gebouwen die wel in ons straatbeeld passen. Want je praat over een uniek gebied!

 21. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Arjen

  Op de eerste p[laats is het ROC niet een ''aan de gemeente gelieerde organisatie'' maar gewoon een instituut voor beroepsonderwijs, groot werkgever in deze regio. Op de tweede plaats is inbreiding al lang niet meer het enige dat door dit college wordt ingezet om te voldoen aan de wens voor meer woonruimte en bedrijventerreinen maar is en wordt er ook veel ruimte rondom Tilburg bestemd voor deze doeleinden. Inbreiding kan best , ook met behoud van groen en zorg voor cultuurhistorische waarden en er zijn meer dan voldoende goede voorbeelden. Natuurlijk kom je op een gegeven moment aan grenzen maar ook door slopen en nieuwbou kun je lang met inbreiden doorgaan.
  Het buitengebied zomaar volbouwen is voor ons nog steeds liever geen optie maar gaat wel gebeuren, over tien jaar zit Udenhoud met een kleine open ruimte ongeveer vast aan Tilburg en is BE twee keer zo groot geworden. De cijfers laten tot 2020 groei zien voor bevolking van Tilburg, daarna neemt de groei af. Vraag is of we dan gaan bouwen voor leegstand of niet, volgens de wethouder, op vragen van GL niet , ik hoop het maar.
  Wat de Bokhamer betreft:nog geen goed beeld van de plannen en nog even geen fractiemening hoewel dit gebied tot de zgn ''groene long'' hoort en volgens mij dus groen moet blijven.
  @Marjolein
  Het bezwaar tegen de supermarkt in St. Anna was toch van een andere orde dan alleen tegen inbreiding zijn wat ons betreft.
  Het zijn grote uitbreidingsplannen hoor die op stapel staan en veel van het Tilburgs buitengebied wordt opgeofferd.

 22. arjen avatar
  arjen

  De LST heeft inmiddels de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  1. Waarom is de Adviescommissie niet in beeld inzake deze besluitvorming en kapvergunning
  2. Ziet u de Adviescommissie aks een papieren tijger?
  Bent u het eens met de LST en Stadsbomen dat uitgerekend dit waardevolle groen zou moeten wijken voor zes doorsnee-rijtjeshuizen en nog wat bedrijfsruimten niet te rijmen is met het streven van het gemeentebestuur om de afname van biodiversiteit in Tilburg te stoppen en waar mogelijk deze juist te versterken.
  3. Bovendien is de geplande bouwlocatie precies de plek waar twee groene corridors voor stadsnatuur bij elkaar komen. Bent u het eens met de LST en Stadsbomen dat de voorgenomen kap van 44 bomen en de struiken daar is bovendien in strijd met het streven om het karakteristieke van de Bokhamer te behouden.
  4. Gaat u alsnog actie ondernemen om dat deze geplande ontwikkelingen te voorkomen?

 23. bartjuz avatar
  bartjuz

  Inmiddels staat het bord er al met de aankondiging van de bouwplannen. Kortom er gaan gewoon weer een stel bomen neer die al 50 jaar of meer staan. En weer gaat een herinnering uit mijn jeugd verloren. Maar dat is uiteraard allemaal nostalgisch geneuzel.
  En de nieuwe stadswoning bewoners interesseert het vast geen biet dat er een stukje natuur sneuvelt. Ik ken dat gebied al veertig jaar en heb er al teveel groen zien plaatsmaken voor beton. Als ze dat kampeerterrein aan de Reitse Hoevenstraat opruimen en dat volplempen met groen. Is dat wat?
  Maarre……dat mag zeker niet?

  Groetjuz