Geplaatst

Olympische tweespan koeien

Er was eens een fractie die de Olympische Spelen naar Tilburg wilde halen. Om de aandacht op de stad te vestigen, bedacht ze de naam T kwadraat voor de nieuwe sporthal op Stappegoor. Die hal wordt weliswaar niet duurzaam gebouwd, want ze is niet geschikt voor grote internationale toernooien. Als de Olympische Spelen dus echt naar Tilburg komen, moet die hal in ieder geval gesloopt worden. Dat is niet goed voor de duurzaamheid, maar Tilburg komt dan wel weer even in het nieuws, in het kwadraat.

Helaas vindt niet iedereen dat de Spelen naar Tilburg moeten komen. In de laatste editie van het vakblad voor Stedelijke Praktijk, Cityjournal, met als thema citymarketing, troffen we een bijzonder interessant interview met hoogleraar evenementenmanagement, Arthur van Schendelen van de Internationale Hogeschool Breda. Hij is er een groot voorstander van om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Want: "De Spelen kunnen onze steden een impuls geven." En: "Steden moeten nu al in accommodatie investeren." (dus niet in sporthallen die niet aan de sport-eisen voldoen)

Van Schendel noemt in zijn pleidooi ongeveer elke stad in Nederland waar een Olympisch onderdeel zou kunnen plaatsvinden. Behalve……………………….. Tilburg. We worden niet één keer genoemd. Dat is pijnlijk! Vooral ook als je de landkaart van Nederland bekijkt, bij het artikel. Zeeland heeft zijn beachvolleybal, Eindhoven natuurlijk zijn zwembad, Rotterdam zijn voetbalveld… En Tilburg? Een lullige koe achter de rug van een toerist die richting Eindhoven staart. Tilburg staat blijkbaar nog niet echt op de kaart voor grote toernooien.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

12 reacties op “Olympische tweespan koeien”

 1. chris avatar
  chris

  Was het ook niet de LST die de naam Irene W

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen

  Toch niet helemal goed begrepen: niet naar Tilburg maar naar Brabnatstad halen was het voorstel: kijk wat je kunt doen in gezamenlijkheid om Brabantstad op de kaart te zetten door je als Brabantstad te kandideren: dat was de boodschap. Tilburg is een vd 5 steden die deel uitmaakt van dit grotere geheel dat met 2 miljoen inwoners meer dan eens zoveel inwoners heeft dan Amsterdam en met per stad verschillende kansrijke reeds aanwezige of nog te realiseren sportaccomodaties.

  We praten over 20 jaar verder, met rollatorspelen voor de huidige raad……. Ja ook voor jou Arjen…..ook jij mag meedoen en dan krijg je net als vorig jaar bij de Ten Miles opnieuw een mooi bord van mij cadeau…..met hordenlopende rollatoren.

 3. arjen avatar
  arjen

  Nee, Tine dit jaar zou je meelopen!

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen,
  ik moet helaas nog een jaar of twintig oefenen……
  intussen maak ik presentjes voor prominente winnaars.. Lijkt me ook heel nuttig, niet dan?

 5. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Tilburg is en blijft een stad die in z'n hart een dorpse stad is, dit is geen neerbuigende titel, maar juist een om trots op te zijn!
  De LST…was die op dat idee gekomen van die ijsbaan naam? De PvdA is toch de schuldige?

 6. piet snels avatar
  piet snels

  Wie zou symbool staan voor die koe ?

  Prijsvraag
  Wie is er in Tilburg nou een stomme koei ?

 7. bas avatar
  bas

  Ik vind dat we naar een meer stedelijke mentaliteit toe moeten in Tilburg. We hebben genoeg van die vrome dorpse CDA mentaliteit. Oerconservatievelingen als Hans en Arjen zijn tegen alle vooruitgang. Terugverlangen naar een stad zoals die in het verleden was en elke ontwikkeling tegenhouden is niet realistisch. Dit jaar wonen er wereldwijd voor het eerst meer mensen in steden dan in dorpen, da's een ontwikkeling die echt niet terug te draaien is, en Tilburg is een (kleine) stad, hoezeer dit door LST ook niet gezien wordt.

 8. Renee avatar
  Renee

  Men kan de vooruitgang (progressie – moderne maatschappij) nu al niet aan, misschien een keer tijd om even pas op de plaats te nemen.
  Stedelijke mentaliteit kun je niet opdwingen, maar moet groeien en daar is nu eenmaal tijd voor nodig. Niet in het rasse tempo waarmee we nu worden geconfronteerd. Hardlopers zijn doodlopers zegt men wel eens. Denk dat LST dit heel goed gezien heeft.

 9. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Wat GL betreft is stedelijke vooruitgang noodzakelijk alleen al om op economisch sociaal en cultureel gebied de inwoners van de stad te blijven ''bedienen''. Dat dit wel rekening moet houden met de menselijke maat spreekt vanzelf. Ofwel: voldoende sociale voorzieningen en aandacht voor leefbaarheid staan voorop. In Tilburg doen we dat hartstikke goed en ook op cultureel gebied doen we het goed (

 10. ruevert avatar
  ruevert

  Het is toch jammer dat jullie dit enigszins badinerende stukje van Arjan weer niet doorgronden. In dit betoog en vele andere houdt hij een spiegel voor aan de Tilburgse politiek. Zoals Repelsteeltje al gememoreerd heeft. Tilburg is eigenlijk een dorp. Laat dan de grootheidswaanzin, die plaatselijke politiek beheerst achterwege en concentreer je op de realiteit van alle dag. Degelijk politiek bestuur dat oog heeft voor de beperktheid van dit dorp en dan komt de stad vanzelf met de daarbij behorende uitstraling. Geen cityring waar iedereen in Tilburg al lang weet dat het niet gaat werken, behalve op het stadhuis. enz. enz.

 11. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Dank u wel Ruevert…..er zijn dus meer gelijkgestemden op deze pagina te vinden….

 12. Renee avatar
  Renee

  Je slaat de spijker op z'n kop Marjo als je oproept dat mensen trots moeten zijn op hun stad, alleen breng je het verkeerd.
  Tilburgers zijn inderdaad trots op hun stad, daarom ageren ze zo fel naar de hoogdravende pieten in de lokale politiek omdat zij er niks van begrijpen en omdat zij het karakter van Tilburg willen kneden naar een ander, meer winstgevend en grootser geheel. Progressie is goed, maar wel met mate!