Geplaatst

Linde(n) op de Heuvel

Naar aanleiding van een column van Henk Kuiper, hier op TilburgZ, had ik vandaag een lang gesprek met Reeshof-columnist Jan van Beurden over de herinrichting van de Heuvel. Was het niet zo dat er in het prijswinnende ontwerp voor de herinrichting van de Heuvel sprake was van meer groen, van een bomenpartij bij het standbeeld van Willem II? En was het niet dat burgers als Van Beurden (toegejuichd door de LST) met het idee kwamen om nazaten en/of enten van de in 1994 gekapte lindeboom op de Heuvel te herplanten. Met dat idee was de meerderheid van de politiek tevreden. Immers: in 1 klap een groenere Heuvel! En veel bewoners die aangaven de oude Linde terug te willen, zijn blij! Iedereen blij behalve lindeboom-expert Henk Kuiper die het klimaat in Tilburg niet rijp vindt voor de terugkomst op de Heuvel?

Volgens mij, Henk, moet er inderdaad heel wat veranderen aan al die campagnes in de stad. En die enige echte originele scheuten uit de wortel moeten over een paar jaar ook weer terug! Maar dit lijkt me een geweldig initiatief. En dat heeft de binnenstad van Tilburg zeker op dit moment hard nodig!

Maar wat is nu de tussenbalans. Hoe staat het eigenlijk met die nazaten en de herinrichting van ‘ons’ plein?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Linde(n) op de Heuvel”

 1. chris avatar
  chris

  volgens mij mis ik een paar van die linde-baby's in de stad

 2. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Totaal met je eens Arjen!!!!

  Ik steun je in dit onderwerp, en kan me nieamdn voorstellen die het hier niet mee eens is!!!

 3. henk avatar
  henk

  Beste Arjen,
  Je hebt mijn reactie intussen al gelezen. Maar hier nog even iets over die foto. Heb ik die foto niet zelf gemaakt? Ja, copyright, auteursrechten! Dat wordt dokken. Maar ik weet het goed gemaakt: je regelt maar iets met Jan van Beurden. Die wil genetisch en zelf betaald onderzoek laten doen naar alle zogenaamd "enige echte" Lindes. Dat zou wel eens heel interessant kunnen wezen. De "enige echte Tilburgse Linde"(s)in ondermeer de Muzentuin, bij het Provinciehuis, in de tuin van Hub Ruiter en op diverse Frankische driehoeken in de stad zijn beslist niet allemaal genetisch hetzelfde. Van sommige lindes zie je dat zo met blote oog al. Die oranje "Linde" op deze foto is helemaal van een totaal ander kaliber.

 4. arjen avatar
  arjen

  @ Henk
  Lijkt me sowieso interessant Henk die onderzoekjes naar dat genetische materiaal. Ik wil overigens ook graag een tak van jouw linde. Overigens haakt de LST aan bij veel van jouw bezwaren tegen de Mall, zoals je dat hier ook kunt lezen. Weer een reden extra om die boom eens in de volle grond te zetten!!