Geplaatst

Westpoint: Tilburgs erfgoed

Is het college gevallen over Adje? Of is er veel meer aan de hand? Moeilijke dossiers waarover de CDA-wethouders zouden gaan struikelen? Een optelsom van slechte prestaties op de dossiers van wegen-onderhoud, Welzorg, Regiotaxi?

Duidelijk is dat het CDA zich in ieder geval niet meer thuisvoelde in het college. Duidelijk is dat het CDA de sfeer in de stad goed aanvoelde en niet meer vereenzelvigd wilde worden met een college dat voor Tilburg blijkbaar een andere toekomst ziet. Een college dat sterk uitgaat van een maakbare samenleving en niet vanuit de bestaande structuren en het verleden van deze stad.

Het erfgoed van ons christelijke, agrarische verleden en heden wordt veelal weggemoffeld, beledigd, gesloopt en verstopt achter nieuwbouw. Voorbeelden te over: Gevraagd naar het erfgoed van Tilburg komen leerlingen van een grote middelbare school in Tilburg niet verder dan de opdracht om na te denken over het erfgoed als: "Westpoint, de Efteling en het Tilburgs dialect". Pvda-wethouder Hugo Backx reikte de prijzen uit.

PvdA-burgemeester Ruud Vreeman gaf eind vorig jaar toe dat hij helemaal niets wist van Peerke Donders. De Tilburgse samenleving moet zelf de financiën maar ophoesten voor het het Peerke Donderspaviljoen, een museum voor cultureel erfgoed. Voor HET icoon van Tilburg geen subsidie! Leg maar uit aan de mensen in de stad.

De raad heeft onlangs nog gediscussieerd over de kruiswegstaties van Jeroen de Leijer & Nick J. Swarth, een project dat als spraakmakend, confronterend, conflicterend, kwetsend gezien kan worden. Nu de staties gerealiseerd zijn in theater de Nieuwe Vorst worden geïnteresseerden uitgenodigd voor een debat doormiddel van een ansichtkaart met de afbeelding van Jezus Christus die het kruis meetorst met de tekst: "Hier had uw advertentie kunnen staan." Smakeloos en onnodig provocerend na zo’n discussie EN met het oog op de actualiteit.

Voorbeelden te over van een bestuur en beleid waarin Tilburg zich niet meer herkent.

Ik heb dit jaar voor het eerst deelgenomen aan de processie naar de kruiswegstaties in de Heikant, georganiseerd door de parochie van Tilburg-Noord. Daar voelde ik me meer thuis dan op het stadhuis.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

11 reacties op “Westpoint: Tilburgs erfgoed”

 1. chris avatar
  chris

  Het betaalt zich wel uit de komende verkiezingen!

 2. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Ja, dat hoop ik ook… Hoop dat iedereen inziet welke domme fout het CDA heeft gemaakt door haar beste wethouder naar huis te sturen!

 3. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Eh… volgens mij heeft het CDA helemaal niet de eigen wethouder naar huis gestuurd, maar 'gewoon' tegen het Midi-voorstel gestemd. Dat Hans Janssen vervolgens vertrekt, is de eigen afweging van deze wethouder geweest. Laat ons wel bij de feiten blijven.

 4. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Het is hoe dan ook toch wel zo dat de stad is geworden wat hij is ook dankzij het CDA. Er is afgelopen jaren echt geen grote koerswijziging geweest en het CDA staat al sinds mensenheugenis aan het roer van deze stad.

 5. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Sorry Marjo,
  Maar veel echte Tilburgers vinden dat Tilburg de laatste jaren wel echt veel verandert is. Heel veel zelfs. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat stilstand teruggang zou kunnen betekenen. (niet pers

 6. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  A) Arjen, je lijkt mij een aardige gozer: hart (en vaak zelfs verstand) op de juiste plaats, niks mis mee…
  B) Je bent een enorme lul! Je zit in de oppositie en dat zal Tilburg weten ook!
  C) What about het RHC, Stichtingstraat of noem maar op? Allemaal erfgoed dat ook door dit (laugh over laugh, voormalig) College werd gekoesterd.
  D) Onze stad schreeuwt het katholiek verleden overal uit. Ga ik hier niet opsommen. Maar gun het andere geluid ook een stem. Sta het op zijn minst toe haar geluid te laten horen (90% van de LST-aanhang is overigens atheist, GELOOF me)
  E) Entochentochentoch… lijk je mij best aardig…

 7. avatar
  Anoniem

  Uiteraard is het goed om ook dat andere geluid te laten horen Alard. Maar het lijkt wel alsof Tilburg zich zo stilaan moet gaan schamen om dat katholieke verleden. Sterker nog: Marjo verwoordde het treffend: Het is een christelijke partij die Tilburg nu maakt wat het is en dat is op zijn minst merkwaardig te noemen.

 8. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Theo,

  Je weet het mooi te verwoorden Theo.(serieus) Weet je overigens dat ik ook een geboren Rotterdamse ben? Heb mijn hele jeugd (tot 15) daar doorgebracht. Hoe kunnen we dan toch verder met dat vooruitgangsgeloof en ook de Tilburgers daarin meenemen volgens jou?

 9. bas avatar
  bas

  zo'n processie, met mannen (nou ja, priesters en aanverwante artikelen) in jurken aan je voorbij zien trekken da's toch hartstikke leuk. Net zoiets als de gay parade, maar dan anders.

 10. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Tja, Marjo en Alard,
  In ieder geval natuurlijk bedankt voor het compliment, Marjo. Ik dacht het al gezegd te hebben in mijn eerdere reactie. Wij Tilburgers, of zal ik zeggen native Tilburgers zijn nu eenmaal niet van die hardlopers. Een Tilburgs gezegde is daar duidelijk in;

 11. julesluijten avatar
  julesluijten

  Arjen, verruil dan in hemelsnaam het stadhuis voor een klooster of iets dergelijks, daar help je ons allemaal mee!!!
  Natuurlijk heeft Tilburg het aan zien komen dat het CDA de stekker uit de coalitie zou trekken: het ging al vreemd met de LST, getuige de artikel 47-vragen die er samen werden gesteld. Een duidelijke koerswijziging van het CDA. Ik ben er blij mee dat ze uit de coalitie zijn hoor, nu is er ruimte voor links.
  Tilburg (en daarmee wethouder Janssen) heeft het nog niet zo slecht gedaan, getuige het artikel in de krant van vandaag, waarin stond dat Tilburg stijgt op het gebied van wonen en sociaal-economisch beleid. Misschien dat je daar ook eens een keer aandacht voor kunt hebben, Arjen.