Geplaatst

De misvatting: rotonde=kunst

Je moet er wat voor over hebben om in de coalitie te zitten. PvdA-raadslid Tine van de Weyer kreeg zo de taak om het ronddraaiend huis op de Hasseltrotonde te verdedigen en nu hebben we weer een pleitbezorger voor kunst op de rotonde bij de Druiventros bij Berkel-Enschot. VVD-fractievoorzitter Roel Lauwerier ontpopt zich als kunstliefhebber sinds de VVD in de coalitie zit.

In officiele artikel 47-vragen vraagt de VVD aan het college: "Bent u bereid om de bewoners van Berkel-Enschot zelf een kunstwerk, zoals in het voorgaande omschreven, te laten kiezen dat  wordt geplaatst op een van de rotondes voor de Druiventros, bijvoorbeeld in het kader van KORT?"

Maar gelukkig houdt de VVD wel een slag om de arm: "Voor alle duidelijkheid, de VVD-fractie heeft geen hoogdravende, verheven kunst voor ogen die niet op draagvlak kan rekenen bij de bewoners." Wat heeft dan wel een draagvlak onder de bewoners zou je je dan afvragen? Kunst op rotondes’ blijkt niet meer zo bij de tijdsgeest te passen. Onlangs stond er in het dagblad Trouw een artikel van Sandra Spijkerman over kunst op rotondes.met als titel:‘De misvatting : rotonde=kunst’, over de afschuwelijke wildgroei die kunst op rotondes vandaag de dag kenmerkt. De conclusie van het artikel was: Zolang een kunstwerk voor een rotonde niet een bepaald niveau bereikt, kunnen gemeenten en provincies zich beter beperken tot het plaatsen van wegwijzers op rotondes.

En over draagvlak onder de bewoners van Berkel-Enschot gesproken: ER LIGT AL EEN VOORSTEL VAN BEWONERS. Een heus burgerinitiatief zelfs. Het idee laat zich als volgt samenvatten: laat die rotondes door plaatselijke hoveniers inrichten met bloemen etc. In ruil voor een naamsvermelding op een bord. Die plaatselijke groenbedrijven zpuden dan ook het onderhoud willen verzorgen. Zeker weer een te simpel idee voor het megalomane Tilburg. Kijk maar eens in alle omliggende gemeentes: prachtig ingerichte groene rotondes zonder poeha.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

25 reacties op “De misvatting: rotonde=kunst”

 1. chris avatar
  chris

  nu al doorgedraaid die vvd

 2. Piet Snels avatar
  Piet Snels

  Zou er wat met dat pluche aan de hand zijn ?
  Als je daar op zit ga je gekken dingen doen.
  PvdA en GL waren alang de weg kwijt maar nu dreigt de VVD en de SP ook dezelfde richting op te gaan

  Jammer maar wie is er nu nog echt daar in die raadszaal.

  Het CDA moet verkrampt na zoveel jaren in de oppositiebanken maar mijn hoop is alleen nog maar gevestigd op de LST en dat is jammer want ik had toch ook van de SP weerwoord verwacht.

  Ik ken mijn partij de SP niet meer terug en was naar oorzaken aan het zoeken maar ik ben er nu achter het is het pluche !!!

 3. henk avatar
  henk

  Op die rotonde staat een betekenisvolle herdenkingslinde, speciaal aandachtspunt ook in de "Lindebomenfietstocht". Moderne T-stad wil natuurlijk proberen die boom daar weg te marginaliseren.

 4. avatar
  Anoniem

  'Round the bush' dus. ach ja………..

 5. ruevert avatar
  ruevert

  Make the roundabout square. Dat is de oplossing. We metselen een vierkante muur rond de rotonde, planten een zaailing van de lindeboom in het midden en het is kunst. Square is o.a. ook verheffen. Dus met de diepere grond van dit briljante kunstwerk zit het wel goed. Zo zijn alle patrijen tevreden en kunnen de automobilisten afgeleid door dit achtste wereldwonder zich te pletter rijden tegen de onbuigzame stenen muur die door plaatselijke aannemers, na lang onderhandelen met de betrokken ambtenaren en verantwoordelijke wethouders, is aangelegd.

  Even dacht ik nog in het delirium waar ik mij bevond tijdens de geboorte van deze vondst om ook nog een circuit aan te leggen waarover de muur synchroon aan de snelheid van de aanstormende auto rond zou moeten draaien. Waarbij elke automobilist die een van de hoeken van THE SQUARE, want zo heb ik dit kunstwerk gedoopt, raakt op een energiezuinige LED display boven in de lindeboom zijn snelheid en score zou zien.

  Uiteraard via een speciale glasvezelkabel verbonden met de dienst nutteloze kunstwerken van de gemeente Tilburg zodat hij/zij onmiddellijk via het door zonnepanelen aangedreven LED display de respons van de altijd actieve afdeling zou kunnen lezen. En in het kader van de niet-aflatende T promotie een T. Bon hadden gewonnen, af te halen bij de plaatselijke VVV.

  Maar dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het draaiend huis moet bij gebrek van artistiek waarde worden afgebroken en de gemeentelijke dienst krijgt te maken met een hoog ziekteverzuim als gevolg van de toegenomen werkdruk. En dat krijg je nooit verkocht aan de cultuurmanager. Jammer dat men in dit dorp de echte kunst niet op waarden kan schatten.

  P.s. ga toch even naar de Warande waar Lustwarande wordt gehouden. Het is geen

 6. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  En de conclusie van het door dhr. Roos aangehaalde artikel van Sandra Spijkerman mag de lezer natuurlijk niet worden onthouden en die luidt:

  '………..Een subtiel en geslaagd concept, maar een rotonde vraagt uiteindelijk om een duidelijker uitspraak.'
  om tenslotte te eindigen met:
  'K

 7. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  er ging iets fout met link hierboven:

  http://127.0.0.1:4664/cache?event_

 8. arjen avatar
  arjen

  Ik heb ook weleens loodgieters meegemaakt, Tine, die geen rioolputje wilde aanleggen, maar mij adviseerde het overtollige water maar om het huis heen te vegen.
  Zo komt ook ongeveer jouw betoog over inzake het draaiend huis. Je weet dat het geen kunst is en toch blijf je het verdedigen uit politieke motieven.

 9. arjen avatar
  arjen

  En dit is het laatste nieuws. Bron: Brabants Dagblad:
  'Initiatief rotondes B-Enschot van tafel'
  door Lauran Wijffels. maandag 18 augustus 2008 | 18:12

  Tekstgrootte
  TILBURG – 'Bezopen!' is de mening van Marcel Panis, Ad Mutsaers en 32 steunbetuigers uit Berkel-Enschot op het feit dat de gemeente Tilburg niet reageert op hun plan om drie nieuwe rotondes te laten inrichten door hoveniersbedrijven. Op 9 juni stuurden zij het idee naar B. en W. om ontwerp en onderhoud van de verkeerspleinen bij de aansluiting van de A65 in samenwerking met drie hoveniersbedrijven te laten doen, zoals dat ook in buurgemeente Oisterwijk gebeurt.

  De rotondes worden morgen officieel geopend.

  In een boze brief heeft Panis, die voor deze opening niet is uitgenodigd, de steunbetuigers gisteren bericht geen verdere acties meer te ondernemen: "Het is mij gebleken dat de gemeente met vier aannemers werkt, die dergelijke opdrachten altijd krijgen. Het kostenbesparend element wordt door Tilburg blijkbaar niet aanvaard."

  Ook van de Dorpsraad van Berkel- Enschot vernam Panis niets inhoudelijks: "Op een emailtje na dan, waarin staat dat het mooi zou zijn om ons voorstel te combineren met de plannen van de gemeente. Ik vernam dat de plantsoenen al zijn ingezaaid met gras; daar zal het dan wel bij blijven."

  Een woordvoerder zegt dat de gemeente nog wacht op een voorstel van de Dorpsraad en dat Kunst in Openbare Ruimte Tilburg (KORT) medio oktober pas oordeelt over alle nieuwe kunstwerken in de gemeente, waaronder in Berkel-Enschot. Tilburg plaatst ook kanttekeningen bij reclameuitingen van hoveniersbedrijven op rotondes.

 10. arjen avatar
  arjen

  De schrijver van het artikel is inderdaad lovend over het draaiend huis. Maar niet als kunst. Sandra noemt het goed gek en tot de verbeelding sprekend" en vind het " lichtvoetig en humoristisch".
  Verder is het artikel zeer kritisch over kunstwerken op rotondes.

 11. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Gabi Prechtl is directeur van Kunst en Bedrijf een instelling die een vd belangrijkste adviseurs op het gebied van beeldende kunst in het publieke domein is.

  Op de website van http://www.rotondelab.nl/
  schrijft zij een column met als titel 'Niemandsland':

  'Toch zijn er een handvol interessante kunstwerken op rotondes geplaatst zoals de UFO-landingsplaats bij Houten (Martin Riebeek) of de manshoge eieren bij Alem (Maria Roosen) of het roterende huisje bij Tilburg dat nog moet verschijnen (John K

 12. Safke avatar
  Safke

  Jeetje gaat het nu weer over dat geldverslindende project wat Tine te vuur en te zwaard verdedigd als kunst

  Tine, jij bent toch volksvertegenwoordiger
  leg je oor eens te luister in Tilburg en doe dan wat je opgedragen wordt.

  Slopen die handel en het voorstel wat Berkel-Enschot voorstelt uitvoeren ook op de grootste en mooiste rotonde van Tilburg zodat het echt een mooie entree wordt.

 13. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  openbare ruimte geen museum. Daarom moet je je elke keer weer afvragen of een plek wel om een kunstwerk vraagt. Bij rotondekunst lijkt de laatste tijd de pavlovreactie te ontstaan: rotonde = kunst. Wil een kunstwerk goed functioneren, dan moet het een bepaalde schaal hebben, eventueel refereren aan (de geschiedenis van) de directe omgeving en bovendien getuigen van materiaalbeheersing en beeldende kwaliteit. Geen geringe opgave.

  Gelukkig wordt de kritiek op rotondekunst steeds luider en gaan ook steeds meer mensen uit de kunstwereld zich serieus met dit onderwerp bezighouden. Zo bestaat inmiddels een heus Rotondologisch Genootschap dat zorgt voor theorievorming en dat daarnaast overheden adviseert, er is een rotondelab en er worden verschillende experimenten met rotondekunst gedaan.

  Een interessante proef is

 14. arjen avatar
  arjen

  Tine, Ik beweer hier ook niet dat er nergens mooie dingen staan. Ik bedoel dat er niet PERSE kunst op rotondes hoeft te staan. En om die reden verwijs ik ook naar het idee van die burgergroep uit Berkel-Enschot.
  Maar in Tilburg moeten er blijkbaar andere belangen gediend worden. Zoals die van de kennissen van KORT, aannemers, projectontwikkelaars etc. Vandaar die politieke motieven van je Tine.

 15. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  het gaat kennelijk beter met "stukjes en beetjes:
  Soijkerman in Trouw 14 juni (en hierboven het slot)

  Hoe lichtvoetig en humoristisch het huis ook is, er ligt een serieuze ondertoon aan ten grondslag. Opgetrokken uit de voor K

 16. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  In Leiderdorp zorgde een overenthousiaste wethouder van verkeer in 1999 ervoor dat Joris Baudoin de opdracht kreeg een kunstwerk met koeien te maken voor de toegangsrotonde van de nieuwbouwwijk Leyhof.

 17. arjen avatar
  arjen

  Het is niet de bedoeling Tine dat je mijn weblog volstort met gekopieerde artikelen.

 18. ruevert avatar
  ruevert

  @Tine
  ik trek mijn opmerking over de cultuurmakelaar in.
  Mijn concept voor een oogverblindend, verbijsterend en alle zinnen prikkelend kunstwerk staat eerder in deze discussie. Dus zeg maar eens tegen Hugo dat hij nu de kans heeft Tilburg voor eens altijd op de kaart te zetten in de hele wereld door dit onvergetelijke kunstwerk uit te voeren.

 19. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen
  als jij de zorgvuldigheid zou betrachten wat minder lukraak en inhoudelijk onjuist te citeren zou ik mij de moeite kunnen besparen om het volledige artikel te plaatsen zodat lezers alhier het in de juiste context kunnen begrijpen.

 20. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  Minder lukraak? De strekking van het artikel is volkomen duidelijk. Alleen het draaiend huis is in de ogen van de auteur prettig gestoord.

 21. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  'Toch zijn er een handvol interessante kunstwerken op rotondes geplaatst zoals de UFO-landingsplaats bij Houten (Martin Riebeek) of de manshoge eieren bij Alem (Maria Roosen) of het roterende huisje bij Tilburg dat nog moet verschijnen (John K

 22. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Kijk eens aan we zijn het eens..?
  Kwoot; Wil een kunstwerk goed functioneren, dan moet het een bepaalde schaal hebben, eventueel refereren aan (de geschiedenis van) de directe omgeving en bovendien getuigen van materiaalbeheersing en beeldende kwaliteit. Unkwoot.
  De schaal klopt dus niet. Downsizen zoals in Peking was op zijn plaats geweest.
  Het refereert niet aan de historie van de direkte omgeving want rijkeshuizen staan door heel de Pay de Bah en dit type rijkeshuizen nagenoeg niet in de Hasselt.
  Materiaalbeheersing krijg je van me. Hoewel het gebruik van steenstrips het ding een onrealistische aanblik geeft maar vooruit ander was het nog duurder het ding vooruit te branden.
  Beeldende kwaliteit is in en in triest zoals je zelf ook wist toen je hoopvol het bloemenmengsel aankondigde.
  En over de gemiste kans om maatschappelijk een puntje te scoren op het gebied van duurzaamheid en alternatieve energie zullen we maar zwijgen. Jammer, het kost veul en dan heb je toch te weinig eigenlijk…
  Morgen af en toe zon maar ook een buitje voor het bloemenmengsel.
  Groetjes,
  Theo

 23. chris avatar
  chris

  Er stond dus in het Brabants Dagblad: "Er komt kunst op de twee rotondes". PUNT UIT.

 24. ruevert avatar
  ruevert

  zal ik mijn rekeningnummer maar doorgeven. Of nog beter besteed het geld maar aan de bestrijding van de stille armoede in dit dorp. Lijkt mij zinvoller

 25. onkundoloog avatar
  onkundoloog

  het had ook alleen maar om reclame en dus geld kunnen gaan bij zo'n burgerinitiatief in berkel enschot
  das toch wel verheven vvd-vrijemarkt-kunst

  guus voermans heeft nog een mooie kleurrijke installatie te ver geef
  had ik eerlijk gezegd mer voor de tilburGse heuvel gezien, maar berkel enschot mag die ook wel hebben als een soort verbindingslint tussen die twee