Geplaatst

Er valt niet te bomen met de gemeente

Er zijn gemeentelijke afdelingen die vooral het zomer- en kerstreces gebruiken om de burger te ‘informeren’ en ‘uitnodigen tot inspraak’. Immers in die periodes kan je de minste weerstand en ongewenste positieve bijdragen verwachten. Voor de zomer viel het de Lijst Smolders Tilburg (LST) op dat de commissie KORT (Kunst in de Openbare Ruimte) de burgers in de zomervakantie uitnodigde om projecten in te dienen. Te kort door de bocht vonden wij.

Nu zien we iets vergelijkbaars rond de Reactienota bij de nota Tilburg BoomT (met die vette T aan het eind). Terwijl de coalitie met de mond belijdt allerlei organisaties in de stad meer bij het beleid te betrekken, komt daar in de praktijk niets of te weinig van terecht. Zo wordt er bij de groene mensen in de stad nogal wat verwachtingen geschapen over de waarde die de nieuwe Adviescommissie Stedelijk Groen zou kunnen hebben bij het sturen van beleid. Onzin, vond de LST, als de beleidsmakers nu al niet willen luisteren naar een Henk Kuiper, de Stichting Stadsbomen, Duurzaam Tilburg etc, dan verandert zo’n adviescommissie daar ook niets aan. De LST neemt die mensen sowieso al wel serieus en dus hoeven wij geen commissie. De zoveelste organisatie die meer lult dan doet. Een club die bovendien nog weleens ingekapseld kan worden door het apparaat.

En wat blijkt (en we hadden liever niet gelijk gehad)… de Stichting Stadsbomen heeft de reactienota van de gemeente pas op 14 december ontvangen en de inspraak kan op 14 januari plaatsvinden. De SST: "Dat is te kort dag voor een vrijwilligersorganisatie om in deze periode  (KERSTVAKANTIE!) optimaal te kunnen overleggen met de achterban en/of gemeenteraadsleden."

"Het resultaat is nu dat we maar 5 minuten spreektijd hebben om ons commentaar op de reactienota toe te lichten. Dit is waar we het dus fundamenteel mee oneens zijn. We pleiten ervoor dat de wethouder onderzoekt op welke wijze de ambtenaren in het vervolg echt gaan samenwerken met SST, en andere belangengroeperingen in de stad bij de totstandkoming van nieuw groen beleid. Dan staan wij hier niet op achterhand ons commentaar te geven maar staan wij hier wellicht samen met de gemeente het broodnodige duurzame beleid te verdedigen."

En: "Ook is ons in het vooruitzicht gesteld betrokken te worden bij de totstandkoming van de nieuwe bomennota. Daar is niets van terecht gekomen. We hebben een keer een powerpoint-presentatie gekregen over de nieuwe concept bomennota. Daar konden we alleen ter plekke commentaar geven zonder dat we de nota vooraf konden bestuderen."

Dus weer hiep hiep hoera voor de coalitie! Moeten na de LST en Marc Verstraeten nu ook alle vrijwilligers in de stad hard weg lopen? Daar zitten we echt niet op te wachten! De LST stelt dan ook voor om behandeling van die nota uit te stellen zodat de adviseurs van de Stichting Stadsbomen de kans krijgen zich grondig te verdiepen en hun opbouwende kritiek te delen met raadsleden die oren naar hebben. Waarvan acte! En Bram, Linde, Henk, Armand, Paul en alle anderen: goed voorbeeld doet volgen, maar bedenk dat de LST alleen een statement wilde maken. Dat punt is gescoord, gaan jullie komende maandag bij de commissie fysiek voor de winst!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

27 reacties op “Er valt niet te bomen met de gemeente”

 1. Cees Vervoort avatar
  Cees Vervoort

  Dit is duidelijke kritiek op de gevolgde procedure. Hebben jullie ook commentaar op de nota Tilburg Boomt zelf?

 2. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Lekker makkelijk h

 3. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Ik weet niet waar je het over hebt Marjo. In de commissie nooit een woord?
  Lekker makkelijk met de pen? Hoezo, ik heb uitvoerig contact gehad met de Stichting Stadsbomen. Politiek bedrijf je niet alleen in de commissie, maar ook met de pen en ook in de stad.
  Eenzijdig een visie overal op leggen? Doe jij iets anders dan in je columns?
  Bovendien geef ik altijd een reactie op mensen met een andere visie.

 4. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @Arjen,

  Ik ben vooral raadslid en dat betekent dat ik dat wat ik in de stad hoor en zie weeg en meeneemt en in de raad keuzes en afwegingen maak, samen met anderen.Voor besluitvorming is altijd een meerderheid nodig (zo is ons systeem nu eenmaal en ik weet geen beter). Dat ik gevraagd ben ook te bloggen is omdat ik raadslid / fractievoorzitter ben, niet als Tilburger Marjo Frenk. Jouw bijdragen als raadslid lijken nu vooral via de 'pen' te lopen. Leuk als je dat kunt maar volgens mij ben je raadslid dus laat je ook zien en horen in de raad!

 5. avatar
  Anoniem

  beter politiek bedrijven met de pen als er voor spek en bonen bijzitten.

 6. Pim avatar
  Pim

  Arjen,

  Als ik de reactie van mevr. Frenk zo lees dan begrijp ik nog beter dat jullie niet tot dat soort willen behoren.

  Jezus wat druipt het eraf bij die lui van de coalitie.
  GL heeft eigenlijk helemaal geen recht van spreken, verloren en toch op het pluche mogen blijven zitten.
  Zijn zij o.a. niet verantwoordelijk voor de kaalslag in Tilburg.
  Recent las ik nog een krantenartikel waarin doodleuk werd vermeld dat Tilburg de meeste bomen heeft gekapt.

  Mevr. Frenk die gebeurtenissen in de raadszaal spreken de Tilburger niet aan daar moet je voor naar buiten en de taal van de straat spreken en dat is iets wat u totaal onbekend is.

  LST blijf actief op allerlei fronten dan is er tenminste nog een tegenbeweging.

  Bij de nieuwe verkiezingen wordt GL hopelijk definitief verbannen uit de raad.
  Ben dan benieuwd naar de reactie van Mevr. Frenk.

 7. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  een andere boom……………

  De oppositie monkelt dat het College en de coalitie geen oor hebben naar wat de oppositie vraagt. Dat er niet wordt geluisterd. Dat heb ik me aangetrokken en ben eens in de archieven gedoken van drie belangrijke vergaderingen van de afgelopen twee jaar: de najaarsbegroting 2006, de voorjaarsbegroting 2007 en de najaarsbegroting 2007.
  Luistert dit College? Als we de harde cijfers bekijken kom ik na wat intensief pluiswerk tot de volgende

 8. Linda avatar
  Linda

  Mevr. v.d Weyer, het gaat niet om voorstellen!! Het gaat om argumenten in het debat waar gewoon wordt genegeerd dat 1+1 gewoon 2 is…………

 9. Tine vdW avatar
  Tine vdW

  beste Linda,

  Natuurlijk gaat het altijd om argumenten. H

 10. linda avatar
  linda

  Beste mevr. de Weyer, men zal uw fractie ook niet kwalijk nemen als er voorstellen van de oppositie niet worden aan- overgenomen, zij hebben nu eenmaal een ander visie en inzichten. Uw fractie wil maar niet inzien dat het om de argumenten gaat bij voorstellen die van uw College afkomen waar u dan als coalitiepartijen in de raad blindelings achteraan loopt en niet luistert naar de ARGUMENTEN van de oppositie en zelfs een kadaverdiscipline toont als coalitiepartijen!! Dit kun je ook omschrijven als machtspolitiek. Bijvoorbeeld bij een haastig en ondoordacht plan als dat van Adje, daar had de Raad haar controlerende taak nooit uit handen mogen geven voordat er een deugdelijk plan was voorgelegd door het college. Op basis daarvan had dan de gehele raad een besluit kunnen nemen. Niet zoals nu andersom en het politiek ook nog eens zwaar beladen wordt!! Eigenlijk had de raad het College tegen zichzelf in bescherming moeten nemen, want het gaat wel over 7,5 miljoen euro!!

 11. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Beste Linda,

  Ik geef toe dat ik de communicatie over het Miditheater en de aankoop ervan niet goed vind. De aankoop van een dergelijk belangrijk pand in het hart vd stad ten behoeve van een middentheater is echter een lang gekoesterde wens van het culturele veld in Tilburg. De plannen van van Bavel en het vrijkomen van dit pand op die plek vielen op een bijzondere manier samen.U weet volgens mij heel goed dat er strenge voorwaarden zijn gesteld aan de beoogde exploitant:
  Binnen enke maanden moet er een doortimmerd businessplan liggen dat moet kloppen als een bus. Die voorwaarde is door de accorderende partijen keihard gesteld en daar houden we het College aan. Intussen is het pand veilig gesteld voor ( al dan niet louche) projectontwikkelaars.Bent u daar dan ook niet blij mee?

 12. Marjolein avatar
  Marjolein

  Tine,

  De aankoop van het pand en het instemmen met de plannen van Van Bavel had niet in

 13. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  kom vanmiddag om 15.00u naar de nieuwjaarsreceptie vd PvdA
  Melis Stokestraat40.

  Dan hoor je welke plannen er voor de toekomst zijn.

 14. avatar
  Anoniem

  Ahum, vind ik nou niet zo chique van je Tine, om hier reclame te maken voor jullie nieuwjaarsreceptie. Ik heb jullie plannen liever zwart op wit, anders krijg je achteraf weer het verwijt dat je niet goed hebt geluisterd. 🙂

 15. Tine avatar
  Tine

  toch van harte welkom en desgewenst krijg je van mij alle toespraken op papier………..

 16. Marg Vlemmix Tilburg avatar
  Marg Vlemmix Tilburg

  Heeft een van jullie er al bij stilgestaan hoeveel bomen er moeten gaan verdwijnen voot het plaatsen van de skaeve huuse?
  Welke soort bomen, hoe oud ze zijn?
  Daar staan hele mooie exemplaren, en welke gaan weg?

 17. Chris avatar
  Chris

  @ Marjo
  Jij bent vooral RAADSLID?
  Volgens mij heb je gewoon kerstreces. Net zoals arjen roos??

 18. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @Chris

  Mijn kerstreces is al een week geleden opgehouden, ben vandaag in de stad en vanmiddag op het stadhuis, 1 commissie en twee werkgroepvergaderingen die ik afgelopen week uitgebreid heb voorbereid.

 19. Arjen avatar
  Arjen

  Tine, we willen graag de toespraak van Auke op papier. Dan kunnen we die nog eens goed bestuderen.

 20. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Beide toespraken, van Jan en Auke(met foto van Hans en mij) staan op de website van de PvdA.
  We hebben geen geheimen. Voor niemand.
  http://www.tilburg.pvda.nl

 21. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Het wordt hier steeds gezelliger! Allemaal welkom terug en een opbouwend 2008!

 22. Sven avatar
  Sven

  Er is werkelijk nog niets veranderd.
  Ben je even weg uit Tilburg. Denk je even kijken of er nog iets veranderd is, vergeefse hoop. Nog steeds de oude politiek met een compleet bos aan planken voor hun hoofd en dan nog droogjes opmerken met de mensen op straat te praten en te luisteren…

  Vreemd dat ik dan juist die mensen nooit tegen gekomen ben.

  Dan liever mensen die in de pen kruipen. ipv met partijpolitiek proberen niets te veranderen. En dus niet te willen luisteren naar de mensen BUITEN het zwarte blokkendoosje.

  Quote 1 deel van een reactie:
  "ben vandaag in de stad en vanmiddag op het stadhuis, 1 commissie en twee werkgroepvergaderingen"

  hahah je bent dus smiddag en savonds in stadskantoor 1. niet onder de mensen op straat. En smorgens is er nog geen uitgaansleven.

 23. Chris avatar
  Chris

  Ha Sven, terug van weggeweest. Ben jij nog steeds Betrokken Tilburger?

 24. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @Sven,
  Welkom terug Sven. Wel goed lezen h

 25. R avatar
  R

  Inderdaad Sven…… goed lezen

 26. Will Gunther. avatar
  Will Gunther.

  Er valt niet te bomen in Tilburg.

  Ja, inderdaad. Tilburg staat bovenaan de "kaalslag" lijst. Maar beste Arjen Roos, wij hebben het zo slecht nog niet in Tilburg wat bomen betreft. Ik woon aan de Ringbaan West. Daar staan diverse bordjes langs de Ringbaan met het opschrift: "groene golf" Ja, ja, misschien denkt dit college dat ze daar genoeg aan hebben!Alleen aan de Delmerweg bij Vreeman voor de deur staat genoeg groen, en wordt de straat ook op gezette tijden schoon gehouden en in orde gemaakt.

 27. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  EEN AKELIG KUNSTWERK OP DE VERKEERDE PLEK

  Ruim twee maanden geleden was in de Tilburgse Koerier een brief te lezen van de Stichting Stadsbomen Tilburg. In die brief werd om verschillende redenen bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen bouw van een spiegelend, glazen theepaviljoen in het centrum van de Oude Warande. Ook werd aan het college en de gemeenteraad gevraagd om recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de bijzondere, centrale plaats in het sterrenbos en daar precies in het midden weer een boom te planten. Op kaarten uit de 18de eeuw is namelijk duidelijk te zien dat een betekenisvolle boom op die plaats deel uitmaakt van het oorspronkelijke ontwerp. In dezelfde brief werd ook verzocht om een rode beuk terug te planten ter vervanging van de monumentale beuk die daar een paar jaar geleden het loodje legde door gemeentelijk wanbeheer.

  Intussen zijn de voorbereidingen aan de gang van de eens in de vier jaar in de Warande georganiseerde beeldententoonstelling van kunststichting Fundament. In de krant stond onlangs dat het glazen theehuis voorlopig niet doorgaat omdat de financiering niet rond zou zijn. Maar wat zien we nu? Precies in het midden van het sterrenbos heeft Fundament een afzichtelijk 'kunstobject' geplaatst. Volgens omwonenden is het de bedoeling dat dit object, dat bestaat uit roestvrijstalen pannen en ijzeren uitsteeksels, hier permanent blijft staan. Door de omvang en al het blinkende staal trekt dit 'ding' al van veraf alle aandacht naar zich toe. Het is blijkbaar de bedoeling dat we in dit natuurgebied de hele tijd worden geconfronteerd met een schreeuwerig gedrocht dat bovendien een zeer aggressieve uitstraling heeft. Het is te idioot voor woorden wat hier wordt getoond. Dit 'kunstding' doet pijn aan de ogen.

  De vraag is wat het gemeentebestuur van Tilburg bezielt? Wordt een verzoek van Stichting Stadsbomen om recht te doen aan de cultuurhistorische betekenis van de bijzondere plek in het midden van de Warande doodleuk genegeerd? Is het waar dat een gemeentefunctionaris daar twee onlangs door een boomsympathisant geplante bomen direct uit de grond heeft gerukt? En zo'n afzichtelijk ijzeren geval midden in het bos, dat mag dan weer wel?
  Als dit kunstding daar inderdaad een blijvende plaats krijgt, dan hebben we er een nieuw symbool bij: op een pakkende manier verbeeldt dit ijzeren gevaarte de anti-natuuraanpak en het gebrek aan historisch besef van de gemeente Tilburg. Zo bezien is dit kunstwerk zeer geslaagd.