Geplaatst

Duurzame woestijn in Tilburg

‘Te grote mall ontwricht winkelstructuur Tilburg en dorpen’

Als er in Tilburg-Noord een shopping mall van 125.000 of meer vierkante meter komt, betekent dat een ‘duurzame ontwrichting’ van de totale detailhandel in Tilburg en de omliggende dorpen. Tot die conclusie komt het bureau DHV. Dat heeft het economisch effect berekend van de mall, die Tilburg en ontwikkelingscombinatie OVG/MDG van plan zijn te bouwen. Het rapport is maandagochtend in het Tilburgse stadhuis gepresenteerd.
Bij een shopping mall van 100.000 vierkante meter lopen de wijkwinkelcentra Westermarkt, Wagnerplein en Heyhoef minstens 15 procent aan bestedingen mis. Een mall van 65.000 tot 100.000 vierkante meter kost de Tilburgse binnenstad 9 tot 13 procent aan inkomsten.
VERDER GEEN COMMENTAAR

Alle berichten van deze auteur

Reacties

81 reacties op “Duurzame woestijn in Tilburg”

 1. chris avatar
  chris

  schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. GroenLinks-lid avatar
  GroenLinks-lid

  Nou, wat mij betreft komt die mall er eerder vandaag dan morgen. Ik hou er wel van om lekker te shoppen. We moeten allemaal niet te negatief doen.

 3. ER avatar
  ER

  Los van deze cijfers die voor Tilburgse ondernemers natuurlijk van belang zijn, is het voor de Tilburgse economie ook van belang welk aandeel van buurgemeenten/regio wordt afgesnoept. Ik neem aan dat dat ook is onderzocht?

 4. ruevert avatar
  ruevert

  Och,
  Becht wou in de zestiger jaren de binnenstad transformeren naar Amerikaans model. Helaas werd dit niet, volgens de Nederlandse consensus niet volledig uitgevoerd. Los van het idee goed of fout was, we zitten nu nog met de brokken. Dat gebeurt ook met de mall.

 5. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Overtuig me maar eens dat het goed zou zijn om die Mall in de achtertuin te zetten! Tot nu toe spreekt men elkaar steeds tegen.
  Maar PAS OP…dit is een waarschuwing: Het risico van een fiasco is voor de Tilburgers, want wij betalen als burgers allemaal belasting!
  Het verdiende geld kun je maar een keer uitgeven, en er is niet voor niets een vodselbank in Tilburg…

 6. chris avatar
  chris

  Lees maar: het zoveulste bericht!!!
  Brabantse steden keren zich tegen mall in Tilburg
  dinsdag 26 augustus 2008 | 17:35 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 26 augustus 2008 | 23:01

  EINDHOVEN

 7. arjen avatar
  arjen

  Interview in Binnenlands Bestuur:
  Heisa om Tilburgse mall gaat door (21/08/2008)

  De mogelijke komst van

 8. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Sorry Arjen, maar ik heb vandaag wat tijd over dus hier ben ik weer.

  Denk je nu echt dat een investeerder miljoenen euro's in een project stopt, als hij voor het slagen ervan alleen afhankelijk is van de Tilburgse consument. Jij bent ondernemer, dus jij weet net zo goed als ik dat dat klets is. De Mall mikt op publiek uit heel (Zuid-)Nederland, Belgie en Duitsland. Begrijp me goed, ik vind een mall net als jij ook niet iets om 'als stad' trots op te zijn, maar je moet hier geen dingen gaan roepen, waarvan je weet dat ze niet kloppen.

 9. chris avatar
  chris

  Gelukkig is de SP ook tegen. Lees dit stuk maar eens:

  Behoud lokale winkeliers, zeker in achterstandsbuurten
  27-08-2008

 10. try avatar
  try

  Waarom heb je onze discussie verwijderd Arjan? Censuur? Ben je het niet met me eens? Of wil je de Blog 'niet vervuilen'?

  Ton

 11. arjen avatar
  arjen

  @ Ton
  Ik vond het op een gegeven moment gewoon een scheldpartij worden. Ik was ook niet trots op mijn eigen reacties. Vandaar.

 12. chris avatar
  chris

  En weer een berichtje:

  Verzet tegen mall in Tilburg blijft groeien
  door Ben Ackermans.
  TILBURG – De druk op het gemeentebestuur van Tilburg om af te zien van medewerking aan een grote shopping mall loopt op. De ene na de andere organisatie bestookt de Tilburgse politiek met brieven of rapporten om het plan van tafel te krijgen. Gisteren voegden zich weer twee instanties bij het groeiende koor van tegenstanders.

  Zie ook:
  Tilburg besluit over mall
  Dossier shopping mall Tilburg
  Website gemeente Tilburg over mall
  Rapport DHV economisch effect mall Tilburg (pdf)
  MKB-Brabant en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland samen vragen het stadsbestuur 'met klem gehoor te geven aan de vele bezwaren die alom door ondernemers en buurgemeenten zijn geuit'.

  "Er dreigt in Tilburg-Noord een ordinair grootschalig winkelcentrum te komen dat eigenlijk niks toevoegt, maar alleen maar kapot maakt", stelt Henny Bekkema, regiomanager bij MKB-Brabant. Die organisatie telt in deze provincie 20.000 leden.

  De ontwikkelaar van de mall, de combinatie OVG/MDG, spiegelt een vernieuwend en versterkend winkelconcept voor, dat bovenregionaal is en de top van de markt vormt. Maar uit drie onderzoeken (uitgevoerd door de bureaus EIM, DHV en Ecorys) blijkt volgens het MKB dat 'initiatiefnemers deze gewekte verwachtingen niet waarmaken'. De Tilburgse politiek zou zich niet moeten laten verleiden 'goedkeuring te geven aan een nog niet bestaand concept'.

  Het effect van de mall staat inmiddels wel vast, meent MKB: een sterke verstoring van de structuur van de detailhandel in Brabant. De gezamenlijke ondernemersorganisaties uit Tilburg en de omliggende steden lieten dat geluid deze week ook al horen. Zij noemden het plan 'desastreus'.

  De verenigingen van eigenaren van negen winkelcentra (in Tilburg, Berkel-Enschot, Goirle, Waalwijk, Den Bosch en Oosterhout) sloten zich daar gisteren bij aan. Een verwacht omzetverlies van gemiddeld vijftien procent door de komst van een mall resulteert volgens hen ook in een fikse waardedaling van het onroerend goed.

  De steden Den Bosch, Breda, Eindhoven en Helmond hebben het Tilburgse college inmiddels per offici

 13. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Arjen

  Tom Pijnenburg had het over het verwijderen van reacties als die 'smakeloos, nutteloos of anderzinds vervelend zijn.' Niet over reacties die je niet goed uitkomen…

 14. arjen avatar
  arjen

  @ wies van wessem @ Arjen
  Tom Pijnenburg had het over het verwijderen van reacties als die 'smakeloos, nutteloos of anderzinds vervelend zijn.' Niet over reacties die je niet goed uitkomen…

  Leuk geprobeerd Wies. Het zal je echter niet ontgaan zijn dat ik hier met iedereen de dialoog ga en zeer transparant ben. En eerlijk gezegd, komen er nooit reacties die mij niet uitkomen. Ik heb immers niets te verbergen.
  Maar ordinaire scheldpartijen komen me de strot uit. Evenals al die anonieme bagger, verdachtmakerijen, leugens etc. Ik denk dat ik jullie voorlopig maar in jullie eigen sop laat gaarkoken.

 15. try avatar
  try

  "Maar ordinaire scheldpartijen komen me de strot uit. Evenals al die anonieme bagger, verdachtmakerijen, leugens etc."
  @ Arjan; ik hoop niet dat bovenstaande tekst op onze 'dialoog' slaat, want dat klopt absoluut niet! Mensen die een en ander gisteren gelezen hebben zullen dat zeker bevestigen.
  Jij en ik hebben ieder een andere mening, dat mag toch? Ik ben het heel vaak wel met je eens, nu een keer niet.

  Blijf vooral bloggen Arjan, maar ga de dialoog niet uit de weg.
  Ton Rijnen

 16. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Dat is me inderdaad niet ontgaan, Arjen. Vandaar dat ik het ook erg raar vind dat je opeens reacties gaat verwijderen waarin niet gescholden wordt, maar mensen slechts beargumenteerd aangeven waarom ze het niet met je eens zijn. Ik zag er in elk geval geen kwaad in…

 17. avatar
  Anoniem

  wellus nietus, wellus nietus, wellus nietus,………….enz,…………

  hebben jullie vanavond ook zo lekker gegeten?

 18. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Ook op dit soort voor Arjen misschien pijnlijke punten mag je wel inhoudelijk commentaar geven Ren

 19. avatar
  Anoniem

  Hoezo Wies? Voel je je aangesproken dan?
  Arjen heeft wat mij betreft gelijk, so be it.

 20. try avatar
  try

  tsja Wies, er zijn nu ook eenmaal meelopers op dit forum.
  En raadsleden met een laag knakpunt, die ook nog eens een hele andere beleving hebben als het over scheldpartijen, leugens etc gaat.
  Ik vraag me dan af of je wel in een gemeenteraad hoort.

  Ton

 21. arjen avatar
  arjen

  @ ton/try: tsja Wies, er zijn nu ook eenmaal meelopers op dit forum.
  En raadsleden met een laag knakpunt, die ook nog eens een hele andere beleving hebben als het over scheldpartijen, leugens etc gaat.
  Ik vraag me dan af of je wel in een gemeenteraad hoort.

  Goede inhoudelijke bijdrage, hoor Ton. Duidelijk toch waarom ik sommige reacties van jou heb verwijderd? Maar ja op wie moet je anders reageren. De meeste raadsleden hebben hier natuurlijk geen trek in. Gelijk hebben ze. Ik heb het in ieder geval geprobeerd.

 22. try avatar
  try

  Komen we weer aan het begin Arjen; als jij mij beschuldigd van scheldpartijen, bagger, etc. Dan kun je wachten op een reactie. Ik laat me in ieder geval door niemand ten onrechte beschuldigen, dus ook door jou niet. Je hebt de reacties verwijderd omdat je heel kinderachtig reageerde en omdat ik je standpunt niet wilde delen. Dus ga aub geen feiten verdraaien!

 23. arjen avatar
  arjen

  @ Try
  Als columnist neem je bewust het risico dat je het niet iedereen naar de zin kan maken en dat mensen het met je oneens zijn.

  Maar Ton, ik zit echt niet te wachten op reacties als 'Lezen, is niet je sterkste punt'. Of 'raadsleden met een laag knakpunt' 'niet thuishoren in de raad'.
  En dat heb je toch wel degelijk geschreven. Voor de rest ben je je hier al dagen aan het beklagen zonder inhoudelijk ergens op in te gaan. Maakt mij verder niet uit hoor. Prettig weekend verder.

 24. ruevert avatar
  ruevert

  @try + arjan,
  zullen we deze persoonlijke vendetta maar staken en overgaan tot de meer belangrijkere zaken in dit dorp. Zoals het zwarte financi

 25. arjen avatar
  arjen

  helemaal mee eens ruevert

 26. try avatar
  try

  Oke goed idee, het gaat al helemaal nergens meer over.
  Shake hands Arjen?

 27. arjen avatar
  arjen

  okay try

 28. avatar
  Anoniem

  De mall heeft het rtl-nieuws gehaald.
  men ging aan de bevolking vragen of zij de komst van de mall zagen zitten.
  1 meisje (geschatte leeftijd rond de 20) zei dat ze het wel cool vond. Ze ging regelmatig naar Amerika, waar dit soort malls de normaalste zaak van de wereld zijn.
  Een ander meisje (geschatte leeftijd 16) vond het ook wel 'vet'. Ze zou dan regelmatig daar gaan shoppen als ze het kon betalen.

  Een oudere vrouw plaatste haar vraagtekens bij de mall omdat zij terecht opmerkte dat de winkeliersfederatie haar kanttekeningen bij de mall plaatste.

  Over grootheidswaanzin gesproken, de mall, waar je ook kan beachvolleyballen en die met fantastische horeca uitgebreid wordt, …………in Tilburg.
  Tja, wat in Amerika kan, moeten wij hier natuurlijk ook hebben, stel je voor………
  Het potje voor de voorzieningen in andere wijken komt op een laag pitje te staan want ik neem aan dat ook het gemeentebestuur een euro net als consumenten maar 1 keer kan uitgeven!
  Of zouden ze zwartgeld hebben? Nee toch?

  Houdt deze waanzin nou nooit es op?

 29. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @renee: je schrijft:
  Het potje voor de voorzieningen in andere wijken komt op een laag pitje te staan want ik neem aan dat ook het gemeentebestuur een euro net als consumenten maar 1 keer kan uitgeven!

  Mag ik je er op attenderen dat een eventuele Mall niet op conto vd gemeente komt maar dat een investeerder van buiten 400 miljoen in de ontwikkeling van deze stad wil pompen?

  Overigens staat deze opmerking volkomen los van het feit of ik vooralsnog voor- of tegenstander van de Mall ben. Maar het lijkt me wel goed om te weten dat de investering dus niet op de gemeentelijke begroting rust.

 30. arjen avatar
  arjen

  @Tine: Mag ik je er op attenderen dat een eventuele Mall

  Mag ik je er even op attenderen dat minder bezoekers aan de binnenstad, en minder bezoekers aan de parkeergarages minder parkeeropbrengsten genereert..ergo ook minder geld voor de buurten.

 31. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen
  daar zijn jij en ik als raadsleden dan nog atijd wel bij als we -mocht die Mall er komen- daar de nodige voorwarden aan stellen om de door jou genoemde mogelijke problemen te voorkomen of in elk geval te beperken.
  maar vooral om niet alleen de nadelen maar ook de voordelen voor de Tilbugers eruit te halen.

 32. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen
  minder bezoekers aan de binnenstad, en minder bezoekers aan de parkeergarages minder parkeeropbrengsten genereert..ergo ook minder geld voor de buurten.

  en jouw fractievoorzitter maar roepen dat parkeren in de binnenstad gratis moet worden als de Mall komt, dus nog minder inkomsten uit parkeergelden………..

 33. avatar
  Anoniem

  Tine, je zal best goede bedoelingen hebben, maar hou nu eens op met mensen een sappige worst voor te houden die er helemaal niet is.
  Weer dat PVDA riedeltje, ……genoeg is genoeg hoor, echt.
  Ik wil optimistisch blijven maar dit soort opmerkingen boren mijn goede hoop iedere keer weer de grond in.

  Als je schrijft dat raadsleden er nog altijd bij zijn en voorwaarden stellen om mijn eerder benoemde probleem (minder geld naar wijken) te voorkomen. Daarvoor is eensgezindheid nodig, weet je nog wel?
  Als ik al kijk hoe zwak de beargumentering is van commissieleden maatschappij van de PVDA over het maatschappelijke probleem van de jeugd in de Reeshof,……… Jullie zijn veruit het meeste vertegenwoordigd in die commissie, am i correct?
  Maar daarvan op een constructieve manier gebruik maken, heb ik vooralsnog niet kunnen ontdekken en dat vind ik jammer. Want dan breng je pas echt een debat op gang.

  En bovendien,…….als ik hoor wat voor winkels er komen in die mall, sorry Tine,……maar de meeste Tilburgers die modaal verdienen kunnen het zich uberhaupt niet permiteren om daar te shoppen. Dus voor wie wil je die mall nu, voor de Tilburgers of voor de buitenwereld??

 34. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @renee

  Het toeval wil dat ik afgelopen maandag voor de eerste keer vanachter mijn bureau thuis de cie maatschappijvergadering mee luisterde. Laat ik nou toch echt ALLE cieleden, geeneen uitgezonderd, stevige taal hebben horen uitspreken tav voorzieningen voor jeugd in de Reeshof.

  De PvdA houdt met regelmaat de fractievergadering niet in het stadhuis maar in het wijkcentrum in de Reeshof en jongeren (en ouderen) schuiven aan en we bespreken wat er moet gebeuren. Onlangs is de BMX baan gestart.Er wordt hard gewerkt aan De Knoop,en er is in juni 50.000 euro extra beschikbaar gsteld voor jongerenwerk in de Reeshof.

  Dat jij al weet wat voor winkels er komen in die Mall die nog heel hoog in de lucht hangt verbaast me enorm. Ik weet dat in elk geval niet. Wel weet ik dat het winkelaanbod een aanvulling zou moeten zijn op het huidige winkelaanbod.

 35. avatar
  Anoniem

  Juist Tine, het winkelaanbod van de mall moet een aanvulling zijn op het huidige winkelaanbod.
  Dan weet jij dus ook wat voor winkels er in die mall komen want ook jij kent als Tilburgse het winkelaanbod wat er nu is.

  WAUW!!!! een bmx baan, kun je nu niet iets lucratievers bedenken?
  Dat is niet wat de jeugd in de Reeshof nodig heeft! Maar goed, 't is maar dat je weet dat een aantal vrijwilligers hier in de reeshof met een nieuw concept bezig zijn en er serieus werk van aan het maken zijn om vooral die groep jeugd die iedere keer tussen wal en schip hangt (12 -tot 16) iets te geven waar zij zich mee kunnen indentificeren.

  Dus hou die 50.000 euro maar een jaar of twee in the pocket, zodat men een keer iets constructiefs en iets blijvend ermee kan doen!

 36. avatar
  Anoniem

  En bovenal, waar ik me echt over verbaas,……
  Het feit dat niemand nu eens opstaat en zegt: Is dit wel SOCIAAL wenselijk om zo een mall hier te hebben?

  Vergrijzing,……armoede,……..hoe help je mensen nog meer de put in?

  400 Miljoen, die projectontwikkelaar zal het een worst wezen, dat social wenselijke, maar mij als mens en inwoner van Tilburg niet.

  Misschien ooit, maar zeker NIET NU!

 37. arjen avatar
  arjen

  @Tine (PvdA) "en jouw fractievoorzitter maar roepen dat parkeren in de binnenstad gratis moet worden als de Mall komt, dus nog minder inkomsten uit parkeergelden……….."

  Dat zou inderdaad een keuze kunnen zijn om de middenstand te helpen. Als er dan minder inkomsten zijn voor de gemeente zullen we dan ook de keuze moeten maken om minder geld uit te geven aan linkse spielerei. Dat ook ja.

 38. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen

  linkse spielerei ?
  zoals?
  de extra aandacht (+geld) voor armoedebestrijding? het zeer goedkope OV voor 65+? de aandacht voor duurzaamheid? voor groen, voor leefbaarheid in de wijken? voor hoogwaardige renovatie van oude huizen met hoge enegiekosten en kwalitatieve nieuwbouw (zie bijv. de metamorfose in Tilburg Noord) waarvoor vanuit heel het land belangstelling voor is?

  maar ik begrijp natuurlijk dat hier dadelijk het bekende riedeltje zal verschijnen van D…. H…. , het A….theater,Au…zondag enz.

 39. arjen avatar
  arjen

  Je vraagt inderdaad naar de bekende weg. Maar je mist nog het afschaffen van de autoloze zondag. Als de binnenstad straks stil en verlaten is, rijden er geen auto's meer en is dat feestje dus overbodig geworden.

 40. arjen avatar
  arjen

  De autoloze zondag had je dus al wel genoemd. Zoals ok de leefbaarheid in de burten. Tsjaaaa die zal en drastisch op achteruit gaan als alle winkels verdwijnen.

 41. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen

  'alle winkels verdwijnen' schrijf je.
  Overdrijven is ook een kunst.
  Lees de rapporten nog eens goed en dan blijkt dat in een bepaald segment (in een bepaald deel van de stad en niet in de wijken, in de supermarkten, bij de groenteboeren en de slagers, (die laatsten hebben overigens wel weer last van de supermarkten, maar zelfs dat blijkt relatief) 10% een klap krijgt.
  Als 10% een probleem heeft verdwijnt er toch geen 100% ?Of zie ik het verkeerd?

 42. arjen avatar
  arjen

  Die 10% die verdwijnt, neem je maar op de koop toe? Bakkers en slagers hebben het al heel moeilijk. Als hun buren in het modesegment ook nog eens omvallen, wordt de aantrekkelijkheid van hun centrum nog minder. Een neerwaartse spriraal dus.
  Als fractie hebben we overigens onze keuze nog niet bepaald.

 43. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen
  De PvdA evenmin……….

 44. chris avatar
  chris

  Propaganda voor de Mall, gelezen op de internet-versie van Omroep Brabant:
  "Tilburg – Als Tilburg niet kiest voor een megawinkelcentrum aan de rand van de stad, dan komt het wel ergens anders. Dat zei winkelbranchedeskundige Baptist Bray

 45. avatar
  Anoniem

  Kom kom Chris, ik ben er maandagavond ook bij geweest, ieder verhaal heeft twee kanten. Ik heb nog steeds mijn bedenkingen, maar dat heeft meer te maken met een andere zaak; nl vraag ik me nog steeds af of het maatschappelijk wenselijk is of zo'n mall er komt.

  Maar toch begin ik wel een beetje in te zien dat de komst van zo'n mall niet zo'n slecht idee is, zeker niet op economisch vlak.

  Het is de taak van het college om de voor- en nadelen te overwegen. Ook de gevolgen voor de wegen ed.
  Men moet zich ook afvragen of we met Tilburg deze ontwikkeling wel moeten willen.

  Eerlijk is eerlijk; niet alle neuzen kunnen 1 kant uitwijzen.
  Tilburgers zijn toch een beetje van het soort: "wat de boer niet kent, dat vreet ie ook niet". Maar eenmaal de smaaksensatie geproefd, gaat men overstag. Of het met de mall net zo gaat, weet ik uiteraard niet, maar om nu al nee te zeggen, vooraleer men alle feiten goed op een rijtje heeft staan, is jammer.

  Laten we even afwachten wat de 'opperhoofden' zeggen over twee weken.

 46. chris avatar
  chris

  Nou zakt mijn broek af Renee…was Pim Fortuyn niet van LEEFBAAR? Leefbaarheid in de buurten en de MENSELIJKE MAAT?
  Staat de LST daar niet meer voor?

 47. chris avatar
  chris

  Ik ben ook reuze benieuwd hoe de SP 'De Verklaring van Tilburg' afzet tegen de komst van een Mall.

 48. Aldert avatar
  Aldert

  Ik heb je hoog zitten, maar deze keer val je me tegen, Ren

 49. chris avatar
  chris

  Inderdaad Aldert. Groot gelijk. Als geheugensteuntje hier nog een passage van de SP website:

  Verklaring van Tilburg
  03-04-2008

 50. chris avatar
  chris

  Gelezen op http://www.ilburg.nl: (naar aanleiding van het gebler van de investeerders dat andere steden staan te popelen om die mall binnen te halen):::::

  Adje (red. aka Arjan van Bavel, sidekick van Paul de Leeuw) begon te roepen toen het begon te klemmen dat o.a. twee Brabantstadcollega

 51. avatar
  Anoniem

  Beslissingen worden genomen, en soms vallen beslissingen tegen.
  We lopen vooruit op een aantal zaken want er is nog geen beslissing gevallen.

  Ik wijs jullie er alleen maar op dat er aan ieder beslissing voor- en nadelen zitten en dat je nooit iedereen te vriend kan houden.

  Maar 1 ding zien jullie ook over het hoofd: mensen hebben ook een eigen verantwoording, zo ook in hun consumptiedrift.
  Fortuyn was inderdaad voor leefbaarheid in de buurten, maar vlakte nooit de eigenverantwoording van mensen uit!
  Hij was immers ook tegen betutteling!

  Ik blijf vooralsnog (en dat mijn persoonlijke, op emotie gegronde, mening) kritisch,…om de maatschappelijke bezwaren die de komst van een mall met zich meebrengen, zoals ik die al eerder genoemd heb. Ik ben echter geen econoom, ben ook niet OLH die alles overziet.

  Alle kanten moeten belicht worden, maar soms, heeeeeel soms moet je ook eens met het verstand denken.
  En dat Chris,……..heb ik ook van Fortuyn geleerd! Of denk je dat Fortuyn niet in staat was geweest om compromissen te sluiten??
  (Goed, da's een andere discussie die ik best een keer met je wil voeren, maar niet hier en nu.)

  Daarom staat mijn keuze ook nog niet vast. Wikken en wegen,………..Godzijdank hoef ik die beslissing niet te nemen. Want voor mij is Tilburg ok, ook zonder Mall.

  By the way Aldert, Vasten,….ook in het christendom,……heb ik altijd aan meegedaan. Heb op een streng Katholieke school gezeten. Maar ook daar werd de menselijkheid vaak uit het oog verloren, zgn. uit naam van God. Laten we daarom met zijn allen alles in perspectief zien!

 52. avatar
  Anoniem

  By the way Chris, heb nog wel bretels voor je, om je broek omhoog te houden 😉

 53. avatar
  Anoniem

  Dat is nou het verschil Aldert, ik heb er niet onder geleden,……..ik heb ervan geleerd.
  En nee Aldert, heb het artikel over vasten niet gelezen. Jij ook een hele fijne dag.

 54. Aldert avatar
  Aldert

  O. En waarop baseer je dan dat ik er niet van heb geleerd? Ik zie geen verschil, maar goed… Ik zou als ik jou was het artikel toch maar 's lezen. O

 55. avatar
  Anoniem

  Zal het lezen Aldert, maar heeft natuurlijk niks met de mall te maken. Zal je vertellen bij de borrel wat ik van het artikel vond. 🙂

 56. Aldert avatar
  Aldert

  Ren

 57. Aldert avatar
  Aldert

  Ren

 58. chris avatar
  chris

  IK hoef geen bretels Renee. Ik trek nooit een te grote broek aan, zoals het stadsbestuur dat altijd wel doet!

 59. avatar
  Anoniem

  Beste Aldert,

  Ik heb je beloofd om het artikel over het vasten te lezen en je bij de borrel hierop een antwoord te geven. Maar de toon van je reactie raakte me als mens enorm vandaar dat ik je n

 60. ruevert avatar
  ruevert

  @ Marjo, Tine, Veerle en Wies,
  Waar blijven jullie nu als de discussie zich enigszins verdiept en buiten de partij politieke onderwerpen gaat. Overal een mening paraat maar als het over de echte dingen in het leven gaat zwijgen jullie in alle toonaarden. Dat past toch niet echt bij het sociale karakter van jullie partijen. Kleine troost de VVD en het CDA mijden dit forum als de pest. Geeft ook niet het gevoel van een echte ruggengraat of betrokkenheid

 61. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Beste Ruevert,

  Ik zit momenteel te druk met het uitwissen van de sporen van mijn linkse actieverleden.

  Sorry.

  Groetjes kusjes, Wies

  P.s. Arjen, deze reactie mag je van mij verwijderen. De rest van mijn reacties trouwens ook…

 62. avatar
  Anoniem

  Ik lig dubbel hier Wies, succes met poetsen.

 63. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  @Ruevert
  Het is maar de vraag of dit de echte dingen van het leven zijn Ruevert. En verder worden wij geacht iedere avond met mensen uit de stad te praten over deze Mall waardoor er weinig tijd overblijft voor dit forum. Overigens heb ik al lang geleden een blog over dit onderwerp gemaakt op dit forum en zijn wij inhoudelijk nog stevig in debat. Zeker is wel dat we geen draaikonten zijn en met een consistent fractiestandpunt naar buiten komen. Blijkbaar gaat dat de LST niet lukken omdat ik het standpunt van Arjen op dit forum toch vind afwijken van hetgeen Hans Smolders hierover meldde blijkens het BD deze week.Tenzij Hans nu weer graag de aandacht op zich wil zien door net te doen alsof hij met de projectontwikkelaar aan het onderhandelen is en straks toch gewoon tegen is…?Of de fractie is en blijft verdeeld, dat kan natuurlijk ook?
  En als reactie op Wies:
  Op 12 september a.s.is er in Z16 een ''swinging eighties'' avond. Niet verantwoorden maar samen swingen lijkt mij leuker. ?!

 64. avatar
  Anoniem

  Met een consistent fractiestandpunt naar buiten komen wil alleen in jullie geval niet altijd zeggen dat jullie het eenduidig met elkaar eens zijn, noch wil het zeggen dat jullie achterban het met jullie eens is.
  Dat valt me dan wel weer op.
  Overigens, LST zal dat wel lukken, maar we zijn niet bang om openlijk onze gedachten over bepaalde dingen te bespreken. Dat is het verschil, maar jij hebt uiteraard een andere uitleg.

 65. avatar
  Anoniem

  Volgens Tine wordt er in de Reeshof hard gewerkt om voorzieningen te treffen voor de jeugd. Zij noemde oa. de Knoop.

  Wil jullie deze niet onhouden:

  Het complex voorziet in een multifunctioneel podium, dat in een handomdraai te gebruiken is als een luxe theaterzaal of professioneel muziektheater (hopenlijk toch niet voor Adje he?).
  Naast het theater komen er nog andere voorzieningen waaronder een Grand caf

 66. ruevert avatar
  ruevert

  wat een mallheur,
  de oplossing is simpel. We sluizen de subsidie van het huis van de wereld door naar de jeugd in de Reeshof. Op de Spoorlaan zijn ze toch bezig met intensief en uiterst diep navelstaren bezig. Bij een dergelijk naar binnen gekeerd geloof wordt het afschaffen nauwelijks opgemerkt. Navelstaren is immers overgewaaid uit het verre subsidieland en daar let men niet zo op de centen.

  Goed is er budget voor de jeugd. Kunnen ze een paar flats huren als hangplaats, kunnen feesten geven in het cultuurcentrum en een indoor BMX baan aanleggen in de overbodige kantoren. Eerst een jaartje wachten, dan kunnen ze het gewoon kraken. Dat bespaart ook weer wat geld wat de jeugd kan spenderen in het finesscentrum of een peeling voor de meiden. Komt het toch nog goed met de Knoop.

 67. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @renee

  het is wat laat om uitvoerig te reageren.
  kom net teug van een bijzonder geslaagde pvdafractievergadering in de Reeshof. Met geweldige opkomst van diverse Reeshofbewoners. Met veel lof voor de BMXbaan, met een uitstekend overleg over hoe Reeshofevenementen blijvend goed op de kaart kan worden gezet. Met een groot vertrouwen vanuit diverse partijen uitgesproken dat we met zijn allen iets wilen, sterker nog iets moeten, met de wijk.
  Wat zeg ik? hoezo wijk? De Reeshof is veel meer dan een wijk van Tilburg. Het is een compleet stadsdeel en daar zul je absoluut en heel gestructureerd beleid op moeten ontwikkelen. Had natuurlijk al in een veel eerder stadium moeten gebeuren maar helaas, dat is kennelijk niet genoeg gebeurd.
  Ja Renee, die zandbulten,die BMXbaan, dat is wat jongeren willen, en daar is vorm aangegeven. En volgens diezelfde jongeren precies zoals ze dat wensten.

  En nu de vogende stap. Ingrid terug? Prima! Moet ze zelf ook willen.

  Er ligt een enorme opgave om de Reeshof voor jongeren vorm te geven. Met jouw en mijn inzet moet dat helemaal gaan lukken, daar vertrouw ik op.
  In elk geval als het aan de PvdA ligt (en naar ik aanneem ook aan de LST) zetten we gezamenlijk alles op alles om van de Reeshof een superwijk te maken.

 68. avatar
  Anoniem

  Inhoudelijk heb je niet gereageerd nu Tine, maar meer propaganda gemaakt voor de geweldige dingen die je doet. Het begint nu een beetje genant te worden, vind je ook niet?
  De reeshof wacht al zo lang, vele initiatieven die hier ontplooid worden, worden om zeep geholpen en waarom? En dan nu ineens mooi weer spelen? Dacht ut niet, niet in mijn wijk!

  Maar nu heb je nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vraag of je met de BMX baan die hoop zand bedoelt op de door mij aangegeven plek.
  En dan waag ik het te betwijfelen of er zoveel lof voor is, of die mensen moeten ook zand in hun ogen hebben en daardoor niet zien wat er allemaal gebeurt op die plek. Zo is er zondag bv nog een jongen van 15 in elkaar geslagen, door drie jeugdigen. Vandaar mijn vraag of wij het over dezelfde plek hebben.

 69. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Renee
  BMX baan ligt aan de Bijsterveldenlaan 3. En de jongeren in de Reeshof zijn er buitengewoon blij mee………….
  Verder maak je melding dat er een knaap in elkaar getrimd is bij wat jij de zandhopen noemt en waarvan de jongeren en ik zeggen dat het een BMXbaan is.
  Tja, wat doe je aan jongeren die met elkaar op de vuist gaan?
  'Vanavond vroeg naar bed!' riep mijn moeder vroeger….

  Das war einmal….

 70. avatar
  Anoniem

  ok Tine. Echter, d

 71. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Renee,

  morgenvroeg snoep ik van mijn eigen werktijd af om net als enkele andere raadsleden op het Beatrixcollege te spreken met jongeren over wat zij nu als ideaal in de wijk zien. Je hebt helemaal gelijk: d

 72. avatar
  Anoniem

  Goedemorgen,……….

  Tine, kun je me ook vertellen hoe de leeftijdsgroepen die wellicht in je stukken staan opgebouwd zijn?

 73. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Renee

  Reeshof 39.000 inwoners
  leeftijdsgroepen jongeren:
  00-04 jaar 3276
  05-09 jaar 3645
  10-14 jaar 3110
  15-19 jaar 2429
  Totaal 12.460 (32%)

  Collegeprogramma 2008-2010:

  In het nieuwe collegeprogramma wordt ook geconcluderd dat er te weinig voorzieningen zijn voor de jeugd in de Reeshof en in Tilburg Noord. Juist in deze wijken zullen er voldoende voorzieningen voor de jeugd gecre

 74. avatar
  Anoniem

  Ja Tine, die had ik ook al, uit de stadmonitor. Dacht dat jij andere stukken had. Anyway, toch bedankt voor je reactie.

 75. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  De raadscommissie maatschappij heeft in haar eerste vergadering van dit jaar een uitgebreid stuk besproken over extra activiteiten voor jeugd in de Reeshof. De commissie is hier enthousiast mee akkoord gegaan. Stuk is te vinden via Tilburg.nl/raad

 76. arjen avatar
  arjen

  Renee was erbij Marjo en die heeft echt wel gehoord dat de LST daar NIET enthousiast mee akkoord is gegaan. Voor de volledigheid nogmaals onze inbreng:

  Onder mijn column met de titel duurzame woestijn wordt door reageerders een discussie gevoerd over voorzening voor Reeshofjongeren. In de commissie maatschappij stond dat onderqwerp recent nog op de agenda. Hieronder de bijdrage van de LST:
  Het is tien jaar geleden dat ik een onderzoeksrapport van de Wetenschapswinkel kreeg over jongeren in de Reeshof. Tweehonderd pagina's dikker dan deze notitie, onder de titel Kids en pubers in de Reeshof, een behoeften-onderzoek naar voorzieningen voor de vrijetijdsbesteding van de jongeren.

  Een van de conclusies van het rapport is dat de Reeshof een a-typische, homogene wijk is. Zonder echte grotestedenproblemen zoals rond allochtonen. Veel gezinnen met kinderen. Juist door dat karakter zou een planning van voorzieningen volgens de onderzoekers geen enkel probleem moeten zijn. Maar dat pakt in Tilburg blijkbaar anders uit. De LST beweert hier niet dat er helemaal niets is gebeurt, maar het is niet genoeg. En het gebeurt in een te traag tempo. Hoe lang wordt er immers al gesproken over een cultureel podium bij de Knoop en horeca in het Reeshofpark en over een milieu-educatiecentrum.

  Zelfs lang voor 1998 lag er al een kant-en-klaar plan voor en milieu-educatiecentrum. De vrijwilligers zijn echter gefrustreerd afgehaakt. Dat gold daarna ook weer voor het intiatief van scoutinggroep Rey de Carle. En hetzelfde dreigt te gebeuren met de vrijwilligers van de werkgroep Reeshofbos. U moet aar echt veel harder aan trekken. In antwoorden op onze brief over dit milieu-educatiecentrum annex kinderboerderij antwoordt het college: "Wij zien sluitende ontwikkelings- en exploitatieplannen voor een dergelijk accommodatie met belangstelling tegemoet". Dat is weer zo''n apathische, afwachtende houding. U moet meer initiatieven nemen en het tempo moet omhoog. Er zijn vrijwilligers die in de startblokken staan.

  In het rapport staat ook dat arbeidsparticipatie van vrouwen in de Reeshof relatief laag is. Hier had toch een kans gelegen om vrijwilligers te werven. In uw notitie schrijft u toch ook dat de Stichting JA veel moeite heeft om vrijwilligers te krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor sportverenigingen en andere.

  En juist om die reden moet u bestaande initiatieven omarmen. En dat doet u niet. De sturende kracht achter veel activiteiten, namelijk de Stichting Reeshofevenementen, geeft u te weinig steun qua versoepeling van vergunning, ondersteuning met beveiliging, financiele en organisatorische steun.

  De Stichting heeft de afgelopen jaren vele tientallen bewoners achter de geraniums getrokken en actie betrokken bij evenementen. Veel van die vrijwilligers zijn blijvertjes en vormen de ruggegraad van de sociale cohesie in de wijk. Maar de Stichting dreigt opgedoekt te worden omdat de gemeente niets te bieden heeft. Als u die 50.000 euro exta die u nu voorstelt niet aan het jongerenwerk besteedt maar aan de stichting had u een veel hogere rendement behaald!

  Een ander kritiekpunt van de LST is dat u niet zoekt naar alternatief sportaanbod voor jongeren op andere tijden en op andere plaatsen. Er zijn u ooit voorstellen gedaan door de heer Smulders met zijn aanbod voor jongeren. U gokt nu heel veel op buurtsport en het reguliere jongerenwerk terwijl daar weinig winst valt te behalen. Immers 90% van de jeugd in de Reeshof is al aan het sporten! Een ander punt is de gebrekkige verkeersveiligheid waardoor jongeren minder mobiel zijn. De frequentie van de disco in de Heyhoef met 1 keer in de maand is veel te weinig waardoor met name jongeren tussen de 12 en 16 veel te weinig hebben en genoodzaakt zijn om hun tijd op straat door te brengen. En zelfs daar zijn dan weer te weinig hangplekken voor juist die leeftijd! Er blijken grote fouten te zijn gemaakt bij de ontwikkeling van de VINEX-wijken, niet alleen in Tilburg. Volgens socioloog Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction constateert dat er niet gedacht is aan de jongeren t/m 18 jaar vanwege de grondprijzen. Vijftienjarigen kun je niet met een wipkip tevreden houden. Hij voorspelt veel meer overlast en vandalisme. Tot slot wil de LST u nog wijzen op een opvallende conclusie in het rapport namelijk dat de jongeren in de Reeshof een afwijkend vrijetijdspatroon hebben als gevolg van het tekort aan voorzieningen.

 77. avatar
  Anoniem

  Arjen, je slaat de spijker op zijn kop!
  (sorry voor mijn partijdigheid maar ik mag het want ik woon in deze wijk en ervaar de wijk iedere dag!)
  15-jarigen kun je noch met een wipkip tevreden houden, noch met een bmx-baan, het zijn allemaal maar tijdelijke dingen.
  Overigens, even terugkomend op die bmx-baan: als het hard regent, zoals vandaag, verandert ie in een modderpoel. Als het naderhand droog is, komen de scheppen tevoorschijn om er weer vorm in te krijgen. (door de jeugd zelf wel te verstaan) Maar goed, laten we de jeugd ervan genieten zolang het er is.

  Wil ook nog even wijzen op wat Arjen als laatste schreef over het afwijkend vrijetijdspatroon: dit komt m.i niet alleen door het tekort aan voorzieningen, maar ook omdat deze jongeren vaank buiten de wijk naar school gaan. Zij zijn meer tijd kwijt aan het schoolgebeuren mede door reistijden, als je daar dan nog je huiswerk bij optelt, en je lidmaatschap aan je sportclub, dansclub, vereniging,…..kan ik me voorstellen dat er nog weinig jongeren zijn die er zin in hebben om mede activiteiten voor leeftijdgenoten te creeeren. Men denkt teveel in kaders en kan daardoor geen maatwerk leveren!

 78. arjen avatar
  arjen

  Binnenkort live-debat over de Mall op TilburgZ. Zie je wel Tom..dat ik je vernoem hier!

 79. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Hoi Arjen,

  Je zult me wel niet geloven maar ik had dit artikel over het hoofd gezien bij de mailing die ik net uitgedaan heb, en waar je terecht commentaar op hebt dat jouw stuk daarin niet vermeld werd.

  Ik heb het over het hoofd gezien omdat de laatste reactie op je artkel toen de mailing weg ging van 12 september was en daardoor niet direct in het zicht stond.

  Het spijt me, echt waar,!!!!!!!

  Ik vind het niet direct nodig om iedereen een bericht na te zenden met jouw artikel, mensen krijgen al te veel spam, maar met mijn reactie nu sta je weer bovenaan bij de reacties op de voorpagina en kom je dus wel onder de aandacht.

  Als je komt bij het debat in de raadszaal (of bij bet kolen) wil ik je wel live spreektijd aanbieden, isdawa? En ik heb ook nog geen reactie gekregen op de vraag of we weer vriendjes zijn???

 80. arjen avatar
  arjen

  Dikke vrienden zijn we Tom. Het was maar een geintje. Zo…en dit was nummer 80.

 81. ruevert avatar
  ruevert

  Bet Kolen, in de bakermat van het CDA en de ons helaas te vroeg ontvallen Max.
  Wanneer?