Geplaatst

Vreugdevuren van alle tijden

Het afsteken van vuurwerk is volgens de Rotterdamse Groen Links-fractie "niet meer van deze tijd" en zou verboden moeten worden. GL-raadslid Arno Bonte orakelt: "Het aftroeven van de buurman met een net iets grotere vuurpijl zal tot het verleden behoren. Dan wordt het ook aangenamer om de buren op straat een goed nieuwjaar te wensen.”

Waar bemoeit die vent zich mee? Waar hou je je als politicus in godsnaam mee bezig? Mag ik alsjeblieft zelf bepalen hoe aangenaam ik het vind om m’n buren een gelukkig nieuw jaar te wensen?

Dit soort ‘ingrepen’ in ons cultureel erfgoed gaat natuurlijk veel te ver. Drie weken geleden schreef ik hier een stukje over onze kerst-gebruiken. En ik stelde daar vast dat vuurwerk en vreugdevuren in deze periode al duizenden jaren tot de vaste feestperikelen (Joelfeest) behoren. En dan komt GL-er Bonte betogen dat het ‘niet meer tot onze tijd behoort’.  Niet te geloven.

Heeft diezelfde Bonte niet meegemaakt dat in de Maasstad vreugdevuren tot ver in de jaren zeventig in elk straat gemeengoed waren? Totdat het bemoeizuchtige rooie stadsbestuur in de jaren zeventig besloot dat het verbranden van kerstbomen niet meer mocht en dat ze voortaan collectief ingezameld diende te worden door de gemeente. Weg traditie. Weg sociale cohesie met kerst en oud en nieuw!

Ja, sociale cohesie, ja. Hier in Tilburg begon de voorganger van Verrijk je Wijk ooit met een kerstbomenproject. Bewoners van straten die zelf te lam waren om een paar eurocentjes te schuiven voor een kerstboom in de straat, konden een beroep doen op overheidssubsidie teneinde toch een boompje in de straat te plaatsen.

Vroeger waren hele buurten in vele plaatsen vrijwillig en op eigen initiatief bezig met het verplaatsen van kerstbomen. Daar kwam helemaal geen overheid aan te pas. Liever niet zeg! Na de kerstdagen waren hele volksstammen bezig met het inzamelen van kerstbomen. Die kerstbomen-jacht levert menigeen nog steeds jeugdsentimenten op. Als kind heb ik enthousiast meegedaan aan die jacht. Het was straat tegen straat. De kerstbomen vlogen je om de oren. Letterlijk. De mensen gooiden hun kerstboom gewoon van tien hoog naar beneden. Met een smak waren ze in één klap hun naalden kwijt. Het bomde ons niet. Om elke boom werd er gerend en soms ook gevochten.

De grote berg kerstbomen moest natuurlijk ergens verborgen worden om te voorkomen dat andere groepen, uit andere straten en buurten, de buit naar hun eigen habitat versleepten. En zo groeide er de sociale cohesie in de wijk: alle kinderen en hun ouders leverden een gezamenlijke inspanning om elk jaar weer de grootste ‘kerstfik’ van de wijk te organiseren. Buurtbewoners stelden hun kelder- en garageboxen ter beschikking voor de kerstbomen. Ouders bleven tot ’s avonds laat waken over de bomen. Na afloop van de eerste week van het jaar ging de fik erin. De vlammen kwamen wel tot de zesde of zevende verdieping, afhankelijk van de grootte van de berg. In een slecht jaar, toen een rivaliserende groep wijkbewoners een groot deel had versleept, kwamen de vlammen natuurlijk minder hoog.

Misschien heb ik die Bonte van GroenLinks vroeger zijn kale boompje eens afgepakt.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

17 reacties op “Vreugdevuren van alle tijden”

 1. veeltassen avatar
  veeltassen

  Helemaal waar !!!! Behoud de gewoontes en tradities in plaats van ze te vergeten en af te schaffen.Behoud wat behouden moet blijven.
  lekker branden !!! De mensen die dit willen afschaffen moeten aangepakt worden. Anders vieren we straks wel het offerfeest in plaats van onze eigen feestdagen

 2. Carel Moret avatar
  Carel Moret

  Nou, vuurwerk is ook overlast en veroorzaakt fijnstof. Eigenlijk zouden ze alle decemberfeesten moeten verbieden. Bespaart ons miljoenen gekapte kerstbomen, miljoenen geslachte dieren etc.

 3. veeltassen avatar
  veeltassen

  neej dat vliegtuig waarmee jij elk jaar mee naar griekenland vliegt is natuurvriendelijk !!!
  laten we dat maar verbieden . kijken wat voor reacties we daar op krijgen !!!

 4. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Kwoot"GL-raadslid Arno Bonte orakelt: "Het aftroeven van de buurman met een net iets grotere vuurpijl zal tot het verleden behoren."Unkwoot.
  Arno Bonte zijn pijltje zal wel aon de kleine kant zijn.;)
  Maar dan kan ie beter leren er een bietje creatief mee om te gaan dan het zaakje helemaal af te schaffen. Moet er nie aan denken, nie dan, ja toch?
  Het begint weer leuk te worre hiero.
  Trusten,
  Theo

 5. hiltilburg avatar
  hiltilburg

  Theo Ilburg, je bedoeld Jan van Beurden in een van zijn vele slapjaliassen?

 6. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  60 miljoen is er aan vuurwerk uitgegeven dit jaar. Hoeveel armoede had daarmee bestreden kunnen worden ? Wat is de prijs van al de verwondingen die ermee zijn opgelopen en jaarlijks zijn de kosten hoger.Hoe hoog zijn de kosten die de overheid moet maken om het illegale vuurwerk te onderscheppen, de illegale loodsen die een groot gevaar vormen voor de omgeving te traceren? In Bingelrade, een klein en lieflijk dorp in Zuid-Limburg werd net voor de jaarwisseling een illegale opslag ontdekt met 1000 kg illegaal zwaar en uiterst gevaarlijk vuurwerk. De eeuwenoude boerderij waar ik ben geboren staat ernaast en mijn zus restaureert die eigenhandig steen voor steen en dakpan voor dakpan met continu de angst voor de mortieren en granaten die de buurman in zijn schuur verborgen houdt. In Australi

 7. veeltassen avatar
  veeltassen

  Veel verwondingen omdat er zo hysterisch over gedaan wordt en niemand in nederland iets gewend is. EN HET IS EEN TRADITIE DUS HOU OP MET JE SLAPPE ZOOI. DE OVERHEID KAN DE CONTROLES AAN DE GRENS BEST STOPPPEN EN INDERDAAD DAT SOORT LOODSEN GAAN OPSPOREN. en armoede is niet zo ernstig als je kijkt in welke wijken het meeste vuurwerk ligt. En de eigenaren van de vuurwerkbedrijven zijn ook niet blij die verdienen er ook gewoon hun geld mee.

 8. Marion avatar
  Marion

  Beste Tine, je moest eens weten hoeveel slachtoffers er jaarlijks vallen door PvdA beleid??

  Groet Marion

 9. tine avatar
  tine

  Geef cijfers, Marion, cijfers en getallen: noem het bij zijn naam, toon het aan.

 10. Ciriel avatar
  Ciriel

  60 miljoen aan vuurwerk in heel Nederland, Tine. Alleen al in Tilburg geeft de PvdA 7,7 miljoen uit aan Adje!!!

 11. Tine avatar
  Tine

  Niet aan Adje maar aan een theater op een toplokatie in het hart van de stad waar een jonge theatermaker een podium aan jong (Tilburgs)talent zal bieden dat iets met theater van doen heeft. van Kruikezeiker tot Krezip: straks staat daar een prachtig hernieuwd theater met alle faciliteiten die een hedendaags tehater nodig heeft en waar Tilburgs talent (en daar is er gelukkig een heleboel van, meer dan aan bekwame voetballers) een springplank wordt geboden naar elders en waarmee dit talent Tilburg op de culturele kaart zal zetten. Het nieuw theater is een diepte-investering waar alle Tilburgers profijt van kunnen hebben en waar degenen die door het vuurwerk worden verblind en daar blijvend letsel van oplopen in elk geval straks nog een klein beetje vertier kan worden geboden….

  lees mijn column 'tilburgs mozaiek' op tilburg zhttps://www.tilburgz.nl/r/965/92/1/0

 12. Arjen avatar
  Arjen

  Dat de PvdA niet al te sterk is met cijfertjes blijkt maar weer. Als Theater Adje het moet hebben van bezoekers met vuurwerkletsel…. dan komt er helemaal niemand. (Niets gebeurd met de jaarwisseling)
  En wat schade betreft: (zie het BD): bij het centrale meldpunt van de gemeente waren er slechts 19 meldingen binnengekomen. "Opvallend weinig voor zo'n grote gemeente,"aldus een gemeentewoordvoerder.
  We hebben dus inderdaad alles in controle begin 2008.

 13. Tine avatar
  Tine

  we?

 14. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  We stoppen met katten? Ga eens naar de burger luisteren ipv hier elitair te zitten zieken en zeiken!

 15. Marc van de Hezik avatar
  Marc van de Hezik

  Gelukkig nieuwjaar en hou s op met dat kiften

 16. Kees avatar
  Kees

  Deze week mogen we onze kerstbomen aan de straat zetten van de BAT.
  Dat gaat in ieder geval een verbrande worden!

 17. pim avatar
  pim

  Beste Tine,

  U vraagt aan Marion om cijfers, harde cijfers Ik zou graag eens de rapportcijfers of liever de wapenfeiten van de PvdA zien.
  Nog liever zou ik willen weten wat dat allemaal gekost heeft of nog beter wat heeft het opgebracht ?

  Ik weet dat het makkelijk geld uitgeven is met de Portomonee van de Aander maar in de praktijk gaat het er toch echt om wat de resultaten zijn.
  Is u dat duidelijk ?