Geplaatst

Tilburgs Stadsmuseum verhuist naar Riel

Met het wegbezuinigen van museum Scryption, het frustreren van Muzima en het afblazen van een fysiek Stadsmuseum in het Mommerskwartier leek de sloop van Tilburgs erfgoed bijna compleet. Grote collecties staan weg te rotten op een zolder zonder dat het Tilburgse publiek daar enige kennis van heeft. Laat staan ooit zal zien.

Gelukkig zijn er altijd nog mensen die warm blijven lopen voor het erfgoed en Tilburgs identiteit. Zoals Henk Kuiper, Rien van der Heijden en Eveline Passier. Je leest er in de media nooit iets over, maar het is er toch echt: het Erfgoeddepot van Rien en Eveline in Riel. (net buiten het erfgoedonvriendelijke Tilburg dus).
De stichting Wie wat bewaart, heeft wat sluit een turbulent jaar af met een verhuizing naar de Dorpstraat 56 in Riel. De erfgoedorganisatie is sinds 1 december te vinden in de voormalige zuivelfabriek, waar later de tuinmeubelafdeling van De Boerenschuur was gevestigd. Op deze locatie zal komend voorjaar onder de naam Erfgoed Depot een expositieruimte met een oppervlak van zo’n 500 m2 worden geopend. Goed bereikbaar per auto, met het openbaar vervoer en met de tweewieler, want het bekende toeristisch fietspad Bels Lijntje snijdt zowat langs het Erfgoed Depot.
Het Erfgoed Depot zal niet alleen onderdak bieden aan de stichting Wie wat bewaart, heeft wat. Ook de stichting Verleden tot heden -met de Bert Passier Foundation en de werkgroep Theresia in de Schijnwerpers- zal gebruik maken van de accommodatie.
Door de verhuizing naar Riel kan de erfgoedcollectie worden ontsloten voor een breed publiek. “Erfgoedvoorwerpen zijn voor velen vaak een feest van herkenning”, aldus Van der Heijden. “Wij hebben onze expositie zo samengesteld dat er voor jong tot oud iets herkenbaars is te vinden. Opa’s en oma’s kunnen hun kleinkinderen vertellen over vroeger en dit illustreren met de voorwerpen in ons Erfgoed Depot. En samen kunnen ze dingen opzoeken in onze, voor iedereen toegankelijke, bibliotheek.”
Een extra dimensie aan het geheel geeft de Bert Passier Foundation. Deze werkgroep zet zich in voor het behoud van muziekinstrumenten, muziekinstrumentenmakersgereedschap en -werktuigen en muziek op papier. In het bijzonder van de Tilburgse firma Kessels en de familie Passier. Via het “Bels Lijntje” zijn veel muziekinstrumenten vervoerd via België over de gehele wereld.”

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Tilburgs Stadsmuseum verhuist naar Riel”

  1. arjen roos avatar
    arjen roos

    Naar aanleiding van een reactie: de titel is cynisch bedoeld. Het echte Stadsmuseum blijft natuurlijk gewoon in Tilburg. Dat Stadsmuseum verricht overigens veel en prima werk!

  2. Garm avatar
    Garm

    Mogen daar ook opgezette Tilburgse bestuurders bij, met zo'n bordje eronder: " zonne goeie hebben we nog nooit gehad" en het jaartal erbij, dan is de boel compleet en kunnen we er ons allemaal met veel vreugde aan vergapen.