Geplaatst

Een hypo: Brabant is booming business

GrafiekEen kop in de krant: “ Aantal starters stijgt tot 1.230 in september “. “ Het aantal startende bedrijven in kamergebied Brabant is met 9% toegenomen tot 1.230 in september. Daarmee ligt het aantal starters deze maand iets boven het gemiddelde van 1.175 voor 2011.” Goed nieuws? Brabant floreert. Het gaat heel goed met de economie in onze provincie. Of hebben we hier te maken met een journalistieke kronkel van een ex-professor- Diederik-Stapel-achtige allure? Een analyse met een “ uitzonderlijke onwaardigheid voor de wetenschap”, zoals de commissie Levelt het zou uitdrukken.
Deze commissie onderzoekt het frauduleuze handelen van professor Diederik Stapel. “De werkwijze van Stapel was als volgt: hij bedacht een theorie dan wel een hypothese. Een onderzoekspartner leverde materiaal aan voor een enquete en legde deze in de auto van Stapel. Hij reed daarmee naar scholen en beweerde de vragen daar te hebben afgenomen. De verzonnen resultaten gaf hij aan zijn junioren die vervolgens een analyse daarop loslieten.”

En zo werkt het in de journalistiek ook een beetje erg. Verzin een leuke kop, plak er wat cijfers onder en ziedaar: …we worden bericht over de economische opleving van Brabant. Zo stond er recent een artikel in het Brabants Dagblad over het ‘unieke’ gegeven dat de Reeshof bijzonder rijk is aan ondernemingen. En daarmee bedachten sommige lezers weer een gat in de markt. Er werd ‘ natuurlijk’ weer een netwerk/c.q. ondernemersclub opgericht, te weten ‘ Reeshof in Business’ .De oprichters spreken van een nieuw product wat wensen en behoeften van ondernemers, inwoners en locale overheden in beeld brengt en daarmee het ondernemersklimaat en woongenot van de wijk Reeshof optimaliseert.” Op zich prima dat ze het woordje ‘ duurzaamheid’ gemeden hebben.
Maar goed. Het aantal starters in de Reeshof zal ook wel gigantisch zijn. Twintig jaar geleden al hebben we in de Reeshof al een ondernemersvereniging gehad. Namelijk TOVER, Tilburgse Ondernemers Vereniging Reeshof. Een bont gezelschap van dames en heren die totaal niets aan elkaar hadden. Wat voor baat heeft een internetwinkel in sfeer en kado’s aan de praktijk van de pedicure? Of de reparateur van oude televisies met de nagelstyliste? Bijvoorbeeld. Nada. Je kunt netwerken totdat je scheel ziet, maar enige klandizie levert dat doorgaans niet op.

Als TOVER hebben we wel de lokatiebehoefte van sommige ondernemingen op de kaart gezet. Uiteindelijk is er een groot kantoorpand gerealiseerd waarin zich ondermeer een advocatenkantoor, notaris en makelaar hebben gevestigd. Verder is er in de Reeshof niet veel mogelijk. Een bedrijf aan huis of los van huis kent vele beperkingen voortvloeiend uit de bestemmingsplannen. TOVER heeft dan ook niet lang bestaan. Het gros van de bedrijvigheid gaat dan ook niet veel verder dan het formaat van het visitekaartje. Jammer dat de media zo makkelijk voorbijgaan aan de achterliggende sociale problematiek bij vele ondernemers. Velen starten in crisistijd een bedrijf met het oog op bijverdiensten vanwege koopkrachtverlies en/of ontslag, gebrek aan perspectief.
En dat laatste leidt tot heel andere statistieken. De Brabantse koppenjournalist vermeldt immers ‘ kaal’ een stijging van het aantal starters, maar niet de veelvoud van het aantal opheffingen en failissementen. Dat is ook een grote Stapel.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

8 reacties op “Een hypo: Brabant is booming business”

 1. ceeshenkknettergek avatar
  ceeshenkknettergek

  A la Stapels? Meer a la Henk zal je bedoelen.

 2. Redactie TilburgZ (T avatar
  Redactie TilburgZ (T

  een hypo, das volgens mij een aanval van suikerziekte, bedoel je een hype?

 3. arjenroos avatar
  arjenroos

  Een hypo heeft inderdaad iets met suikerziekte te maken, maar in dit geval was het een woordspelletje en bedoelde ik hypo-these met een knipoog naar de hypo's van Stapel.

 4. Paul van Est avatar

  @Arjen,

  Dan sla je volgens mij juist de plank mis richting Stapel. Met zijn hypothese is niet veel mis lijkt me, zeker niet waar hij een verband zoekt tussen vegetarisme en pacifisme, tenminste, intuïtief lijkt mij dat een hypothese die het toetsen waard is. Maar zijn manieren van toetsen zijn niet helemaal wetenschappelijk verantwoord naar het zich laat aanzien, om het zacht uit te drukken.

 5. arjenroos avatar
  arjenroos

  Ja hoor Paul.. er is niks mis met de hypothese maar met de onderzoeksresultaten.

 6. Paul van Est avatar

  Ook met de resultaten is niets mis, maar zij komen voort uit een toetsing bezijden de werkelijkheid, toch?

 7. arjen roos avatar
  arjen roos

  zo is t maar net

 8. Paul van Est avatar

  DA WOU IK MAR EFKES KWIJT, NOG EEN STATEMENT: