Geplaatst

De linde is dood. Lang leve de linde!

TilburgZ begint zo langzamerhand het podium te worden van de meest zwartgallige beschouwingen over de ausradierung van de Tilburgse ‘identiteit’ en de ‘ziel’ en het symbool van die twee: de lindeboom op de Heuvel. Zijn er inderdaad miljoenen ingestoken om Tilburg te transformeren naar een grijze oostblok-gemeente met een betonnen dna? Natuurlijk zijn de borrelclubs van de bouw- en sloopwereld (met hun bouwconstructies) er op gebrand om Tilburg op de kaart te zetten naar hun eigen tekentafel. Maar vele Tilburgers hebben toch laten blijken niet gediend te zijn van dat geluid. In een volksenquete hebben zij in meerderheid aangegeven de oude linde terug te willen op de Heuvel. Niet alleen een massief stuk groen, nee..DE LINDE. En dankzij de inspanningen van Stadsbomen, de familie Van Beurden en ook breed door de politiek… kwamen daar de nazaten van de linde. Om daarna verzopen te worden door de een horeca-exploitant (de hovenier gaat ook niet vrijuit). Maar 1 boom leek het te redden en er werden kosten noch moeite gespaard om daar een computergestuurd beheerssysteem op los te laten. Het lijkt niet te mogen baten; de boom lijkt dood.

Maar Tilburg waande zich even bevrijd van die terreur waar Henk onafgebroken over schrijft. Op de Heuvel werd dit jaar bij de linde zelfs een heus bevrijdingsfeestje georganiseerd.  Een burgerinitiatief zonder een cent subsidie. Onder anderen Bram van Beurden van de Stichting Stadsbomen, vestigde de aandacht op DE vrijheidsboom, de linde op de Heuvel, waar van oudsher allerlei festiviteiten EN rechtsuitspraken en -uitvoeringen bij de galg plaatsvonden. Daar kregen feestvierders GRATIS een glaasje oranjebitter van het merk KUYPER (niet geheel zonder toeval een naamsverband van Henk Kuiper). Hulde aan de organisatoren.. hik..hik!! Tilburg bevrijd van rechthoekig denken, reclame terreur? Het is een begin. Dachten we.

Vandaag diende de fractie van de TVP schriftelijke vragen in. Wat nu? vraagt de TVP zich af.

Komt ie:

Lindeboom is zo dood als een pier, wat nu?

 Afgelopen voorjaar is gepoogd de laatste loot van de Tilburgse Lindeboom te redden door deze te voorzien van een volledig computergestuurd klimaatsysteem. Daardoor zou de boom in principe zestig tot zeventig jaar vooruit kunnen. De TVP hoopt, evenals het Lindeboomcomité, dat er ooit weer een linde in de volle grond op de Heuvel wordt geplant.

Vanmiddag is het feest in de stad. De veelbesproken cityring wordt officieel geopend. Helaas zal onze enige echte nazaat van de Tilburgse lindeboom dat feest niet meemaken. Door alle verbouwingen van de Heuvel en Heuvelring (sinds 1994) heeft ook deze laatste loot het loodje gelegd. Kennelijk is het niet gelukt, zelfs niet met geavanceerde computersystemen om de bomen op de Heuvel tot volle wasdom te laten komen. Voor de Tilburgse Volkspartij (TVP) aanleiding om u volgende vragen te stellen.

 1. Heeft de boom tijdens de droge periode in het  voorjaar wel genoeg water gekregen? Pas geplante bomen vragen extra aandacht in een droge periode. Hoe bent u daarmee omgegaan?

 2. Nu alle pogingen om de boom in bakken te plaatsen mislukt zijn, lijkt het ons tijd worden voor een écht alternatief, namelijk een boom in de volle grond. Kan dat?

 3. Als een boom in de volle grond niet kan, welke oplossing kunt u dan aandragen om de aan de bevolking beloofde “groene” Heuvel te realiseren?

· · Delen ·

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “De linde is dood. Lang leve de linde!”

 1. cees henk knettergek avatar
  cees henk knettergek

  We niet een stuk groen op de Heuvel; we willen de linde!

 2. Ruevert avatar
  Ruevert

  Gooi het toch weer voor de zoveelste keer op de schop en maak er een groene oase van. Helaas sterft al dat groen door wildplassers en vandalen die elk weekend Tarzan willen spelen na het genot van een glas en eventuele andere stimuli. Maakt het uit, het overschot van de cityring kunnen we hier weer gezellig verkwanselen.   
  Bijkomend voordeel is dat diamant niet wordt opgeheven. Werk genoeg elke dag de schade herstellen.   
  Kost een paar centen, maar er hebben meer mensen lol van gehad dan aan Incubate of een kunstwerk; eten op de brug waar naast de exorbitante subsidie ook nog vrolijk 35 per couvert werd gevraagd. Het gemiddelde eetcafé is al blij dat ze dat bedrag ontvangen.

 3. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Geen cent meer aan uitgeven zou ik zeggen. Een dikke honderd miljoen is mooi genoeg geweest. En nou hebben we dan ook wat: de stad in de commerciële sfeer "een ziel" en een "identiteit" gegeven en een dode Lindeboom die vooral ook qua betekenis twintig jaar lang omlaag is gehaald. Niets zo toepasselijk en illustratief nu als die dode boom. Laten staan. Vooral die dode versie nu van de Vrijheidsboom vertelt het verhaal van Tilburg en wat er gebeurd is met de Vrijheid. Of aan de hand van die boom anders in elk geval eerst het hele vertaal vertellen, de doofpot open, de beerput leeg. 
   

  En als partijen vragen willen stellen: ik heb er nog een paar: 
   

  Waarom zijn er niet zoals beloofd drie banken rond de Lindeboom gekomen?
  Waarom staat de Lindeboom niet zoals beloofd "centraal" en "in het midden", maar een in de plannen nergens genoemde tegel voor de kruikenzeiker en de Lindeboom meters naar de zijlijn?
  Waarom liggen er niet zoals beloofd groene stroken van wisselende breedte, maar stroken die allemaal even breed zijn en als het ware nu strepen door de Lindeboom trekken?
  Waarom is er nooit gereageerd op het hier op TilburgZ ook gepubliceerde stuk 'Eerherstel Lindeboom' en de achteraf zeer terechte waarschuwingen daarin?
  Waarom is de meermalen op TilburgZ en zelfs op pamfletten bij de boom geuite conclusie van Henk Kuiper genegeerd en dit jaar een door Henk Kuiper meervoudig dood verklaarde boom geplant? 
   

  Waarom schrijft ook de gemeente nog steeds in weerwil van historie en traditie "lindeboom" met een kleine letter?
  Wanneer gaat de gemeente weer normaal de betekenis duidelijk maken van Lindeboom?
  Wanneer worden er excuses aangeboden naar Henk Kuiper voor het zelfs tot in de noten wissen van zijn boek over de Lindeboom uit de gemeentelijke geschiedschrijving 'Tilburg stad met een levend verleden'?
  Wanneer wordt naar het Tilburgse Publiek eindelijk het bestaan van dit boek zichtbaar gemaakt door aanwezigheid in de leeszaal van het Archief, het Stadsmuseum, de schappen van de VVV, het gemeentelijk informatiecentrum?

  Wanneer wordt aan Henk Kuiper eindelijk normaal schadevergoeding betaald voor al zijn getorpedeerde en gesaboteerde inspanningen en voor de verdere geleden schade door de citybranding en de corrupte campagneafspraken?

 4. Paulvan Est avatar
  Paulvan Est

  Ja Henk, wellicht omdat mensen heel soms een klein beetje moe van je worden, dat er geen antwoorden meer volgen?

  Ze worden denk ik vooral ook moe van hóe je het zegt, Henk. In het stuk over Moerenburg zitten in elk geval een paar uitleggingen over zaken, die mooi in jouw Cul de Sac van pas komen, maar enigszins bezijden de waarheid zijn. Maar geen woord over Huize Moerenburg, de Vlaamse schuur en de natuurontwikkeling daar. Naar jouw mening dáárover ben ik juist zo benieuwd en had ik ook expliciet gevraagd.

  Waarom geef je mij wat dat betreft geen antwoord, wat heb ík je misdaan? Of ga je nu weer beginnen over het overleg tussen Stichting Stadsbomen en de gemeente destijds, waarover we vooraf afgeproken hadden om het alleen over natuur in de stad te hebben. Dat is tenslotte de taak van de stichting en van de ambtenaren die we daar spraken. Maar jij haalde je stokpaardjes de T, citybranding en de overweldigende reclame van stal, waarop ik je terechtwees. Wees gerust, ik deel je mening over alle 3 die zaken, dat weet je volgens mij ook best. Alleen denk ik dat jouw aanpak van die items niet de meest succesvolste is.

  Beste Henk, je meningen over de T, Citybranding, de Lindeboom, de natuur in de stad en de gemeentelijke (non)reactie op jou zijn mij (en velen met me denk ik) inmiddels genoegzaam bekend. Ik wens je succes, wijsheid en geduld toe. dat laatste is vooral voor wat de Lindeboom betreft noodzakelijk denk ik. Houdt moed!

 5. Henk Kuiper avatar
  Henk Kuiper

  Hallo zeg! Paul! Heb ik het op jouw speciaal verzoek over Moerenburg, had ik ook nog precies de door jou gewenste details moeten behandelen. En wat haal je er hier nou toch verder allemaal bij! En met wat voor uitleg en interpretatie daarbij! Ik heb heel wat rare dingen in deze stad meegemaakt, maar hier val ik toch ook wel weer stijl van achterover. Ik kom hier nog wel op terug, maar heb het voorlopig wel weer even gezien op deze site.

 6. Paulvan Est avatar
  Paulvan Est

  Oké, mooi!