Geplaatst

Aldi lanceert pretfascisme

Je moet een nachtbraker zijn om blogger Tine van de Weyer te kunnen volgen. Plaatste ze gisterenavond/nacht een scherpe column over de reacties op mijn dood paard….vanmorgen vroeg had ze het stukje al weer verwijderd. Ze gaf in de column vooral af op de heer Aldi die het had gewaagd over Tilburgs ‘pretfascisme’ te schrijven. Ze bedoelde deze passage: “Ik denk dat ik de afgelopen jaren als columnist in Tilburg genoeg m’n nek heb uitgestoken, maar ik ben het in grote lijnen wel eens met Erik en Ruevert. Het grootste deel van de Tilburgers wil alleen maar plezier maken en elkaar te vriend houden. Inderdaad, het pretfascisme regeert. Een paar jaar geleden was het een tijdje interessant om de pittige debatten in de lokale politiek te volgen. Maar o jee, stevige discussies betekenen dat we elkaar niet aardig vinden. Dat kan natuurlijk niet en hup, er werd een clubje (Van Beu naar Beter) opgericht om daar iets aan te doen. Ik heb nog nooit zoveel debielen bij elkaar gezien als op de bijeenkomst waarop het manifest van die lui werd vastgesteld!”

En dat kon niet volgens Tine. Het woord ‘Pretfascisme’ was volgens Tine een onaangename uitvinding van de heer Aldi wiens ware identiteit door haar nog eens onsubtiel werd onthuld. Pretfascisme kan niet, volgens Tine, want de woordjes pret en fascisme zouden niet eens op elkaar rijmen (moet alles dan gedicht worden in Tilburg?). En fascisme kon volgens haar nooit in 1 adem genoemd worden met pret want dat sluit elkaar uit. Fascisme leidt nooit tot pret, beweert Tine in haar wegcensureerde column. Tine heeft blijkbaar weinig historisch besef. In de bakermat van het fascisme, Rome, staan nog steeds de restanten van een groot stadion, het Colosseum. “Brood en spelen’  waren in het oude Rome de traktaties voor het volk dat daarmee door haar onderdrukkers kalm werd gehouden. Net zoiets als ‘Tilburg Trakteert’zou Aldi zeggen. Please Tine, herplaats die column opdat wij getuigen mogen zijn van jouw visie op brood en spelen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

14 reacties op “Aldi lanceert pretfascisme”

 1. Sheila avatar
  Sheila

  En graag ook mijn gewiste reactie op Tine´s column herplaatsen. In mijn ogen waren dat verpletterende en iedereen overtuigende argumenten om toch vooral niet TilburgZ te deleten.

 2. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Ik zou hier kunnen schrijven dat ik dit een goed stuk vind, Arjen. Of valt dat dan ook onder 'misselijkmakend gekwijl'? 😉

 3. arjen avatar
  arjen

  Ik voel me er goed bij Aldi.

 4. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Het is je van harte gegund, Arjen! 🙂

 5. tine van de weyer avatar

  Er gaan geruchten dat een bepaalde winkelketen niet erg gelukkig is met de titel van dit blog.Dit internationale bedrijf lanceert velerlei producten als eigen boxershorts, eigen topwijnen en sojaproducten, belproducten en een TV magazine. Maar het product in de titel van dit blog hoort nadrukkelijk niet in het assortiment.Het is een machtig bedrijf dat weet hoe met naamsmisbruik om te gaan.

 6. Erik avatar
  Erik

  Chapeau. Maar ben je nu voor of tegen het pretfascisme, Arjen?

 7. Arjen avatar
  Arjen

  Wat is dat nou voor vraag Erik. Als 'pret' alles verdoezelt, ben ik tegen dat beleid. Sowieso vind ik dat er in tilburg teveel aandacht is voor evenementen in de binnenstad versus de wijken en dorpen. Qua budget en aandacht.

 8. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Helemaal mee eens, Arjen…! (hehe, eindelijk… 🙂

 9. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Om misverstanden te voorkomen: met de term 'pretfascisme' doelde ik op een bepaalde mentaliteit in Tilburg, niet op het beleid van het Tilburgse college.

 10. cees henk knettergek avatar
  cees henk knettergek

  je steekt je nek dus iets minder ver uit Aldert

 11. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  O neuh… heb hierboven niet beweerd dat ik geen kritiek heb op het college van Tilburg 😉

 12. René v D. avatar
  René v D.

  @Herr Aldi Je bedoelt de Worstebroodterreur ?

 13. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Ja, komt op hetzelfde neer. Al klinkt worstenbroodjescultuur c.q. -terreur net wat minder onvriendelijk.

 14. Hans de Bruijn avatar
  Hans de Bruijn

  Gezelli hoor, Aldert. Wanneer zie ik je weer, lekkertje?