Geplaatst

Trekken aan een dood paard

De Cityring was ooit een hot item voor de Lijst Smolders Tilburg. Veel energie werd er gestoken in het verzet tegen deze miljoenen verslindende ringweg. Volgens TVP-fractieleidster Loes Dielissen was het ‘ trekken aan een dood paard’ . Vergeefse moeite dus. Mijn oproep tot actie tot behoud van het platform voor debat, TilburgZ, blijkt ook aan dovemansoren gerichten. Bloggers, dichters, schrijvers hebben er blijkbaar geen woorden voor; een enkeling plaatst hardnekkig stukjes over kamelen en varkens.

Schande wordt er geschreven over de kamelenrace. Maar geen woord over pluriformiteit in de pers. Het debat in Tilburg is dood. Tilburg is het beu. Misschien is het trekken aan een dood paard. Tilburg wil geen platform voor debat. Tilburg verlangt naar de tijd waarin de KVP de dienst uitmaakte. Heerlijk rustige tijden. In de politieke arena is er nu weer een monsterverbond van PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks die een grote meerderheid hebben. Zoals de KVP vroeger. Dus gewoon het licht uit doen en lekker gaan slapen?

Maar laten we het er niet meer over hebben. We plaatsen gewoon stukkies over dieren op dit platform… Ik heb nog een aardig plaatje van een dood paard… bij wijze van kunst ooit opgehangen in de Oude Warande. Erg he, Tine?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

20 reacties op “Trekken aan een dood paard”

 1. tine van de weyer avatar

  Inderdaad een prachtig beeld van Berlinde de Bruyckere dat enkle jaren gelden in Lustwarand werd getoond.
  'Voor haar dierfiguren maakt De Bruyckere MODELLEN van paardenlijven, die ze vervolgens met de echte vacht overspant. Barbara Baert omschrijft een dergelijk ‘wezen’ als ‘het ontvormde lichaam van een paard dat kronkelt, in elkaar plooit en soms weer opzwelt als de mutaties van een natuur die van vóór onze tijd stamt.’ De dramatische werking van deze beelden is mogelijk nog groter dan die van haar mensfiguren. Waarschijnlijk komt dit door de houdingen waarin de paarden zijn weergegeven, liggend en uitgestrekt of juist hoog opgehangen. De lichamen zijn letterlijk verheven boven het alledaagse maar hebben hierbij al hun natuurlijke kracht en perfectie verloren. Wat rest is hulpeloosheid en tragiek. Vacht en huid zijn nog slechts een omhulsel van een identiteit die zich niet zomaar laat kennen. Daarvoor zijn deze ‘wezens’ te zeer in zich zelf gekeerd en afgewend van hun omgeving. De schoonheid van hun uiterlijke verschijning contrasteert met de fysieke kwetsbaarheid.en vergankelijkheid.'
  (uit een persbericht van De Pont http://www.vpro.nl/programma/ram/afleveringen/214… )

 2. arjen roos avatar
  arjen roos

  Complimenten Tine voor je snelle en inhoudelijke reactie.

 3. cees henk knettergek avatar
  cees henk knettergek

  Typisch Tine.. zo'n reactie. Gaat weer helemaal niet in op de kern van de zaak. Tine vd Waai r maar omheen.

 4. Sheila avatar
  Sheila

  TilburgZ gaat dus naar de slachtbank. Tine maakt er daarna een afgietsel van en daaroverheen spant ze het jacquet van Ruevert. De hele boel takelt ze daarna in een hoge spar in de Warande en Tilburg heeft weer een eminent kunstwerk erbij.

 5. Erik avatar
  Erik

  TilburgZ is helaas allang niet meer een debatsite. Hoeveel politici zijn er nog actief? Hoeveel columnisten, schrijvers, dichters publiceren hier regelmatig. Allemaal bij elkaar op één hand te tellen.

  En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit.

  Dat ligt niet aan Tom of aan TilburgZ, dat ligt aan de mensen zelf. Een kwestie van angst, niet de kop boven het maaiveld durven uitsteken en je vooral niet uitspreken.
  Liever houden Tilburgers elkaar te vriend, hebben ze 365 dagen per jaar pret (kamelenrace), dan dat we elkaar af en toe de waarheid zeggen.

  Misschien is de waarheid wel dat TilburgZ niet meer bij Tilburg past en de houdbaarheid van site is verlopen.

 6. Ruevert: heeft zijn avatar
  Ruevert: heeft zijn

  @Erik, dat bedoel ik dus. In dit dorp heeft niemand de moed zijn/haar nek uit steken. Zo is dat ingepeperd door Pasttor en fabrikant in de jaren 20 van de vorige eeuw. Anno 2011 zijn er dus steeds geen "voorlopers" op cultureel, maatschappelijke of politiek gebied te vinden, die het belangrijk vinden dat discussie openbaar is. Lang leven de achterkamertjes van de Subsidietrog en Pvda,KVP politiek. Van links tot rechts doen ze in de traditie van pastoor en fabrikant mee aan het verdelen in de kring van "ons kent ons"
  BAH

 7. Sheila avatar
  Sheila

  Een merkwaardige analyse van Erik. Na de mall werd hier zelfs een eind gemaakt aan de mogelijkheid tot reageren, begrijp ik! En ook op allerlei andere manieren werd het debat hier bewust en moedwilig gefrustreerd en gesaboteerd, zo krijg ik de indruk. Maar ook dat proces en de reacties op mensen die hier daadwerkelijk hun nek bleven uitsteken en kwaliteit leverden is een uniek dossier dat niet verloren mag gaan. Net als de hoge cultuuruiting hier nu van je naam uitbreiden met de toevoeging `Henk knettergek`. Dat dient toch ook echt voor het nageslacht bewaard te blijven.

 8. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Ik denk dat ik de afgelopen jaren als columnist in Tilburg genoeg m'n nek heb uitgestoken, maar ik ben het in grote lijnen wel eens met Erik en Ruevert. Het grootste deel van de Tilburgers wil alleen maar plezier maken en elkaar te vriend houden. Inderdaad, het pretfascisme regeert. Een paar jaar geleden was het een tijdje interessant om de pittige debatten in de lokale politiek te volgen. Maar o jee, stevige discussies betekenen dat we elkaar niet aardig vinden. Dat kan natuurlijk niet en hup, er werd een clubje (Van Beu naar Beter) opgericht om daar iets aan te doen. Ik heb nog nooit zoveel debielen bij elkaar gezien als op de bijeenkomst waarop het manifest van die lui werd vastgesteld. Onder de bezoekers was een oud-journalist van Brabants Dagblad die ook voor TilburgZ heeft geschreven en op die bijeenkomst ongefundeerd begon te zeveren dat Brabants Dagblad en de Koerier er een potje van maakten. Alleen maar omdat ze in hun redactionele kolommen ruimte boden aan kritiek vanuit de raad op het college! Het was verbijsterend om te constateren dat deze aperte dommigheid zo'n enorm applaus opleverde. Dit was een gerespecteerd journalist, waarschijnlijk omdat hij jarenlang tegen de machthebbers aan heeft staan slijmen. Dat applaus zegt iets over de mentaliteit hier. Kritiek wordt niet gevreten. Ga maar ergens anders 'ongezellig' zitten doen!

 9. Jacqueline avatar
  Jacqueline

  De waarheid mag niet gezegd of geschreven worden in dit dorp, maar Herr Aldi laat wederom zien dat er ook nog journalisten zijn die wel integer en objectief hun werk proberen te doen! Dat geldt inderdaad zeker niet voor Jace vd Ven, maar van dat soort zijn er nog vele voorbeelden te noemen zoals o.a. Tony vd Meulen die maar liefst 20 jaar hoofdredacteur is geweest! Dit soort flapdrollen zijn medeverantwoordelijk voor de chaos en instabiele toestand in ons land.

 10. avatar
  Anoniem

  @Jacqueline zonder achternaam: je woordkeus alleen al zegt genoeg. Mensen met naam/toenaam betitelen als flapdrol kan allleen met inspiratie van tante Greet.

 11. Jacqueline avatar
  Jacqueline

  Ha, ha, als een journalist decennia lang de wanprestaties van de politiek afdekt, dan mag het woord Flapdrol best een keer gebruikt worden. Maar als je daar niet tegen kunt dan bij deze een nieuwe versie….

  De waarheid mag niet gezegd of geschreven worden in dit dorp, maar Herr Aldi laat wederom zien dat er ook nog journalisten zijn die wel integer en objectief hun werk proberen te doen! Dat geldt inderdaad zeker niet voor Jace vd Ven, maar van dat soort zijn er nog vele voorbeelden te noemen zoals o.a. Tony vd Meulen die maar liefst 20 jaar hoofdredacteur is geweest! Dit soort slechte, laffe en achterbakse journalisten zijn medeverantwoordelijk voor de chaos en instabiele toestand in ons land.

  Anonymous, doe de groeten maar aan Tante Greet ๐Ÿ™‚
  Tot snel bij de koffie……en niet vergeten MET suiker

 12. Jacqueline avatar
  Jacqueline

  Gelukkig zijn er nog een paar oplettende burgers!
  Zie ingezonden brief onder url;
  http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/opinie/opinie/588...

  Als je het stukje hebt gelezen klik dan maar eens op de foto voor de vergroting……….om te zien hoe intens zij Hare Majesteit behagen en haar Elite altijd hebben gediend!

 13. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Beste Prins Pret…! 

  Je tilt je zelf best een beetje over het dode paard, dunkt mij.
  Immers, nogal een pittige uitspraak in de richting van 'een gerespecteerd journalist', die "waarschijnlijk (…) jarenlang tegen de machthebbers aan heeft staan slijmen".
  Mocht er al enige waarheid in schuilen, dan geldt voor jou als journalist – die als columnist in Tilburg genoeg z’n nek heeft uitgestoken – toch ook de journalistieke code van enige onderbouwing en argumentatie?
   
  Maar je bent een intelligente journalist. Je kent de journalistieke mores. Door zijn naam niet te noemen, kun je je immers aan die journalistieke ethiek onttrekken.
  Slim, maar niet bepaald journalistiek kosjer.
  Maar ok, in een column hoeft niet per se alles van journalistiek gehalte te zijn. Dat pleit weer voor je.
   
  Enfin, wie de schoen past, trekke hem maar aan.
  Over aanhurken (vrijwillig gedwongen weliswaar) tegen de machthebbers gesproken: ooit je nek uitgestoken in een PITTIGE column over de Tilbugse VVD? Of was ook jouw nek daarvoor (helaas, dat zei je er wel bij) nét iets te kort?

 14. cees henk knettergek avatar
  cees henk knettergek

  Nee, das lekker onderbouwd Shoarma…een column over de VVD. Wat is daarmee?

 15. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  @Shoarma is Döner dan Kebab:
  Ach guttegut! Maak ik één klein zelfbewust opmerkinkje, krijg ik meteen het verwijt dat ik 'over het paard getild ben'. Verschrikkelijk! Lazer alsjeblieft op met je kleinerende opmerkingen, ik ben geen snotaap van 22 meer! En bespaar me je geneuzel over journalistieke codes.
  Lees de column van 15 oktober 2009 van desbetreffende journalist en je begrijpt – hopelijk! – wat ik bedoel.
  Wat de VVD hiermee van doen heeft, is mij volslagen onduidelijk. Cees henk knettergek had wat dat betreft gelijk: waar is de onderbouwing? Ik behandel deze partij als alle andere partijen. Zoals mijn lezers van mij gewend zijn.

 16. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Beste Prins Pret,
   
  Ik schreef: "Je tilt je zelf best een beetje over het dode paard, dunkt mij."
  Anderen doen dat écht niet voor je…
  ๐Ÿ™‚
   
  En onderbouwen doe ik hier niet. Wat mij in privé verteld wordt, blijft privé.
  Mijn vraag luidde dan ook niet waardoor jij beperkt werd/wordt in het schrijven van je columns, maar of.
  Jouw antwoord was destijds ondubbelzinnig.
  En of de VVD daar iets mee te maken heeft, is wat mij betreft lood om oud ijzer. Het had ook het CDA kunnen zijn, of Die Bunte Illustrierte.
   
  Laat ik het zo uitdrukken:
  De ene journalist slijmt tegen de machthebbers aan, de andere journalist is bang voor repercussies (tot ontslag aan toe).
  Maar de effecten voor het uitoefenen van het journalistieke métier zijn fnuikend.
  Ja, jij stak je nek wel degelijk ook uit. Maar mét de beperkingen waarmee iedere ondergeschikte, loonafhankelijke, just give-it-a-name, behept is.
   
  Als het kwartje nu onverhoopt nog niet mocht vallen, het zij zo…

 17. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Ja daaag, je spreekt weer in raadsels. Hier ga ik niet op in. Ik steek m'n energie liever in andere zaken.

 18. Shoarma is Döne avatar
  Shoarma is Döne

  Oeffff, de snaar geraakt…! 
  In raadsels, Prins Pret…?
  Je bent weliswaar geen Einstein, maar je zou Prins Pret niet zijn als je niet precies wist waar ik op doelde. Chapeau Prins Pret, je hebt je er met een ik-nie-begrijp-nie wer gweldig handig vanaf gemaakt!
   
  Gebeurt hier overigens met meer dan gewenste regelmaat op deze 'debat'-site. Daarom begrijp ik eerlijk gezeg ook niet zo goed wat hier verloren zou gaan. (Sorrie Sheila, Jacqueline e.a. Ik vrees dat Erik het gelijk helaas meer aan zijn zijde heeft dan jullie – alle jullie goede bedoelingen ten spijt – vermoeden)
   
  Maar ok, zand erover, Prins Pret. (Of zal ik je maar gewoon weer aan(s)preken met Herr Aldi?) ๐Ÿ™‚
  Waarom zouden wij ons hierover nog druk maken? Er zijn inderdaad belangrijker zaken…

 19. Herr Aldi avatar
  Herr Aldi

  Ik maak me nergens handig van af. Zo zit ik niet in elkaar.

 20. Ruevert: wordt h&eac avatar
  Ruevert: wordt h&eac

  Typisch dorps verschijnsel. Afvangen van vliegen en onderling kinnesinne. Pastoor en fabrikant regeren over hun graf. Indoctrinatie waar menig dictator stikjaloers op zou zijn. Verdeel en heers, blijkt helaas nog steeds te gelden. Geef 10 cent aan een aantal begunstigden en ze verloochenen voor 25 cent hun eigenwaarde.
  BAH