Geplaatst

Windmolens en politiek

In de serie luchtkastelen en windmolens meld ik nu heuglijk nieuws. De bouw van een heuse windmolen in Tilburg! Na jarenlang verzet van sommige fracties in de Tilburgse gemeenteraad gaat het nu echt door (critici vreesden dat de Bambi’s op Landgoed Ter Heide stress gingen krijgen van de windmolens en dat de vogeltjes in de wieken zouden waaien!!). Eneco is druk bezig met de bouw van het eerste windmolenpark binnen de grenzen van de gemeente Tilburg. De vijf windturbines komen op het terrein van FUJIFILM, producent van fotopapier en offsetplaten.
 
Persbericht van Eneco: ” In de late avond van dinsdag 14 juni komen op drie grote diepladers in drie delen de eerste 80 meter hoge toren aan. Een nauwkeurige indicatie van het tijdstip weet ik dinsdagmiddag. Het transport komt uit Rodekro (Denemarken) en moet 100 meter voor de ingang van het terrein nog langs het moeilijkste punt: de rotonde Dongenseweg/Gesworenhoekseweg. Het transport rijdt vervolgens bij de dienstingang aan de Gesworenhoekseweg het terrein van FUJIFILM op.
 
Woensdag 15 juni wordt (bij niet al teveel wind) met twee enorme hijskranen meteen begonnen met het opbouwen van de toren. Die klus duurt naar verwachting een dag. In de late avond van woensdag 15 juni komen de drie 45 meter lange rotorbladen aan, via dezelfde route. Donderdag 16 juni worden (ook afhankelijk van het weer) in één dag met de kranen op 80 meter hoogte de rotorbladen aan de toren bevestigd. Deze eerste turbine komt vlakbij de Gesworenhoekseweg, buiten de hekken van FUJIFILM, en de opbouw is vanaf de openbare weg goed te volgen. De overige vier turbines worden op dezelfde wijze één voor één aangevoerd en opgebouwd. Eind juni staan ze alle vijf. Naar verwachting zijn ze begin oktober operationeel.
 
Windpark
De vijf Vestas V90 turbines hebben samen een capaciteit van tien MegaWatt, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbuik van zo’n 6000 huishoudens. Drie masten krijgen een hoogte van 95 meter. De maximale tiphoogte (mast en blad bij elkaar opgeteld) komt op 140 meter. De andere twee windmolens worden vijftien meter lager vanwege een aanvliegroute naar het vliegveld in Gilze-Rijen. De door de windmolens opgewekte stroom levert Eneco rechtstreeks aan het stroomcircuit van het bedrijf. De windmolens leveren zo’n 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van FUJIFILM. 
 
FUJIFILM streeft een 100% CO2-neutrale bedrijfsvoering na. Het bedrijf investeert hiervoor op diverse fronten. Zo krijgt de nieuwe productielijn voor offsetplaten, die december 2011 operationeel is, een naverbrander voor afvalgassen, waarvan de opgewekte energie volledig in het systeem gebruikt wordt. FUJIFILM produceert fotopapier en offsetplaten en gaat in de nabije toekomst membranen produceren voor duurzame toepassingen, zoals het filteren van (aard en bio-)gassen en water. Het terrein van FUJIFILM is 66 hectare groot. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht voor een waterzuiveringsinstallatie op eigen terrein.
Eneco maakt flinke vaart met de ontwikkeling van windenergie op land en op zee. Naast het Tilburgse windpark bouwt het bedrijf op dit moment ook een windpark in Middelharnis (Goeree). ”

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “Windmolens en politiek”

 1. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  Tja,  
  Het zijn de ondernemingen die weer de kar moeten trekken. De politici en ambtenaren hebben een ander belang. Eindeloos debatteren over de "voor en tegens" totdat de maatschappij hun links of rechts heeft ingehaald en de beslissing heeft genomen. Daarna omarmt het gremium van het Huis het idee om daarna weer eindeloos volgens de partijdisciplines en partijgedachtegoed er over te praten.  
  Helaas zit onze maatschappij zo in elkaar. En blijft dit dorp een klein dorp bij gebrek aan visie bij de mensen die door het Huis een goed salaris krijgen zonder enige verantwoordelijkheid af te moeten leggen over hun acties en gebrek aan daden. Kansen genoeg, maar de beleidsmakers en de ambtenaren zitten in een incestueus glazen huis waar de werkelijkheid allang de hoop heeft opgegeven dat deze terminale zieke ooit nog beter wordt.

 2. arjen avatar
  arjen

  Ja maar Ruevert toch, de luchtkwaliteit in het Huis is gewoon niet goed. Daar mag wel een windmolentje tegenaan.

 3. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  @Arjan,
  zou dat dan de oplossing zijn voor de lamlendige,naar binnen gekeerde autistische houding die de boventoon voert in het Huis. Als dat zo zo zou zijn, pleit ik voor tig windmolens om deze verstofte organisatie wakker te schudden.
    De afgelopen decennia worden keer op keer kansen gemist door de bureaucratie en de paraafcultuur die elk initiatief in dit dorp te laat in gang zetten. Over grote ontwikkelingen zoals de Stationszone, Piushaven en Kempenbaan wordt nu al meer dan 15 jaar gepraat. Wordt het dan niet tijd dat het Huis wakker wordt met of zonder windmolentjes.

 4. Henk Daalder Duurzam avatar

  Burgers kunnen hier de doorslag geven.
  Juist voor een windpark is draagvlak nodig. Van burgers.
  Dat kan door ze actief te betrekken, gun burgers een eigen windpark,waar ze zelf voordeel van hebben.
  Dat heeft in de Nederlandse context als consequentie dat ze het proces zelf moeten trekken, en daarbij de hulp, samenwerking van de gemeente nodig hebben.

  Dus, ga zelf in je eigen regio geschikte windpark locaties zoeken, en aanwijzen
  Gebruik de ontwerp regels op het wiki van Duurzame Brabanders

  Waarde creëren met een regionaal windpark ontwerp

  Meld je belangstelling op <a href="http://www.pakdewind.nl” target=”_blank”>www.pakdewind.nl

 5. Marg Vlemmix avatar

  Wanneer gaan die dingen nou draaien? Het is een andere horizon die we nu zien, maar van vervuiling mag ik blijkbaar niet spreken?