Geplaatst

Fietstocht Bels Lijntje (deel 2)

Als je Tine van de Weyer mag geloven, heeft zij het Bels Lijntje min of meer geannexeerd. Haar profielfoto op facebook toont een vrolijke Tine op de fiets op dat pad. Tine organiseert ook fietstochten over het trace van het treintje dat tussen Tilburg en Turnhout reed (https://www.tilburgz.nl/2011/06/08/fietstocht-bels-lijntje/). . Maar hier op TilburgZ meldt ze niet dat er binnenkort een foto-expositie wordt gehouden over de historie van het Bels Lijntje. Dat zal ik dan maar doen want Tine houdt zich meer bezig met het onkruid in de berm.

Foto-expositie het “Bels Lijntje” te zien in het Oudheidkundig Streekmuseum te Alphen vanaf zondag 10 juli 2011 is er in het Oudheidkundig Streekmuseum, Baarleseweg 1 te Alphen een Foto-expositie te zien over het “Bels Lijntje”. Er zijn meer dan 200  foto’s, plattegronden etc. te zien over dit befaamde “Bels Lijntje”. Opening is om 13.30 uur  sluiting om 16.30 uur. Verder is de expositie te zien op de zondagen  17, 24 en 31 juli en op de zondagen 7, 14, 21, en 28 augustus   van 13.30 uur tot  16.30 uur. Het museum is ook open elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en iedere donderdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Geschiedenis van het “Bels lijntje”.

Het “Bels lijntje” is aangelegd in 1865 tussen Tilburg en Turnhout en in gebruik genomen op 1 oktober 1867. Er werden op dit traject stations gebouwd in Riel, Alphen, Baarle – Nassau Dorp en Baarle- Nassau Grens.Daarnaast werden er 28  wacht- en seinhuizen gebouwd op Nederlands grondgebied. Dagelijks reden er personentreinen van Tilburg naar Turnhout v.v. tot 1934. Daarna reed er dagelijks v.v. nog een goederentrein over het “Bels lijntje” tot 1973.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Fietstocht Bels Lijntje (deel 2)”

 1. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Wat aardig van je Arjen dat je mijn project over Bels Lijntje aandacht geeft via een blogje. Misschien was het wel nóg aardiger geweest als je een linkje had geplaatst naar mijn uitnodiging voor de fietstocht van 26 juni as op dit forum:
  https://www.tilburgz.nl/2011/06/08/fietstocht-bels

  Fantastisch deze tentoonstelling binnenkort (ik had er nog niet van gehoord)in het Oudheidkundig Museum in Alphen, ik zal zorgen dat het publiciteitsmateriaal voor het project BelsLijntjeSmokkelSouvenirSnoer(150)dat op dit mometn in de maak is bij de balie ligt.

 2. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  bij deze tine..

 3. Wim Reijnders avatar

  Heemkundekring "Carel de Roy" Alphen en Riel
  Website http://www.heemkundecarelderoy.nl

  Wim Reijnders
  Bestuurslid Communicatie en P.R.
  Telefoon 013-5114057
  E-mail w.reijnders@hi.nl

  9 juni 2011 Persbericht

  Foto-expositie het “Bels Lijntje”
  te zien in het Oudheidkundig Streekmuseum te Alphen

  Vanaf zondag 10 juli 2011 is er in het Oudheidkundig Streekmuseum, Baarleseweg 1 te Alphen een Foto-expositie te zien over het “Bels Lijntje”. Er zijn meer dan 200 foto’s, plattegronden etc. te zien over dit befaamde “Bels Lijntje”. Opening is om 13.30 uur sluiting om 16.30 uur. Verder is de expositie te zien op de zondagen 17, 24 en 31 juli en op de zondagen 7, 14, 21, en 28 augustus van 13.30 uur tot 16.30 uur.
  Het museum is ook open elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en iedere donderdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

  Geschiedenis van het “Bels lijntje”.
  Het “Bels lijntje” is aangelegd in 1865 tussen Tilburg en Turnhout en in gebruik genomen op 1 oktober 1867. Er werden op dit traject stations gebouwd in Riel, Alphen, Baarle – Nassau Dorp en Baarle- Nassau Grens.
  Daarnaast werden er 28 wacht- en seinhuizen gebouwd op Nederlands grondgebied.
  Dagelijks reden er personentreinen van Tilburg naar Turnhout v.v. tot 1934.
  Daarna reed er dagelijks v.v. nog een goederentrein over het “Bels lijntje” tot 1973.

  Station in Riel ± 1920
  Van 1974 tot 1982 werd er nog gereden met een toeristentreintje. Daarna was het definitief afgelopen. Een aantal jaren daarna was het heel stil rondom het “Bels lijntje”, tot men op het idee kwam om een fietspad aan te leggen, daar waar de rails van het lijntje lagen. In 1993 was het zover en werd het Fietspad het “Bels Lijntje” in gebruik genomen. Het werd een succes en nu in 2011 fietsen er nog heel veel mensen van Tilburg naar Riel, naar Alphen en dan door naar Baarle – Nassau.

  Station in Alphen ± 1930

  Foto-expositie.
  De foto- expositie bestaat uit meer dan 200 foto’s, die bestaan uit:
  Het “Bels Lijntje” 1867-1973
  – Station Tilburg naar Riel,
  – Station Riel naar Alphen,
  – Station Alphen naar Baarle-Nassau,
  – Station Baarle- Nassau Dorp,
  – Station Baarle- Nassau Grens,
  – Station Turnhout.
  Station Baarle-Nassau

  Het “Bels Lijntje” 1975-2010.
  – Toeristische route het “Bels Lijntje” per trein Tilburg naar Baarle –Nassau- Grens,
  – Toeristische route het “Bels Lijntje” fietsroute Tilburg naar Baarle -Nassau- Grens- Turnhout,
  – Het “Bels Lijntje” en het spoorvolk,
  – Het “Bels lijntje” (tijdslijn en treinen).

  Daarnaast zijn er nog documenten te zien zoals:
  – Plattegrond tekeningen van de stations, wacht- en seinhuizen van 28 juni 1866
  – Onteigeningsdocument van 18 december 1866 van Koning Willem III, getekend door de minister van Binnenlandse zaken Heemskerk, waarop te zien is dat er meer dan 415 bunder, Roeden of Ellen, “elk voorzien van een nummer. ” werden onteigend om het “Bels Lijntje” te kunnen aanleggen.

  Werknemers aan het “Bels Lijntje” ± 1890

  Het “Bels lijntje” woongenot en werkgever.
  Het” Bels Lijntje” heeft een belangrijke rol gespeeld in het alledaagse leven in
  Midden-Brabant tussen 1867 en 1973. De foto’s, plattegronden en tekeningen hebben betrekking op die hele periode, met vooral veel aandacht voor de mensen die er woonden en aan het “Bels lijntje” werkten.

  Voor meer informatie kunt u terecht bij:
  Wim Reijnders samensteller van de foto-expositie email w.reijnders@hi.nl telefoon 013-5114057 of Rinus Timmermans conservator van het museum telefoon 013- 5081991.

  Namens het bestuur Heemkundekring,
  "Carel de Roy", Alphen en Riel,
  Wim Reijnders.

 4. Hans de Bruijn avatar
  Hans de Bruijn

  Heerlijk Wimmie, doe zo voort.

 5. Gert Brunink avatar

  Was een heerlijke fietstocht langs het Bels Lijntje naar Turnhout die we zeker nog gaan herhalen. Daarnaast is elke vorm van aandacht voor deze historische verbinding, die elke dag actueler wordt, ruimschoots de moeite waard.

  Gert

 6. Wim Reijnders avatar
  Wim Reijnders

  De foto-Expositei het "Bels Lijntje" is nog te zien in het Oudheidkundig Streekmuseum Baarleseweg 1 in Alphen op zondag 4 september en zondag 11 september. Verlenging vanwege de vele bezoekers (800).

  Namens de Heemkundkring "Carel de Roy"
  Alphen en Riel
  Wim Reijnders

 7. jan met de pet avatar
  jan met de pet

  Klote die spam, Tom, al was de vorige nog per ongeluk on topic!