Geplaatst

Ziek klimaat in stadhuis

Het verzuim onder ambtenaren is hoog. Dat is geen nieuws. Waarom zei wethouder Joost Moller dat dan nog eens deze week? Omdat er nog steeds mensen zijn in de zwarte doos (stadskantoor 1) die een nieuw stadhuis willen, mensen die nu ‘ ziek’ worden van het klimaat in het stadhuis. Tot voor kort wou ‘ men’ liefst een stadhuis in de Spoorzone als ‘ aanjager’ van het gebied. (bureaucraten als ‘ aanjagers’…ach ja). En het bestaande stadhuis dan? Een gebouw van net veertig jaar oud. Een stadhuis dat verrees nadat voormalig burgemeester Cees de Becht, a la Cees de Sloper, het prachtige oude pandje in de Koningwei liet slopen. Met de hele wijk Konginswei erbij.

Dat ‘ verouderde’ nieuwe stadhuis moet bij het winkelgebied worden betrokken, bedenken enkele politici en ambtenaren, die ondanks het klimaat in het pand toch plannen hebben gemaakt. Geen giga shopping mall in Tilburg-Noord? Dan maar meer en meer winkels in de oude stad. Oud compacte-stad-plannetjes derhalve met een nieuw laagje stof. Staan de meeste winkelpanden aan het Koningsplein niet leeg en te verpauperen? Jawel, maakt niet uit. Schreeuwen de winkeliers op het nieuwe Pieter Vreedeplan niet moord en brand omdat er op het nog te realiseren nieuwe winkelcentrum op het ABEE-terrein weer meer van hetzelfde komt? Weer een nieuwe speelgoedzaak, weer een nieuwe sportzaak. Jawel. Maakt niet uit voor de plannenmakers.

En nu moet de zwarte doos (lees: nog-niet-zo-oud-stadhuis/stadskantoor 1) zelf ook winkel worden. Zal niet meevallen, zeggen de plannenbedenkers. Het huis is er eigenlijk totaal niet geschikt voor.  En om dat nieuwe shoppingpalace moeten er ook weer allemaal nieuwe bruisende winkeltjes komen. Geen internetwinkeltjes. Nee echte. Of de huidige winkeliers  amper kunnen overleven? Maakt niet uit, vinden ‘ ze’.

Er moet hoe dan ook iets gebeuren met het bestaande stadhuis, vindt Moller en zijn denktank: “Het stadskantoor van Tilburg heeft klimaatproblemen. Het ziekteverzuim ligt er hoog en bijna de helft van de ambtenaren geeft aan dat hun ziekte mede wordt veroorzaakt door het gebouw.”  Symptomen van het Sick Building Syndrome zijn hoofdpijn, duizeligheid en concentratieverlies. Oorzaak zijn vaak slecht onderhouden airco-systemen en verlichting en chemische stoffen die in bouwmaterialen zijn verwerkt. Ook draadloze systemen, kopieermachines en printers kunnen een effect hebben op de luchtkwaliteit. Van gebouwgerelateerde klachten spreekt men pas als een grote populatie er last van heeft, en de klachten tijdens het weekend verdwijnen.

Maar wat weet het vakblad Binnenlands Bestuur te melden (van je vrienden moet je het maar hebben!)?: “ Vaak worden symptomen van het Sick Building Syndrome echter ook veroorzaakt door stress en gebrek aan collegialiteit op de werkvloer.” 

Overigens ken ik ambtenaren die uitstekend werk verrichten. Dat zijn dan wel niet degenen die Tilburg vol willen plempen met nog meer winkels van hetzelfde, of alleen maar maar bezig zijn met bestaande functies binnen de gemeentegrenzen te verhuizen omdat er geen nieuwe bij willen komen. Het zijn wel die ambtenaren die geen last hebben van het zieke gebouwen syndroom. In hetzelfde vakblad werd genoemd griffie-medewerker  Stijn van Rooij. Zelf heeft de adviseur van de raadsgriffie geen klachten.  ‘Af en toe is het wat warmer of kouder dan je zou willen, maar het valt nog mee.’ Zelf heb ik de afgelopen jaren als raadslid  dagenlang vergaderd in het stadhuis. Ik vond het ook wel meevallen met het klimaat. Vooral met het politieke klimaat. Het was wat warmer vroeger. Dat dan weer wel.

Tot slot nog een vraagje voor de politici: hoe ga je nu de bouw van een nieuw stadhuis in de Spoorzone verdedigen tegen het licht van de sluiting van vele buurtcentra en gemeenteloketten in de wijken en dorpen?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Ziek klimaat in stadhuis”

 1. Erik avatar
  Erik

  Goed verhaal.

 2. Ruevert: geeft het a avatar
  Ruevert: geeft het a

  @ Arjan,
  het is toch logisch. De burgers moeten meer belasting gaan betalen. De gemeente gaat hun verkapte werkeloosheidsbestand nu eens echt opschonen(?) Allerlei plannen verzanden en de gemeente doet weer een extern onderzoek naar de oorzaak.   
  De kosten gaan voor de baat uit en de hand in eigen boezem steken is in het huis een gotspe.
    
  Natuurlijk moet de gemeente naar de Spoorzone, kost een paar centen maar na 50 jaar hebben onze kinderen dit deficit afbetaald.
    
  Je moet het ruim zien, ambtenaren die per spoor afreizen naar huis en dit dorp niet kennen, bepalen hoe wij moeten denken en hoelang wij moeten betalen voor deze omissie.