Geplaatst

Tilburg studentenstad

Vandaag weer een berichtje in het Brabants Dagblad van iemand die meent iets te moeten zeggen over het imago van Tilburg. Ene Theo Leerintveld (44) die Tilburg In Your Pocket opzette; een informatieve stadsgids die bovenal kritisch wil zijn. Het imago van Tilburg is volgens hem ten onrechte te negatief. Ja, dat wisten we al lang. Hele hordes communicatiepiebeltjes binnen en buiten het stadhuis hebben ons decennia lang proberen wijs te maken dat er iets niet deugt met het beeld van Tilburg. En wat doen we als er iets niet deugt? Dan praten we nog langer, huren we nog meer bevriende burootjes in voor onderzoekjes en campagnes.

Leerintveld wil de mensen ook graag kennis laten maken met Tilburg. Want Tilburg is natuurlijk totaal onbekend. Een blinde vlek. Een zwart gat. Leerintveld: “Je moet In Your Pocket zien als je beste vriend. Een vriend die je vertelt naar welke club je moet gaan. Maar ook een vriend die eerlijk zegt waar je beter niet kunt gaan eten.”

Nou daar zitten we in Tilburg op te wachten. We durven immers zelf niet meer de stad in te gaan. Zo slecht is het met Tilburg. Blij dat we nu een vriend hebben die ons de lichtpuntjes laat zien.

En dan nu een Bavaria. Het gaat juist heel goed met Tilburg. Wist u dat een groot deel van de studenten in Tilburg blijft hangen na hun studie. Hoe ik dat weet? Niet van het stadhuis. En ook niet van onze Tilburgse universiteit. Nee, de verlossende woorden kwamen van de Groningse Universiteit. Dat is pas een vriend. Want wat blijkt: de gemeente Tilburg maakt zich ten onrechte zorgen dat studenten na de studie uit de stad vertrekken. Dat blijkt uit een onderzoek van de rijksuniversiteit Groningen. Het gemeentebesturen van Tilburg, maar ook in bijvoorbeeld Groningen, namen aan dat veel HBO en universiteitsstudenten na hun opleiding uit de steden vertrekken. Volgens de onderzoekers blijkt echter dat veel mensen blijven hangen. Zo blijkt in Tilburg twintig procent van het aantal afgestudeerden in de stad te wonen of te werken. 45 procent van de afgestudeerden aan de Universiteit van Tilburg blijft in de regio Midden-Brabant wonen.

Zijn we nu eindelijk van die T en dat imagogezeik af?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “Tilburg studentenstad”

 1. Frits avatar
  Frits

  Wat een gezeik, dit stukje.
  Als je je huiswerk gedaan zou hebben, zou je weten dat de InYourPocket reisgidsen internationaal bekende reisgidsen zijn, in het engels (tilburg overigens in twee talen) die zich vooral richten op toeristen en die willen siimpelweg weten wat er te zien is in Tilburg.
  Daar heeft het T-imago geen reedt mee te maken.

 2. Arjen avatar
  Arjen

  Zeg frits, over huiswerk gesproken, dan moet je het Brabants Dagblad van vandaag eens lezen waarin Leerintveld inkopt: "Ik ben het zat dat iedereen altijd zo negatief doet over Tilburg. Ik wl laten zien dat dit niet waar is." en oostelbos: "Ik ben betrokken bij Tilburg en ik wil de stad graag een internationaal karakter geven." Nou als dat geen imago-gezeik is!

 3. Frits avatar
  Frits

  Heb ik gelezen in de krant, mooi artikel inderdaad.
  Jij haalt er alleen studenten bij uit Groningen en een onderzoek vanuit Groningen bij.
  InYourPocket is bedoeld om het imago van Tilburg te versterken. Het imago van Tilburg is gewoon niet zo goed. Ik denk dat als je de stad verlaat en een rondvraag doet in de rest van het land, 70% van de mensen die nog nooit in Tilburg zijn geweest er simpelweg geen weet van heeft wat de stad te bieden heeft. Ik werk veel met Nederlandse toeristen die deze stad aan doen en je wil niet weten hoe vaak ik hoor: 'oh, ik wist niet dat Tilburg zo gezellig/interessant/etc. is. Toeristen uit Nederland weten niet goed wat hier te doen is, daarom is een gids zoals InYourPocket/Lonely Planet een mooie uitkomst. Als Nederlandse toeristen al niet eens weten hoe Tilburg in elkaar steekt en wat er te beleven is, kun je je voorstellen hoe weinig een buitenlandse toerist over deze stad weet.
  Kijk; je kunt natuurlijk op elke slak zout leggen, wat op deze site natuurlijk vaak gebeurt, maar je kunt het ook toejuichen dat een internationaal gerenommeerd bedrijf als Lonely Planet interesse toont in Tilburg. Imago-gezeik of niet.