Geplaatst

Tilburg licht op

“Gemeente Tilburg is een stad met meer dan 200.000 inwoners en is daarmee de zesde stad van het land. Tilburg is een ondernemende stad. Ze beschikt onder andere over een groot aanbod op het gebied van onderwijs, een uitgebreid bedrijfsleven met als koplopers de transportbranche en de fijnemetaalindustrie en een rijk cultureel- en uitgaansleven. Tilburg is vooruitstrevend en koploper op het gebied van openbare verlichting. “

U leest het goed: Tilburg is positief in het nieuws. Deze omschrijving staat onder een persbericht van Philips Nederland. Het staat er echt: superlatieven en complimenten: ‘groot aanbod’, ‘uitgebreid’, ‘koploper’, ‘rijk’.  Of kraaien we te vroeg en is het ‘afgesproken’ werk: Philips is immers leverancier van LED-verlichting voor de gemeente Tilburg?Zou het dan toch doorgestoken kaart zijn? Ik hoop maar dat we hier geen duurzaamheidsprijsje voor krijgen. Of nog erger:  de  Auroralia 2010 Award van de LUCI Association (Lighting Urban Community International)!!!!!!

Tilburg is de eerste stad in Europa die ‘Licht op aanvraag’ toepast in een hele wijk. Samen met Philips heeft de gemeente een proef gehouden met deze experimentele, energiebesparende straatverlichting in de deelgemeente Berkel-Enschot. In de gehele woonwijk rondom de Tobias Asserlaan werd van november 2010 tot januari 2011 ‘Licht op aanvraag’ getest samen met een klankbordgroep onder de bewoners van de wijk. Ook in andere landen gaat Philips LumiMotion testen.

Tot slot wil ik u een opvallend citaat niet onthouden. VVD-wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur en mobiliteit) ontpopt zich daarin als groen en links en schurkt tegen de D66 aan als pragmatist: “Deze vorm van energiezuinige openbare verlichting past perfect in ons streven naar een veilige stad waar we zaken slim regelen. Het brengt de bewoners in de straat een betere verlichting, waardoor de sociale veiligheid toeneemt. Tel daar de lagere energiekosten en een gereduceerde milieubelasting bij op. De bijzondere samenwerking tussen de buurt, bedrijfsleven en overheid laat ook zien hoe we onze openbare ruimte op een pragmatische manier aangenamer kunnen maken.”

Alle berichten van deze auteur

Reacties

9 reacties op “Tilburg licht op”

 1. arjen roos avatar
  arjen roos

  Sorry Henk, toch een prijsje: Green Light Plaquette

 2. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Arjan,VVD-wethouder Roel Lauwerier ontpopt zich daarin als groen en links…..
  ja, we werken innig samen, zo zie je hoe dat toch leuk kan uitwerken:)

 3. eijkel avatar
  eijkel

  En wanneer wordt glasvezel overal beschikbaar gemaakt? Waren we jaren geleden niet ook koploper op breedband internet gebied? Die koppositie zijn we ondertussen allang kwijt, dus koesteren dit goeie nieuws maar goed. De Tilburgse historie heeft laten zien dat we hier nog lang op moeten teren…

 4. henk avatar
  henk

  “Tilburg licht op”. Dat kun je wel zeggen ja! Ik voel me behoorlijk opgelicht. Het 'communicatiebureau T' ging hier zijn geraffineerde insinuaties en reclamepsychologische trucs zelfs spuien onder de naam “Tine van de Weyer”! Maar als ik het nou goed begrijp wordt die oplichting hier onmiddellijk doorvertaald naar ‘oplichting’ in de sfeer van nieuwe straatverlichting! Ik hoop toch dat de reclame-investeringen beperkt zijn gebleven tot Tine van de Weyer.

 5. henk avatar
  henk

  “Tilburg licht op”. Dat kun je wel zeggen ja! Ik voel me behoorlijk opgelicht. Het ‘communicatiebureau T’ ging hier zijn geraffineerde insinuaties en reclamepsychologische trucs zelfs spuien onder de naam “Tine van de Weyer”!

  Ik mag toch hopen dat de reclame-investeringen beperkt zijn gebleven tot Tine van de Weyer, zo schreef ik naar aanleiding van de hierboven nog eens geciteerde eerdere reactie. Ja, stel je toch eens voor dat we daarna prompt weer allerlei pogingen en acties zouden krijgen om de aandacht af te leiden en de feiten in het belachelijke te trekken!

 6. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Ja Henk… als ook ik de reclamepraktijken van de gemeente aan de orde stel, word ik ook voor een boerenpummel uitgemaakt. Jij krijgt ook weer een beurt van Eik Hannema. Waarom besteedt hij voor de tweede keer een column aan jou?

 7. Meneertje avatar
  Meneertje

  Was het wel Erik Hannema en niet een (T) bot?

 8. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Henk, Arjen, we willen de herhaling zien, kom nou nog een keertje.

 9. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Tom wil de herhaling zien. Wacht maar op de echo van Tine.