Geplaatst

Prijsjes, prijsjes en prijsjes voor musea (maar niet voor Tilburg)

PvdA-raadslid en TilburgZ-blogger Tine van de Weyer schrijft graag over prijsjes. Zoals Vwb MIDI: “Dit gebouw past natuurlijk naadloos in het thema dat Erfgoed Brabant heeft uitgezet voor 2011 nl.:monumentale gebouwen tot ongeveer 1960 die zijn herbestemd voor amusement en vermaak,zoals bioscopen of feestzalen. Amusement en vermaak hebben we nou wel genoeg gehad, dat heeft zijn prijs (helaas) gekost. Nu zorgen dat we ermee in de prijzen vallen.”

“Amusement en vermaak hebben we nou wel genoeg gehad,” schrijft Tine. Een opmerkelijke conclusie voor een beeldend kunstenares die haar handtekening inderdaad wel consequent zet onder de sluiting van het museum Scryption. Maar MIDI blijft haar heilig. Zou volgens haar zelfs naadloos aansluiten bij het thema Erfgoed Brabant. Helaas voor Tine; MIDI werd tijdens de uitreiking van Brabantse culturele erfgoedprijzen deze week helemaal niet genoemd.

En toch: “Erfgoed en glitter en glamour kunnen samengaan.” Dat bewees de eerste editie van de ErfgoedParade. Met dit culturele paradepaardje benadrukt de provincie Noord-Brabant het belang van cultureel erfgoed. Waar het rijk drastisch snoeit in de uitgaven voor kunst en cultuur, bestempelt de provincie dit beleidsterrein als een speerpunt. “Erfgoed maakt dat we zijn zoals we zijn; het bepaalt onze identiteit”, zei cultuurgedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema aan het begin van de avond. “De anekdotes eromheen zorgen ervoor dat we mede-eigenaar zijn. Dat vraagt dat we de zorg ervoor doorgeven aan onze kinderen.”

Maar niet in Tilburg dus. Daar geeft men het geld liever uit aan MIDI, prairietuinen, tijdelijke ‘restaurants’ aan een vangrail boven het kanaal enzovoorts. Terwijl een kleine gemeente als Dongen bijvoorbeeld het Dongha-museum heeft, moet Tilburg zijn culturele schatten wegproppen op een zolder, in containers en virtuele geheugens.

Laat ik nou ook eens over een prijsje schrijven. Over die Brabantse erfgoed-prijs. Die ging dit jaar ondermeer naar………… Streekmuseum De Acht Zaligheden in Eersel dat de Museumpenning Noord-Brabant 2010 in de wacht sleepte. De Acht Zaligheden off all places!!! En de Brabantse Monumentenprijs 2010 werd gewonnen door basisschool De Zuidwester die daarmee de eer redde voor Tilburg.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

8 reacties op “Prijsjes, prijsjes en prijsjes voor musea (maar niet voor Tilburg)”

 1. cees de berk avatar
  cees de berk

  Daarentegen is het CocaCola museum in Lage Mierde gesloten. Misschien kan dat een doorstart maken samen met Scryption in een hoekje Dongenmusem (vandaar die link met CocaCola). 3 in 1!

 2. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Wel goed lezen Arjan.Ik zeg alleen dat MIDI prima zou passen in het thema dat Erfgoed Brabant heeft gesteld voor 2011,nl:monumentale gebouwen tot ongeveer 1960 die zijn herbestemd voor amusement en vermaak,zoals bioscopen of feestzalen.
  Maar om voor die prijs in aanmerking te komen kan Tilburg uiteraard ook nog andere initiatieven aandragen. Keus te over:het kan net zo goed het Koepelgebouw in de Spoorzone zijn dat een stadshal voor diverse vormen van stedelijke cultuur mag worden(van vogeltjesmarkt tot boekenmarkt of zondagsmarkt en van reizend theater tot goochelbiënnale of circusacts. Of de Hall of Fame die een nomadisch leven in Tilburg leidt door verlaten fabrieken.

 3. Ruevert: was bijna b avatar
  Ruevert: was bijna b

  @Tine,
  Iedereen kan in jouw optiek niet goed lezen. Dit kan betekenen dat jij hoogbegaafd bent en de rest van de wereld jouw diepe gedachteroersles niet kan volgen en derhalve totaal niet begrijpt wat jij in jouw alwetende wijsheid wil verkondigen.
   Of je bent zoals de gemiddelde politica los gezongen van de echte wereld en weet zoals het betaamt voor een politica een detail uit het betoog te lichten en om te buigen zodat jouw gelijk wordt bevestigd.
    Ik neig naar het laatste, maar wie ben ik: een simpele bewoner van dit dorp. (heb je meteen je ankeiler)
    Het is geenszins persoonlijk maar gericht aan alle "waandenkers" die op vele gebieden in het dorp deze strategie uitdragen en er voor zorgen dat de Tilbo zich niet meer senang en begrepen voelt.

 4. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @ bijna blijemuts Ruevert: en nu inhoudelijk graag: wat zou ik als simpel volksvertegenwoordiger hebben gezegd dat niet zou passen in behoud cult. erfgoed?

 5. Meneertje avatar
  Meneertje

  Die Ruevert is me er eentje.

 6. Ruevert: mega blij avatar
  Ruevert: mega blij

  @Tine,
  je hebt de ankeiler goed gebruikt. Maar er komt weer geen antwoord op de vele vragen die in dit forum worden gesteld, slechts het subtiele spel van de politiek: de omgekeerde bewijslast c.q. wedervraag. Al met al ben ik met de vragen nog niets opgeschoten. Technisch gezien hulde voor jouw geraffineerde wijze van het ontwijken van concrete antwoorden. Bij deze nomineer ik jou ook als politica van het dorp. De prijs: een loden Januskop.

 7. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Arjan e.a. vwb cult. erfgoed even wat navraag gedaan:
  De rijkssubsidie betreft een inhaalslag waarvoor geen monumenten uit Tilburg in aanmerking kwamen.In het kader van de Brim, de huidige instandhoudingssubsidieregeling van het Rijk, is vorig jaar voor de restauratie van de Caeciliakerk in Berkel-Enschot en het Missiehuis aan de Bredaseweg een bedrag van 91.000,- resp,- 1,200.000,- beschikbaar gesteld.
  Voor de vm abdij Koningsoord en de kerken aan de Broekhovenseweg en de Ringbaan-West wordt voor dit jaar een Brimsubsidie aangevraagd.

  Daarnaast is er vorig jaar van de provincie bijna 5,9 miljoen subsidie ontvangen voor de restauratie van de AaBefabriek, de abdijen Koningsoord en Koningshoeven en pension Mariëngaarde.

 8. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Okay bedankt Tine. Een actieve lobby lijkt me zeer wenselijk te blijven!!