Geplaatst

“Zonder verleden geen heden,” betoogde wethouder Marieke Moorman toen ik haar vorige week het eerste exemplaar overhandigde van ons boek ‘de Brand, mooi eigenlijk’. Een particulier intiatief overigens. Over verleden, heden en toekomst van het prachtige gebied.  Natuurlijk ben ik het helemaal met haar eens.

In de gemeente Tilburg maken steeds meer mensen zich ernstig zorgen over het erfgoedbeleid. Dit weekeinde bijvoorbeeld stond er een groot stuk in het Brabants Dagblad van Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar Cultuur in Brabant. De instrumentenroof bij museum Muzima zou volgens hem een indirect gevolg van het falende Tilburgse erfgoedbeleid zijn. Het ontbreekt Tilburg volledig aan een samenhangend beleid op het gebied van erfgoed, luidt de kritiek van Bijsterveld. Hij heeft, samen met een aantal andere hoogleraren van de Universiteit van Tilburg, eerder dit jaar aangedrongen op een gesprek over de Muzima-collectie. “De boodschap: wacht maar op de Cultuurnota. Maar die is er nog steeds niet.” Gemeenteraadsleden die met de vinger naar Muzima wijzen hebben volgens hem boter op het hoofd. “Zij moeten zich eerst maar eens rekenschap geven van alle gemiste kansen en hun gebrek aan bereidheid werk te maken van een samenhangende visie op erfgoed.”

Het gebrek aan die visie en de vertaling naar beleid geeft volgens hem ruim baan aan de projectontwikkelaars die totaal geen boodschap hebben aan dat erfgoed. Zo is de teloorgang van een stukje karakteristiek Korvelseweg actueel. De altijd zwaar onder vuur liggende bioloog/schrijver Henk Kuiper heeft dus gewoon gelijk als hij stelt dat bepaalde marktpartijen in Tilburg de touwtjes in handen hebben bij gebrek aan een stem die verhaalt over alles wat kwetsbaar is: de natuur, historische elementen, monumenten.

Als raadslid heb ik altijd gepleit voor een fysiek Stadsmuseum (dat zou er komen in het voormalige gebouw van Factorium/Dröge-complex) tezamen met onder andere Muzima. Terecht dat Arnoud-Jan Bijsterveld in zijn gastcolumn wijst op de vele particuliere initiatieven die het gat moeten vullen dat de gemeente achterlaat. Hij noemt het project in Theresia, maar er zijn er talloze, waaronder het onze: het boek over De Brand. En over Factorium gesproken…. Die hebben we met een amendement ooit opgeroepen om eens te gaan samenwerken met de culturele instelling De Zuivelfabriek in Udenhout. Prachtig om te zien hoe Tim van Dijk een nieuwe invulling weet te geven aan een oud gebouw waarin vroeger dus zuivelprodukten werden geproduceerd. Op de etage boven de supermarkt leren honderden jonge mensen nu dansen en toneel te spelen. Maar van die samenwerking met het Factorium is nog niets terecht gekomen. Als je al die missers eens op een rijtje zet, ga je je in de trant van Henk Kuiper toch echt afvragen of het allemaal toeval is.

Reacties

5 reacties op “Henk Kuiper heeft gelijk en moet dus emigreren”

 1. Cees avatar
  Cees

  Nou, ik heb Linde Braber van Stichting Stadsbomen horen zeggen dat ze een andere stad ging zoeken als het beleid niet veranderde. En Henk zie ik dat ook nog weleens doen!

 2. Meneertje avatar
  Meneertje

  Heet die mevrouw van Stadsbomen echt Linde of is dat een artiestennaam?

 3. Arjen avatar
  Arjen

  Ze heet echt Linde. Haar artiestennnaam is Tanamara Consultancy.

 4. henk avatar
  henk

  Wie er wellicht in de toekomst nog 'emigreren' lijkt me niet zo relevant. Wie zijn er in het verleden alllemaal al deze stad ontvlucht en daadwerkelijk uitgevlucht! En lag dat maar inderdaad aan "beleid". Daarvan kun je nog zeggen het door een zelf gekozen volksvertegenwoordiging democratisch is vastgesteld. Nee, het gaat al jarenlang om het voortdurend gewoon niet uitvoeren of zelfs saboteren van vastgesteld beleid. Het gaat om een gecorrumpeerde macht van reclame, T, Moderne Industriestad enzovoort. Die met grote campagnes doordrammende macht propageert en realiseert al jarenlang totaal ander beleid dan wat normaal gesproken was voortgevloeid uit democratische beslissingen, geldende normen en bepalingen en vooral ook reclame-onafhankelijke Vrije Pers en Vrije Meningsuiting.

 5. Victor Peters avatar

  Henk, het doet me deugd dat je nog steeds opkomt voor de 'minder belanghebbende belangen'. Het doet me uberhaupt deugd dat je ineens langskomt op mijn beeldscherm.

  Wij zijn nu 8 jaar geleden vanuit Tilburg geëmigreerd naar het Noord'n. Politiek is natuurlijk overal corrupt, ook hier – een historisch gegeven – maar Tilburg spant nog steeds de kroon. Geen dorp in Nederland kent zo'n constante aaneenschakeling van niet-democratische stupiditeit als de Lindestad.