Geplaatst

Bijdrage aan cultuur: boek over De Brand

Sommigen schreeuwen alleen maar moord en brand om cultuur. Ik breng cultuur EN brand. Want: binnenkort verschijnt mijn boek over natuurgebied De Brand bij Udenhout. Mede-auteurs zijn Rianne Willems en Joost van der Loo. Het belooft echt een pareltje te worden. Hoe kan het ook anders: schrijven over en wandelen in deze natuurparel is een waar genot. Vandaag de dag worden de waterstroompjes Zandkantse Leij, Kasteelloop en Zandleij gesaneerd. Vervuild slib (nog afkomstig van de Tilburgse Textielindustrie) wordt verwijderd. Er wordt overigens ook heel hard gewerkt aan ecologische verbindingszones in en rondom het gebied. Zo is er onlangs een groot stuk bos gekapt om de boomkikker naar andere gebieden te krijgen. Het leek er op dat het geld voor dit soort projecten op was, maar vandaag kwam het heugelijke bericht dat Provinciale Staten jaarlijks €3 miljoen beschikbaar stelt voor voor leefgebieden, een enorme impuls voor de Brabantse flora en fauna.

Vanaf het komend jaar is jaarlijks €3 miljoen beschikbaar voor projecten die het leefgebied van bedreigde planten- en diersoorten verbeteren. Dus ook voor De Brand. Provinciale Staten hebben daartoe 12  november jl. een motie aangenomen. De biodiversiteit in Brabant krijgt daarmee een stevige impuls.

Meer dan vijfhonderd soorten planten en dieren die in de provincie voorkomen zijn bedreigd in hun voortbestaan. Een aantal staat op het punt uit Noord- Brabant te verdwijnen. De afgelopen jaren heeft de provincie met succes maatregelen genomen om de leefgebieden van deze soorten te verbeteren. Omdat het geld daarvoor nu op was, hebben Provinciale Staten jaarlijks € 3 miljoen beschikbaar gesteld.  Peter van Vugt, gedeputeerde Ecologie, toonde zich vandaag in zijn openingswoord voor het evenement Beursvloer Biodiversiteit verheugd over deze extra middelen.’Uit onderzoek blijkt dat onze gerichte inzet op leefgebieden in de afgelopen jaren succesvol is geweest. Dat beleid kunnen we nu doorzetten’. Voornemen is om het geld in te zetten voor leefgebieden van het agrarisch landschap en in natuurgebieden. Op de West-Brabantse kleiakkers heeft het randenbeheer voor bedreigde akkervogels en akkerflora ondersteuning nodig. Zo krijgen soorten als veldleeuwerik, patrijs, graspieper, korenbloem en akkerandoorn nieuwe kansen.

Doel is verder om op de zandgronden snel maatregelen te nemen voor de knoflookpad, om zo te voorkomen dat deze soort uit Noord-Brabant en zelfs uit Nederland verdwijnt. Met het geld is het ook mogelijk om een project rond de boomkikker volgens plan uit te voeren. Daarnaast zal de provincie maatregelen nemen op heideterreinen, vennen en hoogveenrestanten. Het gaat daar om bedreigde soorten als speerwaterjuffer, gentiaanblauwtje, heikikker, gladde slang en beenbreek.

Het boek over De Brand is binnenkort beschikbaar in de boekhandels.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Bijdrage aan cultuur: boek over De Brand”

 1. Tuinkabouter avatar
  Tuinkabouter

  Heb je nu opeens linkse hobby's Arjen?

 2. Renee avatar
  Renee

  Wat is je bijnaam tuinkabouter? Kabouter zeikstraal?
  Sinds wanneer is het genieten van natuur en hierover schrijven nu weer een linkse hobby? Volgens mij is dat voorrecht aan iedereen toebedeeld, zelfs aan jou!

 3. Shoarma avatar
  Shoarma

  De Brand is inderdaad prachtig. Het is dus te hopen dat alleen de cover gefotoshopt is…

 4. Beest avatar
  Beest

  Shoarma kan beter naar zijn eigen gezeik luisteren.

 5. Ruevert: is altijd g avatar
  Ruevert: is altijd g

  "Vervuild slib (nog afkomstig van de Tilburgse Textielindustrie) wordt verwijderd."
  Vergeet niet de vele leerlooierijen.

 6. Wil Elands avatar
  Wil Elands

  De cover is geen Photoshop truukje. Het is een illustratie van Marcel Noordman. Even goed kijken, voordat je gaat oordelen Shoarma!