Geplaatst

Retro-politiek Trots

De fractie van Trots op Tilburg boycot de komende begrotingsbehandelingen deze week. Waarom? Omdat die hele gemeentepolitiek met het gigantische coalitiemachtsblok één groot toneelstuk is met totaal geen ruimte voor de oppositie. Waar heb ik dat toch eerder gehoord? Juist: ikzelf als raadlid voor de Lijst Smolders Tilburg nam ook deel aan een boycot. Om exact diezelfde reden.

Sommigen ex-collega’s en reporters moeten zich dat nog herinneren. Geen schrijvende of filmende pers die dat weer even opborrelt. Weet u het nog? Het was eind 2007: de LST zou de raads- en commissievergaderingen tot minstens mei 2008 boycotten. “Nu staat de oppositie nog meer alleen dan toch al het geval was en krijgt het college nog meer vrije ruimte,” schreef fractievoorzitter Johan van den Hout van de SP toen vertwijfeld. “Hans Smolders stelt ‘geen knip voor de neus waard te zijn’ als hij blijft meedoen aan het toneelspel in de gemeenteraad. Echt, ik begrijp zijn frustratie helemaal en het is vaak inderdaad een toneelspel en een schijngevecht. Maar dat zal tussen nu en mei 2008 niet veranderen, dus wat gaat zijn fractie zeggen als ze halverwege die maand weer terugkeren in de gemeenteraad? Daarom alleen al is weglopen en boycotten volgens mij nooit de manier om iets te veranderen.”

Van den Hout toen:  “Als je aan verkiezingen meedoet is dat juist je eerste belofte: overbrengen in de raad wat jouw kiezers denken en zeggen. Volgens mij heeft de LST dat de afgelopen tijd goed gedaan. Hoe daar op gereageerd wordt is aan de anderen, daar moet je volgens mij als LST geen consequenties aan verbinden.” De actie van Trots is dus allesbehalve origineel. Maar wie maalt daarom als je daarmee gewoon kritiekloos in de krant komt? Volgens Van den Hout hebben sommige verslaggevers het geheugen van een goudvis. Zal het wel daaraan liggen.

Ik weet ook nog dat we die boycot heel snel afgeblazen hebben. Toen in de commissie fysiek (in de oude raadszaal) het onderwerp trapveldje Westerpark werd behandeld, sprongen we van de publieke tribune af om toch nog even de doorslaggevende stem te geven!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “Retro-politiek Trots”

 1. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  Tsja, en uiteindelijk boycot de LST de boel permanent en volledig door de stekker uit de partij te trekken.
  Knap hoor.

 2. Wies avatar
  Wies

  Als je van de publieke tribune springt, komen slappe knieën goed van pas…

  Grapje Arjen.

  Volgens mij heb je grotendeels gelijk. Zo'n (brede) coalitie die de oppositie geen enkele ruimte gunt is misschien handig in crisistijd, maar vanuit democratisch oogpunt is het een verschrikking. Juist (ook) de minderheidsopvattingen moeten in het openbaar gehoord en gewogen worden. Nu gebeurt dat wellicht ook, maar dan onttrokken aan het blote oog, in de achterkamers van de coalitiefracties en in de B&W-kamer. Geen fraaie ontwikkeling.

 3. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Tom, inderdaad. Geldt overigens niet voor de Groep mRoos!

 4. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Maar wat weer zo aardig is van Arjen dat hij met de illustratie van het krantenbericht vd Ireen Wustijsbaan ( en die is er ook gekomen) toch zo fijntjes weet aan te geven dat we elkaar af en toe ook heel goed konden vinden. Er zijn veel meer voorbeelden daar ontbreekt het me met alle moties lezen vd diverse partijen nu de tijd voor om die op een rij te zetten.

 5. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Inderdaad Tine…exact dat!!

 6. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  ik wil niet zeggen 2 handen op 1 buik maar … 😉