Geplaatst

Het complex van Tilburg

Deze week op de landelijke TV een merkwaardige documentaire gezien over wijlen Johan Stekelenburg, ex-Pvda-burgemeester van Tilburg. Over de doden niets dan goeds, was ongeveer de strekking van de propagandafilm (en veel meer wil ik er hier ook niet over kwijt) waarin onder anderen Pvda-comedienne en presentatrice van afscheidsfeestjes van hotemetoten en andere bobo’s, miss social sofa, Karin Bruers, ontroerd tranen met tuiten huilde. En er zat er toch ook weer  zo’n rare standaard-passage in. Over het minderwaardigheidscomplex van Tilburg. Iets wat ons al decennia lang wordt wijs gemaakt door de communicatiepiebeltjes. “Zo’n burgemeester, zo’n gezicht, zo’n uitstraling had Tilburg nodig..iemand die iets deed aan  de beeldvorming van de stad. “ De Aldi van het zuiden, het lelijke eendje onder de moderne industriesteden.” Enzovoorts. Kul natuurlijk. Weer ingefluisterd door het regiment bureautjes en adviseurs die sloten geld verdienen aan dat zogenaamde minderwaardigheidscomplex van Tilburg.

Ook ex Pvda-burgemeester Ruud Vreeman had een tik van die communicatiemolen  meegekregen. Tilburg, vond hij, moest maar eens af van dat zielige kereltje. Die kreikenzuiker. Tilburg, vond hij, moest mee in de vaart der volken. Zoals in Amerika: met een giga-shopping mall al die zielige, zeikende, kneuterige kruideniers  kapot concurreren. Met MIDI met als boegbeeld bekende Nederlander Adje als tegenpool van de zeikerd, was de mall  HET paradepaardje van Vreeman. Maar de Tilburgers begonnen te zeiken want volgens de media en stadhuismastodonten konden ze  ‘het tempo van het stadsbestuur niet volgen’.  En ze zeikten tot er een referendum kwam over de shopping mall. Waardoor het hele plan uiteindelijk werd afgezeken. Er werd zelf campagne gevoerd tegen de mall met een heuse drol met het bijschrift “trap er niet in!”

U merkt wel dat ik na mijn vorige column over de schijtnootjes geheel in dezelfde stijl bezig ben hier op TilburgZ. Typisch Tilburg dus (waar we gewoon kei trots op zijn). Gewoon lekker normaal doen. Is dat dan het onderscheidende vermogen van Tilburg? Is dat dan onze identiteit? Nee, helaas niet. Waarom mannetje pis in Brussel veel beroemder is dan onze kruikenzeiker weet ik niet. Misschien hebben we ‘m te weinig gepromoot. Feit is ook dat andere steden ook graag met poep en modder gooien. Zoals onze buurstad Eindhoven die een heuse poepdag organiseert.

Gelooft u het niet. Nou hier komt het bericht van onze oosterburen:  “Op zondag 3 oktober laat Dierenrijk bezoekers een poepie ruiken. Een dag voor Dierendag organiseert het park de Poepdag. Tijdens deze dag komen kids en volwassenen tijdens een speurtocht en voederpresentaties alles te weten over drollen, keutels, stront en poep: kortom, zaken waar een luchtje aan zit. Op zondag 3 oktober is een wasknijper op je neus geen overbodige luxe in Dierenrijk. Het kan dan immers een beetje stinken in het park. Dat komt niet door de bezoekers, maar door de overdaad aan poep. Tijdens een speciale Poepdag komen bezoekers van het park in Nuenen alles te weten over de uitwerpselen van olifanten, apen, ijsberen en tijgers. Kinderen kunnen deelnemen aan een poep-speurtocht die leidt langs drollen, keutels en hopen stront. Zo leren zij op speelse wijze alles over de voeding en spijsvertering van verschillende dieren. Ook tijdens de voederpresentaties wordt dit ‘luchtige’ onderwerp uitvoerig besproken. Omdat olifantenmest uitermate geschikt is om planten mee te bemesten, biedt Dierenrijk (Baroniehei, Nuenen) tijdens de Poepdag emmertjes met een ‘hoop olifanten-hoop’ te koop aan. Deze mest is rijk aan voedingsstoffen en daardoor een goede bodemverbeteraar. Olifantenmest maakt planten sterker, zorgt ervoor dat deze beter groeien en beschermt tegen ongedierte en schimmels. De opbrengst van de poephopen komt ten goede aan dier- en natuurbeschermingsprojecten die worden ondersteund door de Stichting Vrienden Safaripark Beekse Bergen & Dierenrijk. “

U leest het; onze oosterburen voelen zich daar helemaal niet minderwaardig onder.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Het complex van Tilburg”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  Het oproer kraait eindelijk. Tilburg is de schooonste stad van het laand. Nu moeten de beleidsmakers uit hun toren komen en zien dat de echte Tilburger trots op zijn stad is.
  Er gebeurt hier in dit dorp meer dan in den bosch of breda. Maar dat ontgaat de T. makers.

 2. Marg Vlemmix avatar
  Marg Vlemmix

  En nu maar hopen dat ze niet allemaal met de trein en de bus reizen tussen de oosterburen en Tilburg! Want dan denkt iedereen dat Tilburg stinkt! Dat doet het ook, naar IFF, niet naar poep. Verder is Tilburg mijn geboortestad, daar ben ik trots op, en zou ook nergens anders willen wonen.
  Lekker puh!