Geplaatst

De victorie begint in Dongen

Ik wil het er nog maar eens inwrijven: de zesde stad van Nederland (en sinds kort ook de oudste van Brabant) (Tilburg dus) heeft geen eigen cultuurhistorisch museum. De huidige politieke coalitie heeft een dikke streep gezet door die bestemming van het Dröge-complex. We moeten ons blijkbaar virtueel bedruipen. Historische objecten en collecties bekijken we via internet en niet in een eigen pand. Recent verscheen er nog een boekwerk van het virtuele Stadsmuseum, vol met afbeeldingen van prachtige items die nu bij elkaar gepropt op een zolder staan. Veel kleinere plaatsen hebben wel musea. Zelfs Udenhout met heemkundekring t Schoor heeft een eigen ruimte. En wat te denken van Dongen met het Dongha-museum!

IK ga het er nog meer in wrijven. Ik plaats hier delen van een jubelend Dongha-museum dat in die plaats alle steun EN RUIMTE krijgt: “Dongha museum krijgt nieuwe entree, ontvangsthal en museumcafé.”

Het Dongha museum in Dongen krijgt een nieuwe hoofdingang, een nieuwe ontvangstruimte en een museumcafé. Leerlooierij ECCO Leather in Dongen legt daarvoor 50.000 euro op tafel. De provincie Noord Brabant, de Vrienden van het Dongha museum  en bedrijven leveren de overige 35.000 euro.  Hiermee komt het totaal aan investeringen die het museumbestuur voor 2010-2011 heeft aangetrokken op € 223.000

Het museumbestuur noemt dit een ‘geweldige opsteker op weg naar de complete herinrichting’ die in de zomer van 2011 plaatsvindt’.  De nieuwe ingangspartij onderstreept de ambitie van het museum om een groeiend publiek van wijd en zijd bekend te maken met de belangrijke plaats die Dongen inneemt in verleden én heden van de Nederlandse leerindustrie.

Dongen is al eeuwenlang de broedplaats van vernieuwingen in de leerlooierij en leerbewerking. Talloze Dongenaren hebben er de kost in verdiend en er is een rijke historie opgebouwd. Door de goedkope concurrentie uit verre buitenlanden dreigde de lederindustrie de afgelopen decennia echter uit Dongen te verdwijnen.

‘Daarmee hebben wij een compagnon van statuur gevonden als het gaat over het behoud van de Dongense looihistorie als cultureel erfgoed’, zegt bestuurder/directeur Cees Breugelmans. ‘Mede dankzij de provincie, de Vrienden en enkele andere gerenommeerde  bedrijven gaan we er iets heel moois van maken. Wij zijn uiteraard bijzonder blij dat ook in deze financieel /economisch moeilijkere tijden partners zoals ECCO het voortouw willen en durven nemen. We merken in ons extern overleg nu reeds dat  dit door andere potentiële partners gewaardeerd wordt.

Het bestuur spant zich al bijna twee jaar in om Dongen en wijde omgeving te voorzien van een nog aantrekkelijker museum. Het gebouw staat inmiddels in de steigers en wordt van buiten volledig gerestaureerd. Ook worden onder meer de originele ramen aan de zijde van de zandverstuiving teruggeplaatst. Het museum heeft grootse plannen met een geheel nieuwe opzet met looi-, kinder- en kunstafdelingen en twee heemzolders. Het wil ook interactieve presentaties toevoegen met de hulp van nieuwe sponsoren, waarvoor diverse kandidaten zijn.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “De victorie begint in Dongen”

 1. Ruevert avatar
  Ruevert

  Zorgen voor de geschiedenis heeft dus niet te maken met het aantal inwoners, wel aan bereidheid en logische verantwoordelijkheid om daar voor te zorgen. Tilburg is dus een dorp en Dongen een stad.
  Overigens zijn ze met dat museum in Dongen al heel veel jaren bezig, jarenlang detoneerde het als een vervallen puist in de straat.

 2. Marg Vlemmix avatar

  Ecco geeft 50.000 euro schrijf je, en ik geloof je best. Maar het geeft wel te denken, ze zorgden eerst jaren voor stankoverlast! Misschien moet de gemeente Tilburg nu eens gaan praten met de IFF? Er moet toch iets te regelen zijn?
  Want inderdaad, Tilburg hoort zonder geld over de balk te gooien toch ook zoiets in hun bezit te hebben?!