Geplaatst

Nieuw tilburgs stripboek

Eetje Eerlijk op avontuur met ezeltje

Nieuw Tilburgs stripalbum

Ze bekijkt de wereld met verwondering en een open blik. Ze komt op voor kinderen die gepest worden en staat haar mannetje waar het gaat om dieren en milieu. Vanaf deze week kent Tilburg het nieuwe stripfiguurtje ‘Eetje Eerlijk’ dat samen met haar vriend Peter Pet en ezeltje Donna de wereld gaat verbeteren, te beginnen in de eigen stad.

‘Eetje Eerlijk’ is een bedenksel van de Tilburgers Linde Braber en verbeeld door striptekenaar Peter Timmermans. Resultaat is een stripalbum met als titel ‘Op avontuur met Eetje Eerlijk, Donna het ezeltje en Peter Pet in de (h)eerlijke eetbare stad’. Het album wordt deze week gepresenteerd in het kader van de week van biodiversiteit. UItgever is Blad &Boek van Arjen Roos en Rianne Willems.

Alle verhalen in het stripalbum spelen zich af in Tilburg en omgeving, zoals op de Regte Heide rondom Riel en Goirle en in het Wandelbos. Ook de figuurtjes zijn herkenbaar voor kinderen. Eetje zelf is een wat onzeker typetje dat strijd tegen alle onrecht om haar heen met Peter Pet aan haar zijde en het onrecht zelf wordt met name belichaamd door de gemene Rappo die niets liever doet dan chillen en de autistische Eblal pesten.

“Wij proberen kinderen op deze manier te interesseren voor duurzaamheid,” zegt Linde Braber. “En het grappige is dat het ezeltje Donna in werkelijkheid ook echt bestaat.”  Linde trekt met het ezeltje en groepen kinderen door de Tilburgse wijken om groente te verkopen die de kinderen zelf verbouwd hebben. Daarvoor hebben zij een kruidentuin bij de Karin Weening speeltuin in Wandelbos en een moestuin in Riel.

Leven op de boerderij

Linde Braber organiseert al jaren allerlei kinderactiviteiten in het kader van de door haar opgerichte ‘Speurneuzenclub’. Elke week gaat zij met een groep ‘speurneuzen’ naar een boer in Riel waar zij mogen tuinieren. “De kinderen mogen ook de paarden ‘poetsen’ en de koeien hooi geven. Zo komen ze spelenderwijs in aanraking met het leven op de boerderij. De kinderen vinden het geweldig. Riel is tegenwoordig een begrip in de Kruidenbuurt,” zegt Linde.

Linde en Peter sluiten met hun stripalbum aan bij het project De (h)eerlijke Eetbare Stad dat is opgezet door Stichting Duurzaam Tilburg. Verschillende scholen, waaronder basisschool Cleijn Hasselt en Jan Ligthart Rendierhof hebben inmiddels al een eigen schooltuin waar de kinderen mogen tuinieren.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Nieuw tilburgs stripboek”

  1. Godelieve Engbersen avatar

    Eetje Eerlijk’ is een bedenksel van de Tilburgers Linde Braber en verbeeld door striptekenaar Peter Timmermans. Resultaat is een stripalbum met als titel ‘Op avontuur met Eetje Eerlijk, Donna het ezeltje en Peter Pet in de (h)eerlijke eetbare stad’.
    Helaas was ik vandaag verhinderd het mooie stripboek op te halen. Graag kom ik in bezit van dit leuke stripboek, as. vrijdag ben ik bij de overdracht van de MaanScout van Linde, naar Cheta om 20.00. Hoop ik het stripboek dan te kunnen kopen. Fijn dat de (h)eerlijke Eetbare Stad, nu de verdiende aandacht krijgt. Fántástisch natuurlijk dat kinderen zélf weer leren, via de schooltuin, dat groente niet uit de fabriek komen, maar uit de grond.
    Godelieve Engbersen.