Geplaatst

Nog meer pluche erbij

Als voormalig raadslid bekijk ik de coalitievorming in Tilburg met argusogen. Twee jaar geleden nog vond Jan Hamming dat er met zijn PvdA, de SP, VVD en Groen Links een coalitie gesmeed was voor de langere termijn. Dus ook voor na de verkiezingen van 2010. De uitslag was dusdang dat deze coalitie ook gewoon door had kunnen gaan. Met vijf wethouders nog wel: 2 van de Pvda en GL, VVD en SP met ieder 1 wethouder.

Maar nee, verliezer CDA werd er met de haren bijgesleept en winnaar D66 dat zijn winst uitsluitend te danken heeft aan het landelijke succes van Pechtold. En de nieuwe coalitie gaat maar liefst 7 wethouders tellen met zelfs 2 voor de VVD (waarom???.. zonder de VVD had de coalitie ook nog een meerderheid). Minder ambtenaren en meer wethouders. Hoe leg je dat uit? Ga het maar eens vertellen aan de mensen in de stad die de dupe worden van de bezuinigingen. Daar lees je niet zoveel over in de krant. Daar mis je bijvoorbeeld de noodkreet van MEE over de positie van mensen met een beperking die sterk verzwakt wordt door bezuinigingsvoorstellen: "Het voorstel van de heroverweging langdurige zorg wordt gepresenteerd als een bezuiniging, maar zal uiteindelijk leiden tot een veel groter beroep op duurdere zorg en regelingen. Mensen met een beperking worden sterk op zichzelf teruggeworpen door te bezuinigen op de begeleiding vanuit de AWBZ."

"Tegelijkertijd wordt de ondersteuning die ze dan juist nodig hebben helemaal afgebouwd. De cliëntondersteuning van MEE wordt in de voorstellen afgeschilderd als informatie-functie, terwijl de focus van MEE ligt op het versterken van de eigen kracht van de cliënt en hun sociaal netwerk. En dit is juist nodig als mensen met een beperking geraakt worden door bezuinigingen. Niet alleen in het voorstel voor de langdurige zorg, maar ook in andere voorstellen zoals bij het voorstel "op afstand van de arbeidsmarkt", worden de kwetsbaren in onze samenleving zwaar geraakt. MEE ondersteunt en begeleidt mensen met een beperking met vraagstukken op het gebied van opvoeding, onderwijs, arbeid, financiën en wonen. De cliëntondersteuning van MEE werkt preventief en voorkomt dat mensen in een latere fase een beroep moeten doen op duurdere vormen van ondersteuning en zorg. Als de cliëntondersteuning vervalt, leidt dit tot onevenredige meerkosten voor onder andere speciaal onderwijs, Wajong-uitkeringen, AWBZ-zorg en jeugdzorg. ‘Juist in tijden van bezuinigingen is het noodzakelijk dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen hun kracht te benutten. Professionele cliëntondersteuning versterkt de eigen kracht en de zelfredzaamheid en mobiliseert ook het sociaal netwerk om de cliënt heen. Vroegsignalering en de juiste cliëntversterking maken dat zij zich vaak goed redden zonder een beroep te hoeven doen op zwaardere vormen van ondersteuning of zorg. MEE heeft een grotere preventieve werking."

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Nog meer pluche erbij”

 1. ruevert avatar
  ruevert

  Tja,
  regenten van links en rechts bepalen nog steeds de politiek.
  T.a.v. van MEE en andere vergelijkbare instellingen. Binnen een jaar ontpoppen ze zich als allen als subsidies junks die daar totaal afhankelijk van worden. (ervaring uit directe omgeving)De klant wordt daarna ouderwets gemangeld door de regels en bureaucratie. Je zou beter moeten weten, geef de managers in de zorgsector, semi overheidssectoren of kunst gerelateerde instituties, een vinger en je bent zo je je hele hand kwijt.
  Dat is de makke van deze tijd. Subsidie junks zijn wel doorvoed, afhankelijke mensen zijn ondervoed en moeten maar overleven. Dat is het motto van de huidige maatschappij: de zwakste schouders dragen de zwaarste lasten!

 2. arjen avatar
  arjen

  En wie anders zou dit traject moeten oppakken, ruevert? Vrijwilligers?

 3. ruevert avatar
  ruevert

  Draait mij niet om "de handen aan het bed" Maar het onuitroeibare gewoonte binnen de quartaire sector stroperige en weinig functionele tussenlagen te cre

 4. avatar
  Anoniem

  Ik begrijp wat je bedoelt ruevert en je hebt gelijk, maar de voorstelling die jij schetst, is niet op MEE van toepassing.
  MEE heeft zijn nu op alle fronten al bewezen.