Geplaatst

De lindes zijn verzopen. Dat verwacht je toch niet?

De drie nazaten van de oude lindeboom worden dit najaar al verwijderd van de Heuvel. Ze zijn verdronken. Er komt nu een lindenstruik. Het college meldt: "De gemeente verwachtte dat de lindes van droogte last konden krijgen, maar juist vochtigheid doet ze de das om. Daarop was het beheersysteem niet berekend."

Juist vochtigheid doet ze de das om. Dat had de gemeente niet verwacht. Nee, de oude lindeboom is gestorven aan een waterinfuus in 1994. Bleek toen ook al geen waterplant te zijn. Dat verwacht je toch niet?

Als je toch drie nazaten laat planten door een hoveniersbedrijf, verwacht je toch niet dat dat bedrijf enige kennis van zaken heeft? Dat zo’n bedrijf weet hoe je zo’n plant moet onderhouden? Dat verwacht je toch niet? Dat zo’n bedrijf weet hoe je een beheerssysteem inricht voor lindes in een plantenbak boven een fietsgarage. Dat verwacht je toch niet?

Ook speelde mee dat tijdens een van de eerste evenementen op de Heuvel een afvoer van een spoelunit van een bar op de bomenbak werd aangesloten, waardoor die volliep. Dat verwacht je toch niet als gemeente? De vervangingsoperatie kost Tilburg 40.000 euro. Dat verwacht je toch niet? Normaal zou je toch die hovenier of die evenementenorganisator aansprakelijk stellen. Maar de gemeente doet dat niet. Dat verwacht je toch niet?

Overigens: het was raadslid Arjen roos van de Lijst Smolders Tilburg die in 2007 schriftelijke vragen stelde over het terugplanten van de linde op de Heuvel. Na uitstekend onderzoek van de familie Van Beurden. knap staaltje inhoudelijk werk. Ter herinnering nog eens die bijdrage:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg                    

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde      28 september 2007

 

Lindeboom terug op de Heuvel

Het is mogelijk dat in het kader van de festiviteiten rond 200 jaar stad Tilburg een nazaat van de in 1994 verwijderde lindeboom op de Heuvel wordt herplant op die plek. Dit naar aanleiding van de ‘volksraadpleging’ onder de Tilburgse bevolking over de herinrichting van de Heuvel. Ten onrechte wordt de uitslag weleens verkeerd geïnterpreteerd; ‘In het schetsontwerp is een ‘monumentale’ lindeboom opgenomen met een hoogte van tien tot twaalf meter. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan een wens van de bijna vierduizend mensen die mee hebben gedaan aan de volksraadpleging over de nieuwe Heuvel. Maar het is echter nog geen uitgemaakte zaak dat het plan van een grote linde ook wordt uitgevoerd. ‘

Volgens de gemeente Tilburg staan her en der in Tilburg staan enten van de nog steeds door veel Tilburgers betreurde lindeboom die op 27 april 1994 is gekapt. Citaat: "Deze bomen zijn ongeveer zes meter hoog. Er is ook nog een ‘doorgroeier’ vanaf een oorspronkelijke wortel met een lengte van 3,5 meter beschikbaar."  Nu blijkt uit veldonderzoek (lees ondermeer Theo T.ilburg/raadpleeg de Stichting Stadsbomen, voorzitter Bram van Beurden) dat de nazaten van de lindeboom al veel groter zijn. Met een hoogte van meer dan 10 meter voldoen ze zelfs aan het schetsontwerp! Helaas denken velen dat alleen nog maar een nazaat leeft in een pot die niet geschikt is om nu terug te plaatsen!

Één van de coalitiepartners vond het terugplaatsen van een nazaat  in eerste instantie te maken hebben met ‘vals sentiment’, maar draaide later bij. Een woordvoerder: "Waarom niet op beide opties ingezet: een markante grote boom van buiten en ergens in de buurt waar dat het kan wat jonkies van de oude linde?"

Nu er nog steeds geen grote markante boom van elders is gevonden, de nazaten her en der al flink uit de kluiten zijn gewassen en de kosten voor het terugplaatsen van de nazaten beduidend goedkoper is dan het verslepen van een grote boom van elders vraagt de LST zich af:

 

 1. Wil het college zich hard maken voor het herplanten van deze lindebomen op de Heuvel nu gebleken is dat de nazaten groot genoeg zijn?
 2. Mogen we in het kader van de festiviteiten in 2009 verwachten dat het college deze grote wens van de Tilburgse bevolking honoreert?
 3. Erkent het college dat we hier te maken met een unieke lindeboom waaronder honderden jaren geschiedenis zich heeft afgespeeld?
 4. Erkent het college dat de nazaten behoren tot de unieke soort 3 Tilia x vulgaris, de levensboom die als eerste blad draagt en als laatste het blad afwerpt? Uniek genetisch materiaal derhalve?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

3 reacties op “De lindes zijn verzopen. Dat verwacht je toch niet?”

 1. vincent brekelmans avatar
  vincent brekelmans

  het zal toch doodzonde zijn als we straks alle nazaten laten verdrinken op de Heuvel. Graag een beheersactie!

 2. ruevert avatar
  ruevert

  Arjan,
  logisch denken komt niet voor in het woordenboek van de gemeente. Maar een Linde hoort op de heuvel, of van wat er nog van rest.

 3. Marg V avatar
  Marg V

  Of het waar is weet ik niet, maar de boom is mede verdronken door bier! Er stond blijkbaar tijdelijk een biertap boven waar de aan en afvoer niet helemaal van in orde waren.