Geplaatst

Stem voortaan op een andere kleur

Het is bekend dat dertig procent van de PvdA-kiezers stemden op die partij vanwege de persoon Jan Hamming. Iets minder bekend zijn de tientallen procenten die allochtone kandidaten binnen wisten te halen voor die partij. Waarom? Omdat ze allochtoon zijn. Omdat ze binnen hun eigen kring ‘aardig’ worden gevonden. Het PvdA-kandidaatsraadslid Mohammed Chahim heeft inmiddels afgezien van zijn zetel ten gunste van Mirjam van der Pijl. In Helmond was ophef ontstaan omdat door voorkeurstemmen maar liefst vijf van de zes raadsleden van allochtone afkomst was.

We mogen dus concluderen dat de gemiddelde allochtoon zich heel erg betrokken voelt bij zijn eigen groep, vereniging of moskee of vertegenwoordigers daarvan. Terwijl de gemiddelde autochtoon de jaarkalender van de plaatselijke heemkundekring of scoutinggroep niet eens wil kopen van de mensen die daar door weer en wind huis aan huis mee lopen te leuren…. dat is andere koek. Dat de gemiddelde autochtoon nog te beroerd is om het jaarlijkse briefje van de kerk-mevrouw in te vullen en die mevrouw iedere keer opnieuw terug laat komen om dat envelopje op te halen… dat is dezelfde koek. Dat de gemiddelde autochtoon zelfs niet op de gedachte komt om wat geld bij mekaar te collecteren voor bijvoorbeeld de spits van de Sacramentskerk… tja, ook dat is andere koek.

De gemiddelde autochtoon voelt zich niet meer zo betrokken bij zijn eigen buurt, kerk of club. Hij en zij vliegen alle kanten op tijdens verkiezingstijd. De PvdA in Tilburg heeft dat goed gezien. Met honderden vrijwilligers zijn ze die buurten ingegaan waarvan ze wisten dat de mensen daar vroeger PvdA stemden. Met een persoonlijke handdruk en een roosje moesten al die twijfelende zwevers over de streep worden getrokken om weer PvdA te kiezen. En dat is ze gelukt.

En toch… klopt er iets niet. Het is niet goed dat mensen hun stem laten afhangen op basis van een voorkeur voor een bepaald persoon. En ook duidt het stemgedrag van allochtonen op een mislukt integratiebeleid. Allochtonen zouden op basis van inhoud ook op autochtone kandidaten moeten stemmen. En andersom. Dat zou de PvdA zich ook moeten aantrekken nu de feestelijkheden na de verkiezingen voorbij zijn.

Op de foto: Hamming schudt 50.000ste hand

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Stem voortaan op een andere kleur”

 1. Allochtoon avatar
  Allochtoon

  "We mogen dus concluderen dat de gemiddelde allochtoon zich heel erg betrokken voelt bij zijn eigen groep".

 2. arjen avatar
  arjen

  @Frits: Ik ben zo een 'autochtoon', maar ik behoor zeker niet tot uw groep. Uit uw verhaal leid ik af dat ik alsnog een inburgergeringscusrus dien te volgen om bij uw groep te mogen behoren.
  Nou nee laat maar, ik gruwel van dit soort rethoriek.

  En wat is dan die groep van mij? En waaruit leidt u af dat ik inburgeringscurussen voor stel?