Geplaatst

Hamming is zo gewoon gebleven

Allereerst, Jan Hamming, gefeliciteerd met het behaalde resultaat voor de PvdA. Een beetje tegen de landelijke trend in, was het verlies voor je fractie beperkt. Dat komt ook doordat het aantal raadszetels is uitgebreid van 39 naar 45.

Duidelijk is ook dat partijen met een bekend persoon als lijsttrekker, landelijk of lokaal, een groot voordeel hebben gehad boven partijen met een veel minder persoonlijk stempel: CDA-premier Balkende begint te vervelen, CDA-er Maarten Tillaart liet zich op te weinig borden in de stad zien. En als hij er was, keek hij vertwijfeld de straat op. Rita Verdonk was de afgelopen weken niet weg te slaan van de televisie; dus scoorde haar achterban Trots op Nederland-Tilburg: de partij kwam met maar liefst 3 zetels binnen (gefeliciteerd overigens). Dan hebben we nog het Pechtold-effect voor D66 dat ook hier groeide. En Loes Dielissen geheel op eigen kracht met haar TVP naar 3 zetels. Een prima resultaat.

Zonder daar op af te dingen hebben alle hiervoor genoemde fracties een belangrijk deel van hun winst te danken aan de Lijst Smolders: jarenlang in beeld als DE lokale partij. De kiezers van de LST hebben het gelukkig niet allemaal laten afweten: ze zijn grotendeels achter andere lokale partijen gaan staan (of rechter protestpartij als TON). Maar ook Jan Hamming heeft geprofiteerd van het niet-meedoen van de LST: Jan was en is als persoon herkenbaar, aanspreekbaar aanwezig in de stad (althans: vooral tijdens verkiezingstijd). Maar één ding staat als een paal boven water: de PvdA is ongekend actief geweest, heeft zich het vuur uit de sloffen gelopen, met een heel groot vrijwilligerskorps. Ook is de PvdA er in geslaagd al haar partners in de stad te mobiliseren. Zoals het Brabants Dagblad, dat deze week een zeer grote foto van  Jan Hamming op de voorpagina plaatste: Jan Hamming als uitgeputte campagnevoerder. Wat is die man gewoon gebleven zeg: al langer dan 10 jaar wethouder en loco-burgemeester en toch nog zo sjouwen met rozen en folders! Vijftigduizend handdrukken gegeven in de stad. Complimenten Jan.

Maar als de LST en Groep Roos hadden meegedaan, waren wij toch echt de grootste:

Dan zou de Pvda er 2 minder hebben gehad, TON 3, de PvT 1, de VSP 1, de TVP 1, de VVD 2. Ja dat zijn er 10. Dus de grootste! Maar…wat is nu DE verdienste van Jan? Dat hij aan de verkiezingen heeft meegedaan.

Een prognose voor een coalitie? Pvda 11 zetels, neemt altijd haar bijwagen Groen Links mee (4) als dank voor het opknappen van vervelende klusjes, aangevuld met CDA 6: aangeschoten en zo mak als een lammetje: moet kost wat kost terug in de coalitie, D66 erbij.. en zie daar ….een makkelijke meerderheid.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Hamming is zo gewoon gebleven”

  1. vincent brekelmans avatar
    vincent brekelmans

    Ik denk dat de LST nog veel groter was geweest. In ieder geval veel groter dan het tweetal dat nu voor de LST in de raad zit.