Geplaatst

"Het kan u niet ontgaan zijn dat de PvdA de stad rood kleurt," kraait PvdA-raadslid ine van de Weyer.. "Overal hangen posters achter de ramen, staan verkiezingsborden, we zijn langs het spoor te vinden EN er worden etalages ingericht met PvdA-thema’s en Jan Hamming in the picture. Eerder al vermeldde deze website de ingerichte etalages aan de Gasthuisring (thema: wonen) en het Koningsplein (thema: integratie). Sinds gisteren is daar het thema ‘Jan gaat voor Goud’ bijgekomen in de etalage van juwelier So Chic aan de Pieter Vreedestraat. Er zullen nog drie etalages op prominente plekken volgen!"

Wat een cynische campagne van de PvdA. De perikelen rond die giga shopping mall aan de rand van de stad galmen nog na. Er zou corruptie gepleegd zijn door Smolders; hij zou de vermeende projectontwikkelaar om geld hebben gevraagd in ruil voor de steun van de LST. Die corruptiezaak is nu inmiddels helemaal afgblazen. Persoonlijk heb ik (met college LST-raadslid Harrie de Swart) altijd fel campagne gevoerd TEGEN de shopping mall.

Geheel anders lag dat bij de Pvda die fel VOOR die mall was, met Vreeman voorop. (evenals de voormalige middenstanders-partij VVD). Duizenden Tilburgse winkeliers zouden over de kop zijn gegaan door de concurrentie van dat mega-consumptiepaleis. Vele etalages zouden leeg komen, dichtgespijkerd worden. Dus eigenlijk heeft Jan niet zoveel te zoeken in die etalages.

Als we Tine mogen geloven komen er nog drie Jan-etalages in de stad. Ik wil er wel drie nomineren voor Tine:

1. Er staan heel veel winkels leeg op het Paletplein als gevolg van de jarenlange gemeentelijke graafwerkzaamheden rondom dat centrum.

2. Binnenkort gaat de belangrijkste ontsluitingsweg van de Reeshof drie maanden dicht: door het op slot gooien van de Moersedreef wordt het oude, maar gezellige winkelcentrum Buurmalsenplein praktisch onbereikbaar, of in ieder geval heel moeilijk. Vele winkeliers zullen het niet trekken: daar komen ook lege etalages.

3. Het gloednieuwe winkelcentrum Dalem loopt voor geen meter omdat de gemeente zich daar totaal niet bemoeid heeft met de branchering met als gevolg dat er nu veelal ketenbedrijven zitten die geen enkele band hebben met de buurt, de verenigingen en helaas ook niet met hun kleine zelfstandige collega-winkeliertjes. Daar komen ook lege etalages.

Veel leegstand dankzij lokaal beleid of het ontbreken daarvan. Als Wouter Bos een werkgelegenheidsprijsje komt uitreiken in Tilburg, moet ie eerst eens langs die dichtgetimmerde winkels gaan. En zijn prijsje opspelden aan de laatste der Mohicanen. Wil die straks ook het licht uit doen in de etalage?

Stemadvies van raadslid Roos van de LST. Doe ik niet. Wel wil ik wellicht ten overvloede vermelden welke partijen tegen die mall waren: LST natuurlijk, GroenLinks, D66, AB (is nu opgeslokt door het CDA), het CDA en in ideologisch opzicht ook de SP, alhoewel die in het college een referendum als noodrem nodig had. De Tilburgers stemden in dat referendum goddank tegen. Als de uitslag pro was geweest, hadden de SP en VVD die overgenomen.