Geplaatst

Vreeman de hand schudden

Persoonlijk heb ik niets met, niets tegen en niets voor de persoon Vreeman. In bijna vier jaar raadslidmaatschap heeft Vreeman nog nooit een praatje gemaakt met de LST-raadsleden. Laat staan de hand geschud. Ikzelf ben nog nooit door twaalf man rechercheurs uit mijn huis gehaald, zoals Hans Smolders wel is overkomen. Ik ben en plein public, ten overstaande van het complete nationale medialandschap, nog nooit voor corrupt uitgemaakt. Maar hoe dan ook, Hans had er zijn redenen toe om niet naar het afscheidsfeest te gaan van burgemeester Ruud Vreeman. Ik ben er wel geweest. Tussen twee vergaderingen door. Niet om hem een hand te geven (dat zou de eerste keer zijn in vier jaar!), maar gewoon om dat afscheid te beleven. En ik heb aan mensen uitgelegd waarom mensen NIET komen als ze voor niet-integer, corrupt en als de kwalijke buitenkant worden uitgemaakt.

Gelukkig dat ik er geweest ben. Nu weet ik dat er van objectiviteit rondom Vreeman en Smolders in sommige media, of bij sommige columnisten totaal geen sprake is. Anders dan dat zij ons doen geloven, was er op het feest nauwelijks sprake van enige rancune. Men dronk er wat, men hapte een snack, men sprak eens iemand aan. De vermeende ‘corruptie’ van Smolders was absoluut NIET het onderwerp van gesprek. Geheel anders beleefde het Brabants Dagblad de receptie: "De corruptiekwestie was hét gesprek na afloop."

Marjo Frenk (Groen Links) mocht als plaatsvervangend voorzitster iets zeggen namens de raad. Maar dat deed ze niet omdat volgens haar bepaalde delen van de raad niet zo achter een te positief verhaal konden staan. Terecht sprak ze dan ook vooral namens zichzelf. Hoe anders dacht het Brabants Dagblad daarover: "Frenk wilde niet namens de raad spreken, met name omdat de Lijst Smolders Tilburg (LST) een bedenkelijke rol heeft gespeeld bij de val van de oud-burgemeester." Wat een benevelde interpretatie.

Heeft de LST een bedenkelijke rol gespeeld bij de val van Vreeman? Misschien dat ik toch te veel afscheidsfeestjes heb gemist, want ik ken die rol niet. Per saldo is Vreeman opgestapt nadat twee van zijn coalitiepartners (VVD en SP) een motie hadden ingediend waarin stond dat de situatie niet meer werkbaar was. Nadat hijzelf informatie had verzwegen.

En is er geen raadsbrede enquetecommissie geweest die de dubieuze handelswijze van EN Vreeman, EN ex-wethouder Hans Janssen EN ex-wethouder Hugo Backx inzake de MIDI omonstotelijk heeft vastgelegd in een rapport? Zijn al die wethouders opgestapt en is er een heel college omgevallen door de bedenkelijke rol van het ene oppositie-raadslid Hans Smolders? Nee natuurlijk niet, maar wel als je de pers mag geloven.

Als je de krant leest, ga je ook vermoeden dat Vreeman zich moeilijk kon presenteren. Zelfs verlegen was. Ach, ja ik had daar niet zo’n moeite mee. Ik wist goed wat hij bedoelde: het creëren van cultuurclusters, profilering van de stad op dat gebied, het vestigen van een shopping mall aan de rand van een stad. Het hoorde bij zijn visie. Ja, Vreeman had een visie. Maar ik deelde die visie niet met hem. Op zich geen reden om iemand geen hand te geven. Is er wel een reden om Hans Smolders en zijn fractiegenoten geen hand te geven? Volgens ‘columnist’, ex-hoofdredacteur van het Brabantse Dagblad Tony van der Meulen wel: "Op weg naar huis vraag ik me af of ik Hans Smolders, mocht ik hem tegenkomen, de hand zou geven die hij Ruud Vreeman weigerde. Nee, ik blijf om zijn eigen woorden te gebruiken, liever uit de buurt van iemand die zijn stad zoiets heeft aangedaan."

Heeft Smolders zijn stad iets aangedaan? Wat dan?

Met alle mediacampagnes, de opmaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, zijn we in Tilburg in een klucht verzeild geraakt. Maar dat het zelfs zo erg was dat journalisten liever uit de buurt blijven van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers… en hun geluid niet willen horen…. dat riekt naar totalitaire praktijken. Graag maak ik zelf wel uit naar welk afscheidsfeestje ik ga. Graag maak ik zelf uit hoe ik dat wil beleven.

Ik heb Vreeman geen hand gegeven, ik heb ‘m uitgewuifd. Een hand geven? Zo close waren we de afgelopen vier jaar nooit. Misschien is dat jammer. Misschien ook niet. En nu morgen weer gezond op. Gaan we t over echte dingen hebben. Voor Tilburg en de dorpen, want daar ben ik ooit voor de politiek in gegaan!

Alle berichten van deze auteur