Geplaatst

Wie lekt er bij de rijksrecherche/OM/e.a.?

Wist u dat er een heus ‘Weglek-team’ actief is in Brabant? Toen ik een persbericht van hen kreeg, moest ik meteen aan politiek denken. Maar daar ging het niet om: het Weglek-team houdt zich bezig met voorlichting over weglekkende energie/warmte uit bedrijfsgebouwen.  Zou zo’n weglek-team zich ook over negatieve energie kunnen buigen? Of over integriteitsproblemen? Over lekkende bronnen bij justitie?

Lekkende bronnen? Gaan we het toch weer niet hebben over…? Nee, ditmaal gaat het over vertrouwelijke informatie die vergaard wordt door ‘onze’ rijksrecherche. Inderdaad hetzelfde korps dat met twaalf man sterk een gerespecteerd inwoner en raadslid uit zijn huis sleurde op basis van een gerucht. Ik noem nu geen naam, want het gaat niet om de man maar om de ‘casus’.

Kuifje/alias investigation-reporter Stefan Jongerius van het Brabant Dagblad  beroemt zich op zogenaamde ‘bronnen’ (politieke fracties zouden spreken van ‘signalen uit de stad’) om wederom een politicus in Tilburg te besmeuren met laster. Citaat uit het BD: Jongerius schrijft: "Het Tilburgse raadslid Hans Smolders heeft de Amerikaanse ontwikkelaar MDG ook gepolst over de mogelijkheid van een baan voor zijn vrouw bij de toekomstige mall.

Dat heeft MDG-topman Andrew Roud volgens bronnen althans verklaard tegenover de rijksrecherche. Smolders ontkent met klem. "Dit wordt een steeds grotere klucht. Mijn vrouw wíl niet eens een baan."

Voelt u die gevoelige nuance: Jongerius heeft het over ‘bronnen’. Hij zit natuurlijk duidelijk in een spagaat: een journalist die zijn ‘lek’niet wil noemen, spreekt/schrijft doorgaans iets te hebben ‘uit betrouwbare bron’. En dat kan nu duidelijk niet. De bron is immers niet betrouwbaar. De bron is gekleurd. Wie in de cirkel rond de rijksrecherche heeft dit bedacht en naar buiten gebracht? Mag dit wel? Lopende het onderzoek… mag dit wel? Hoe onbetrouwbaar is dat kringetje? En hoever wil je gaan als journalist om dit met belanghebbenden willens en wetens zo in de openbaarheid te brengen? Welke belangen spelen hier een rol? (oeps wat vraag ik me nu toch af?)

 

reageren mag: arjenroos@raadtilburg.nl

Alle berichten van deze auteur