Geplaatst

Intolerante stad met een gepolariseerde, niet-integere gemeenteraad

Burgemeester Vreeman had al eerder willen opstappen, verklaart hij tegenover de krant. Wat weer die Smolders? Nee, nu was het Roel Lauwerier van de VVD. Burgemeester Vreeman heeft in juli van dit jaar overwogen om af te treden, toen er zich in de Tilburgse politiek een meerderheid aftekende tegen de nieuwbouw van de Marokkaanse moskee in de Stedekestraat. "Ik wil geen burgemeester zijn van een intolerante stad, waar een geloofsgemeenschap niet de gelegenheid krijgt een eigen gebedshuis te realiseren," briest Vreeman.

Wat een prachtige afscheidsrede van de burgemeester. Tilburg is een intolerante stad met een gemeenteraad vol integriteitsproblemen, waar volop gelekt wordt, colleges om de haverklap opstappen, informatie wordt verzwegen en waar miljoenen over de balk worden gesmeten. Een stad met gepolariseerde verhoudingen waar raadsleden elkaar nog maar toeschreeuwen, nooit met elkaar willen samenwerken. Elkaar vliegen afvangen. Raadsleden die alleen maar uit zijn op zelfprofilering. Er heerst een politieke chaos. De stad is praktisch onbestuurbaar. Grote projecten dreigen te verzanden. Bedrijven dreigen te vertrekken. Studenten komen er niet meer. Het is afgelopen met Tilburg. Het is voorbij.

En dat terwijl we twee weken geleden nog met allerlei andere fracties gezamenlijke moties en amendementen indienden over heuse onderwerpen. Zoals GroenLinks en de LST samen optrokken om het groen in Udenhout te behouden. Toen we nog debatteerden over het armoedebeleid, over een manager voor onze oude linten in de stad. Toen het nog ging over het paardenpension in de Schoorstraat in Udenhout. Waar blijft de tijd? Hoe kon Tilburg zo snel afglijden naar het niveau bananenstad?

Hierboven heb ik een fotootje geplakt van drie jaar geleden tijdens een voetbaltoernooi van lokale politici. U ziet het: ook toen al werd er flink wat afgeschreeuwd door wethouders en raadsleden. Bijvoorbeeld: als vijfde van rechts (politiek links) ziet u Marc Vintgens van GroenLinks zelfs met een toeter ongenuanceerde taal uitslaan. Uitersts-rechts laat ook Tine van de Weyer van de PvdA zich luidkeels gelden. Naast haar, in het politieke midden, gunnen Ruud van Esch (D66) en Arjen Roos (LST) elkaar het licht in de ogen niet. Nee, het is nooit wat geweest in die Tiburgse gemeenteraad.

 

reageren mag: arjenroos@raadtilburg.nl

Hallo Arjen,

Helaas is het niet meer mogelijk om te reageren via de website van
Tilburgz, maar ik wil je toch wel effe complimenteren met je stukkie op
de site.

Overigens, ben ik van mening dat er een open forum voor alle Tilburgers
zou moeten zijn.
Het "forum" van het Brabants Dagblad werkt niet, wordt alles eerst
geaccordeerd dit duurt te lang ('s avonds en 's nachts?) voor dat het op
de site komt,
op de site van Elsevier gaat dat veel beter, maar is landelijk (alhoewel
er meer Tilburgers reageren gezien hun reakties)
Vroeger hadden we Tilburg Zeikt, maar die is niet meer aktief, weet jij
een goed alternatief?

Met vriendelijke groeten,

Rob Dingemans (een trotse Tilburger)

Alle berichten van deze auteur