Geplaatst

Oliemeulen weggepest

Oliemeulen niet tevreden over samenwerking met Tilburg

De LST heeft in schriftelijke vragen en in debatten in de raad en commissies geregeld aandacht gevraagd voor dierenpark de Oliemeulen dat voor Tilburg verloren dreigt te gaan. Het blijft echter opvallend stil rond de gesprekken tussen de gemeente en eigenaar Jan Walhout. De laatste trok dan ook aan de bel bij de Lijst Smolders Tilburg. Reden voor een gesprek met de heer Walhout.

De Oliemeulen, momenteel gevestigd aan de Reitse Hoevenstraat, heeft bij de gemeente Tilburg een ambitieus uitbreidingsplan ingediend waarbij een investering is gemoeid van maar liefst 12 miljoen euro!. Het voormalige reptielenhuis wil doorgroeien naar een dierenpark van 5 hectare. De gemeente heeft De Oliemeulen vorig jaar een subsidie toegekend van 10.000 euro om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren. Daaruit zijn drie locaties naar voren gekomen die mogelijk in aanmerking komen: De Groene Kamer in Tilburg West, Koolhoven en Tilburg Noord-Oost. De Werkgroep Reeshofbos reikte zelf de lokatie de Drassige Driehoek aan, ten zuiden van het Reeshofbos.

Het dierenpark had eerder laten weten mogelijk Tilburg te verlaten, omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden meer zijn. De directie heeft al geïnformeerd bij de gemeente Loon op Zand en werd daar met open armen ontvangen.
De voorkeur van het college gaat uit naar vestiging van het park in de Groene Kamer, het landschapspark dat tussen Tilburg en Hulten wordt aangelegd. Gemeente, Groene Kamer en de eigenaren van De Oliemeulen hebben daar al de eerste verkennende besprekingen over gevoerd. Het dierenpark zou een aanvulling zijn op de milieu-poot van de Groene Kamer.

Directeur Jan Walhout van de Oliemeulen is niet bepaald te spreken over de samenwerking met de gemeente: "Ik heb al diverse gesprekken gevoerd met de wethouders Hamming en Möller, maar er gebeurt helemaal niets. Ja, vorig jaar heeft de Rooi Pannen pal tegen mijn achtertuin een gigantische zwarte blokkendoos gebouwd waardoor de sfeer hier totaal veranderd is. Niet meer zo intiem als vroeger. Ook het houden van vogeldemonstraties is een stuk moeilijker geworden door dat massieve stuk hoogbouw. Ik wil dus wel verhuizen met mijn park en naar mijn idee zijn er wel degelijk mogelijkheden voor de Oliemeulen."

Walhout denkt daarbij aan de Reeshof waar een gros van de Tilburgse jeugd woont: "Zelf zit ik te denken aan een locatie in de Reeshofweide bij de Noordwesttangent achter de Leeuwerik. Daar ligt de bestemming recreatie op. Er is volop ruimte EN ik kan daar aansluiten op bestaande ontwikkelingen in de Reeshof. Niet alleen dor de versterking van d horecastructuur en de sociale cohesie maar ook door het beheer te verzorgen van een wenselijke kinderboerderij in die kinderrijke wijk. En reken er maar op: ik kan dat beter en veel goedkoper dan dat de gemeente zich dat voorstelt. Wij hebben als Oliemeulen de nodige expertise in huis qua dierenverzorging en dat kan van een beheerder via DSW niet gezegd worden. Ook zijn er in andere kinderboerderijen altijd problemen met vrijwilligers. Er is er altijd en tekort aan in aantal maar ook qua beschikbare tijd. Een ander probleem is vaak dat vrijwilligers nogal eens wat voer mee naar huis nemen. Ik vrees dat de kinderboerderij in de Reeshof zonder onze inbreng al snel gedoemd is te mislukken. Doodzonde. Ik zou dat idee graag oppakken."

Walhout wijst naar de gemeente Tilburg: "Er wordt beweerd dat vestiging in de Reeshofweide onmogelijk is door obstakels in de ontsluiting. Ik zou niet weten welke! Is daar ooit onderzoek naar gedaan? Volgens mij is dat argument totale onzin. Er liggen nu al goede wegen!

De Lijst Smolders Tilburg heeft dan ook de volgende vragen

 1. De LST heeft meerdere malen gewezen (in brieven, debatten, moties en schriftelijke vragen) op de unieke kans om de Oliemeulen te betrekken bij de realisatie van een kinderboerderij/annex milieueducatiecentrum in de Reeshof…waarom grijpt u die kans niet?
 2. Walhout noemt een aantal voordelen van zijn organisatie voor het netwerk aan kinderboerderijen (zoals geschoold personeel versus een coördinator van de DSW), bent u het met zijn relaas eens?
 3. U wilt Tilburg altijd zo graag op de kaart zetten; de Oliemeulen STAAT AL OP DE LANDELIJKE KAART, waarom spant u zich niet harder in voor het behoud van de Oliemeulen op de kaart van Tilburg?
 4. Wat is de achterliggende argumentatie achter de bewering dat de Reeshofweide achter de Leeuwerik niet goed ontsloten kan worden?
 5. Heeft u überhaupt een en ander wel eens onderzocht zoals o.a. vraag 4 en zo ja, kunt u ons dan dat onderzoek per direct doen toekomen?

 

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

5 reacties op “Oliemeulen weggepest”

 1. chris avatar
  chris

  Poppenmuseum weg, Fotocollectie weg, VGZ weg, Muzima verdampt, ZLTO weg, Oliemeulen weggepest, Boekenbeurs bijna weggepest, enzovoorts en wat komt er voor terug? Toneelvereniging Zuid voor een half miljoen per jaar! schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. geert avatar
  geert

  Heer Roos,

  Geweldig dat uw fractie opkomt voor zaken die voor Tilburg echt behouden moeten blijven.

  Wat is er met het bestuur van Tilburg aan de hand ?

  Als ik het BD opensla verbaas ik me bijna dagelijks over de besluitvormingen die vooral de linkse partijen doordrammen.

  Teveel om op te noemen maar Chris somt er al een paar op in zijn reactie.

  De LST fractie hoeft volgens mij geen campagne gaan te voeren in 2010 want de Tilburgers worden recht in de handen gedreven van deze partij.

  Ik lees onderhand alleen maar dat de LST fractie reageert op zaken in mijn stad, waar is de rest ?

 3. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  De rest heeft het waarschijnlijk te druk met vrijwilligers beledigen, twitteren tijdens raadsvergaderingen, bomen omhakken in de nacht en woonboten verkopen om de eigen zakken te vullen.

 4. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Burgermannetje
  De rest heeft het waarschijnlijk te druk met vrijwilligers beledigen, twitteren tijdens raadsvergaderingen, bomen omhakken in de nacht en woonboten verkopen om de eigen zakken te vullen.

  Heeft u dat uit betrouwbare bron ?
  Het zal toch niet waar wezen zeker ?

 5. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  een uitbreiding voor een dierenpark, is een grandioos idee.
  dat trekt volk, daar zullen ook banen vrij komen.
  ik hoop wel dat er weer geen stuk bos voor moet wijken, we houden hier niks over.

  als je de meeste leert kennen van het gemeentelijk bestuur, ga je van de engste beesten nog houden.