Geplaatst

Werk maken van Heyhoef

De shopping mall is dood, leve Tilburg. Investeeders dreigden in de hele stad hun keutel in te trekken als er een giga vreet- en consumptiepaleis zou komen aan de rand van de stad. Nu de Tilburgse kiezers de mall hebben afgeschoten, kunnen we weer verder gaan met de ontwikkeling van onze stad. Bijvoorbeeld met het investeren in de wijkwinkelcentra!

De winkeliersvereniging Heyhoef heeft het afgelopen jaar tweemaal aan tafel gezeten met  de wethouders Möller en Hamming om de wenselijke uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef te bespreken. Helaas zonder resultaat. De LST-fractie heeft ook meerdere malen om aandacht gevraagd voor Heyhoef dat gelet op de groei van de Reeshof en de gewenste branchering dringend uitbreiding behoeft (zie verder in deze column)!

De winkeliersvereniging heeft zich nu op 4 juni in een brief aan het college gericht, maar daar nog steeds geen passend antwoord op gekregen. De winkeliers stellen dat bekostiging van de uitbreiding uit betaald parkeren geen optie is omdat Heyhoef dan een slechtere concurrentiepositie zou krijgen ten opzichte van centra als Westermarkt, Wagnerplein, Eikenbosch etc waar men gratis kan parkeren.

De LST heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college:

De LST vraagt zich dan ook het volgende af:

1.       Vindt het college dat betaald parkeren geen optie is voor de wijkwinkelcentra?

2.       En indien het college het invoeren betaald parkeren wel een optie vindt, gaat het dan ALLE centra TEGELIJKERTIJD invoeren?

3.       Gaat het college nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen, anti-cyclisch investeren in de uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef met een substantiele bijdrage EN INZET?

Hieronder onze vragen art 47 van 11 september 2008:

Trainering uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef?

Al eerder (oktober 2007) heeft de Lijst Smolders Tilburg (LST) vragen gesteld over de voortgang van de uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef. LST: "In de discussie rond de vestiging van de Mall, het giga-consumptie-oord, heeft de OndernemersFederatie Tilburg (OFT) terecht gewezen naar de noodzakelijke uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef. Met die groei, een opwaardering van winkelcentrum Wagnerplein in Tilburg-Noord, de opening van het Pieter Vreedeplein zou Tilburg, in de visie van de OFT, een volwaardig winkelaanbod hebben en het prima zonder Mall kunnen stellen. De inwoners van de Reeshof snakken echter naar meer winkelaanbod. Zij zijn helaas genoodzaakt om te shoppen in Goirle of Oosterhout waardoor Tilburgse euro’s naar randgemeente vloeien."

 

 

"Bijna dertig jaar geleden (!!!) al werd het plan Reeshof/Vossenberg gepresenteerd. Vandaag de dag telt deze voorstad circa 40.000 inwoners. Veel meer dan bijvoorbeeld de omringende dorpen Goirle, Hilvarenbeek, Dongen en Oisterwijk. Toch staat het winkelaanbod in de Reeshof in geen enkele verhouding tot het aanbod in deze gemeentes. Bijna dertig jaar lang betalen Reeshof-bewoners gemeentelijke belastingen waarvan het leeuwendeel niet terug geïnvesteerd wordt in de wijk. "
Een voorbeeld: de proef gratis openbaar vervoer voor 55-plussers raakt de Reeshof nauwelijks omdat veruit de meeste bewoners jonger zijn. En die jongere bewoners betalen wel 1 strip meer voor het openbaar vervoer dan de overige bewoners van de gemeente! Die bewoners moeten regelmatig de wijk uit, al was het maar omdat het winkelaanbod niet voldoende is! Zo is er bijvoorbeeld geen babyspeciaalzaak, nagenoeg geen aanbod van herenmode etc etc. Ondanks alle beloftes zit er totaal geen vaart in bijvoorbeeld de realisatie van de uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef. Dit wordt ook niet uitgelegd: geen communicatie! Winkelcentrum Heyhoef vierde dit jaar haar tiende verjaardag. Tellen we de jaren van het tijdelijke winkelcentrum aan de Campenhoef mee.. dan beleven we al 17 jaar een half of minder winkelcentrum.
De Lijst Smolders vindt dat de Reeshof-bewoners veel te lang moeten wachten op uitbreiding van het winkelaanbod en stelde in oktober 2007 onderstaande schriftelijke vragen:

1)    Wanneer wordt er gestart met de uitbreiding van winkelcentrum Heyhoef?
2) Waarom heeft het zo lang moeten duren?
3) Gaat u actief communiceren met de Reeshof over het hoe en waarom van de vertraging?

 

Dit waren de antwoorden van het college:

 1. Er is reeds enige tijd geleden gestart met de planontwikkeling voor de uitbreiding van het winkelcentrum Heyhoef. Start bouw zal echter zeker niet eerder plaatsvinden dan 2009. Het project bevindt zich nu in de haalbaarheidsfase. De bedoeling is dat die fase in de eerste helft van 2008 wordt afgerond. Als die fase met positief resultaat wordt afgerond zal de bouwplanfase aanvangen. Het bouwplan zal, naar verwachting, niet passen binnen het bestemmingsplan waardoor een anticipatieprocedure noodzakelijk is.
 2. De uitbreiding veroorzaakt ondermeer dat nu aanwezige parkeerplaatsen moeten worden verplaatst. Ook de toevoeging van het gebouwd programma leidt tot het moeten maken van een parkeeraccommodatie. De situering van deze nieuwe parkeerplaatsen (gebouwd, bovengronds/ondergronds) en de daarmee samenhangende kosten en opbrengsten vragen gedegen studie. Tevens wordt overleg gevoerd met betrokken partijen en belanghebbenden.
 3. Wij zullen de stand van zaken nu en zodra er een plan is, dat ook financieel voldoende onderbouwd is, in de gemeenterubriek in het Reeshofjournaal melden.

 

U college stelde dus dat de haalbaarheidsfase in de eerste helft van 2008 afgerond zou zijn. Maar nog steeds hebben we niets vernomen. Van u niet in ieder geval. Wel van de investeerder Progress. Een woordvoerder van deze grote investeerder heeft ons verteld dat een afspraak van twee medewerkers van Progress en iemand van de afdeling parkeren van de gemeente gecanceld was omdat de betreffende ambtenaar ‘geen tijd’ had. Het telefoontje met de afzegging werd gepleegd een half uur voordat de heren op audiëntie mochten op het stadhuis. Deze dure medewerkers waren op dat moment natuurlijk al heel lang onderweg. Sindsdien is er geen enkel contact meer gelegd.

Een bijzonder vreemde gang van zaken. Zo ga je ons inziens niet om met een partner die ondanks de concurrerende gang van zaken rond de Mall, TOCH, wil investeren in de Heyhoef OMDAT DAAR IN DE REESHOF DE BEHOETE ZO GROOT IS.

Gelet op de schadelijke omgang met Audax waardoor u miljoenen aan sponsorgelden voor het Textielmuseum misliep, het uitblijven van structule investeringen in het Adje-theater enzovooorts enzovoorts en u weer deze schoffering van een grote investeerder voor winkelcentrum Heyhoef , houden wij onderhand ons hart vast, hoe u met giga-investeerders in de toekomst om zult gaan.

 

De LST heeft daarom de volgende vragen:

1.      Hoe verlopen volgens uw perceptie de gesprekken met de investeerders in de Heyhoef?

2.      Waarom communiceert u niet over de voortgang met betrokkenen?

3.      Vindt u de ontwikkeling van een winkelcentrum buiten de Mall van een ondergeschikt belang?

4.      Was uw college überhaupt wel op de hoogte van het afbreken van de contacten?

5.      Waarom bent u nog niet begonnen met een een anticipatieprocedure?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

74 reacties op “Werk maken van Heyhoef”

 1. Cees de S. avatar
  Cees de S.

  Eerst investeerders wegjagen en dan vervolgens weer aanschuiven? Jo-jo-beleid!!

 2. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Wat doet die geweldige PvdA wethouder Hamming dan eigenlijk voor de Reeshof.

  Die openbare drukke fractievergaderingen ( volgens mevr. de Weyer ) van de PvdA bijwonen misschien ?

  Veel gezever denk ik maar echt daden ho maar.
  Heyhoef is een pracht voorbeeld van de incompetentie van dit college.

  Wat missen we allemaal in de Reeshof en wat hebben ze allemaal beloofd ?
  De beloftes zullen de komende maanden wel toenemen met het oog op de verkiezingen maar waarmaken daar hebben we meer aan.
  Voor daden moetn je niet bij een voornamelijk PvdA bestuur zijn dat is denk ik ondertussen toch wel duidelijk.

 3. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  He Harm,

  Volgens mij ben je nog iets vergeten toe te voegen aan je bericht. Bijvoorbeeld "ook bij dit onderwerp moet ik zeggen dat de LST fractie zich voorbeeldig en normaal gedraagt."

  Of anders "Mijnheer Roos breng dit maar over aan uw fractie namens Harm Snoeren de kritische lezer van TilburgZ."

  Wel scherp en kritisch blijven, he Harmpie! Niet opeens naast je schoenen gaan lopen omdat je een prijsje hebt gewonnen.

  Groet, Wies

 4. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Wies

  Die prijs van je koetser ik maar geef eens inhoudelijk commentaar op hetgeen wat ik schrijf.

  Geef eens commentaar wat de inwoners van de Reeshof al sinds jaar en dag moeten missen of heel lang op hebben moeten wachten.

  Dan wat betreft de complimenten aan de LST fractie :
  Ja ik kan er gewoon niet omheen dat bij dit onderwerp uitbreiding Heyhoef ik ook vaak gelezen heb dat de mannen van Smolders vaak aan de bel getrokken hebben, of wil je dat ook ontkennen ?

  Ik constateer alleen dat de PvdA incl zijn wijkwethouder eigenlijk weinig resultaat boeken in de reeshof maar daarvoor zijn ze in deze wijk in 2006 al afgestraft.

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Wat die PvdAwethouders van Sport (Hamming) en Onderwijs (Backx tot voor kort) hebben gedaan in de Reeshof was de vraag?

  Komt ie:Beloofd en waargemaakt:

  Nieuwe voetbalclub Gudok incl. schitterend nieuw sportcomplex (met (lach niet)een prachtig groen sedumdak (het eerste onder gem. regie) waardoor minder energie, beter voor biodiversiteit,waterbuffering en mooier…………)

  Maar liefst drie nieuwe kunstgrasvoetbalvelden:
  Gudok,

 6. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  en nog vergeten: de BMX baan

 7. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Volgens de wetten van Tilburgz is Arjen Roos nu aan de beurt om uit de doeken te doen dat Tine er niets van begrepen heeft.

  Want leuk hoor, Tine, al die initiatieven van de geminte, maar wat doen ze conreet voor al die jonge mensen die nu

 8. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  wat leuk dat je hiernaar vraagt, naar dat OV. Het was de PvdA in Tilburg een doorn in het oog dat de provincie ons initiatief van Gratis OV kielhaalde.

  Echter: wat kwam er voor in de plaats ? Goedkoop OV voor ierereen door heel de provincie sinds 1 januari 2009.

  Alle Reeshoffers (en andere Brabanders) van 12- en 65 + kunnen per rit voor 0,30 met OV. Ongeacht waarnaartoe in Tilburg of Brabant.

  Alle anderen tussen 12 en 65 : 0,60ct. max. een uur in de bus. Helemaal super natuurlijk. Geldig vanaf 9 uur, Tot 9 u 1,5 strip.

  Dit uiteraard wel met de speciale Brabantse strippenkaart die in heel de provincie te koop is en ook geldig.(zie verkooppunten supermarkten, tabakswinkels, stations enz.)

 9. arjen avatar
  arjen

  @Wies
  Al die punten die Tine opsomt, zijn de verdiensten van vele marktpartijen, politieke, ambtelijke en 'maatschappelijke organisaties'tezamen. Die kan je niet op conto van de Pvda alleen schrijven al wil het

 10. korvel avatar
  korvel

  Leuk dat je wat punten opnoemt Tine, maar er zitten behoorlijke missers tussen die nauwelijks een schouderklop verdienen.

  Je noemt de school in Koolhoven. Ik neem aan dat je dan dat veel te kleine, niet over nagedachte, schooltje bedoelt? De school die nu al terwijl de 3e fase in Koolhoven niet eens is afgerond geen kinderen meer kan huisvesten? Waar de kinderen straks terecht mogen op nog twee andere locaties buiten Koolhoven?
  Goed stukje visie is dat geweest! Zelfde geldt voor de dagopvang, waar wachtlijsten van 3 jaar gelden en sommige kinderen niet eens aangenomen kunnen worden! Zelfde geldt voor Gudok waar wachtlijsten zijn en uitbreiding alweer nodig is.

  Kijk je daar echt zo vol voldoening op terug????

 11. Stefan! avatar
  Stefan!

  Ahaa, dus zo zit het… alle verdiensten zijn niet toe te rekenen aan een politieke partij, daar zijn marktpartijen, ambtelijke bijdragen en maatschappelijke organisaties die de loftrompet verdienen. maar als er iets mis gaat, tsja dan kan het maar aan een ding liggen: een politieke partij, of beter nog de PvdA. Gelukkig klinkt dat weer lekker als de LST. Ga zo door met logisch beredeneren!

 12. arjen avatar
  arjen

  @Stefan
  Sommige zaken liggen wel aan een politieke partij/politicus, sommige zaken liggen aan een samenspel tussen organisaties en politici en sommige zaken liggen helemaal niet aan politici. Zo genuanceerd was mijn antwoord waarbij ik heldere casussen hebt genoemd. Jouw trap-naar-de-LST komt dus niet aan.
  Het is overigens lekker weer buiten Stefan, ga wandelen… of koken.

 13. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ mevr van de Weyer

  Go een hele opsomming
  zet ook de missers even in een rijtje dan kunnen we af gaan strepen en kijken wat de uitkomst is.

  Uw rijtje posotivisme wordt echter al direct in twijfel getrokken en niet alleen door mij als ik de reactie"s zo lees.

  @ Wies
  Jammer nog steeds geen inhoudelijke reactie op mijn vraag gegeven.
  Zijn we overigens gewend van u dus wat dat betreft kunt u in 2017 de prijs van me overnemen !!

 14. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Harm Snoeren

  Door de zinsnede hierboven van collega Roos:
  'Ik constateer alleen dat de PvdA incl zijn wijkwethouder eigenlijk weinig resultaat boeken', word ik uiteraard uitgedaagd om te zeggen welke resultaten er wel degelijk zijn bereikt.

  En wat nu nog niet is kan komen en zal dan ook een mooi doel zijn voor de toekomst.Je kunt nooit genoeg ambities hebben om de wereld mooier te maken.

 15. korvel avatar
  korvel

  Beste Tine, zou je ook op mijn eerdere reactie willen reageren? Dank u!

 16. arjen avatar
  arjen

  D@ Tine
  dat was niet een zinsnede van mij maar van Harm Snoeren

 17. avatar
  Anoniem

  Tine. de BMX-baan?
  Man man, laat me niet lachen zeg, je bedoelt die heuveltjes die nu liggen te verloederen?
  Die zandhoop waar de jeugd niet op kan als het een paar dagen geregend heeft?

  Pure kapitaalvernietiging is het. Weet je eigenlijk hoeveel jongeren van de Reeshof hier gebruik van maken? Het zijn er bar weinig. Mijn jongens (9 en 14 jaar oud) mogen er niet eens meer komen omdat er teveel dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik denk dat ik niet de enige ouder ben die hier zo over denkt, ik weet het zelfs zeker.

  Een jongerensoos, dat zit er niet in, dat moet dan weer gefascilliteerd worden. De sportkantines zien je al aankomen, daar is een sportkantine niet voor bedoeld.
  Of ga je nu een antwoord geven dat er al een jeugdhonk is bij SV de Reeshof? Ik ben er geweest. Prachtig initiatief, maar vooral bedoeld voor de voetballende kinderen tot 12 jaar: de ouders kunnen een drankje nuttigen en de kinderen kunnen in dat honkje lekker spelen. Niet afdoende voor de jeugd tussen 12 en 15 jaar oud. Veel bla bla maar weinig daden in de reeshof.

 18. avatar
  Anoniem

  o en Arjen, je slaat de spijker op zijn kop als je de ketenbedrijven benoemt in het nieuwe winkelcentrum Dalem. Ahold, voert de boventoon met drie winkels van de amper 10 winkelruimtes.
  Een zeeman, daar zat onze wijk ook niet op te wachten. Het is lekker makkelijk om te zeggen dat de brancheinvulling aan de projectontwikkelaar wordt overgelaten, want ik heb van dichtbij gezien dat er bij die branche-invulling die wordt gekeken naar wat een wijk nodig heeft, maar naar degene die enerzijds het meeste geld betaalt; het is pure vriendjespolitiek.
  Wat er nu gebeurt is toch allesbehalve milieuvriendelijk, noch dat de economisch gezien goed is voor Tilburg; ik net als zoveel andere medebewoners van deze mooie maar sociaal-arme wijk gaan lekker in het weekend shoppen en Oosterhout. Dat is dichtbij en veel goedkoper om te parkeren.
  Daar gaat weer wat extra CO2-uitstoot!

 19. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Potvedikke Tine, het zijn wel veelal voorbeelden van sport heh, wat de PvdA verwezenlijkt heeft. Jullie hebben wel in de gaten dat dat een bindende factor kan zijn in een wijk: sport!

 20. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Als we niet uitkijken, wordt de Reeshof een soor La Defense (Parijs). Zelfvoorzienend, alle facilliteiten in een wijk, zodat men de wijk niet meer uit hoeft. Zitten Reeshofbewoners daarop te wachten?

 21. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Wat me wel opvalt trouwens, is dat ondanks alle inspanningen van politici, de bewoners van de Reeshof altijd iets te klagen hebben: sportvelden die niet goed zijn, BMX-banen die niet voldoen, winkelcentra die niet goed zijn (zijn ze daar ondertussen al zover dat Zeeman niet goed genoeg is? Ik ben er alweer een behoorlijk aantal jaren weg, maar ik had toch de indruk dat het een wijk is waar mensen het over het algemeen toch ook niet zo breed hebben!) Wat de politiek ook doet voor die wijk: men gaat toch naar Oosterhout of Breda. Laat toch gaan!

 22. avatar
  Anoniem

  Beste Rob, als er nieuwe voorzieningen in de wijk bijkomen, verwelkom ik dat van harte. Maar als er voorzieningen zoals een BMX-baan bijkomen die maar halfslachtig en provisorisch in elkaar geflanst worden om de boel maar weer even te sussen, dan maak ik wel degelijk bezwaar.

 23. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Renee

  wel erg vreemde reactie vwb de BMXbaan. De jongerenwerkers melden ons dat de jeugd het prima vind en er heel blij mee is. En dat doen de jongeren zelf ook. Heel typisch dat moeders het dan voorts kennelijk meent te moeten afkeuren.
  Het gaat er niet om wat Renee vindt van de BMXbaan maar om wat de jeugd er z

 24. avatar
  Anoniem

  Vreemde reactie van je Tine. Ik denk dat de jongerenwerkers er op andere tijdstippen een kijkje gaan nemen als ik, en ik als medebewoner van deze wijk en ouder van twee opgroeiende kinderen neem waar dat het niet veilig is.

  Wat ik van die baan vind is niet belangrijk, inderdaad Tine, ik cross niet, mijn kinderen wel. Echter, als ik constateer dat het er niet veilig is omdat juist de jeugd (niet allemaal overigens) die zo blij is met die baan daar dingen doen die niet door de beugel kunnen, houd ik mijn kinderen daar weg.

 25. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Renee

  heldere reactie.

  Gelukkig blijkt het dus niet de BMX baan te zijn die niet deugt maar er schort kennelijk iets aan de kids. Dat is dus heel iets anders want heeft wellicht met opvoeding te maken.

  Bij iedere voorziening een politieagent planten, camera's bij ieder sportveld (die bekeken moeten worden):Mocht en dit soort rigide maatregelen al wenselijk zijn denk ik dat ook de LST dat niet voor mekaar zal kunnen krijgen.

  Misschien dat ouders zelf wat meer verantwoordelijkheid kunnen nemen? Niet door de kinderen weg te laten blijven maar door evt. problemen met elkaar en de jongerenwerkers te bespreken?
  samen te zoeken naar oplossingen ?

 26. arjen avatar
  arjen

  @Tine: "Misschien dat ouders zelf wat meer verantwoordelijkheid kunnen nemen? Niet door de kinderen weg te laten blijven maar door evt. problemen met elkaar en de jongerenwerkers te bespreken?samen te zoeken naar oplossingen ?"

  Dat zeg je nu net tegen de verkeerde Tine. Het is juist Renee die recent onderzoek heeft gedaan en allerlei plannen heeft ontwikkeld voor de jongeren in de Reeshof! Vraag het maar aan je wethouder Marieke Moorman.

 27. avatar
  Anoniem

  Precies Arjen.
  Weet je wat het mooie was aan dat onderzoek Tine?
  Dat heb ik geheel uit eigen zak betaald, ook de prijzen,verbonden aan de enquete die verspreid zijn onder de jongeren in de Reeshof. Daar had ik geen subsidiepotje voor nodig. het lobbyen, het aanspreken van Reeshoffers, papier,….enz.
  Gewoon omdat ik het van belang vind dat er meer sociale cohesie komt in deze wijk.

  Maar,…zoals dat gaat met heel veel goede plannen, ze worden afgeketst met 1 woord; fascilliteren.

  Nog even over die BMX baan als antwoord op je reactie Tine.
  Uiteraard ben ik niet tegen een BMX baan, ik haakte er op in omdat je er specifiek naar verwees.
  Ik sta altijd met stomheid geslagen als wat opgeschoten, relaxte jongeren daar hun kunsten vertonen. Dat zijn nou juist de jongeren die je zou moeten aanspreken, omdat zij een voorbeeld zouden kunnen zijn voor de jeugd die daar 'zuipen', blowen, fikkie stoken, kleinere kinderen wegjagen en de BMX baan als hun territotium opeisen omdat het een afgelegen stukje is, waar je dingen kan doen die anderen niet zien.

  Die rigide maatregelen die jij benoemt, (politie agentje planten, camera's,…) heb ik niet gewenst, zeker niet met de achterstanden waar het politiekorps door tijd-, geld- en mankrachtgebrek mee kampt.
  Als voorbeeld: hier een citaat van een politieagent die door twee bezorgde buurtbewoners erop gewezen werd dat de naast hen een hennepkwekerij in huis gevestigd was: "Ach meneer, belt u ons maar als de bewoners er zijn,(wat alleen maar 3x per week is om de plantjes water te geven :D), dan kunnen we optreden. We ruimen er twee per week op en er komen er 14 nieuwe bij."
  Dit zeg ik overigens niet als aanklacht tegen de poltie agenten, 't is goei volk, maar het laat wel de onmacht zien waarmee ze kampen door bovengenoemde factoren.

  En over dat verantwoording nemen van ouders: ga jij ze dat vertellen? De jongerenwerkers doen dat in ieder geval niet. Is ook niet hun taak. Ik heb best veel lef, maar ik vind niet dat het A mijn plaats is om andere ouders op hun fouten te wijzen en B heb ik een topprestatie geleverd als mijn eigen kinderen goed op hun pootjes terecht komen, zonder ontspoord te zijn in deze ridicule, overconsumptieve maatschappij. Dat is al voorbeeld genoeg dunkt mij als je weet hoe impulsief en hyper mijn kinderen zijn.
  Mijn kinderen hebben net zoveel rechten als andere kinderen, alleen worden ze misschien anders opgevoed. In ieder geval worden ze opgevoed dat iets openbaars zoals een BMX baan van ons allemaal is, dat je er respect voor moet hebben en voor elkaar en als dat niet lukt, dat je dan om hulp moet vragen.
  Aangezien dat in de meeste gevallen zo niet gewaardeerd wordt en dat de 'grote waffels' (excusez le mot) het aan het langste eind trekken, is die BMX baan voor hen dus verboden terrein.

 28. korvel avatar
  korvel

  Beste Tine,

  nogmaals een verzoek om ook op mijn woorden betreffende Koolhoven (zie eerder stuk) te reageren

 29. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Misschien is dat aanspreken van ouders "braakliggend" terrein voor politici, Tine. Misschien moeten jullie daar eens op insteken.

  Renee: cohesie in de Reeshof? Dat is een mooi streven, maar dat gaat niet lukken denk ik. Veelal tweeverdieners die overdag niet thuis zijn, die 's avonds de deur niet uitgaan, kinderen die zich veelal, als ze eenmaal op de basisschool zitten, zelf bezig moeten houden (ik schrijf veelal, ik bedoel dus niet alle). Ik geloof niet zo in allerlei voorzieningen voor de Reeshof, alleen v.w.b. kinderen, zodat die zichzelf kunnen vermaken. Ik geloof bijvoorbeeld niet in het zoveelste podium dat in de Reeshof zou moeten komen, want daar komen op de eerste plaats geen grote namen optreden, op de tweede plaats zou daar door de week nauwelijks gebruik van gemaakt worden. Voor mij is de Reeshof niet meer dan de zoveelste wijk in Tilburg, wel een hele saaie wijk, maar dat brengt ook het soort bewoners met zich mee. De meesten zoeken hun vertier in het weekend echt niet in de Reeshof. Eerst nadenken, dan investeren, raadsleden.

 30. avatar
  Anoniem

  Beste Rob, deels ben ik het met je eens.
  Sociale cohesie in een wijk kun je op allerlei manieren bereiken. Natuurlijk heb je in de Reeshof veel tweeverdieners. Maar als men nu eens begint met het 'kennen'van zijn buren, achterburen, ect,…, dan maak je al een begin.
  Als er bij mij in de straat nieuwe mensen komen wonen bv, dan krijgen ze van mij een kaartje in de bus met als tekst; welkom in de straat. Daar begint het eerste kontakt al. Dat idee ga ik uitbreiden naar achterliggende straten.
  Ik wil niet bewerkstelligen dat mensen nu iedere dag bij elkaar op de klep gaan zitten, maar het sociale gevoel op straat MOET groter. Het is niet eens meer een kwestie van willen, het moet.

  Nee, ben het wederom met je eens dat er in de Reeshof niet weer het zoveelste podium moet komen.
  De plannen die ik heb voor de jeugd tussen 12 en 16 gaan verder; er wordt in dit plan niet alleen voorzien in vertier, maar ook aan cultuur. Ik ben me er terdege van bewust dat het een moeilijk plan is, maar de wil is er om het te realiseren. Al moet ik al die 40.000 huishoudens van deur tot deur langs, het zal me een biet zijn.

  De reeshof is geen saaie wijk, maar wel een sociaal arme, en dat is iets wat ik heel graag zou willen proberen te doorbreken, al is het maar dat kleine stukje in de Reeshof waar ik woon. En verandering, dat begint bij ouders en kinderen.

 31. avatar
  Anoniem

  En over het feit dat ik schreef dat het sociale gevoel op straat groter moet worden, wil ik nog een aanvulling geven.
  Het sms-alert systeem van onze vroegere wijkagent Ad Koemans, is een goed voorbeeld hiervan.
  Je moet ook een keer opzij kijken ipv altijd maar omhoog.

 32. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Je bent zeer betrokken, Renee. Dat siert je. Volgens mij is het niet gemakkelijk om cohesie in een wijk te bereiken. Niet iedereen wil cohesie. Mij maakt het bijvoorbeeld niets uit of er cohesie is of niet. Deze samenleving wordt gekenmerkt door een zoeken naar allerlei oplossingen voor schijnproblemen. Zijn er hangjongeren, dan moeten we ze bezighouden, heb ik weinig contact met mijn buren, dan moet ik daar iets aan doen, want wie weet vereenzaamt men. Het wordt tijd dat we eens stilstaan bij de echte problematiek: situaties in verzorgingstehuizen die grenzen aan de situatie in bijvoorbeeld Roemenie, alleenstaanden die twee keer zoveel geld kwijt zijn voor deelname aan de samenleving als gezinnen, mensen die alleen komen te staan en er financieel op achteruit gaan, de werkloosheid die zienderogen toeneemt. Al die grensverleggende oplossingen voor hangjongeren, die bezigheidstherapie….

 33. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Rob Snels

  Wat voor de een 'n schijnprobleem is, is voor de ander een reeel probleem. 'Problems are real, when men perceive thema as real' heeft ene slimmerik ooit eens gesteld. En volgens mij gaat politiek daar veelal over: het definieren van wat problemen zijn.

  Wat mij aan veel actieve reageerders en columnisten op deze site dan ook zo stoort, van links tot rechts overigens, is dat zij vrijwel nooit laten merken dat ze snappen dat hun perspectief er ook maar

 34. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Daar heb je voor een deel wel gelijk in,Wies. Wat voor de een geen probleem is, is dat voor de ander wel. Waar ik genoeg van heb, is van grensverleggende oplossingen. Dat zijn nl. geen oplossingen, in ieder geval niet structureel.

 35. avatar
  Anoniem

  Beste Rob, hmm, niet iedereen wil cohesie. Ok prima, dat respecteer ik ook. Maar ik wil dat wel graag tot op zekere hoogte. Dus zorg ik ervoor ik dat diegene die geen cohesie wil ken. Want mochten zij ooit wel hulp nodig hebben van een buurtbewoner, dan kunnen zij daarop rekenen.
  Dat is cohesie op afstand.
  Er zit geen dwang achter want leven en laten leven staat voorop.

  Je schrijft verder over situaties in verzorgingshuizen die grenzen aan de situatie in Roemenie bv. Heel erg schrijnend, maar ergens ook heel begrijpelijk door de vormgeving van de welvaartsmaatschappij. Geld is er genoeg, maar het wordt op een verkeerde manier gebruikt. Degene die dat zou kunnen veranderen, ben niet ik als klein onderdeel van de samenleving, ik kan het alleen aan de kaak stellen in de hoop dat er iets aan veranderd wordt. Maar het maakt het nog niet ok.

  Over het bezighouden van de hangjongeren:
  Het is geen kwestie van ze bezighouden, het is een kwestie van alternatieven bieden en ik denk dat volwassenen dat aan kinderen/jongeren toch voor een groot deel verplicht zijn. Je krijgt terug wat je erin stopt, die regel gaat in 99 % van de gevallen op m.i.
  Juist d

 36. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @Rob

  Maar wat bedoel je met grensverleggende oplossingen?

 37. avatar
  Anoniem

  Ff een vraagje tussendoor: die hal voor de korfbalvereniging, dat is toch de sporthal van de nieuwe school voor speciaal onderwijs Westerwel?

 38. Susanne avatar
  Susanne

  En wat is er mis met Roemeni

 39. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Wies: met grensverleggend bedoel ik dat je meerekt met bijvoorbeeld hangjongeren. Dat gebeurt m.i. door het aanstellen van straatcoaches zoals in Rotterdam gebeurt. Ik denk dat dat geen oplossing is. Die jongeren moeten op een andere manier aangepakt worden, met zachte hand, dat werkt niet.

 40. avatar
  Anoniem

  En die mening deel ik met je Rob. Maar vooraleer het uit de hand loopt, moet je die alternatieven al aanbieden.
  De put dempen als het kalf al verzopen is, biedt geen uitkomst.

 41. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Rob Snels

  Je kunt je twijfel hebben ove het nut van straatcoaches, dat mag. Vooralsnog zijn er in andere steden in Nederland (o.a. Amsterdam en Rotterdam)successen mee geboekt. Nog niet genoeg maar wel voldoende om in Tilburg en Eindhoven hiermee ook aan de slag te gaan komend najaar.

  @Renee

  Je klacht over de BMXbaan vanavond aan de orde gesteld tijdens de vergadering van cie fysiek. De wethouder dit probleem voorgelegd. Hij antwoordde dat de onlangs aangestelde 4e jongerenwerker speciaal de taak heeft hiermee aan de slag te gaan en dat er op dit momenteen nieuwe plek wordt ingericht waar de jongeren die nu de BMXbaan als uitvalsbasis hebben gekozen zal worden ingericht waardoor de BMXbaan weer toekomt aan degenne waar die voor is bedoeld.

  Hoe je het ook wendt of keert: jongeren van vandaag willen ergens een plek hebben waar ze kunnen chillen, waar ze met elkaar over wat hun bezighoudt kunnen sparren. Daar kun je gewoon niet omheen. Dat hoort erbij. Jongeren laten zich nu eenmaal niet meer opsluiten in het patronaat met een handwerkje of een viltstift en een tekenplank.'Chillen mag, Rotzooi niet', zou daarbij het motto kunnen zijn.

  Het is natuurlijk heel erg lastig: iedereen ergert zich aan 'hangende' jongeren. Ze worden overal weggejaagd.
  Op het pleintje achter mijn huis 'hangen' ze. Soms maak ik een praatje. Ze zijn dan heel aardig en ik kan er goed mee praten. Ik heb ze uitgenodigd om eens langs te komen.

  Vwb de BMXbaan heb ik dus mijn huiswerk gedaan zoals door jou hier was uitgezet. Ik hoor graag of er verandering in komt.

 42. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Mevr. van de Weyer

  Ik las in het BD de uitkomst over de Moskee

  Had daar maar meer energie in gestoken dan in een BMX baan ( overigens niet onbelangrijk )

  Onbegrijpelijk dat jullie steun geven met de rest van die linkse broeders in de raad aan de bouw van een nieuwe moskee in zo een klein frut straatje.

  Zeker de grote doelgroep tevreden houden voor de verkiezingen

  Wat wordt de nieuwe verkiezingsslogan van de
  Partij voor de Alochtonen ?

 43. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Harm Snoeren

  Dit blog gaat over Heyhoef en niet over Theresia waar in het bestemmingsplan is opgenomen dat maatschappelijke functies zijn toegestaan.

  Ik zal buitengewoon blij zijn als het volkomen verloederde pand waar de moskee tot voor kort in was gevestigd definitief zal verdwijnen en plaats zal maken voor een prachtg fris gebouw in het groen en met een opgewaardeerde kinderboerderij ernaast. Het zal voor de buurt een geweldige kwaliteitsimpuls geven waar ik ook als bewoner (want woonachtig direct om de hoek vd moskee) naar uitkijk. Het gebouw zoals de architect voor ogen heeft zal het aanzien van de straat drastisch veranderen en de huidige verpaupering een halt toe roepen.

  Het parkeren voor een groot deel op eigen terrein is prima, en de meeste tijd zal dit ook voldoende zijn. In de Spoorzone een buurtparkeergarage op termijn die ook voor andere meer grootschalige woonzorgvoorzieningen als Joannes Zwijsen gebruikt kan worden.

  Theresia zal met de komst van de Spoorzone meer en meer bij de binnenstad betrokken worden, dat is wenselijk voor de levendigheid van het gebied. Aan de rand ervan enkele zeer belangrijke nationale musea (De Pont en Textielmuseum). Logisch is dan ook dat er een mooie wandelroute naartoe wordt aangelegd via Stedekestraat en Wilhelminapark vanuit de achterzijde van het station.Een mooie moskee van een uitstekend architectonisch niveau is dan een van die pareltjes die je tegenkomt op je pad.

  De Marokkaanse gemeenschap is eigenaar van de grond en van het huidige gebouw.
  Er zijn 2 opties: opknappen van de huidige bouwval met een gesloten gevel pal aan de straat en met slechts 12 parkeerplaatsen of een fris en licht gebouw met een hedendaagse architectuur in het groen met 60 parkeerplaatsen en een opgeknapte kinderboerderij. Ik kies dan met veel plezier voor het laatste want dat is beslist een geweldige kwaliteisimpuls boven wat er nu is.

 44. avatar
  Anoniem

  @Tine
  Het is mooi dat problemen aan de 'ronde tafel' besproken worden.
  Maar z

 45. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Renee

  'Immers de jongerenwerker heeft niet als taak (wat ik heel goed begrijp) om ouders op het gedrag van hun kinderen aan te spreken'.zeg je,

  en d

 46. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ mevr. de Weyer

  Ik zal buitengewoon blij zijn als het volkomen verloederde pand waar de moskee tot voor kort in was gevestigd definitief zal verdwijnen en plaats zal maken voor een prachtg fris gebouw in het groen en met een opgewaardeerde kinderboerderij ernaast. Het zal voor de buurt een geweldige kwaliteitsimpuls geven waar ik ook als bewoner (want woonachtig direct om de hoek vd moskee) naar uitkijk.

  Wat een zoetsappig verhaal weer, Meen je het opknappen van de kinderboederij als goedmakertje te kunnen gebruiken. ( was al geregeld en heeft niets met de Moskee te maken ) Ga dat verhaal van u eens proberen uit te leggen aan je buurtbewoners.
  Ik hoop dat jullie e.e.a. uit gaan dragen de komende maanden in de aanloop naar de verkiezingen dan zullen we eens kijken wat het resultaat is in maart 2010.

  U verkwanseld Tilburg en de oer Tilburgers en dat doet pijn.

 47. avatar
  Anoniem

  @Tine
  Een goede straatcoach dient de taal van de straat te spreken als hij de 'straatjeugd' wil bereiken.
  En dat zijn er niet veel, er wordt veelal gelet op opleiding, maar dat is m.i. een foute instelling als je keuzes maakt wie straatcoach wordt en wie niet.
  Dit gegeven is cruciaal, zachte heelmeesters maken meestal stinkende wonden.

  En wat dat aanhouden betreft; dat mag ik als burger ook. Dus wat voor meerwaarde heeft dat dan?

 48. avatar
  Anoniem

  By the way, even een tip; KOOLHOVEN maakt ook deel uit van de Reeshof.

 49. korvel avatar
  korvel

  precies Renee, en laat ik daar al verschillende keren een vraag over hebben gesteld aan Tine, die ze nog steeds aardig ontwijkt. Geen antwoord klaar=

 50. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Renee,

  het klopt volkomen dat ook jij en ik foute lieden kunnen aanhouden in afwachting van de politie. Maar juist om jou( en mij) te ontzien zodat jij je met de opvoeding van je eigen koters en je werk kunt bezighouden ( en ik idem dito) worden er getrainde professionals aangesteld die dit werk gewoon als werk doen, die de taal van de straat spreken en opgeleid zijn om de jongeren in hun eigen taal aan te spreken.Die een briefing krijgen per dag,met alle beschikbare informatie die nodig is om jou en mij als burger enigszins te ontlasten van de maatschappelijke taak waar we kennelijk verantwoordelijkheid voor willen dragen.

  Overigens: alle complimenten aan jouw adres: niet veel burgers ervaren die verantwoording zoals jij dat kennelijk wel doet.

  @Korvel
  ik ben geen encyclopedie.Het lijkt misschien anders maar eigenlijk heb ik alleen verkeer/vervoer in mijn portefeuille. De vraag naar de volgens u bij voorbaat te kleine school heb ik bij een vd collega's uitgezet.

 51. avatar
  Anoniem

  @Tine,
  En waar halen deze straatcoaches hun kennis dan vandaan? Uit boeken?
  Dat is nou wat ik je probeer duidelijk te maken, het is een foute insteek. Ik zou je willen adviseren om eens met de straatcoaches in de wat 'hardere' steden mee te lopen en te observeren dan hoe zij te werk gaan. Zou ik eigenlijk ook weleens willen.
  In Tilburg is het op deze manier n

 52. korvel avatar
  korvel

  @tine, ik wacht vol spanning het antwoord van uw collega af.
  Het lijkt me in het vervolg slim om niet zomaar met "positieve punten" te gaan strooien als de achtergrond maar nauwelijk bekend is

 53. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Tja, dan krijg je toch weer straatcoaches die " one of the guys" zijn en daar heb ik moeite mee. Ik zou ook niet alle hangjongeren over 1 kam willen scheren, Tine. Volgen ze een opleiding of niet, zo ja, is er gevaar voor uitval. Zo nee, is het dan niet belangrijker ze te begeleiden naar een opleiding waarin ze hun ei kwijt kunnen? Ik heb er geen moeite mee dat jongeren op straat bij elkaar komen, ze moeten alleen inderdaad geen overlast veroorzaken. En ik word er in de krant bijvoorbeeld nogal eens mee geconfronteerd dat er grensverleggende oplossingen geboden worden om jongeren maar in het gareel te houden (zie Gouda). Waarom niet gewoon eens kijken naar de oorzaken van bepaald gedrag en dan zorgen voor structurele oplossingen. Maar ja, das moeilijker heh, dan ad hoc oplossingen. En nee, ik voel die verantwoording niet om jongeren aan te spreken. Mooi dat sommige mensen die wel hebben, maar ik kan me als burger niet op allerlei terreinen begeven waar ik geen verstand van heb. Gelukkig krijgen we daarvoor dan de goed opgeleide straatcoach, wat dat ook mag zijn.

 54. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Rob Snels

  je zegt:
  Waarom niet gewoon eens kijken naar de oorzaken van bepaald gedrag en dan zorgen voor structurele oplossingen.

  uitstekend: dat is exact wat wordt beoogd! niet meer en niet minder.

  en of je nou ja of nee wie dan ook of het nou jongeren zijn of ouderen aanspreekt: het is aan onszelf. Ik doe het in elk geval wel ofschoon mijn partner en kind er niet gelukkig mee zijn en me steeds waarschuwen. Ik riskeer het en hou me voor ogen dat de toon daarbij bepaalt wat de muziek is.

  Wij bepalen samen wat structureel is. In een constante dialoog, want dat incidentele contact en die verantwoordelijkheid leidt tenslotte tot een structuur die werkt.

  en nogmaals: helemal gelijk in het kijken naar de oorzaken, daar ligt de sleutel want als je wortdt uitgekotst door de samenleving is terugspuwen een (te) voor de handliggend antwoord.

 55. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Hangjongeren…
  Allaaaah, wij deden niet anders!
  Lekker hangjongeren op straat. Voetballen. En ja, af en toe ging er ook een ruit aan diggelen. Vooral bij de Amsterdan-Rotterdam-bank hoorde je het af en toe behoorlijk rinkelen.
  Gunst, daar was ook een lekker pleintje voor. Dus wat wil je? Het alarm ging niet eens af, want dat had die Amsterdam-Rotterdam-bank nog niet, net zo min als waardeloze krediethypotheken.
  Wel een beheerder die er boven woonde en de schadeclaim van de gebroken ruit lag dan de volgende ochtend tot onze grote schrik op de deurmat.
  Wel zat ie vaak boven uit het raam mee te genieten. Zijn zoon voetbalde immers mee…

  Ja, ook vergeleken we onze brommeruitlaten met elkaar. "H

 56. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Goei verhaal Alard, heel herkenbaar ook. Alleen was het bij ons in Gool de BoerenLeenbank:)

 57. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Govers,

  Wat een allerleukst stukje hebt u toch geschreven! Mag ook ik u mijn complimenten geven? Toch nog

 58. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ heer Govers
  En @ Harmloos: tegenover mij zit een bezinepomp. Daar mag wat mij betreft best een moskee voor in de plaats komen.

  Geachte heer Govers,

  Ik ben wellicht niet zo een begenadigd schrijver dan u maar om me dan meteen Harmloos te noemen !!
  Ik ben er van overtuigd dat u niet liever een Moskee dan een benzinepomp tegenover uw woning wilt hebben want de problemen zijn van een totaal andere aard volgens mij.

  Ik vind uw stuk ook prima van inhoud dus wat dat betreft geen discussie

  Ik ben wel van mening dat er in een stad gekeken moet worden passen zaken in een bepaalde woonomgeving en daar horen wat mij betreft ook de plaatsing van benzinestations bij.

  Er zijn locatie"s in Tilburg waar ik het onbegrijpelijk vind dat daar gebouwen cq voorzieningen gepositioneerd zijn die daar absoluut niet op zijn plaats zijn.

  Ik vind overigens dat we hier niet op de juiste wijze reageren omdat het artikel over de Heyhoef gaat en we nu afdwalen.
  Wellicht ben ik daar de hoofdveroorzaker van maar dat rechtvaardigd naar mijn mening niet de titel Harmloos.

  Gegroet en laat ons nog vele malen discussi

 59. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Ok

 60. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Beste mevr. van Wessem
  uw reactie
  de hoofdredacteur van het Reeshofjournaal opeens op de barricaden staat voor een winkelcentrum dat, net als de mall

  U begrijpt er dus helemaal niets van als u deze vergelijking trekt.
  Het gaat hier over een deel van Tilburg met 35000 inwoners die qua winkelaanbod er erg bekaaid vanaf komen.
  Van meet af aan is ons beloofd dat er een groot winkelcentrum zou komen en nu zijn we zowat 20/25 jaar verder en we hebben nog steeds het beperkte winkelaanbod.

  Deze hele uitbreiding had er al lang moeten zijn voordat de discussie over de mall ook maar enigszins aan de orde was.

  Het gaat om de wijkgerichte functie van de Heyhoef en als je het aanbod vergelijkt met dorpen om ons heen met beduidend minder inwoners dan moet zelfs jij tot de conclusie komen dat e.e.a. belachelijk is.

  Dus ga je neus snuiten en zorg dat hij niet langer wordt !!

 61. arjen avatar
  arjen

  @Wies: Raar verhaal dan toch dat de hoofdredacteur van het Reeshofjournaal opeens op de barricaden staat voor een winkelcentrum dat, net als de mall, direct moet concurreren met de winkels in het centrum van de stad (die euro kan ook hier maar een keer worden uitgegeven), dat autovervoer promoot, dat het consumentisme aanwakkert en dat food en non-food op

 62. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  @ Arjen & Harm,

  Tuurlijk moeten er voorzieningen zijn in de wijken en buurten, maar wat mij betreft behoren modezaken daar niet toe. En dat er op het gebied van mode maar

 63. arjen avatar
  arjen

  Wies, ik zal je t nog sterker vertellen…op de Westermarkt zijn er nog meer modewinkels. Consumenten uit de Reeshof moeten dus hun wijk uit met de auto, slecht voor de luchtkwaliteit.
  En als ze elders zijn, nemen ze die dagelijkse boodschappen ook even mee.

 64. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Beste Arjen, Harm, ik ben het helemaal met Wies eens in dit geval. Het snijdt geen hout om steeds over uitbreiding van het prachtige bestaande winkelcentrum de Heijhoef te praten. En we leerden op deze weblog al dat de Reeshofbewoners, en ik weet dat dat klopt omdat ik er zelf jaren tussen heb gewoond, toch liever naar Breda of Oosterhout gaan, dus een jeansshop, daar zitten ze kennelijk ook niet op te wachten!

 65. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  @ Arjen
  Wies, ik zal je t nog sterker vertellen…op de Westermarkt zijn er nog meer modewinkels. Consumenten uit de Reeshof moeten dus hun wijk uit met de auto, slecht voor de luchtkwaliteit.
  En als ze elders zijn, nemen ze die dagelijkse boodschappen ook even mee.

  Ja, dat klopt en ik moet mijn wijk uit als ik naar het centrum wil of als ik naar het ziekenhuis moet en zelfs als ik met de trein wil reizen. Tja, nogmaals: willen jullie er een soort La Defense van maken? Reeshofbewoners geven toch zelf aan dat ze de voorkeur geven aan andere steden? Pimp die winkelcentra maar op hoor, overdag zijn de bewoners er niet en 's avonds zijn de winkels dicht. Alleen op vrijdag en in het weekend is het erg druk op de Heijhoef.

 66. avatar
  Anoniem

  46 winkels, het zijn er om precies te zijn 39.
  – twee banken
  – twee drogisterijen
  – twee tabakszaken annex kleine kantoorartikelen/boeken en tijdschriften
  – een apotheek
  – twee supermarkten
  – een bakker
  – een groentenboer
  – een visboer
  – een bloemenzaak
  – een hema
  – een blokker
  – een postkantoor, wat wellicht gaat sluiten????
  – een stomerij annex schoenreparatie winkel
  – een fietswinkel
  – een fotowinkel
  – een speelgoedzaak
  – twee schoenenzaken
  – een sportkledingwinkel
  – een makelaar
  – een kapper
  – een juwelier
  – een kadoshop
  – een dierenspeciaalzaak
  – een snoepwinkel
  – een electronicazaak
  – een belwinkel
  – een reisagentschap
  – een snackbar
  – een videotheek
  – een soortgelijke winkel als (jawel Rob, komt ie) Zeeman
  – twee modezaken voor volwassenen
  – 1 modezaak met kinderkleding
  – een kaas/notenwinkel

  even over mijn reactie over dat shoppen in Oosterhout of Breda Rob even nog een opmerking van mijn kant; dat was cynisch bedoeld. Ik ga niet naar Oosterhout shoppen, ik hou zelfs helemaal niet van shoppen.
  Ik ben wel van mening dat met de uitbreiding van de Heyhoef naar meer diversiteit in winkelaanbod gekeken kan worden.
  En daar bedoel ik mee dat er bv geen belwinkels bijkomen, of geen extra supermarkt, maar wel wat leuke aparte winkeltjes.
  Als je bv kijkt naar het mode aanbod voor volwassen: hoewel de uitstraling van twee van deze winkels het niet doen vermoeden; ze komen van dezelfde keten. Weinig inhoudelijk verschil dus, behalve dan dat er in de ene winkel leukere mensen achter de balie staan dan in de andere (:D).

  Ik sta er eigenlijk als Reeshofbewoner een beetje dubbel in: langs de ene kant zie ik de hele uitbreiding van de Heyhoef wel zitten,
  langs de andere kant; als ik hoor dat de wethouder zich niet gaat bemoeien met de invulling van de variatie in winkelaanbod, vrees ik dat dat er veel van hetzelfde zal komen.

  Maar evengoed gaan mensen de Reeshof uit om te consumeren, al zou het bv. alleen maar zijn om prijzen bij verschillende winkels van een bepaald product met elkaar te vergelijken.

 67. avatar
  Anoniem

  1 correctie, er zijn drie modezaken voor volwassenen, eentje had ik niet vermeld.

 68. Rob Snels avatar
  Rob Snels

  Ja Renee, dat denk ik ook: meer van hetzelfde. Een dorp, de Reeshof, dat zijn plaatsen waar winkeltjes met een afwijkend aanbod niet gaan zitten. Die moeten het echt van de grote stad hebben of van het centrum in het geval van Tilburg. Voor die ondernemers is het een risico een winkel te beginnen en dan kies je als je slim bent niet voor de Reeshof waar veel mensen wonen met een redelijk conservatieve smaak.

  Ik had overigens je cynisme niet opgemerkt hoor,vond het een opmerking die zeer aannemelijk is: bij voorkeur winkelen in Oosterhout.

 69. korvel avatar
  korvel

  @Tine… ik weet dat je t ontzettend druk hebt, dat is bij een ander onderwerp te lezen, maar een tijdje geleden zou je nog eens informeren bij een collega over de situatie in Koolhoven (basisschool en peuterspeelzaal). Al nieuws?

 70. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @Korvel
  Inderdaad is het zo voor de zomervakntie op alle fronten erg druk.Ook met het 'gewone' werk dat raadsleden (uitzonderingen daargelaten) moeten doen. En de info die ik nodig heb moet van mijn collega onderwijs komen die uiteraard midden in examens enz. zit. Maar ik kom er zeker op terug.

 71. korvel avatar
  korvel

  Dat is toch een politiek antwoord voor: "ik ben het vergeten te vragen?" Geeft niets hoor, maar zeg dat dan gewoon

 72. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  @korvel

  geloof me of niet: wel gevraagd maar nog geen antwoord.

 73. chris avatar
  chris

  Waar zijn al die andere reacties?

 74. avatar
  Anoniem

  'Per ongeluk' gewist Chris, foutje in het systeem.