Geplaatst

Overheids-communicatie is niet duurzaam

Wat krijgen we nu weer? Heeft het college niet allerlei allianties opgericht om de stad in beweging te krijgen rond het thema duurzaamheid? En nu beweert de Kamer van Koophandel dat de overheid het midden- en kleinbedrijf nauwelijks informeert over duurzaam inkoopbeleid. Nou, dat schiet lekker op dan!

"Vrijwel alle gemeenten in de regio zijn intern goed voorbereid op het duurzaam inkoopbeleid dat vanaf volgend jaar van kracht wordt. Extern hebben zij de zaken minder goed voor elkaar,"stelt de KvK.  "Ondanks dat veel gemeenten zaken doen met het mkb, informeren zij leveranciers niet of nauwelijks over wat hen te wachten staat." Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) Brabant.

Het rijk heeft afgesproken met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat gemeenten in 2010 75 procent van hun inkopen duurzaam doen en in 2015 100 procent. En wij maar denken dat Tilburg het helemaal zelf had verzonnen om de duurzaamste gemeente van Nederland te zijn!

"Uit onderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel Brabant blijkt dat vrijwel alle gemeenten in het KvK-gebied (94 procent) hiervoor beleid hebben uitgestippeld of daarmee bezig zijn. Slechts een handvol kleinere gemeenten is slecht voorbereid of haalt de norm niet.  In schril contrast met de aandacht die er intern voor duurzaam inkopen is, staat de communicatie richting het mkb (midden- en kleinbedrijf). Circa zestig procent van de gemeenten heeft leveranciers niet ingelicht over het duurzaam inkoopbeleid. Meer dan tachtig procent van de gemeenten stimuleert mkb-ers niet om duurzame producten te leveren."

"Vanuit de diverse brancheverenigingen wordt wel aandacht besteed aan duurzaam inkopen. Maar projecten om duurzaam inkopen bij mkb-ers te stimuleren zijn er niet of nauwelijks. Veel mkb-ers geven aan dat zij behoefte hebben aan meer informatie, zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van de kansen rond duurzaam inkopen."

Alle berichten van deze auteur

Reacties

9 reacties op “Overheids-communicatie is niet duurzaam”

 1. chris avatar
  chris

  Het is weer schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Beste mijnheer Roos,
  Wederom een goed stuk maar ook u begrijpt toch dat de termen duurzaamheid,milieu etc alleen maar gebruikt worden omdat het een hype is.
  Uw uiteenzetting geeft e.e.a. al aan.

  Makkelijk scoren toch voor die linkse lui.
  Wie houd zich daar mee bezig op de dag van vandaag ?
  Niet de mensen die hard moeten werken want die zijn blij dat ze het hoofd boven water gaan houden.

  Nee het zijn die milieumutsen met sandalen aan.
  regeltjes,regeltjes en facturen maar resultaat ho maar.

 3. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @harm
  wie bedoeld u toch in dit verband met "die linkse lui". De gemeente Tilburg waar Arjen over schrijft? Laat me niet lachen meneer Snoeren, u weet wel beter.
  De problemen die u schijnbaar heeft met de progressieve medemens moet u niet overal op projecteren, dat wordt wat al te kolderiek.

 4. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Goedemorgen Harm,

  Ik gooi er ook eens een ongenuanceerde mening tegenaan:

  De grootste facturen krijg ik van harde werkers die op de VVD stemmen, nooit van milieumutsen met sandalen. Of 't moet dan een factuur zijn voor sandalen en een milieumuts. Tegelijkertijd zijn het juist deze facturerende VVD'ers die de grootste winsten boeken ten koste van mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien.

  En? Hoe vind je 'm?

  Groet, wies

 5. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @Tom

  wie bedoeld u toch in dit verband met "die linkse lui". De gemeente Tilburg waar Arjen over schrijft? Laat me niet lachen meneer Snoeren, u weet wel beter.

  Ja Tm ik weet het deze keer beter !!
  Ik weet zeker dat het huidige college bestaat uit
  PvdA-SP-GL en de meelopers van de VVD
  Je kunt me toch niet vertellen dat dat niet links is.
  Het beleid van de gemeente wordt nu bepaald door deze linkse lui.
  Kom Tom je weet wel beter !!

 6. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  vergeten actie op Wies,

  Nou Wies zo ongenuanceerd vind ik je stelling niet maar je noemt ook de slapste fractie op van het huidige college.

  ja en deze lui lopen niet op sandalen maar zijn de mannen in het pak die je een oor aan na…. !!

  De sandalen mannen/vrouwen zitten bij die linkse clubs en die bekokstoven alles

 7. Tom Pijnenburg avatar
  Tom Pijnenburg

  @harm
  Arjen heeft het over de GEMEENTE, ofwel het ambtenaren apparaat, dat is weer wat anders dan de GEMEENTERAAD of het COLLEGE.
  Ja het college stuurt de gemeente aan maar vergeet niet dat het ambtenarenapparaat een wil van zichzelf heeft. Wel eens naar de serie Yes Minister gekeken?

 8. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Tom

  vergeet niet dat het ambtenarenapparaat een wil van zichzelf heeft.

  Dat zegt iets over he college van B & W !!

  @ Tom
  Wel eens naar de serie Yes Minister gekeken?

  Ja, de serie heb ik wel eens gezien, lijkt wel wat op de slappe hap in Tilburg

 9. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Kom op nou. Een beetje ondernemer kent zijn klanten en als dat gemeenten zijn moet deze ondernemer ook maar de politiek volgen. Moeten we de leveranciers / ondernemers bij het handje nemen en zeggen dat ze duurzaam moeten gaan leveren? Of laten we de gesel van de markt z'n werk doen? Ik pleit voor het laatste, want aan niet innovatieve bedrijven hebben we toch niks in het duurzame post-crisis tijdperk dat ooit moet gaan aanbreken. En waar hebben we de KvK voor als de overheid toch alles moet opknappen?