Geplaatst

Wilders, Fortuyn en de shopping mall

Verlangen naar geborgenheid

De Brabantse gilden floreren weer. Na decennia van leegloop en vergrijzing weet de jeugd deze traditionele verbanden weer te waarderen. De reden ligt in een verlangen naar kleinschaligheid, geborgenheid en een eigen identiteit in deze tijd van verkilling, globalisering en crisis.

Niet zonder reden dus werd er afgelopen week tegen een naar Amerikaanse leest geschoeide giga-consumptiepaleis, de shopping mall, gestemd in Tilburg. Een meerderheid vond dat je het eigen vertrouwde stadshart moest beschermen alsmede de kleinschaligere wijk- en buurtcentra.

Ook de winst van Geert Wilders Partij Van de Vrijheid (PVV) kan je vanuit het voorafgaande verklaren. Heeft u het tv-spotje van Geert en zijn Europese kameraad niet gezien? Geert verkondigde zijn boodschap vanaf een hoge duin op Vlieland terwijl de wind door zijn witte lokken waaide. Heeft u toen niet gedacht aan het oeroude Hollandse lied over de blanke top der duinen?

Herkenbare symboliek dus. En al zo oud! Bijzonder interessant zijn de gelijkenissen met de terug-naar-de-natuurbewegingen uit de negentiende eeuw. Vooral jongeren verzetten zich tegen hun burgerlijke ouders, wilden leven met het ideaal van de ‘Naturverbundenheit’. Opvallend genoeg ging die beweging ook gepaard met een herleving van de volkszang, de volksdans, het vaandelzwaaien, de stichting van jeugdherbergen enzovoorts.

Ik heb hier niet de intentie om de sentimenten rondom de opkomst van de PVV af te branden en te veroordelen door ze te vergelijken met vroegere bewegingen die tot grote rampen hebben geleid. Laten we vooral nuchter blijven, zaken benoemen en vanuit sociologisch opzicht proberen te verklaren en in banen te leiden.

De generatie die volwassen werd na de Tweede Wereldoorlog wordt ook wel de sceptische generatie genoemd. Het zijn de ouders zonder grootse idealen, veel minder rancuneus ten opzichte van de oude generatie en veel meer individualistisch gericht op het eigen beperkte bestaan. Nu is er een soort sociaal vacuüm, in Nederland en eigenlijk in de hele westerse maatschappij. En dat steeds meer mensen toch weer iets willen geloven, beleven en ook ergens bij willen horen.

De kinderen van die generatie konden zich dus niet afzetten tegen hun ‘burgerlijke ouders’, simpelweg omdat het grijze muizen waren die hun kindeyen niet in starre banen leidden.  Ook waren ze niet autoritair bezig, als ouder of leraar om een bepaalde ideologie of religie op te leggen. Pim Fortuyn noemde de kinderen van deze generatie niet voor niets ‘wezen’. Het waren kinderen zonder de gebruikelijke vastgeroeste ouders, waartegen je je als jongere kon verzetten.. Pim sprak over de verweesde samenleving. Hij had heimwee naar de tijd waarin iedereen nog wist waar hij bij hoorde: bij een volk, een stad, dorp of buurt, bij een zuil, een kerk en partij.

Pim Fortuyn wilde de vaderrol terug. Hij formuleerde het als volgt: "In de joods-christelijke humanistische cultuur, de onze dus, worden de normen en waarden geformuleerd en gehandhaafd door de vaders, in de letterlijke en overdrachtelijke vorm. De zonen vallen het systeem aan, maar nooit helemaal. In een levenslang proces proberen zij het goede daarvan te behouden."

En dat is volgens mij het grote verschil tussen Fortuyn en Wilders. De laatste gaat veelal voorbij aan oude normen en waarden, aan verdraagzaamheid (eert de vreemdeling in uw midden!). Het zal weleens kunnen zijn dat Wilders breekt met het verleden en de maatschappij onherkenbaar zal veranderen. En het is de vraag of al die mensen die hunkeren naar een soort wij-gevoel en geborgenheid dat wel willen.

Blijft overeind staan dat het goed is om gevoelens van ontevredenheid bloot te leggen. Dan kunnen we er iets mee. Dat is veel beter dan ze onder het tapijt te vegen en te negeren. Voer voor sociologen (en politici) dus!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

25 reacties op “Wilders, Fortuyn en de shopping mall”

 1. chris avatar
  chris

  Aaardig stuk, maar het is me nu niet hemaal duidelijk of je tegen Wilders bent en of je bij de tegenstemmers van de mall dezelfde gevoelens treft als bij de pvv-stemmers?

 2. cees verwey avatar
  cees verwey

  Scherpe analyse. Eindelijk eens wat anders dan dat domme getrap naar mensen met een andere mening.

 3. cees verwey avatar
  cees verwey

  Elders op TilburgZ schrijft TinevdWeyer van de PvdA over gisteren en vandaag. Typisch hoe weinig de PvdA toch leert van de geschiedenis.

 4. cees verwey avatar
  cees verwey

  Ongelofelijk hoe Theo Tilburg weer aanschurkt tegen de PvdA.

 5. arjen avatar
  arjen

  Op zich heel erg jammer dat hier niet niet meer gereageerd wordt, komt de inhoudelijke democratie niet ten goede

 6. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Ik hoor en lees vaak dat de LST geen inhoud heeft.

  Als ik de bijdrage van de heer Roos van de LST zo lees kan ik toch niet tot een andere conclusie komen dat er goed over nagedacht is over hetgeen hij schrijft en zegt.

 7. avatar
  Anoniem

  Arjen, even een korte reactie, ik ben zo blij dat je het verschil aantoont tussen Wilders en Fortuyn. Dank daarvoor.
  En nu ga ik mijn vader weer verzorgen, die aan zijn laatste reis is begonnen.

 8. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  HiHi, leuk Cees. Net weer een stukkie aanschurken geplaatst op onze site. http://www.ilburg.nl

 9. cees verwey avatar
  cees verwey

  @Theo
  Als je op http://www.ilburg.nl de onnozelheid van de Tilburgse PvdA blootlegt, moet je niet bij de eerste beste nuancering van Tine de PvdA veren in de reet steken. Het is toch gvd de landelijke PvdA die ons die helicopters door de strot heeft geduwd!!!

 10. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Langzaamaan wordt het wat duidelijker met Cees. Je verwacht van mij dat ik meega in jouw campagne tegen een politieke partij die jou niet ligt. Zo werkt dat bij mij (ons) niet. Maar ik geloof niet ik dat ga uitleggen, laat ik mijn energie beter gebruiken. Misschien gaan we weer een lekker aanschurkstukske schrijven over de SP, of de VVD, of GL, of misschien wel weer over de PvdA, alleen niet op commando, ook niet van meneer Cees.
  Groetjes,
  Theo
  Babyloni

 11. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Verdomme Theo, waar kom je nu toch weer mee?
  Laat die mensen daar leven in hun pais en hun vree…!
  (was mijn inzending voor het stadsdichterschap 2009-2010; hiermee ik maak een goede kans, niet?)
  😉

 12. petervangool avatar
  petervangool

  goed stuk Arjen! Helaas houden de oud LPF'ers, EenNL'ers te veel hun mond, zij zouden het debat echt kunnen verrijken en de zwakte aan kunnen tonen van de PVV. Een Fortuynistische politiek zoals LST en Leefbaar Rotterdam is niet de mijne maar hoort wel thuis in een waardig politieke debat, Wilders zijn politiek is naar mijn mening riskant en met weinig perspectief

 13. arjen avatar
  arjen

  PetervanGool, bedankt voor je complimenten. Ik voel me als raadslid van en lokale lijst niet direct geroepen om over de PVV te oordelen. Met dit stukje heb ik echter een bijdrage willen leveren aan het klimaat.

 14. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Cees is op vakantie, vermoedelijk. Vermoedelijk een all-in reisje naar een buffet-verstrekkertje van een eurootje of 200,00 voor tien daagsjes.
  Bless the lord for the free scampies,….? let's joy,…?
  trusten,
  Theo….

 15. arjen avatar
  arjen

  @Theo
  Ik denk dat ik morgen jouw reactie laat verwijderen. Misschien kan je je beperken tot sollicitaties onder Tine vd Weyer?

 16. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  En waar moet ik me dan voor verontschuldugen? Als ik dat al zou overwegen. Voor het feit dat ik vermoed dat Cees op vakantie is omdat hij meestal vrijwel onmiddellijk reageert en nu al een dagje of wat niet? (er zal toch niks ergs gebeurt zijn?)Of omdat ik een geintje maak over de meest gewilde vakantiebestemming van vele Nederlanders? Of omdat ik niet inhoudelijk inga op Cees zijn opmerking dat de PvdA ons die helikopters door de strot geduwd hebben? Wat vermoedelijk onder CDA-VDD-D66 bestuur gebeurde? Of omdat ik iets, niet negatiefs over Tine v.d. Weyer durf te schrijven?
  Ik ben toch benieuwd,..nie dan,..ja toch.
  Groetjes Theo,
  enne,..soliciteren heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, stel je voor dat ze me aannemen,..

 17. cees verwey avatar
  cees verwey

  @ Theo Ilburg
  Of omdat ik niet inhoudelijk inga op Cees zijn opmerking dat de PvdA ons die helikopters door de strot geduwd hebben? Wat vermoedelijk onder CDA-VDD-D66 bestuur gebeurde?
  Ga je nou weer die pvda zitten verdedigen? Jezus Theo hebben ze je nou nog niet gevraagd als lijstsjorrer? Tine help Theo aub uit zijn lijden!

 18. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Hallo Cees,… gelukkig, ik maakte me al ongerust. Maar dit heeft niets met verdedigen noch aanvallen te maken.(militairtechnisch dan weer wel maar daar hadden we het niet over) Dit soort grootschalig en ingrijpend (complete basisverplaatsingen) beleid neemt doorgaans enige jaartjes in beslag, zeg mar niet over ene nacht ijs. Dus je vergiste je een beetje in je timing. Geeft verder niks hoor, maar ik wilde je daar niet meteen mee confronteren, zeg maar. Vergissen is menselijk, zeggen we niet voor niks, nie dan, ja toch,..?
  groetjes,
  Theo.

 19. cees verwey avatar
  cees verwey

  Dank je Theo….de PvdA als bestuurskliek is hier dus inderdaad verantwoordelijk voor!

 20. Ilburg Theo avatar
  Ilburg Theo

  Geen dank Cees en niet te vergeten de laatste uitbarsting van de Vesuvius.
  groetjes,
  Theo

 21. cees verwey avatar
  cees verwey

  Wat zit je toch te mierenneuken Theo Bilburg. Ooit gehoord van de puinhopen van paars? Inderdaad flink wat jaartjes bestuur met de PvdA toen het ging over het verplaatsen van helicopters. Kan jij met je verstand niet bij h

 22. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Meneer Fortuijn en Geert Wilders lijken op veel algemene punten erg op elkaar, alleen de laatste uit zich op een manier die soms wat extreem is. Maar net als Pim vertelt hij wel hardop wat heel veel Nederlanders incluis mij vinden, denken en graag zouden willen zien gebeuren in hun land. Het pappen en nathouden tijdprek ligt ver achter ons en er moet op heel veel onderdelen van de samenleving keihard ingegrepen worden.

  PS. Iemand die weet waar Veerle Slegers, de fractievoorzitter van de SP is gebleven. Deze lokale "voorman" van de rode volkspartij heeft mij en velen met mij in onze stad behoorlijk wat uit te leggen. Of heeft ze een spreekverbod opgelegd gekregen van hogerhand.

 23. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ burgermannetje

  PS. Iemand die weet waar Veerle Slegers, de fractievoorzitter van de SP is gebleven. Deze lokale "voorman" van de rode volkspartij heeft mij en velen met mij in onze stad behoorlijk wat uit te leggen. Of heeft ze een spreekverbod opgelegd gekregen van hogerhand.

  Lekker rustig even geen onzin.
  Laat dat s.v.p. zo !!!

 24. wikipedia avatar
  wikipedia

  kabinet-Balkenende IV
  2007-heden Eimert van Middelkoop GPV CU

  kabinet-Balkenende III
  2006-2007 Henk Kamp VVD

  kabinet-Balkenende II
  2003-2006 Henk Kamp VVD

  kabinet-Balkenende I
  2002-2003 Benk Korthals / Henk Kamp VVD

  kabinet-Kok II
  1998-2002 Frank de Grave VVD

  kabinet-Kok I
  1994-1998 Joris Voorhoeve VVD

  kabinet-Lubbers III
  1989-1994 Relus ter Beek PvdA

  kabinet-Lubbers II
  1986-1989 Wim van Eekelen / Piet Bukman / Frits Bolkestein VVD

  kabinet-Lubbers I
  1982-1986 Job de Ruiter ??? (GPV?)

  kabinet-Van Agt III
  1982 Hans van Mierlo D66

  kabinet-Van Agt II
  1981-1982 Hans van Mierlo D66

  kabinet-Van Agt I
  1977-1981 Roelof Kruisinga / Jan de Koning / Willem Scholten / Pieter de Geus CDA

  kabinet-Den Uyl
  1973-1977 Henk Vredeling / Bram Stemerdink PvdA

  kabinet-Biesheuvel
  1971-1973 Hans de Koster VVD enz enz enz

  kabinet-De Jong
  1967-1971 Willem den Toom

  kabinet-Zijlstra
  1966-1967 Piet de Jong

  kabinet-Cals
  1965-1966 Piet de Jong

  kabinet-Marijnen
  1963-1965 Piet de Jong

  kabinet-De Quay
  1959-1963 Sidney van den Bergh / Jan de Quay (a.i.) / Simon Hendrik Visser

 25. try avatar
  try

  "PS. Iemand die weet waar Veerle Slegers, de fractievoorzitter van de SP is gebleven. Deze lokale "voorman" van de rode volkspartij heeft mij en velen met mij in onze stad behoorlijk wat uit te leggen. Of heeft ze een spreekverbod opgelegd gekregen van hogerhand."

  Ze heeft het veel te druk met het schoppen naar Willem II.
  Lees maar eens op tilbo.com , wel vooraf even je tijltje klaar zetten!