Geplaatst

Het moet niet gekker worden (2)

Als Tilburg volgende week JA zegt tegen de mall, blijft dat plan jarenlang boven de markt hangen. Projectontwikkelaar OVG heeft namelijk al aangegeven niet eerder dan 2014 te willen starten. En dan ook nog gefaseerd. Dat betekent in stukjes (waardoor dat beoogde aanvullende en vernieuwende karakter al meteen op de helling staat). Wat dat voor gevolgen heeft voor de ontwikkelingen in de rest van de stad? Dat investeerders hun hand op de knip blijven houden! Niet meer durven investeren omdat de toekomst onzeker is.

Proeft u hier een vleugje negativiteit in de tekst van de heer Roos? Nee, hoor staat gewoon in de honderden brieven van verontruste potentiele investeerders. En is natuurlijk ook gewoon een ervaringsgegeven! Zal ik de lezer van TilburgZ een verhaaltje vertellen? Het gaat over boze ondernemers in het hier nabij gelegen Uden. Echt gebeurd, hoor:

Ze voelen zich gegijzeld, de winkeliers in de Udense Kerkstraat die plaats moeten maken voor het ambitieuze uitbreidingsplan Centrum-west. Al vier jaar wachten ze op duidelijkheid, maar naar hun mening laat de gemeente Uden hen aan hun lot over. De panden in de Kerkstraat raken in verval. Met name de panden Kerkstraat 38, 40 en 40A, die sinds augustus in bezit zijn van de gemeente, verkeren volgens de winkeliers in zeer slechte staat: het hout is aan het rotten, de verf bladdert steeds verder af en sinds januari zijn al verscheidene noodreparaties uitgevoerd.

Het steekt de winkeliers dat ze van de gemeente bij voortduring niks horen. In november beloofde wethouder Marnix Bakermans voor het einde van het jaar de winkeliers in te lichten over het verloop en de voortgang van de plannen. Volgens de winkeliers is dat nog steeds niet gebeurd en moeten ze hun informatie halen uit de media en het geruchtencircuit.

Reden voor hen om een brandbrief te schrijven aan de gemeenteraadsfracties. "Ons wordt wel de normale huur, inclusief indexering berekend. En we worden wel aangeslagen voor 620 euro gevelbelasting. maar verder worden we aan ons lot overgelaten", schrijven de neringdoenden in hun brief.  "Planning, een noodzakelijk onderdeel van het ondernemen, is op deze manier voor ons onmogelijk", vinden ze. "Voor alle duidelijkheid, het is de gemeente die voor dit project heeft gekozen en niet wij, maar wij dreigen nu wel de dupe te worden van de ambities van het gemeentebestuur. En laat hem niet komen met het verhaal dat de onteigening meer tijd heeft genomen dan gepland, want alle vertragingen die zijn opgetreden zijn enkel en alleen aan de gemeente te wijten geweest en niet aan de betrokkenen", schrijven de winkeliers.

"Laat de wethouder nu eindelijk deze zaak eens doortastend ter hand nemen en naar ons net zoveel daadkracht tonen als hij destijds deed naar de raad en de projectontwikkelaar".

En ze leefden nog lang en ongelukkig. Of eigenlijk: de ondernemingen gingen dood en waren daarvoor heel lang ongelukkig.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Het moet niet gekker worden (2)”

 1. cees verwey avatar
  cees verwey

  Nu is het echt gedaan met de democratie!

 2. chris avatar
  chris

  U wilt hier het grootstedelijke gekonkel toch niet vergelijken met kleinstedelijk gekonkel in Uden? U weet toch dat wij in Tilburg alles grootschalig naar K… helpen?

 3. chris avatar
  chris

  En ik begrijp niet dat u een shoppend meisje met hoofddoekje afbeeldt. Dat riekt naar manipulatie!

 4. arjen avatar
  arjen

  Misschien moet ik wel mijn excuus maken aan Henk Kuiper vanwege vermeende reclame-effecten. Sorry Henk, de gelijkenis tussen roodkapje en een shoppend meisje met hoofddoekje was me echt niet opgevallen en berust geheel op toeval. Het ging me ook meer om die wolf in schaapskleren die ik zo treffend vond lijken.

 5. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Ik vind roodkapje er wel aardig uitzien.
  Hoofddoek neem ik erbij !!

 6. Peter 1111 avatar
  Peter 1111

  Het politieke gekonkel en gedraai in Tilburg rondom de Mall begint me meer en meer tegen te staan. GL dat voor een schoon mileu staat plakt de halve stad vol met stickers en posters en de SP behangt het standbeeld van Willem II met lelijke nietszeggende teksten. SCHANDE!!!!!!!!!!

  Als deze partijen de toekomst van mijn stad moeten gaan bepalen, dan zie ik het heel somber in voor de zesde stad van Nederland.

  Laat de burger op 4 juni hun keuze maken en hou je gewoon bezig met diverse andere zaken die belangrijk zijn voor Tilburg.

 7. Susanne avatar
  Susanne

  Die reactie