Geplaatst

Een grot (T-paviljoen) in de Oude Warande

Sommige raadsleden kunnen zich geweldig druk maken over de speciale aandacht die zij wensen voor allochtone ondernemers. Je zou dan ook van dezelfde raadsleden mogen verwachten dat zij in de bres springen voor de kansen die we die ondernemers kunnen bieden. Zo wordt er elk jaar een stedelijke iftar (afsluitend feest na de islamitische vastenperiode) georganiseerd in het Willem II-stadion. De PvdA-wethouders gunnen de horeca dan toch aan de plaatselijke allchtone horeca-mensen,???… zou je denken. Maar nee hoor, de stedelijke Iftar wordt verzorgd door de alom bekende Auberge du Bonheur-groep. Want: "Bonheur op Locatie is uitgegroeid tot meest gerenommeerde cateraar voor luxe halal catering bij evenementen."

Let wel: Ik heb niets tegen dat bedrijf (integendeel: uitstekende kwaliteit en service), maar je komt die naam toch wel opvallend vaak tegen: Auberge du Bonheur (zeer toevallig ook winnaar van de horecaprijs van het Brabants Dagblad) verzorgt ook de bufetten voor de gemeenteraad, verzorgt ook de horeca in t Adje-theater, het Willem II-stadion, in t pand aan de Bredaseweg, in de Postelse Hoeve. En ja.. de Postelse Hoeve had al aangegeven leukte dingetjes te willen organiseren in het Draaiend Huis (valt niet onder woningen, maar onder ‘cultuur’ van wethouder Horn). En is het dan weer toevallig dat de aan de PvdA-gelieerde kunstenaar Körmeling, bedenker van t Draaiend Huis vandaag aangeeft dat wat hem betreft best bruiloftsfeestjes op de rotonde georganiseerd mogen worden?

Nog een ’toevalligheid’ is de berichtgeving over het ‘kunstwerk’ dat gerealiseerd gaat worden in het hart van het sterrenbos de Oude Warande. Daar komt een soort paviljoen met een beperkte horecafunctie (blijkbaar toch niet zo beperkt, want wethouder Horn acht de kans groot dat het geheel zichzelf dusdanig gaat bedruipen dat er hoogstwaarschijnlijk geen subsidie meer nodig zal zijn).

En u raadt het nooit wie ooit zo betrokken was bij de voorlichting over dit paviljoen in het bos?! Nee toch, ………..toch niet Auberge du Bonheur? Jawel hoor. Is er iets mis met de voorstelling der zaken? Ja..eigenlijk wel. De initiatiefnemers van deze grot wijzen naar het verleden van de Oude Warande waarin het hart een jachtpaviljoen had gestaan. Maar op oude kaarten zien we geen gebouw, maar een boom. Hoogstwaarschijnlijk een linde, want vanuit het hart van de Oude Warande lopen lijnen naar de Heikese Kerk waar vroeger een geboden-boom (linde) stond en de Hovel in Goirle waar de oudste linde stond.

Is er verder nog wat? Jawel: het bezwaarschrift van de Stichting Stadsbomen tegen dit paviljoen zou op het stadhuis pleite geraakt zijn en daardoor is het bezwaar nooit in behandeling genomen (ondanks de actie van GL-er Paulus Oerlemans, waarvoor chapeau!!! petje af!!!).

En lang daarvoor had Henk Kuiper al zo vaak geageerd tegen de glazen grot en de voorlichting daar om heen: "De Oude Warande heeft een rijke historie, maar de gemeente lijkt slechts oog te hebben voor bepaalde aspecten daarvan. Het zogenaamde herstel in de oude staat geldt in elk geval niet voor historie die niet aansluit bij de huidige groenvisie van de gemeente. Zodoende dreigt ook in de nabije toekomst nog veel levend verleden verloren te gaan. Het bijzondere sterontwerp van de Oude Warande leidt iedereen met een haast magische kracht naar het centrum. Daar komen alle laanlijnen samen, daar voel je meteen: dit is een bijzondere plek."

Nog een citaat (speciaal voor Tine): "Van die bijzondere betekenis getuigt ook meteen de oudste kaart waar de Warande op staat. Daarop heeft dit oude bos van prins Willem van Hessen Kassel een grote boom als middelpunt. Vanuit dit centrale boommiddelpunt had de toenmalige heer van Tilburg en Goirle een laan georiënteerd op de kerk van Tilburg en een andere op de kerk van Goirle. Voor allebei die kerken stond vroeger een betekenisvolle lindeboom ("de gebodenlinde"). Lindelanen en een lindehart karakteriseren ook nu nog voormalig grondbezit van prins Willem van Hessen Kassel. Wat voor boom oorspronkelijk het hart van de Warande was, is niet moeilijk te raden. Maar van tilia/lindeboom wilde Tilburg zich nadrukkelijk distantiëren. Dus lazen we zelfs jarenlang op een groot informatiebord, gesigneerd met "moderne industriestad", dat het centrale midden de plek was van "een jachtpavilon". Een bouwsel dat gewoon uit de duim werd gezogen en waarover in geen enkel archiefstuk iets te vinden is! " Tot zover Henk Kuiper.

Arme wethouder Ton Horn, zo geïnteresseerd in heemkunde en nu al verzopen in de cultuur-fratsen: "Dat de Oude Warande een fantastische locatie voor publieke kunstprojectie is hebben we al kunnen zien tijdens de expositie Lustwarande, ook van Fundament. Veel Tilburgers, maar ook bezoekers van uit buiten de stad wisten hun weg toen naar het Tilburgse groen te vinden."

Vorig jaar was PvdA-raadslid Tine vd Weyer nog aanwezig in de Oude Warande om daar in het hart een boom terug te planten. Die werd er door de gemeente binnen een dag weer uitgerukt. Eerder nog liep LST-raadslid Arjen Roos er de Oude Warandeloop in een verdienstelijke tijd. In het groen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

16 reacties op “Een grot (T-paviljoen) in de Oude Warande”

 1. Chris avatar
  Chris

  En ….beetje een schappelijke tijd gelopen?

 2. theo avatar
  theo

  Hallo meneer Roos,
  Dan wordt het geval van buiten spiegelend uitgevoerd. Vogels en vogeltjes zien geen spiegelend GoeiGelukGroep-theepaviljoen maar groene boomkruinen die bij het binnenfladderen keihard glas blijken te zijn. Dus Kedengedeng. Installatie van een dooie vogeltjesbak en blik en veger is dan ook een must. Willen we dit wel? (red. opgeteld met al die bovenstaande argumenten) Gevogelde vriendjes moeten dood en Tilburgse historie verkracht voor zwaar gesubsidingeste kunstjesmakers en commerci

 3. julesluijten avatar
  julesluijten

  Arjen, betekent dat dan dat Kormeling het "kunstwerk" op de rotonde terugkoopt? Dan vindt ik het ok hoor, dat hij dat ding exploiteert als bruidssuite. En wat de Bonheurgroep betreft: ik dacht dat de gemeente cateraars laat inschrijven en dat de cateraar met de beste prijs-kwaliteitverhouding dat jaar de catering mag doen. D.w.z. niet altijd de Bonheurgroep. Ik weet dus niet of dit het geval is, maar zo zou het in mijn ogen wel moeten zijn.

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen.

  Het klopt dus niet dat ik vorig jaar een boom in de Warande heb geplant. Ik liep mee in een natuurwandeling met Henk Kuiper en een hele cub groene jongens en meisjes.Tot ons aller enorme verbazing stond er ineens een vers boompje waarvan ergensa op een grasveld Henk volkomen uit zijn dak ging en in lyrische bewoordingen het boompje de hemel in prees. Het was natuurlijk een geweldige show daar ter plekke en ik heb me heerlijk laten beetnemen door Henk c.s.
  Moet kunnen op een mooie lentezondagmorgen

 5. henk avatar
  henk

  Ja hoor Tine. We worden in deze stad niet beetgenomen door de reclameprofessionals, de T-campagne, de voorlichting omtrent de mall, de voorlichting over het middelpunt van de Warande enzovoort, we worden beetgenomen door Henk Kuiper c.s. Niet de corruptie en de professionele megamisleiding is het probleem, maar mensen die het wagen om daar nog iets van te zeggen.

 6. korvel avatar
  korvel

  Die Tine, het lijkt of ze enkel inhoudelijk op een stuk in kan gaan die ze zelf plaatst. Toch weer jammer.

  Jaren zijn we in Tilburg bezig om de Warande in oude stijl terug te brengen. Zijn we een eind op weg, gaat een of andere malloot er een glazen huis plaatsen. En ik maar denken dat dat ding toch echt in Groningen gestald zou worden. Zelfs 3 fm wil geen glazen huis in Tilburg!

 7. julesluijten avatar
  julesluijten

  Vandaag las ik in het BD dat Australie ook een draaiend huis van Kormeling wil. Kormeling werkt daar echter niet aan mee: het draaiend huis past alleen bij een stad die Tilburg heet. Wat een belediging! Het is het beste werk dat deze meneer ooit heeft gemaakt, zo stelt hij zelf. Ik denk dat hij een andere baan moet gaan zoeken! Ik kom er bijna elke dag langs op weg naar mijn werk en naar huis, maar het ding staat meer stil dan dat het doet wat het moet doen!

 8. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  nou dan is de oplossing toch dichtbij van het draaiend huis, verkoop het met winst aan australie incl de kunstenaar, zijn wij er ook vanaf.

  T van tilburg op de kaart als de grootste geldverspillers, die kunstenaars worden hier wel goed bedacht vindt je niet?
  een mens die afhankelijk is van een uitkering wordt minachtend na gekeken, zijn die kunstenaars dan geen profiteurs?
  iedereen kan kunstenaar worden, als je hun kunstobjecten ziet, rembrand en van goch mag je kunstenaars noemen niet deze schroot verzamelaars.

 9. Peter 1111 avatar
  Peter 1111

  Nee, een kunstenaar verricht nog iets van arbeid in tegenstelling tot een uitkeringstrekker die de hele dag in zijn nest ligt en

 10. henk avatar
  henk

  In mijn boek 'Tilburg vijf eeuwen rond een heilige Linde' schreef ik in het jaar 2000 al dat de historie van het middelpunt van de Oude Warande toch totaal anders was dan de voorlichting op de informatieborden van de gemeente (blz. 40). Geen "jachtpavilon", maar een boom. Van plannen om in het middelpunt van de Warande iets te bouwen was toen nog niets bekend, maar tegen elkaar werd bijvoorbeeld bij het IVN al wel gezegd: 'Zouden ze soms plannen hebben om er straks een soort paviljoen daadwerkelijk te gaan bouwen? Zouden ze die plannen zo al proberen voor te koken?' Dat idee werd nog sterker na het uitblijven van aandacht in de plaatselijke doofpotpers en vooral ook na het parkboekje van de gemeente over de Warande. Dat was puur architectuurreclame in plaats van voorlichting over groen en natuur.

  Toen later inderdaad de plannen bekend werden gemaakt is daarop een bezwaarschrift naar de gemeente gegaan van Stichting Stadsbomen. Die bezwaren zijn een jaar geleden ook als ingezonden brief in de Tilburgse Koerier verschenen en op 18 april 2008 op TilburgZ openbaar gemaakt als reactie bij mijn stukje 'Tilburg en zijn Oude Warande'. De offici

 11. jan van beurden avatar
  jan van beurden

  Hallo Henk,
  Als klopt wat je hier schrijft is de gemeente duidelijk in overtreding voor wat de Wet Ruimtelijke Ordening betreft. Er moet wel degelijk beschikt worden op een ingediend bezwaarschrift. Zeggen dat het bezwaarschrift kwijt is, is zelfs voor een overheid toch echt te kort door de bocht. Ik zou er toch nog een serieus briefje aan wijden met het dringende verzoek de bouwvergunning op te schorten tot er alsnog is beschikt op het bezwaarschrift en meedelen dat er anders de bestuursrechter ingeschakeld zal worden, om de uitvoering van de bouwvergunning op te schorten en de gemeente te betichten van onbehoorlijk bestuur. Zeker gezien de openbare publicaties in bijvoorbeeld de Tilburgse Koerier kan de gemeente moeilijk staande houden dat het bezwaarschrift verloren is gegaan en al zeker niet, om die redenen het dan maar niet behandelen. Gelukkig moeten ook overheden zich houden aan de wetgeving waar de burger aan gehouden is, maar denken ze helaas te vaak dat het niet zo is.
  Groetjes,
  Jan

 12. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  maak er weer een dierentuin van net als vroeger, dan komt de T vanzelf.

 13. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  peter 1111, jij noemt dat werken?, en niet alle soostrekkers liggen in hun bedje, maar worden gedwongen om vrijwilligerswerk te gaan doen zonder een cent meer te krijgen.
  als je werkt hoop je toch op een beter inkomen als een uitkering?
  die zekerheid heb je niet met het maken van kunst
  of zie ik dat verkeerd, moet je met een blok roest nog geld verdienen?
  ja, mischien een oud ijzer boer, het geld ligt op straat.
  dat kunstwerk met die opgestapelde fietsen staat toch in de reeshof?
  zijn dat nou de fietsen die eigenlijk bij diamant verkocht werden aan de minima, zodat ze weer een fiets hadden?
  het doel van creatieviteit kon beter, vindt je ook niet?

 14. henk avatar
  henk

  Beste Jan,

  Ik ben vanmiddag even op de bouwplaats gaan kijken. Zo te zien komt het goed uit dat daar een paar jaar geleden die 150 jaar oude beuk per ongeluk om zeep is geholpen.

  Of de bezwaarmakers verder nog zullen reageren weet ik niet. Het bezwaar was van Stichting Stadsbomen en ik heb pas nog eens ge

 15. chris avatar
  chris

  Hebben Henk Kuiper, Hein vd Schoot hier een coup gepleegd?

 16. chris avatar
  chris

  Hebben Henk en Hein hier een coup gepleegd?