Geplaatst

Armoedebeleid: ook aandacht voor autochtonen

De gemeenteraad is gisteren unaniem akkoord gegaan met het raadsvoorstel, voortvloeiende uit de werkzaamheden van de Taskforce Armoede 2 en het daarop gebaseerde collegevoorstel. Ook de LST nam deel aan die taskforce. Wel hadden we nog een amendement over actiepunt 18 waarin speciale aandacht werd gevraagd voor allochtone ondernemers. De LST gunt echter graag iedereen speciale aandacht. Ook autochtone ondernemers. Vandaar dus ons amendement dat een ruime meerderheid werd aangenomen. Alleen de PvdA en GroenLinks wilden wel speciale aandacht voor allochtone ondernemers. Hieronder de tekst van ons amendement.

Amendement Doorstart de Cirkel doorbreken

De Raad van de Gemeente Tilburg, in vergadering bijeen op 20 april 2009, behandelende het voorstel Doorstart de Cirkel doorbreken

Constaterende dat:

–  In het voorstel terecht aandacht wordt gevraagd aan de doelgroepen zelfstandig ondernemers en working poor

Overwegende dat:

–  Mede door de kredietcrisis veel zelfstandig ondernemers in zwaar weer terecht zijn gekomen of dreigen te komen, mensen in loondienst hun baan kwijt dreigen te raken of kwijt zijn, veelal uit nood overwegen voor zichzelf te beginnen zonder een goede voorbereiding of perspectief en daardoor in de financiele problemen zitten of dreigen te geraken

– In actiepunt 18 wordt voorgesteld om samen met BKW-startersadvisering en afdeling ondersteuning bedrijven van Sociale Zaken een project te ontwikkelen voor de begeleiding van zelfstandigen die in de financiele problemen te zitten, waarbij speciale aandacht uit gaat naar ALLOCHTONE ondernemers

– ALLE ondernemers (dus ook autochtone) in financiele problemen in aanmerking zouden moeten komen voor dit project en dat ELKE ondernemer SPECIALE AANDACHT behoeft

 

Besluit:

– De tekst en intentie als volgt te wijzigen in:

–  Actiepunt 18: Samen met BKW-startersadvisering en afdeling ondersteuning bedrijven van Sociale Zaken een project te ontwikkelen voor de begeleiding van zelfstandigen die in de financiele problemen te zitten, waarbij MAATWERK GEBODEN IS.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

52 reacties op “Armoedebeleid: ook aandacht voor autochtonen”

 1. cees verwey avatar
  cees verwey

  Gewoon terecht

 2. mike bloemen avatar
  mike bloemen

  Goede keuze.
  Allochtoon of autochtoon maakt in deze niets uit. Crisis treft iedereen.

  Goed ondernemersschap heeft niets te maken met afkomst.
  Stemmers voor zich winnen, meer is het niet.
  Je hebt goede ondernemers en slechte ondernemers en niet witte,zwarte,gele of rode.

 3. julesluijten avatar
  julesluijten

  Goed gedaan, Arjen!

 4. arjen avatar
  arjen

  dank je jules

 5. theo avatar
  theo

  Je kunt bij ons een beetje lezen hoe de gemeente allochtone ondernemers, cateraars in dit geval, bijvoorbeeld helpt door de uitbesteding van het Halalvoedsel voor de gemeentelijke Iftars en Naturalisatiedagen. Puik staaltje van bovengrondse voorbeeldintegratie en way to go natuurlijk. Reach out and touch,… Samen koken, samen eten, verbroedert,.. Wie maakt de lekkerste couscous? Mijn tante uit Marokko, misschien?
  Groetjes, Theo

 6. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  klasse arjen, dit hadden ze nou jaren geleden beter moeten doen, dan waren ze allang van een lastige vrouw afgeweest.
  zeker geldt een goede begeleiding ook voor een autochtoon, hier mag geen verschil in gemaakt worden.
  zo werk je discriminatie in de hand, hollander of buitenlander maakt niets uit.
  de ellende weegt bij iedereen even zwaar, en omdat den haag het niet goed heeft gedaan moeten deze mensen bloeien, toch?

 7. Maya Butalid avatar
  Maya Butalid

  Het bloggen is niet echt mijn ding, maar ik heb toch wel de behoefte om hierop te reageren. Ik vind dat LST hierin een verkeerde (en kwalijke) veronderstelling van zaken geeft over het armoedebeleid. Om te beginnen, met de titel van dit blog

 8. arjen avatar
  arjen

  Als je hulp (zelfs maatwerk) aan een ieder aanbiedt, sluit je per definitie niemand uit. Verder is de PvdA gewoon weer lekker populistisch door 'speciale aandacht voor allochtonen' te vragen. Welke allochtonen Maya? Er zijn hier meer dan honderd nationaliteiten met alle verschillen vandien. Daarom gaat de vergelijking met een aandoening niet op. (Hoe krijg t verzonnen? Allochtonen vergelijken met mensen met een geestelijk gebrek!)

 9. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Fictief voorstel:
  In actiepunt

 10. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  Nou Tine, dat is niet eens een verkeerd idee; je kunt niet alle allochtone jongeren over 1 kam scheren. Er zijn grote verschillen tussen Marokkanen, Turken, Somaliers, buitenlandse studenten etc. In de gemeentelijke nota's worden de diverse groepen ook apart genoemd. En terecht!

 11. julesluijten avatar
  julesluijten

  Ik ben juist blij dat de LST met deze reactie NIEMAND uitsluit. Vreemd dat de PvdA (en dan ook net Maya Butalid) hier weer op moet reageren. Het is een achterhaalde discussie aan het worden, die over allochtoon of autochtoon. We hebben het hopelijk over Tilburgers!

 12. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  De PvdA sluit juist expliciet NIEMAND uit maar stelt wel op grond van de cijfers dat die mensen die volgens de cijfers meer en grotere problemen hebben dan anderen (en wie dat zijn is bekend en dus te benoemen)met name aandacht krijgen.En in die zin wil de PvdA dus JUIST maatwerk leveren: want daar waar aantoonbaar de problemen het grootste zijn.

  Hoe het komt dat geconstateerd kan worden dat het juist de allochtone ondernemers zijn die eerder en vaker in de problemen komen? Kennelijk is het zo dat er in die kringen meer werkloosheid heerst, dat ze niet zo makkelijk als autochtonen aan een reguliere baan in loondienst kunnen komen en dan in arren moede vaak niet voldoende voorbereid maar een eigen zaakje beginnen. Dat dan vervolgens met niet de juiste begeleiding het gevaar loopt (of daadwerkelijk) ten onder te gaan.

 13. try avatar
  try

  Ronduit misselijkmakend om te stellen dat LST op geraffineerde wijze een wig slaat tussen autotochtoon en allochtoon.
  Dat is louter speculatief en zegt meer over Maya Butalid en haar PVDA dan over de LST.

  Ton Rijnen (geen LST lid)

 14. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  Ik ontken ook niet dat allochtonen getalsmatig oververtegenwoordigd zijn op een aantal gebieden. Zeer waarschijnlijk door oorzaken zoals jij ze hier ook noemt. Maar zelfs dan nog verdient een eventuele minderheid (van autochtonen) OOK SPECIALE AANDACHT!

  De PvdA is hier wel verschrikkelijk stemming aan t maken. 'Demoniseren' noemden ze dat vroeger. Komt me heel bekend voor.

 15. julesluijten avatar
  julesluijten

  Dat heb je goed geformuleerd, Tine, en ook in jouw verhaal zit wat in. Maar hoe zien de getallen er op dit gebied uit?

  @ Tine: "Kennelijk is het zo dat er in die kringen meer werkloosheid heerst, dat ze niet zo makkelijk als autochtonen aan een reguliere baan in loondienst kunnen komen en dan in arren moede vaak niet voldoende voorbereid maar een eigen zaakje beginnen."

  Deze uitspraak van jou berust op een aanname namelijk en daar kan ik niets mee. Is dat wel zo: in arren moede? Ik ken veel allochtonen hoor, maar die leven echt niet in arren moede. Die weten echter al wel beter de weg te vinden naar de subsidiekraan dan de autochtoon. Dat heb ik ondertussen geleerd. Ik ontmoet allochtonen ook niet op "de rode loper" of in geensceneerde situaties.

 16. arjen avatar
  arjen

  Maya zou heel moeten weten hoe schrijnend armoede onder autochtone ondernemers en working poor in loondienst kan zijn. Het duurt vaak jaren voordat de ondernemer zijn strijd tegen de armoedeval opgeeft. Vaak nadat ie jaren ook goede tijden heeft gehad.
  In het kader van de Taskforce Armoede 2 heb ik notabene samen met Maya een aantal van hen ge

 17. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ jules

  Als ik hierboven de uitdrukking 'in arren moede' gebruik bedoel ik uiteraard 'ten einde raad' en niet 'arremoede' of 'subsidie-infuus'.

  en vwb de cijfers: google maar eens wat combinaties van woorden als 'allochtonen werkoosheid,arbeid', dan schrik je ervan wat je dan tegenkomt.

 18. julesluijten avatar
  julesluijten

  Oh, Tine, natuurlijk bedoel je met in arren moede
  uiteraard 'ten einde raad' en niet 'arremoede' of 'subsidie-infuus'.

  Nou, sorry hoor, je zult wat duidelijker moeten formuleren.

 19. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Jules

  nou breekt me toch echt de klomp/pump: n

 20. julesluijten avatar
  julesluijten

  Als je dat dan maar zelf denkt, Tine, dat je klip en klaar formuleert. Dan moet ik je teleurstellen. Jouw betogen berusten heel vaak op aannames en daar houd ik niet van.

  Ten tweede ga ik natuurlijk niet googlen om cijfers te bekomen over allochtonen die "in arren moede" leven. Jij doet die bewering, dan neem ik aan dat je die cijfers paraat hebt. Tja, het zit je niet altijd mee heh, braaiplekken die het voor de tweede keer niet halen (overigens ook een heel zot idee!). Dan steun je het verzoek om de bushalte voor theaters Tilburg terug te plaatsen met verve, terwijl o.a. jouw partij die zotte cityring veroorzaakt heeft. Wellicht was je daar toen niet bij betrokken, bij die besluitvorming, of misschien toch als steunfractielid ofzo, maar dat doet er niet toe. Je bent nu de PvdA en jullie hebben er mede voor gezorgd dat die bushalte verdwenen is. Zo ontzettend vreemd om dan op deze manier die halte weer terug te eisen. Dus duidelijk, klip en klaar….nee dat ben jij niet. Dan kun je nog iets leren van een van je fractiegenoten, zo hoorde ik afgelopen maandag weer in de raadsvergadering!

 21. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  de kans dat een autochtoon failliet gaat als ondernemertje, is groter dan bij een allochtoon.
  bij allochtonen springt er een heel familie mee in als het mis dreigt te gaan.
  weten jullie ook hoeveel belastinggeld verduisterd wordt bij allochtonen ondernemers?
  dit omdat ze het binnen 2 jaar overhevelen naar een broer of neef of oom etc.
  na die 2 jaar komt de belasting op de proppen, daarbij hebben de meeste een wao uitkering.

  ik bedoel maar het kan allemaal hier, maar dit moet je als nederlander maar eens voor elkaar krijgen.

 22. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  maya, ik heb 14 jaar tussen alle rassen verkeerd, zeker turks marocaans antiliaans etc.
  ik heb ook genoeg gehoord hoe zij het voor elkaar kregen om zelfstandiger te worden, vertel mij nou niet dat er hier in tilburg geen verschil wordt gemaakt?
  dat is wat arjen bedoeld, hoef je geen hoge school voor te hebben gehad.

  ga je nu alleen de allochtonen steunen die failliet dreigen te gaan, dan behoor je dat ook voor de tilburger of nederlander te doen.
  ik ben benieuwd naar de nieuwe regels van BKW, of het nu wel eerlijk werkt.
  ik heb ze anders meegemaakt!

 23. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Nee Sjan, ik weet niet hoeveel belastinggeld er wordt verduisterd bij allochtone ondernemers. Werkelijk geen idee. Maar dat kun jij ons vast vertellen, toch? Ik ben namelijk zeer benieuwd.

  Verder ben ik het eens met de strekking van het amendement, hoewel ik 'maatwerk' een vage term vind.

 24. avatar
  Anoniem

  Wat een prachtige metafoor van Maya, maar wel typisch pvda.
  Deze metafoor is mij op het lijf geschreven, aangezien ik als ouder in deze situatie zit.
  Als ik zo als ouder met dit probleem om zou gaan, was er van mijn gezin niets meer over dan pure frustratie.

  Je kan ook op een andere manier omgaan met dit alles:

  Mijn oudste zoon van 8 vroeg een keer aan mij:"waarom komt het dat onze Thijs af en toe zo gek doet?"
  Ik zal het voorval even in zijn geheel schetsen; de jongens waren aan het stoeien en per ongeluk was onze sterke beer Thijs iets te hardhandig en had zijn oudere broer in een houtgreep. Bram trok een grimas en wurmde zich los.
  Dat Thijs adhd in zijn lijfje had, dat begreep Bram wel, hij wist immers precies hoe dat voelde aangezien hij die onrust ook in zich heeft, maar hij kon toch ook zien aan zijn gezicht dat Thijs hem pijn deed? Waarom stopte Thijs dan niet net als Bram dat zou doen?

  Tja, hoe leg je een 8-jarig kind nu uit wat NLD (leerstoornis in het autistisch spectrum)is?
  Toch heb ik het voor elkaar gekregen met een verhaaltje over een trekpop.

  Pien had een houten trekpop gekregen voor haar verjaardag. Haar opa en oma hadden de speciale handgemaakte pop voor haar meegebracht uit een ver land, waar ze op vakantie geweest waren.
  Aan iedere hand, aan iedere voet en aan het hoofdje zaten touwtjes, waar Pien aan moest trekken, als Pien de trekpop wilde laten bewegen.
  Zo kon ze aan een touwtje trekken en hopla, daar ging het linker voetje omhoog. Voor zover de verkorte versie van het verhaal.

  Verder heb ik aan Bram uitgelegd:
  Zo werkt het ook met Thijs zijn hersentjes, natuurlijk zitten daar geen touwtjes, maar bij mensen noemen we dat zenuwen, die signalen doorgeven aan de hersenen.
  Als Thijs eenmaal fijn aan het stoeien is met Bram, en hij kan net als Bram niet zomaar stoppen vanwege de adhd, is het voor Thijs heel moeilijk om te zien wat Bram met zijn gezichtje wil zeggen: hij weet dan niet wat het betekent omdat je aan het verkeerde touwtje trekt.
  Maar als je tegen Thijs zegt: stop hou op, dit doet pijn, dan stopt Thijs meteen. Het uitspreken van wat je voelt, is dus het juiste touwtje.
  Bram probeerde het uit en waarempel het lukte, waarop hij trots tegen me zei: "nu gaat het goed, ik heb aan het goede touwtje getrokken!"
  Bram werd niet achtergesteld, noch in aandacht, noch op generlei andere wijze, maar werd erbij betrokken: hij werd serieus genomen! En dat maakte van hem een trotse grote broer!

  Alles is uit te leggen, maar verdraai je de boel, of heb je verkeerde intenties, speel je geen open kaart, tja, dan wordt dat verrekkes moeilijk.

 25. jan van esch avatar
  jan van esch

  @Ren

 26. arjen avatar
  arjen

  Jan, trek eens vaker de stad in. Dan kom je zeker ook autochtone ondernemers tegen die naar verhouding meer of eerder in de problemen komen door verschillende oorzaken.

 27. jan van esch avatar
  jan van esch

  Arjen, alle ondernemers die het moeilijk hebben worden bediend door de armoedemaatregelen. Als de autochtone ondernemers die het moeilijk hebben sterk zouden zijn oververtegenwoordigd dan zou ik er ook voor pleiten om voor hen extra aandacht te hebben, dus ik begrijp je punt niet of jij geeft een andere uitleg aan het begrip maatwerk.
  Ik ga iedere dag de stad in en probeer oog te hebben voor maatschappelijke ongelijkheid. Alle Tilburgers zijn me even lief, ik wil best vaker de stad in maar dan om te trainen voor de ten miles. Lig jij al op trainingskoers?

 28. julesluijten avatar
  julesluijten

  Mijn vader Jan? Sorry hoor, ik weet niet waar je het over hebt.

  Vreemde reactie.

 29. julesluijten avatar
  julesluijten

  Ik blijf toch van mening dat je, ook al zouden sommige allochtone ondernemers (ik heb nog steeds geen getallen gekregen van de raadsleden) het moeilijk hebben, ze toch geen extra aandacht verdienen. Ook zij vallen onder het bestaande beleid.

  @Jan: "Het lijkt wel of het tegenwoordig taboe is om maatwerk te leveren als de doelgroep etnisch betiteld wordt. Maatwerk zoals de LST wil betekent toch dat je mensen die het moeilijker hebben wat meer faciliteiten biedt dan diegene die het minder slecht hebben?! Of stellen we hier met zijn allen het hele armoedebeleid ter discussie?"

  Nee, ik stel het armoedebeleid niet ter discussie, maar ik begin er eerder van overtuigd te raken dat het een taboeonderwerp is wanneer je allochtonen niet in de spotlights zet. Nogmaals: het gaat om alle Tilburgers.

  En mijn vader woont trouwens in Breda.

 30. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  jan v esch, het ligt niet aan mij dat er zo gedacht wordt over allochtonen, natuurlijk zitten er ook goede ondernemers tussen.
  maar bij de nederlanders ook, dus gewoon het beestje geen apparte naam geven.

  ik snap trouwens toch niet wie de naam allochtoon en autochtoon uitgevonden heeft.
  hebben ze een nederlands paspoort horen ze tot de nederlanders, de rest zijn immigranten of heb ik mijn school gemist?

 31. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Wat mij opvalt is dat heel veel reacties de tekstwijziging van de LST in genoemd raadsvoorstel toejuichen.

  Hoewel ik geen enkele moeite zou hebben gehad met de formulering 'speciale aandacht voor ondernemers die het extra moeilijk hebben', heb ook ik vrede met de tekstwijziging door de LST.
  Staat op geen enkele wijze goed 'maatwerk' in de weg.
  Kortom, prima, Arjen!

  Tegelijkertijd besef ik dat ik mijn eigen toejuiching niet deel met op zijn minst een paar andere bloggers hier.
  Tine van de Weijer legt op die zere wonde onovertroffen precies de vinger.

  (NEE, IK BEN GEEN PVDA-er…!)
  (dit moest ik ff kwijt, anders krijg ik gelijk al die PvdA-foben hier over me heen 😉

  We willen tegenwoordig zo graag alles precies benoemen?

  Ik ben nog van de tijd dat de criminaliteit onder 'allochtonen' procentueel nihil was in vergelijking met 'autochtone' criminaliteit.
  (shit, verlaag ik mij toch tot dit soort terminologie!)
  Enfin, om kort te gaan, als voorlichter bij een stichting voor buitenlandse werknemers (ja, toen droegen zij nog deze geuzennaam) werd ik altijd razend als ik in de krant las "Turk steekt landgenoot neer!"
  Die verontwaardiging was niet geheel onverklaarbaar. Nogmaals, de criminaliteit onder die 'buitenlandse werknemers' was destijds statistisch gezien nagenoeg verwaarloosbaar, maar kreeg door dat zogenaamde 'bij-de-naam-noemen' extra gewicht. Ook de media werden zich dat fenomeen gewaar en wijzigden hun beleid.

  Waarom begint die idioot nou over 20 jaar geleden, denkt u nu wellicht?

  Omdat ik m

 32. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  De PvdA fractie "kopstukken" roeren zich.
  De loopjongens/Marionetten de Weyer,Butalid en van Esch zijn voor de troepen uitgestuurd.

  De doelgroep van de partij van de Alochtonen komt ter sprake en dan is het alle hens aan dek !!

  Als dan de reactie ook nog van een LST raadlid komt zijn de rapen volgens mij helemaal gaar als ik de reacie"s zo lees !!
  Ik ben van mening dat de heer Roos gelijk heeft en met het voorstel van de LST is dus niks mis.

 33. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Dat bedoelde ik dus…
  Jij ook Arjen…?

 34. avatar
  Anoniem

  @Jan
  Mooi zoals jij de metafoor van Maya uitlegt binnen je gezinssituatie, inderdaad alles is uit te leggen.

  Je vergeet er echter bij te vermelden dat ik schreef: "maar verdraai je de boel of heb je verkeerde intenties, speel je geen open kaart, tja, dan wordt dat verrekkes moeilijk."

 35. julesluijten avatar
  julesluijten

  Het laatste jaar voor de verkiezingen zal er behoorlijk wat " gelopen" worden in de stad! Dat geloof ik wel, ja.

 36. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @
  julesluijten geplaatst: 27-04-2009

  Het laatste jaar voor de verkiezingen zal er behoorlijk wat " gelopen" worden in de stad! Dat geloof ik wel, ja.

  DOOR DE ANGSTHAZEN DENK IK.

 37. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Dat bedoelde ik dus…
  Jij ook, Arjen…?

 38. arjen avatar
  arjen

  wT PRECIES ALARD?

 39. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  "wT PRECIES ALARD?"…?
  (Keyboardfailure?)

  Ok, om precies te zijn:

  "Het enige wat mij een beetje verontrustte bij de tekstuele ingreep van de LST, ja, zelfs enige argwaan bij mij opriep, is dat deze partij zich volledig bewust zou moeten zijn van het anticiperen op die xenofobe hollandse onderbuik."

  Na drie van die onderbuikreaties die daar op volgden, opnieuw de vraag:

  "Dat bedoelde ik dus…
  Jij ook, Arjen…?"

 40. veerle avatar
  veerle

  Gewoon een terechte motie, Arjen, waarvoor ik je in het debat ook openlijk heb ondersteund. Dat veel allochtonen het moeilijk hebben in Tilburg, is een realiteit, en dat geldt ook voor veel autochtonen. In het debat heb ik gezegd dat het juist het verschil maken tussen allochtoon en autochtoon door de meeste linkse partijen in de afgelopen decennia voor een voedingsbodem heeft gezorgd voor leugenachtige, kapitalistische egotrippers als Wilders.

  Net als het neoliberale beleid overigens van de afgelopen vele kabinetten (een beleid waar ook de PvdA volop aan meedoet en GL te weinig vraagtekens bij zet) die voedingsbodem heeft versterkt.

  Armoede is een kwestie van sociaal-economische omstandigheden, niet van religie, cultuur of ethniciteit. Armoede wordt bewust veroorzaakt door het huidige economische systeem dat de economische crisis heeft veroorzaakt. En waar met name de PvdA veel te weinig aan tornt.

  Symptoombestrijding door de banken te spekken met gemeenschapsgeld en vervolgens niet het bankensysteem fundamenteel te veranderen: Gemiste kans. Als Wouter Bos als minister van Financi

 41. arjen avatar
  arjen

  @Alard
  Onderbuikgevoelens? Ik verwijs je naar de reactie van Veerle Slegers van de SP hieronder. Het is overigens de PvdA-fractie die hier schermt met onderbuikgevoelens. Ik zou volgens Maya zelfs een wig drijven tussen allochtonen en autochtonen! Misschien dat ik een klacht ga indienen tegen deze aantijging.

 42. julesluijten avatar
  julesluijten

  Terecht Arjen! Zoals ik al schreef: het lijkt voortaan een taboe als je niet per definitie de belangen van allochtonen noemt.

 43. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  begrijpend lezen is moeilijk arjen, het is toch duidelijk genoeg hoor, dat jij bedoeld dat er GEEN verschil gemaakt mag worden.
  sommige zijn zo gefrustreerd dat ze het verkeerd lezen, sommige zinnen kun je ook dubbel lezen.
  maar de meeste hier hebben weinig school gehad, of nooit opgelet.

  in ieder geval jij bedoelde het goed.

 44. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Oeps, Veerle…!
  "… uist het verschil maken tussen allochtoon en autochtoon door de meeste linkse partijen in de afgelopen decennia voor een voedingsbodem heeft gezorgd voor leugenachtige, kapitalistische egotrippers als Wilders."

  Het is me niet niks, waarvan jij 'de meeste linkse partijen' beschuldigt. Je waagt het zelfs decennia terug te gaan in de geschiedenis.
  Temeer omdat je het niet onderbouwt, maar op dit podium presenteert als "ach, dat wisten jullie hier allemaal toch al lang"…
  Als ik decennia terugga in de SP-geschiedenis, kom ik overigens ook uit op enige onverkwikkelijkheden op het terrein van het 'buitenlanders'-beleid.
  Gelukkig heeft de SP dit al lang achter zich gelaten.
  Maar verwijt verdomme de ketel niet…

  De enige die zich overigens – op parlementair niveau weliswaar – op dit terrein

 45. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  of het nu dit onderwerp aan de orde is of iets anders, der wordt bij de gemeente gewoon teveel verschil gemaakt.
  kan jullie nog wel wat vertellen over de ervaringen die ik ken.

  bij mij geldt gewoon de nederlandse taal, gelijke monnikken gelijke kappen!

 46. veerle avatar
  veerle

  @Alard: De SP zei 30 jaar geleden al dat migranten Nederlands moesten leren. En dat ze niet allemaal op een kluitje in bepaalde wijken moesten worden weggestopt. Om maar iets te noemen. Alleen op die manier konden ze hier een goede eigen plek krijgen in de samenleving. Het waren vooral PvdA en GL die de SP toen als racistisch betitelden. Maar juist met het bevoogdende, protectionistische beleid dat met name de linkse partijen hebben gevoerd, zijn migranten veelal ge

 47. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Jezus, Veerle…!

  Dat je dingen door elkaar haalt en wat opportunistisch met elkaar verbindt, dat is tot daar aan toe.
  In heel veel dingen geef ik je ook gelijk.
  Maar je gaat helaas niet in op wat ik schreef.

  De SP-geschiedenis m.b.t. het allochtonenbeleid schrijf je in ieder geval met en gummetje.
  Beroepsmatig – puur toeval – hield ik mij destijds bezig met het opzetten van cursussen Nederlandse taal voor 'buitenlanders'.
  De suggestie die jij hier wekt is dat PvdA en GL dat destijds niet zouden ondersteunen. Ja, zelfs dat ze 'buitenlanders op een kluitje in bepaalde wijken' bij elkaar wilden proppen.

  Weet je, 'buitenlanders' wilden bij elkaar in een wijk wonen! (NIET een BEPAALDE, overigens, juist ook in de 'betere' wijken). Net zoals Molukkers dat wilden, en alle etnische groepen Nederlanders.
  Dat is niet typisch PvdA, of typisch GL, dat is typisch universeel. (Ga maar eens naar Spanje of waar ter wereld dan ook en kijk waar de Nederlandse expats wonen.)

  Ja, ook de linkse partijen veronachtzaamden destijds de problematiek van de mulit-culturaliteit.
  Wat betreft Molukkers, Surinamers, de immigranten uit Nederlands Indi

 48. veerle avatar
  veerle

  @Alard: Jammer dat je vatbaar bent voor het soort propaganda dat dit soort assimileeronzin over de SP verkoopt. Dat is net zo'n misvatting als de bullshit dat de SP tegen Europa zou zijn. Bel eens met Tiny Kox: Die kan je uit de eerste hand vertellen wat destijds zijn standpunten waren over migranten.

 49. veerle avatar
  veerle

  @Alard. Vergat nog wat: Denk je ook niet dat het een misvatting is dat "buitenlanders" (om maar eens een maf containerbegrip te noemen) allemaal bij elkaar wilden wonen?
  Er is net zoveel verschil tussen Marokkanen en Somali

 50. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Hmmm…
  Dat is het dus…
  Ik ben kennelijk vatbaar voor propaganda…!
  Goeiendagschotel…!

  Ach laat ook maar, kennelijk ligt het nog steeds te gevoelig.
  Zelfs Marco van Basten heeft meer historisch besef dan jij hier opvoert. En dat siert hem. Wordt ooit een geweldige trainer, geloof me!

  (moest ik ff kwijt, anders denken al die foben hier dat ik Tiny Kox moet bellen om mijn eigen geheugen op te frissen…;-)

  Laten we het er maar op houden dat we hetzelfde bedoelen.
  Ok…?

  Baaizewee, ben jij ooit een gemiddeld Turks of Marokkaans gezin tegengekomen dan? Ik niet eens een gemiddeld Nederlands gezin.

  (ok, flauw grapje…)
  (moest ik ook ff kwijt, omdat foben sowieso ieder vermogen van relativering ontbreekt)

 51. avatar
  Anoniem

  gvd Veerle, wat ben jij toch een draaikont.
  Ik heb altijd al iets bij je gehad waarom ik je niet vertrouwde, nu kan ik het onder woorden brengen. (dank daarvoor).
  Je verdedigt het gebruik van het "containerwoord"; buitenlanders las je in je straatje past, maar o wee als iemand anders dat woord gebruikt.
  Toen ik ergens schreef dat je het woord allochtoon eigenlijk zou moeten schrappen om de simpele reden dat de Marokkaanse gemeenschap anders tegen de Nederlandse cultuur aankijkt dan bv de Turkse cultuur, was het volgens jouw reactie not done om zoiets te schrijven.

  Maar wil je wel op 1 denkfout wijzen. zo aardig ben ik dan nog wel. 😉 :

  Je schrijft: van dit soort generalisaties zijn migranten nog nooit beter geworden en autochtonen ook niet.

  Jij generaliseert nu ook! Worden migranten en autochtonen van jouw generalisatie nu wel beter denk je?

  Sorry voor mijn emotie, ik word hier oprecht boos over. Je hebt geen idee wat er zich in migrantenfamilies afspeelt. Wellicht voer je wel gesprekken hier en daar, maar ik durf er een wedje om te leggen dat zij zich niet bloot geven tov jou als raadslid zoals zij dat wel doen tegen mij.
  Zij willen niet als apart geval gezien worden, zij hebben genoeg van dat doodknuffelen, zij willen aan de slag!

  O en dan nog iets: migranten willen nu juist wel graag met z'n allen in een wijk wonen. Dit aspect heeft niet zozeer te maken met het feit dat zij niet niet willen aanpassen, maar heeft een culturele achtergrond: familie is een groot goed in sommige culturen.

 52. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Hallo Ren