Geplaatst

Lichtpuntjes op de Heuvel

Niet vaak lezen we iets positiefs over de citybranding van Tilburg. Vooral bioloog/publicist Henk Kuiper kan zich mateloos druk maken over de huidige campagnes. Ook de terugkeer van de linde op de Heuvel kon Henk niet blij maken. "En wat doet de gemeente?", vroeg Henk zich af op TilburgZ.  "Liet de gemeente met grote affiches weten: "De Lindeboom is weer thuis"? Nee, grote T-affiches met "Het baanrennen is weer thuis"! Want er zijn vergaande reclameafspraken omtrent een T-dome. En voor nog veel meer T-gein, allemaal te propageren als nieuwe "stadsidentiteit" in de plaats van de qua betekenis nog verder omlaag te halen Lindeboom. Zelfs over de boom (tilia) als verwijzing naar de herkomst van ‘Tilburg’ hoorden we dus helemaal niets, de brief van het Lindefonds werd nog niet eens beantwoord. Niet alleen de gemeentevoorlichting, de hele gemeente zit in de Tang van de T. "

En de krant kon het ook niet goed doen. Er werd geschreven over ‘nazaten’. En dat klopte toch niet. Nazaten zijn kinderen van verschillende ouders, terwijl de drie bomen op de Heuvel identiek genetisch materiaal hebben van de oude linde. Het plaatsen van die bomen (met dank ook aan het burgerintiatief van Van Beurden uit het Reeshofbos) getuigt volgens mij van een zeer positieve omslag in Tilburg. Er had wel meer aandacht voor mogen zijn, maar er gebeurt in ieder geval iets. En ook het Brabants Dagblad besteedde er in ieder geval een positief bericht aan. En er gebeuren wel meer positieve dingen. Om in de sfeer van bomen te blijven: Hans Smolders van de LST en Tine vd Weyer van de PvdA hebben onlangs een prachtige wilg bij Koolhoven van een gewisse dood gered. En wat dacht u van die esdoorns in de Slot Loevesteinstraat?!! Zelfs Henk was daar enthousiast over: "Het laatste bericht is nu dat de bomen blijven staan. En dat is toch mooi voorjaarsnieuws. Mijn complimenten voor de bewoners die aan de bel trokken en actie ondernamen, de LST die meteen in actie kwam, wethouder Moorman die persoonlijk zich op de hoogte kwam stellen, Wim van de Sande en andere ambtenaren die bereid bleken om een al genomen besluit nog eens te heroverwegen en mensen die achter de schermen nog hun best deden. Laten we zo doorgaan in deze stad."

Zo zie je maar weer! Ik ben benieuwd of Henk Kuiper ook blij is met de naam voor de shopping mall (als die er komt). Dat giga consumptiepark moet gaat heten: ‘avenTura Brabant’. Het gaat dus niet T-mall heten. Omdat de naam Tilburg,daaraan niet wordt verbonden, zou je kunnen vermoeden dat de campagnes om Tilburg op de kaart te zetten, definitief voorbij zijn. Ja toch Henk? Niet dan Henk? Toch?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

29 reacties op “Lichtpuntjes op de Heuvel”

 1. cees verwey avatar
  cees verwey

  Ben je mal? Als het maar geen jo-jo effect heeft.

 2. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Henk is een beetje onpasselijk van die T…en hij niet alleen!

 3. chris avatar
  chris

  als de Mall komt, kunnen we straks een heel bos planten op de Heuvel!

 4. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  op de heuvel zal geen bos kunnen groeien met die kelder eronder, het moet wel natte voeten kunnen krijgen.
  maar het lijkt wel of er niks anders meer dan bomen besproken en aangevochten worden.
  laat de bomen met rust, het geeft sfeer, zuurstof en verkoeling.
  het duurt zolang voor een jonge boom weer volgroeit is.
  waarom hakken ze die bomen om, ze kunnen net als die 3 lindes toch wel verplaatst worden?
  ze zijn wel geen eeuwe oud maar wel de moeite waard om bewaard te worden?

 5. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @Arjen,

  vwb de herplant vd linde op de Heuvel schrijf je:
  'Er had wel meer aandacht voor mogen zijn,', ja inderdaad jammer dat alleen Jan Hamming en ik de tijd hebben genomen om tegen 9u die ochtend op de Heuvel te zijn voor dit feestelijke historische moment van de herplant van de linde(s).

  Vwb de redding vd boom in de Reeshof: fijn dat jullie fractievoerder zich kon vinden in mijn intitatief de boom te behouden en zich daarbij aansloot.

  Laten we vwb de bomen in de Loevesteinstraat hopen dat de bespaarde bomen het redden ondanks het negatieve advies erover en dat omwonenden er in de loop der tijd geen schade van ervaren als ze voorlopig blijven staan. En uiteraard: hoe langer ze zonder risico kunnen blijven des te beter naturlijk.

 6. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  Je keuze om ergens om 9 uur s morgens te gaan staan, is natuurlijk volstrekt ineffecient. Het gaat om ECHTE aandacht, niet om de aanwezigheid van Tine. Het was overigens JOUW FRACTIEVOORZITTER DRIEK V GRIENSVEN DIE HET TERUGPLANTEN VAN DE LINDE 'VALS SENTIMENT' vond. De actie in Koolhoven was dankzij de LST effectief. Dankzij de LST is overigens aangetoond dat de meeste bomen in de Slot Loeesteinstraat niet ziek waren (een argument waarmee overigens te vaak TEN ONRECHTE DUS geschermd word)

 7. henk avatar
  henk

  Tine van de Weijer: "jammer dat alleen Jan Hamming en ik de tijd hebben genomen om tegen 9u die ochtend op de Heuvel te zijn voor dit feestelijke historische moment van de herplant van de linde(s)."
  Nou moet het toch niet gekker worden! Wat een valse voorstelling van zaken achteraf! Als ik een feest geef en ik verstuur pas na het feest de uitnodigingen of verstuur helemaal g

 8. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  tine, was dat feestje in het holst van de nacht?
  jan hamming probeert zeker zijn ziel te redden zo?
  eerst een boom weghalen in de nachtelijke uren, en nu een feestje voor 3 bomen die al jaren op de planning stonden.
  beetje eieren na pasen, vindt je ook niet?
  tine, hoeveel bomen gaan jullie weghalen voor de bouw van de mall?
  echt zieke bomen kunnen een gevaar brengen bij een storm, maar om ze weg te halen omdat er een herstructureringsplan ligt is onzin.
  de tekeningen moeten gewoon aangepast worden, of anders een andere architect nemen.
  logisch denken is wel moeilijk voor jullie gemeente bestuurders he?
  het draait hier alleen nog maar om bomen, mall, adje, en het halen van stemmen bij de verkiezingen.

  de economie zouden jullie nu ook al aan gaan pakken, wordt er vermeld op tilburgz.
  nou dan begin maar eens met die verdomde mall van tafel te vegen.
  stop dat geld eens in een gemeentelijk werkbedrijf, dat scheeld zoveel uitkeringen van minimaal 13000,- per jaar per persoon.
  tel uit je winst!

 9. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Zouden ze echt een afstammeling zijn van de eens door ons zo beminde lindenboom ?

  De kap was destijds net zoals de boom op de vijfsprong heel omstreden.

  De politiek moest toen ook wat en kwamen met nazaten op de proppen.
  Toen,nu en en in de toekomst worden we volgens mij door de gevestigde politieken partijen zoals de PvdA voor de gek gehouden dus ik twijfel nog steeds of hetgeen gezegd wordt over deze bomen wel echt is.

  Maar ja, als ze de Heuvel maar opfleuren vind ik het prima, jammer dat ze naast zo een lelijke slecht bereikbare cityring staan.

 10. arjen avatar
  arjen

  @ Harm
  Het zijn echt enten en stekjes van de oude lindeboom

 11. henk avatar
  henk

  En dus kan de gemeente daar het verhaal van de oude Lindeboom weer bij vertellen. De eerste geluiden van de gemeente waren dan toch een beetje mager zou ik zeggen. En met het niet reageren op vragen komen we ook niet veel verder. Maar de stekken – van de echte oude Linde – staan er. En dat is zeker een lichtpuntje. Nu het verhaal nog. Maar geloof maar dat het vanzelf weer verteld gaat worden. Het verhaal is gewoon veel te mooi. Dat verhaal krijg je gewoon niet uitgewist met een Industriestadcampagne, T-campagne of nog ruigere citybranding.

 12. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @ Arjen

  Het zijn echt enten en stekjes van de oude lindeboom.

  Waarom bent u daar zo zeker van ?
  Bent u insider ?

  U zit toch in de gemeenteraad en weet volgens mij als geen ander dat er veel onwaarheden vertelt worden daar.

 13. julesluijten avatar
  julesluijten

  Tine: misschien is het een idee om een eigen partij danwel beweging op te richten. Dan kun je gewoon ongenuanceerd en schaamteloos jezelf op de borst kloppen over het bijvoorbeeld het feit dat je om 9.00 uur 's ochtends met Jan Hamming (wat hyporcriet eigenlijk!) naar de bomen op de Heuvel gaat staan te kijken. Jij hebt echt tijd teveel, ook al zit je in de raad. En heel erg vaak op deze site te vinden en dit soort activiteiten.

 14. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  tine, nou lees ik weer in de krant dat jullie de boekenmarkt wil weg hebben?
  want het kost teveel om het op te laten ruimen na afloop.??
  wat is teveel dat er mensen een lullig baantje er aan overhouden?
  wel erg dat de pvda deze mensen geen boterham in hun mond gunt.
  jullie blijven puntenscooren, net als willem 2 gister

 15. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @sjan van rooij

  ik was van plan niet meer te reageren op dit weblog maar de aantijging die je doet dat de PvdA de boekenmarkt weg wil hebben is volstrekt onwaar.

  Wij zijn absoluut TEGEN het vertrek van de boekenmarkt rond het paleis.Mijn collega's zijn bezig VVDwethouder M

 16. julesluijten avatar
  julesluijten

  Jammer dat je weer reageert, Tine. Houd je voortaan maar aan je goede voornemen niet meer te reageren op deze site, dat is ook beter voor jouw partij!
  Maar…de boekenmarkt is inderdaad gewoon een commericiele aangelegenheid, dus precariorechten afdragen! Net als elke andere MARKT. Ik geloof niet dat de PvdA voorstander is de boekenmarkt weg te laten trekken uit Tilburg, Sjan, het is per slot van rekening een CULTURELE aangelegenheid en dat weten we allemaal, daarvoor gaat de PvdA door het vuur!

  Tine, wellicht is het een idee om de boekenmarkt te verplaatsen naar het Willem II-stadion, dat is al van de gemeente. Willem II heeft een eigen schoonmaakdienst, dan huur je die erbij. Trouwens, uitkijken met het jatten van dit idee hoor, ik heb nu natuurlijk auteursrechten!

 17. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  jules, heb je octrooi daarvoor?
  maar ja het wordt zonder muziek er niet gezelliger op de braderien, waarom mag er niet iets gezelligers tegenover gezet worden door de gemeente?
  het brengt de mensen in de sfeer van feest.
  der mag wel milj. euros verspilt worden, maar gezelligheid kennen ze niet.
  het hoeft niet duur te zijn, er loopt genoeg ammateur talent rond voor de muziek.
  als jij het lekker rustig wil tine, moet je op de heide gaan wonen.
  wij tilburgers genieten van die gezelligheid, dus handjes af, bezuinig maar op andere dingen onderander vreeman zijn reisjes.

 18. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Nog een goed alternatief.

  Stoppen met die onzinnige autovrije zondag die ongeveer 200.000 euro kost en waar alleen mevr. de Weyer en haar vriendenclubjes op af komen.

  Niemand in Tilburg zit daar op te wachten dus sluis dat geld snel door naar de boekenmarkt en dergelijke gewilde evenementen zou ik zeggen.

  laatst las ik nog zo een idee van het geweldig PvdA raadslid de Weyer.
  Braaiplekken !!!!!!!!!!!!!!!

  Wil ze zeker eer een prijs en aandacht mee ophalen bij haar linkse vriendjes na de soap rond de groene daken.

  Nog een jaar dit geneuzel aan zien mensen zou ik zeggen en mevr. de Weyer en cs snel wegsturen

 19. julesluijten avatar
  julesluijten

  Nee Sjan, daar hoef ik geen octrooi voor te hebben. We hebben het hier immers niet over een uitvinding!

  Inderdaad: stop met die autovrije zondag en ander geneuzel. Vanochtend stond er ook weer een weergave van een reactie van Tine die zij achtergelaten heeft op de site van het BD in de krant. Fijn weer voor de PvdA, zo'n reactie! Ik geloof niet dat zij in de commissie Economie zit, maar je ziet maar weer: ze is van alle markten thuis.

 20. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  'Volstrekt mee eens dat de boekenmarkt niet door de heffing van precariobetalingen de nek mag worden omgedaan.' schreef ik.

  Maar ook dat we zouden moeten bekijken hoe we met precario bij kleine culturele evenementen om moeten gaan. De krant bakt ervan dat ik de wethouder steun. Maar lees dan nog deze eerste zin maar eens.

  Ook al zit economie niet in mijn portefeuille Jules,ik ben wel door verschillende Tilburgers benaderd over de boekenmarkt. En heb dit onderwerp daarom in de fractie op de agenda gezet.

 21. julesluijten avatar
  julesluijten

  Tuurlijk, Tine. Oh, jullie fractie doet er nog wel toe? Ik krijg soms de indruk dat jij de " raad van 11" in je eentje bent. Maar ja, zoals ik al eerder meldde op deze site: met jouw opmerkingen her en der zorg je er in hoogst eigen persoon voor de PvdA over een jaar in de oppositie zit. Ik houd je niet tegen hoor, ga vooral zo door!

 22. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Reactie op de antwoorden van mevr. de Weyer.

  Kent u het liedje :
  Draaien,Draaien altijd maar Draaien

  Is vast en zeker voor u geschreven !!

 23. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Het gaat maar door met die PvdA lui.
  Nu weer sores in Utrecht.

  PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft de verspreiding van de huis-aan-huiskrant Ons Utrecht eigenhandig tegengehouden.

  zie http://www.elsevier.nl/web/10230562/Nieuws/Cultuu

 24. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  dan kennen jullie de nieuwe voorzitter van brabant nog niet, als hij net zo corrupt is als toen hij wethouder was, dan zit het er triest uit.
  3 dagen voor de verkiezingen blies hij mijn starterskapitaal af voor een eetcafe, het heeft mij een hoop ellende gegeven, en een hoop werk voor niks.
  inzet wordt door de pvda niet in dank afgenomen, en dan vinden ze het gek dat je daar van flipt.
  tuig van de riggel, zo noem ik het maar.

 25. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  De oplossing in utrecht

  Ik was een beetje dom en het spijt me.
  Weer opgelost en gewoon vrolijk verder !!

  De Minister doet ook nog ee duit in het zakje en de lucht is weer geklaard.
  Onbegrijpelijk dat de Nederlandse bevolking dit al sinds jaar en dag pikt.

  Vinden ze het nog raar ook dat de heer Wilders in de peilingen iedereen en alles voorbij stuift

 26. julesluijten avatar
  julesluijten

  Onbegrijpelijk ook dat de Nederlandse bevolking het pikt dat mensen die 1 dag in de kamer hebben gezeten jarenlang wachtgeld opstrijken! Onbegrijpelijk!!!

 27. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  harm wij pikken het niet, maar wat moeten we er aan doen?
  de gewone burger heeft hier niks in te brengen, al loop je elk jaar naar een stembus!

  de bevolking is deze politiek allang stik beu.

 28. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  jules, die zitten er hier in tilburg ook genoeg die dat wachtgeld krijgen.
  te gek, andere moeten verplicht soliciteren anders geen uitkering, en zij kunnen vakantie vieren.
  het lijkt hier communisme

 29. ruevert avatar
  ruevert

  Na een tijdje overzomeren in S.A. zie ik dat er wenig veranderd is in het dorp. Niveau 0 ambitie 0 kwaliteit politiek 0
  Ach ja elk dorp krijgt dat wat het verdient