Geplaatst

shopping mall nee

Een shopping mall is slecht voor Tilburg

(column uitgesproken door Arjen Roos in het Milieucafe, Paradox, 2 april j.l.)

Toen ik dit stukje gisteren schreef, was het 1 april. Geen wonder dat ik terug moest denken aan een flauwe grap van de gemeente Tilburg in 2007. In een landelijke advertentiecampagne richtte de gemeente zich op mensen van buiten Tilburg die een zogenaamde ‘herinneringsfout’ zouden hebben. De tekst luidde als volgt: "Met klem wijzen wij u op een geconstateerde herinneringsfout in het product ‘Tilburg 1933-1994′. De kans bestaat dat uw herinneringen aan Tilburg niet overeenkomen met de werkelijke situatie." En er volgde een waarschuwing: "Bij gebruik van foutieve herinneringen kunnen tranende ogen en pijn in het hart optreden. Wij verzoeken uw geopende herinneringen terug te brengen naar Tilburg. Bij bezoek krijgt u gratis een nieuwe herinnering. De meest ernstige montagefouten in de herinneringen aan Tilburg die zijn aangetroffen heten ‘saai arbeidersdorp’en ‘lelijke industriestad’.

De campagne was letterlijk bedacht in de burgemeesterskamer. Burgemeester Vreeman staat er om bekend dat hij het prachtig vindt om Tilburg te transformeren. En uit die campagne blijkt ook hoe ernstig men Tilburg op de schop wil nemen. Het stadsbestuur is er alles aan gelegen om Tilburg op de kaart te zetten. Terwijl andere steden gewoon zichzelf heten, moet Tilburg blijkbaar kost wat kost een nieuwe identiteit krijgen. Recent sprak burgemeester over de citybranding voor Tilburg voor de Bestuursacademie. Exponenten van zijn veranderingsdrift zijn bijvoorbeeld het Adje-theater (of beter: het voormalige Adje-theater…) en de T-parade etc. Allemaal zaken waarmee de stad zich volgens Vreeman op de kaart zet. Hij noemde ook nog de mogelijke komst van een T-Dome en een mega shoppingmall die hij ‘zeer onderscheidend’ acht.

Met andere woorden: die Mall moet er volgens een groot deel van het college van b&w gewoon komen. Ongeacht alle onderzoeksresultaten, ongeacht alle gevolgen voor de plaatselijke middenstand, voor het milieu enzovoorts. Ik nodig u uit om die campagne met herinneringsfouten te herhalen in 2020. Hoe zou Tilburg er dan uitzien met een shopping mall? Niet Tilburg maar de giga-Mall zou op de kaart staan. De winkelpanden op de Heuvel zouden wellicht gebruikt worden voor de legale wietteelt. De Heuvel zou daardoor wel een stuk groener zijn. Maar zelfs bij een groene Heuvel, zonder reclameterreur, zou Henk Kuiper de tijd nog niet rijp achten om zijn lindeboom terug te planten.

De Heuvel had in 2008 al te lijden onder een omzetdaling van tegen de 15 procent als gevolg van internetverkopen en de concurrentie van bouw- en meubelmarkten aan de rand van de stad. Los van de kredietcrisis. Daar zou je dan met boerenverstand toch geen mall meer bijzetten?

In het najaar van 2008 riepen onderzoekers al dat de tijd van het grote funshoppen definitief voorbij was. Maar het college wilde niet luisteren!

De reclameterreur van die shopping Mall zou jaarlijks vele miljoenen bezoekers per auto lokken. En wie zou er gelijk hebben: de onderzoekers van Royal Haskoning en Goudappel Coffeng of Rijkswaterstaat die in een gepeperde brief de vloer aanveegde met de onderzoeksresultaten van de bureaus. Het giga-winkelcentrum zou veel meer autobezoek aantrekken dan werd aangenomen. Wel tot 2 tot 3 keer zoveel. De bureaus vergelijken de Mall met bijvoorbeeld de Efteling die hele gezinnen zou lokken. Rijkswaterstaat baseert zich op vergelijkbare centra.

In het ‘zwartste scenario’ van niet 10, maar 14 miljoen bezoekers per jaar komt Rijkswaterstaat uit op dagelijks 42.000 autoritten. Inbegrepen zijn dan 500 vrachtritten, 200 meer dan de onderzoekers hanteren. ‘Te laag ingeschat’ noemt Rijkswaterstaat dat. In een recent gesprek wees een woordvoerder van Rijkswaterstaat op ‘wishful thinking’ bij het stadsbestuur.

Vast staat dat de gemeente nu nog steeds met de oude aannames werkt waardoor de effecten van die shopping mall op het gebied van luchtkwaliteit (te denken aan extra uitstoot fijnstof) en geluidshinder en verkeersdruk net onder de (wettelijke) normen blijven. Als we rijkswaterstaat mogen geloven, worden alle normen echter overschreden.Ook de gemeentelijke ambities op het gebied van klimaat zouden niet overeind kunnen blijven.

Bovendien meet de gemeente alleen de effecten op eigen grond. Als we uit mogen gaan van het concept waarbij er van heinde en verre bezoekers komen met een herinneringsfout dan zouden het stadsbestuur en projectontwikkelaar OVG conform het principe de bedenker/c.q. vervuiler betaalt, de rekening mogen krijgen van al dat extra autoverkeer dat naar die zogenaamde unieke Mall komt. Op basis van het veroorzakersprincipe uit de nota Mobiliteit is de gemeente al verantwoordelijk voor het oplossen van de verkeersdruk. Laat de gemeente en OVG ook verantwoordelijk zijn voor de overige effecten. Laten ze die maar compenseren.

Reken maar uit: 14 miljoen bezoekers in 9,3 miljoen auto’s, die gemiddeld 200 kilometer rijden, zijn goed voor 1,9 miljard kilometers per jaar met een totale CO2-uitstoot van 400 miljoen kilo CO2.Om dat te compenseren zouden de vervuilers 6 miljoen zonnepanelen moeten plaatsen of 20. miljoen bomen moeten planten. Dat zou 5000 hectare bos zijn. Ter vergelijking: de Loonse en Drunense duinen zijn maar 3500 hectare en landgoed de Utrecht 2100 hectare.

Tilburg moet die mall helemaal niet willen. Recent bleek nog dat de grootste mall-eigenaar ter wereld, Westfield vorig jaar een verlies heeft geleden van een miljard. Westfield in Londen, pas vorig jaar oktober geopend, heeft nu al te kampen met leegstand. Tilburg zou zich moeten onderscheiden door TEGEN de Mall te kiezen en VOOR duurzame ontwikkelingen. In de stad klinkt steeds luider het pleidooi voor meer respect voor de oude structuren van de stad. Om te spreken met de woorden van de 94-jarige Tilburgse architect Noud Heerkens: "Nieuwbouw moet niet concurreren met het oude of dat zelfs ontkennen, zoals nu vaak het geval is, maar daar harmonieus op aansluiten’. Als de linten en herdgangen de botten zijn van Tilburg, de Heuvel en de buurtcentra het hart en de longen, dan is onze middenstand onze ruggegraat. En die moet gezond blijven!

Alle berichten van deze auteur

Reacties

20 reacties op “shopping mall nee”

 1. chris avatar
  chris

  En zo is t maar net!

 2. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  tilburg krijgt zo de zaak zeker op de kaart, of eerder gezegt in een boek voor de historie van tilburg.
  met als kopstuk, de slechtste burgervader ter allertijden.
  of de grootste economische blunder allertijden.
  geen 1 ondernemer durft nu grote investeringen te doen, dat is toch niet voor niks?
  geen klanten geen omzet, laat staan dat ze het project zonder tekorten rond krijgen.

  die vreeman moet gewoon oprotten hier, hij verziekt heel de stad hier.
  de rest die met hem mee doet, zijn kontekruipers.
  de bevolking ziet liever andere dingen waar geld in gestoken wordt, bouw dan liever opvanghuizen voor kinderen die op een pleeggezin moeten wachten in een cel.
  of gemeentelijke werkbedrijven, die hard nodig zijn om mensen weer aan een normaal bestaan te kunnen mee laten doen.

  onbegrijpelijk dat er niet door het gemeentelijk bestuur naar de economie gekeken wordt.

  mijn steun krijgen jullie arjen

 3. cees verwey avatar
  cees verwey

  Waarom de Mall niet Wunerland Tilburg noemen, naar Wunderland Kalkar. In Kalkar is die kernenergiecentrale nooit in gebruik genomen. Dat gaat met de Mall ook gebeuren nadat Tilburgse bouw-, installatie- en verhuisbedrijven er bakken geld aan verdient hebben. Hier wat leuke dingetjes over Kalkar:

  Van de omvang van de investeringen hadden 20.000 huizen met een waarde van 200.000 euro per stuk gebouwd kunnen worden.
  Het gezamenlijke terrein heeft een oppervlakte van 55 hectare. Dit komt overeen met een oppervlakte van 80 voetbalvelden.
  In het gehele complex zitten zoveel kabels dat deze de aardbol twee keer zouden kunnen omvatten.
  Er is zoveel beton op het terrein verwerkt dat er een snelweg van Amsterdam tot Maastricht aangelegd zou kunnen worden.
  4 miljard euro is in de bouw van de "Schnelle Br

 4. Echte mannen stemmen avatar
  Echte mannen stemmen

  Goed stukkie Arjan.

  Als Tilburg zich zo graag op de kaart wil zetten, waarom wordt er dan niet letterlijk op de kaart gekeken?
  Dan ziet iedereen dat de verbindings(spoor)wegen tussen Tilburg en Belgi

 5. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Het zou me bijna nog wat waard zijn als jullie van de LST er eens een keer naast zouden zitten… dan was die vervelende crisis er ook niet!
  Maar ik hou mijn hart vast met de verkiezingen, de meeste stemmen zonder na te denken over de gevolgen.

 6. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje

  'dan was die vervelende crisis er ook niet!'?????' …….dit snap ik niet: er heerst een mondiale crisis en de LST had die kunnen voorkomen? Leg dit aub eens uit want dit zou wel eens wereldnieuws kunnen worden.

 7. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  jammer he, dat de lst er weer niet naast zit?

 8. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Crisis, er is niet alleen op landelijk(!) gebied een crisis, er is in Tilburg crisis!
  Die Tilburgse crisis was er niet geweest als de LST en wat anderen er niet geweest waren!
  Want dan was alles gewoon gegaan zoals er links en rechts gepland was, achteraf zou dan gebleken zijn dat het een en ander duurder uitgevallen zou zijn, maar dat komt (in Tilburg) wel meer voor!
  Ook is het zo, dat als de LST ernaast gezeten had, men links en rechts deze partij hard uitgelachen had, maar dan hadden we dus geen crisis gehad in Tilburg! Mijn logica komt niet altijd even duidelijk over. 😉
  Dus sorry Tine dat ik niet duidelijker was.

 9. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  dat er crisis is komt niet door de lst, maar door het verkeerd comuniceren van alle bestuursleden van de gemeente, maar ten eerste door de pvda in den haag.[woutertje]

 10. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @repelsteeltje

  Ik moet wel erg lachen met de zin uit je vorige tekst:
  Die Tilburgse crisis was er niet geweest als de LST (en wat anderen)er niet was geweest..

  Inderdaad ook een interessante optie..

 11. chris avatar
  chris

  @Tine
  Je snapt er weer geen zak van, Tine. De crisis in de Tilburgse politiek is juist GOED om alle rottigheid boven tafel te krijgen.

 12. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  @
  Die Tilburgse crisis was er niet geweest als de LST (en wat anderen)er niet was geweest..

  Volgens mij zijn de collegepartijen ( 2 x een college onder aanvoering van de PvdA ) de oorzaak van de crisis met hun onbegrijpeijke besluitvormingen

  Denk aan het Draaiend huis, Mall, Midi theater, Cityring , Bomenkap,Skaeve Huse ,opvanghuis Fatima etc, etc,

  De LST wordt buitenspel gezet met hun 5 zetels maar deze partij brengt e.e.a. wel onder de aandacht waardoor die linkse lui rare streken gaan uithalen en vervolgens opgefokt reageren.

  Smolders en cs zien e.e.a. aan en zien volgens mij hun aanhang gestaag groeien zeker als PvdA coryfee mijnheer Vreeman ook nog regelmatig een duit in het zakje doet.

  Ze hebben bij de PvdA nog een klein jaar om e.e.a. recht te breien, Hoe ze dat wille gaan doen is mij een raadsel naar zovee blunders !!
  de crisissfeer zal naarmate het jaar vorderd nog wel toenemen bij deze lui maar dat is niemand anders dan hunzelf aan te rekenen.
  Succes ermee mevr. Tine en partijgenoten.

 13. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  @ Juist Chris & Harm! We moeten in Tilburg blij zijn met de Tilburgse crisis, onze belastingcenten werden beter bekeken, er werd aan de bel getrokken door de LST ( en weer wat anderen).
  En om al het leed wat te verzachten, (maar we kopen er niks voor) de PvdA heeft -naar ik hoop- met de beste bedoelingen dingen gedaan die achteraf te betreuren zijn, (en met hen anderen. Maar dat zegt niets over dat het de bewoners van de stad geen zeer heeft gedaan!
  Laat het licht van Pasen er maar een paar dagen overheen schijnen, misschien zien er meer mensen het licht! En als er straks andere partijen aan de macht gaan komen hebben ze in ieder geval alvast een groot voordeel op alle nadelen, ze moeten aan de schoonmaak in Tilburg, maar er is al veel geld uitgegeven aan kunstwerken…dat kan voorlopig blijven rusten!

 14. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  hadden ze allemaal maar zoveel lef om iets boven water te krijgen net als de lst.
  kunnen ze nog echt van leren, het tilburgs bestuur is nogal hardleers.
  de burgers willen het horen waar het geld aan besteed wordt, daarom keren ze zich ook en gooien er zelf ook maar met hun pet naar.
  het voorbeeld wordt gegeven.
  de boosdoeners zitten op plushe en de gewone man moet maar toe kijken, en elk dubbeltje 3x omdraaien.
  ja geen wonder dat er opstand komt en kritiek.

 15. Susanne avatar
  Susanne

  En, allemaal al een minuut stilte gehouden om de val van het college van 14 april 2008 te herdenken? 😉

 16. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  14 April 2008 was een echte zwarte dag blijkt nu na een jaar.
  Wat we er voor terug hebben gehad is rampzalig.

  Een VVD wethouder die helemaal de weg kwijt is en zo graag op het pluche zit dat hij alles doet en zegt wat de PvdA wil.
  2 driekwart SP wethouders die volgens mij overspanen zijn geraakt onder het PvdA juk.
  PvdA wethouders die net doen of ze alle wijsheid in pacht hebben en gewoon doorgaan met Tilburg onnozel te besturen.
  Helaas gaat de nieuwe wethouder Horm al gelijk mee in deze PvdA carrousel maar die weet zeker dat hij over een jaar weg is de andere geloven dat nog steeds niet.

  Dus Susanne 14 April 2008 is dus wat mij betreft echt een dag om bij stil te staan.

  Laat het maar snel Maart 2010 worden zodat we hopelijk een nieuw sterk bestuur van deze staf krijgen.

 17. avatar
  Anoniem

  een minuut stilte? Voor straf een kwartier lang alle kerkklokken die Tilburg heeft om 7.00 u luiden. Harm, zet em op!

 18. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  ja te gek he die klokkeluiders, maar wel goeie tip.
  hihi

 19. karel lemmens avatar
  karel lemmens

  Die nieuwe wethouder lijkt me anders wel een verstandige man hoor! Die heeft de zaak snel in de vingers. Ik denk dat er maar 1 wethouder binnen het college die meent dat hij de zaak naar zijn hand kan zetten, ik verdenk die nieuwe wethouder daar niet van hoor.

  Groet, K. Lemmens

 20. bramvanbeurden avatar
  bramvanbeurden

  Goed stuk arjen,

  en duidelijk, het valt me op dat er niet meer zo fel wordt gediscussieerd over dit onderwerp. na maanden van weerwoorden en argumenten lijkt er een stilzwijgend akkoord te zijn niet meer te veel woorden vuil te maken aan de mall omdat deze er nu toch niet meer zal komen gezien de enorme risico