Geplaatst

Hans Smolders over verbouwingskosten adje

Gisterenavond was er een extra raadsvergadering over de budgetoverscrijding bij de verbouwing van het Adje-theater. Hieronder de bijdrage van LST-fractieleider Hans Smolders:

 "Als er één partij is geweest die bij dit dossier over het Adje-theater van meet af aan tot in treurnis toe heeft gewaarschuwd voor de onverantwoordelijke en amateuristische werkwijze van het gehele College van B&W en in het bijzonder de portefeuillehouders dan is het wel de Lijst Smolders.

Op dit belachelijke dossier is inmiddels een voltallig college gevallen en hebben er 2 wethouders moeten aftreden. Voor de financiële expert van de VVD, Marc Verstraeten, was dit onverantwoordelijk dossier mede de bekende druppel die de emmer deed overlopen en stapte op. Ondertussen is er bij dit Adje-theater al 9,5 miljoen euro belastinggeld uitgegeven. In dit stadhuis, in deze poppenkast ben ik zo vaak verketterd terwijl ik gewoon mijn werk doe als volksvertegenwoordiger en met pijn in het hart krijgt de Lijst Smolders telkens achteraf weer gelijk. Blijkbaar zijn een aantal ambtenaren het onverantwoordelijk besturen van onze stad ook spuugzat en hadden me getipt!

Daardoor stelde de LST onlangs in art. 47 vragen de volgende concrete vraag; Gaat de verbouwing meer kosten dan u eerder aan de Raad heeft medegedeeld? Als de LST door deze informatie van binnenuit onlangs geen art.47 vragen had gesteld, dan hadden we hier vandaag niet gezeten en ook nog niets geweten van de gigantische overschrijding. Dan was er bewust gewacht tot na de opening van het Adje-theater!

In de Collegevergadering van 3 februari j.l. moesten de vragen beantwoord worden van de LST en de hoofdrolspelers binnen B&W wisten dat er vanaf dat moment geen ontkomen meer aan was en al zeker niet met de hete adem van de Lijst Smolders in de nek. Vervolgens is er afgelopen maandag een zuidelijk toneelstukje opgevoerd.

Hoe nu verder, ik zal niet alles herhalen wat de LST al heeft gezegd over dit Adje-theater.Maar U zult begrijpen dat een en ander me toch wel van de lever af moet!!Ik kan u zeggen dat ik maandag boos was toen ik de hoogte van de overschrijding hoorde, ik was dinsdag nog bozer toen alle feiten duidelijk werden.

Afgelopen maandag was eigenlijk niets meer dan een slecht gebracht toneelstuk vol drama, inclusief snik in één bedrijf, gelukkig zonder bloemen aan het eind. De zelfgenoegzaamheid, de hoogmoedswaanzin en de zelfoverschatting van Burgemeester en wethouders en inmiddels ex-wethouders kennen blijkbaar geen grenzen!

Afgelopen maandag nadat Backx gedwongen was door zijn collega’s om op te stappen, zei de wethouder in zijn afscheidsspeech, de volgende legendarische woorden,  " Ik hoop dat we uit mijn aftreden iets positiefs kunnen halen. Nadrukkelijk hoop ik niet dat het de start is van een tijd waarin de mentaliteit van rekenmeesters zijn intrede in de stad doet. Tilburg is te waardevol om alleen met een rekenmachine te besturen"  Dat zijn de afscheidswoorden van een inmiddels ex-wethouder Financiën, je moet het maar durven, terwijl de Fontys Sporthogeschool haar vertrek al heeft aangekondigd en ga zo maar door!! En dan te bedenken dat de vorige erfenis van deze wethouder, het faillissement van de Tilburgse Kunst Stichting nog niet eens is afgewerkt.

Zijn kostenoverschrijdingen en het subsidieterreur incidenten? Nee, het gebeurt in Tilburg te vaak!! Burgemeester Vreeman sprak over een persoonlijk drama voor wethouder Backx, zoals hij dat eerder ook al zei bij wethouder Janssen en nog wel op ditzelfde Adje dossier. Maar is dit wel een drama voor deze ex-wethouders? Zij krijgen immers een riant wachtgeld en worden straks weer wethouder of burgemeester ergens anders. En zij hoeven die overschrijding  van 2 miljoen euro niet zelf te betalen, maar dat mogen de Tilburgers doen.

De LST is deze schijnheiligheid van bestuurders die wanprestaties leveren spuugzat. Over alle andere ongeloofwaardige zaken waar over gesproken wordt daar zal ik nu niet op ingaan zoals o.a. de tijdsdruk, een kundige projectleider, een meer dan ervaren externe bouwmanager en het project is gegund aan een betrouwbare gekwalificeerde aannemer, u maakt zich hier zelf volkomen belachelijk en ongeloofwaardig.

Tot nu toe heeft Endemol 1 opname gemaakt, waarbij o.a. een paar ezels, paarden, ’n varken, een Duits Zwijn genaamd Fred…. een splinternieuw theater mogen komen onder poepen en plassen in Tilburg.  Op dit soort opnames zitten ze natuurlijk in het mediapark te Hilversum niet te wachten, maar voor deze onzin kunnen ze sinds kort uitwijken naar Tilburg. Zijn deze debacles dan alleen de schuld van deze ene, overigens wel aardige, wethouder Backx? Nee, natuurlijk niet.  De Burgemeester en de andere Wethouders zijn er net zo verantwoordelijk voor, maar verschuilen zich nu lafhartig.Het is een politieke doodzonde van alle wethouders en de Burgemeester, dat zij de raad in augustus 2008 niet hebben geïnformeerd dat er al in juni een overschrijding was van maar liefst 500.000 euro. Dit is ook het moment waarop de Burgemeester en alle wethouders verantwoordelijk zijn geworden. Als u deze informatie al in de beginfase van het project krijgt, mag je als gezamenlijk College van B&W nooit de afspraak maken dat je tot na de verbouwing de andere kant op kijkt, de raad niet informeert en vervolgens afwacht hoe het schip gaat stranden.

Nou het schip is gestrand en hoe!!!!! De burgemeester en alle nog zittende wethouders hebben bewust nagelaten om de eerste overschrijding aan de raad te melden en hebben vervolgens bewust geen toezicht meer gehouden en wij als Raad zijn dus bewust buitenspel gezet.  Nogmaals als de LST geen art.47 vragen had gesteld dan hadden we nu nog niets geweten! Een politieke doodzonde is dit onbehoorlijk bestuur van Burgemeester&Wethouders en daar hoort verantwoordelijkheid voor genomen te worden door gezamenlijk af te treden. Als u allen blijft zitten, is het een walgelijke vertoning om alleen wethouder Backx af te laten treden!

Maar ook als raad kan en mag je deze gang van zaken nooit accepteren, niet als coalitie- maar ook niet of als oppositiepartij. Het moge duidelijk zijn, voor vriend en vijand, dat in Tilburg het vertrouwen in B&W onherstelbaar is beschadigd.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

11 reacties op “Hans Smolders over verbouwingskosten adje”

 1. chris avatar
  chris

  Waarom stond alleen Adje op de agenda?

 2. Susanne avatar
  Susanne

  Het was een extra raadsvergadering, Chris. Dit naar aanleiding van het aftreden van Hugo Backx. En 'Adje' was weer de aanleiding van dat laatste.

 3. Will Gunther avatar
  Will Gunther

  Beste Hans.

  Wat moet ik hier nog aan toevoegen? Als je laatst het optreden van "onze" opgedrongen burgemeester gezien had in Theaters Tilburg, dan heb je gegeten en gedronken. Hij zat daar wijdbeens met zijn "manneke pis" behoorlijk in de verdrukking, colbertjasje open, de kraag in de nek, en een behoorlijke reclame makend voor Auberge Du Bonheur. Voegen wij daar nog aan toe zijn ongepaste opmerkingen over de voorzitter van de LST, dan schaam je je voor deze eerste burger. Ik was enige weken geleden in Zaandam. Daar werd mij de vraag gesteld: "Hoe doet ie het." Ik vroeg vervolgens wie wat zou doen. Nou werd mij verteld, "die Vreeman die daar bij jullie zit". Ik heb uit schaamte maar gezwegen. Maar in Zaandam was men blij dat "ie" zoals mij verteld werd, opgedonderd was. Sorry Hans en lezers van deze kolom voor deze regels, maar ze zijn uitgesproken zoals ik ze geschreven heb.

 4. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Wil, heb je het over het interview met burgemeester Vreeman bij de nieuwjaarsborrel van communicatieclub Bourgondi

 5. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Susanne,

  dacht dat het debat ging over de overschrijding van 1.9 Miljoen… Wat kan Adje daar aan doen? Trouwens volgens mij exploiteert Adje het theater niet, maar Arijan van Bavel en compagnons..

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  En die beschadiging gaat alleen maar erger worden, en de krassen worden steeds dieper….Een prima redevoering, een goede tekst, de LST waardig.
  Maar ook al zitten jullie in het pluche om de Tilburgers dienstbaar te zijn en te behoeden voor veel ellende, pas op.
  Laat je niet (naaien) door deze groep die het voor het zeggen heeft, trap er niet in om de troep op te ruimen die zij achter gaan laten, want dan draaien jullie er voor op. Maar maak gerust kenbaar wat er niet deugt, voor de hele bevolking is openheid en eerlijkheid op zijn plaats. Dank je wel, vast en zeker namens velen.

 7. Will Gunther avatar
  Will Gunther

  Geachte Hein van der Scoot.

  U vraagt mij bij welke gelegenheid Vreeman "wijdbeens" zat. Dat was inderdaad bij die Bourgondische club. De journalist was ene Frank van der Linden. U weet toch dat die "Bourgondische" clubleden graag in dure restaurants met elkaar gaan eten, om vervolgen thuiskomend de ijskast te openen om in de magnetron nog iets warm te maken vanwege de honger. Ik ben ooit eens met een Touringcarbus met dergelijk soort mensen weggeweest. Een hoop duur bla bla gedoe en verder niks. Een menu van hfl. 125,00 en dan met

 8. Susanne avatar
  Susanne

  @ betrokkentilburger:
  Ja, debat ging over overschrijding van 1,9 miljoen. Precies de reden waarom Backx aftrad. 🙂 Ik heb nergens beweerd dat Adje daar iets kan doen; vandaar die aanhalingstekens. Maar hij exploiteert de tent wel degelijk; samen met Van den Hout en Bengevoord.

 9. Harm Snoeren avatar
  Harm Snoeren

  Heer Roos,

  Bij deze de felicitatie"s voor uw fractie
  Prachtig betoog van jullie leider Hans Smolders

  Eindelijk komt er van alles boven drijven en dat werd tijd.

  succes verder.

 10. hein van der schoot avatar
  hein van der schoot

  Geachte Will Gunther

  Dank voor de toelichting. Ik informeerde naar de borrel van Communicatieclub Bourgondi

 11. sjan van rooij avatar
  sjan van rooij

  klasse hans, zo doorgaan.
  dat wil de bevolking horen, dat er koppen gaan rollen.