Geplaatst

T-BABY

Om raadsleden niet onnodig te irriteren, zal ik nu geen uitgebreid stuk publiceren met vele bronvermeldingen. Gewoon een fotootje van een kersverse T-baby! Hoe ver kan je gaan met een reclame-campagne, zogenaamd om te stad te promoten (volgens mij maak je geen goede indruk als stad te verbinden aan vaatvernauwing)?

Dat het T-logo inmiddels bewustzijnsvernauwend werkt is inmiddels aantoonbaar. Zo zijn er kuifjes die uit pure zelfvernauwing zelfcensuur toepassen en bijvoorbeeld de naam van ons toekomstig sporticoon ‘Tilburg-Dome’ te reduceren tot ‘T-Dome’ (bron voor T.: BD).  Er is zelfs een heuse T-handleiding: zie www.tilburg.nl/stadsstijl (oeps doe ik het toch weer: een bronvermelding voor T.)

Op ‘onze’ gemeentesite Tilburg.nl (allemachtig weer een bronvermelding) vinden we heuse richtlijnen. Ik ga nu uit de bron citeren Tine. En voor alle duidelijkheid: ik heb niets te maken met onderstaande specifieke ondeskundigheid en distancieer me volledig van de inhoud (nou ja…inhoud?): "(= aanhalingsteken dat duidt op het begin van het citaat) Tilburg is een daadkrachtige en vernieuwende stad die de ruimte geeft om te experimenteren. Er gebeurt zoveel, dat je Tilburg niet in één woord of één zin kan samenvatten. De stad is uniek. Daarom heeft Tilburg geen slogan, maar een ijzersterk beeldmerk. Breed inzetbaar en representatief voor de diversiteit van de stad. Tilburg als merk: wij noemen het de T-stijl." (aanhalingsteken Tine als teken van afsluiting van het citaatgedeelte)

"Wij noemen het de T-stijl." Wie is wij? We worden als raadsleden allemaal over één kam geschoren Tine? Dat kan toch niet zomaar? Ik ben zwaar geïrriteerd! Ik lees iets over de gemeente en dan denk ik bij mezelf: "Dit is niet echt des gemeentes. Dit is niet mijn stijl. Dit is geen authentiek stuk van de gemeente waarvan ik deel uitmaak!"

Nog een stukje citaat voor T. de W.: "(is ie weer) Doe mee. Samen bouwen we verder aan het gezicht van Tilburg. Wilt u de T-stijl gebruiken en zo helpen Tilburg te promoten? Bekijk het T-handboek en doe mee."(= einde citaat)

Wat zouden ‘ze’ (of ‘we’????)  daar nou mee bedoelen? Bouwen aan het gezicht van Tilburg? Is het gezicht van Tilburg dan net zo strak en leeg (immers wit) als die T? Of gaat dat nog komen?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

6 reacties op “T-BABY”

 1. cees verwey avatar
  cees verwey

  Strak en leeg? De kap van de esdoorn op de Vijfsprong werd in ieder geval beargumenteerd vauit de zogewenste 'unifomiliteit' van de inrichting van de binnenstad!

 2. henk avatar
  henk

  Goed dat je hier uitdrukking geeft aan de weerzin tegen die T. Ook Aldert van der Burg schreef er een mooi stukje over in de Koerier. Het oproepen van weerzin en weerstand is duidelijk en heel bewust de bedoeling van die campagne heb ik nu ontdekt. De achtergronden en het waarom daarvan zal ik binnenkort nader uitleggen en toelichten. Of heeft iemand anders de aap ook al uit de mouw zien komen?

 3. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Dank voor het compliment, Henk. Maar heb jij ook die illustratie bij het artikel over het referendum op pagina 11 van de Koerier van gisteren gezien? Ik moest meteen aan jou denken. Op de tekening zie je twee poppetjes met een flinke boodschappentas hun stem uitbrengen. Misschien zoek ik er wel te veel achter, maar wordt zo niet geprobeerd om ons te be

 4. arjen avatar
  arjen

  Ja, vreemd Aldert. Als er een illustratie bij het referendum geplaatst moet worden, zou het toch en plaatje moeten zijn van een file, uitstoot en/of dichtgetimmerde verpauperde panden in een binnenstad?

 5. henk avatar
  henk

  Reclame in de vorm van een onschuldige kindertekening op een ogenschijnlijk neutrale gemeenteraadspagina! Centraal staan de woorden "MALL TILBURG", precies tussen de uitgestoken handen en de stembus. En die woorden staan niet toevallig in een groen vlak. Want dat was de kleur van "ja" tegen de mall, de kleur van "groen licht voor de mall", de kleur van het kinderspeelgoed (stoplicht) dat de burgemeester bij het BD debat omhoog mocht houden.
  En dan daarbij nog die boodschappentassen! Zelfs mensen die gaan stemmen doen dat dus kennelijk met in hun hand een tas met daarop in grote letters "MALL TILBURG"! We mogen straks gaan stemmen, maar wat te stemmen wordt ons op allerlei manieren al als volkomen vanzelfsprekende zaak ingefluisterd.

 6. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Gewoon terug naar de torentjes en poort….dat was echt, dat was Tilburg en dat paste bij Tilburg!