Geplaatst

Vandaag is €7,8 miljoen van de ‘groenconvenanten’ door minister Verburg verdeeld over de gemeenten die concrete groene projecten hadden ingediend. Het geld is specifiek bedoeld voor ‘krachtwijken’ in de periode 2008 – 2011. Steden met één krachtwijk krijgen € 430.000 en steden met meerdere krachtwijken €975.000. Tilburg zit er niet bij!

Minister Verburg maakte afgelopen oktober geld vrij voor meer groen in de wijk. Zij vindt dat een vitale stad niet zonder vitaal groen kan. "60% van onze bevolking leeft in de stad. En ik wil graag dat iedereen dichtbij huis het groen in kan, ook in de stad. Met deze impuls in het groen van de stad worden parken en plantsoenen opgeknapt, grasvelden op de schop genomen en krijgt groen een hoogwaardige plek in de stad."

Het is de ambitie van de minister dat het onderwerp ‘Groen in de Stad’ volgend jaar in alle programma’s van de politieke partijen prijkt. Per stad is in een convenant vastgelegd voor welke concrete projecten het geld bestemd is. Vandaag zijn de convenanten in Arnhem ondertekend door minister Verburg en de verantwoordelijke wethouders van de steden die een bijdrage krijgen: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Zaanstad.

Reacties

30 reacties op “Tilburg pist weer naast het groen”

 1. chris avatar
  chris

  schandaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalig

 2. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen
  Veertig wijken in achttien steden krijgen extra hulp om problemen die in deze buurten spelen het hoofd te bieden: van aandachtswijken naar krachtwijken.

  Het kabinet wil deze veertig wijken binnen tien jaar veranderen in gebieden waar mensen kansen hebben en waar het prettig is om te wonen. Volgens de minister kan dit door in te zetten op wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid.

  Tilburg doet het in verhouding met die andere steden kennelijk zo goed dat we niet aan de norm voldoen om een krachtwijk in onze stad te hebben.
  Dat kun je jammer vinden of gunstig voor Tilburg: het ligt er maar helemaal aan hoe je het bekijkt.

  Een andere primeur voor Tilburg vandaag was dat na ruim 50 jaar te zijn gevestigd in Eindhoven het Zuidelijk Toneel ervoor gekozen heeft zich in Tilburg te vestigen.
  Goed voor de cultuur in Tilburg en daardoor goed voor de economie in Tilburg.En als het economisch goed gaat met een stad is de kans op het ontstaan van krachtwijken kleiner.

  Onze wijken waar we extra zorg voor hebben zijn bovendien al vele malen groener dan in al die andere steden. Nooit zo'n groen stedelijk gebied gezien als Tilburg Noord, als de Kruidenbuurt.

 3. arjen avatar
  arjen

  @Tine
  Tilburg heeft wel degelijk achterstandswijken. Alleen jouw wethouder Jan Hamming heeft zich versproken in Den Haag door daar te roepen dat Tilburg niet van dat soort wijken heeft. En daardoor zijn de miljoenen van Vogelaar aan ons voorbij gegaan.
  Dat zuidelijk toneel gaat ons overigens weer bakken geld kosten. Dankzij het kabinet (waarin dus ook de PvdA zit) is er een miljoen bezuinigd op het zuidelijk toneel waardoor het in de problemen kwam. Tilburg heeft de komst van het toneel gewoon gekocht omdat andere steden er minder voor over hadden. Het is dus helemaal geen primeur of prestatie. En wie gaat straks weer die zoveelste tijdelijke lokatie betalen? De belastingbetaler ja. Verder is het helemaal niet goed voor onze economie. Alsof een gemiddeld bedrijf er iets aan heeft dat er achter het spoor toneel wordt geoefend.

 4. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @arjen

  De probleemwijken die Tilburg had voorgedragen, voldeden volgens het ministerie niet aan de criteria om op de lijst te komen.Voormalig minister Vogelaar heeft wel extra geld gereserveerd voor probleemwijken die buiten de lijst vallen.En dit dankzij de interventie van Jan Hamming.

  vwb Zuidelijk Toneel:
  In heel de culturele sectot is fors bezuinigd.Daar is het voltallige kabinet verantwoordelijk voor, een kabinet dat door de ned. burgers is gekozen. Ik geloof niet dat de PvdA vooropliep in de culturele bezuingingen maar in een coalitie kan het niet anders dan dat je af en toe een veer moet laten.

  Kennelijk vind de LST het met mij jammer dat er landelijk op cultuur is bezuinigd. Des te blijer neem ik aan dat deze partij dan ook is dat in Tilburg de handschoen wordt opgepakt door het tij te keren en de cultuur vanuit lokale middelen de helpende hand toe te reiken door een prestigueus provinciaal ensemble metterdaad te steunen door in Tilburg onderdak te bieden . Hulde dan ook voor de te verwachten steun van de LST voor de nieuw loot aan de culturele stam van Tilburg dus.

  en vwb de economie:
  Ja, als bezoekers van het Zuidelijk Toneel naar Tilburg komen zullen ze er (ik durf het haast niet te zeggen) na een evt. bezoekje aan de Mall en een daaropvolgend gezellig bezoekje aan de Tilb. binnenstad waar ze een vorkje kunnen prikken voorafgaand aan het theaterbezoek na afloop een afterpartydrink kunnen nuttigen zeker geld in het economische middenstandslaatje brengen.(Mits clinaire kwaliteit op orde uiteraard…)

  Waarna ze vervolgens met het na jarenlang soebatten van de PvdA geinitieerde Nachtnet per spoor tot evt. diep in de nacht weer veilig terug naar huis in de Randstad of in de buurgemeentes van Brabantstad kunnen.

  Dreamscenario? nee, zeker niet. Kijk naar 013 en het landelijk succes ervan: cultuur gaat voorop. economie volgt.
  Arjen:jij als rasechte Rotterdammer weet als geen ander wat de betekenis van cultuur voor de economie van de stad is.
  Don't blame your own city!

 5. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  "Alsof een gemiddeld bedrijf er iets aan heeft dat er achter het spoor toneel wordt geoefend.."

  Nou betrap ik je echt op een kruideniersmentaliteit!

  Nooit van Richard Florida gehoord?

  In zijn boek "The rise of the creative class" benadrukt deze gerespecteerde wetenschapper het belang van creative industrie voor stedelijke ontwikkeling en innovatie in de industrie.

  Volgens Florida is voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid de economische groei namelijk afhankelijk van de ontwikkeling van de menselijke geest, en niet van technologische vernieuwing, niet van een betere locatie, niet van strakkere productieprocessen.

  Kortom, wees blij dat we weer creativiteit naar Tilburg halen. Zeker het Zuidelijk Toneel kan eraan bijdragen dat Tilburg bouwt aan zijn imago als cultuur- en makerstad!

 6. arjen avatar
  arjen

  @betrokken tilburger
  Richard Florida wordt te pas en te onpas misbruikt om alles aan het subsidie-infuus te leggen. Nog nooit heeft iemand cijfermatig aangetoond dat die zogenaamde creatieve industrie (voor zover ze al produkten levert) enige stimulans is voor de economie.
  Sterker nog: het college had zich beter bezig kunnen houden met het behoud van de Fontys Sportschool. Nu vertrekken er honderden studenten en dat merkt de horeca en de detailhandel.
  Voorlopig kost toneelvereniging zuid Tilburg structureel elk jaar vijf ton. Los van de bijkomende verhuiskosten, tijdelijke huisvesting en defintieve huisvesting.
  Waarom zou ons kabinet met PvdA eigenlijk anderhalf miljoen bezuinigd hebben op toneelvereniging zuid? Wel miljarden pompen in banken, maar dan niet in die welvaartbrengende creatieve industrie?

  En Florida zit er natuurlijk gigantisch naast te kleunen als hij bedoelt dat economische groei niet van technologische vernieuwing afhangt (dankzij technologische vernieuwingen krijgen we schonere produkten en produktieprocessen), niet van een betere locatie en niet van strakkere productieprocessen (bereikbaarheid..sneller, zichtaspect, concentratie van functies/werkplekken en daardoor synergie). Overigens vindt toneelvereniging zuid lokatieverandering blijbaar wel belangrijk. Ze verhuist van Eindhoven naar Tilburg omdat Tilburg aanvoelt als een warm bad, waarin het goed toeven is met Adje, dansvereniging Station Zuid en beschermheilige Hugo Backx.

  En wat kruideniers betreft: dat zijn veelal hardwerkende, loyale burgers die wel meebetalen aan de toneelvereniging, maar geen tijd hebben om naar t toneel te gaan.

 7. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Je weet heel goed wat met kruideniersmentaliteit wordt bedoeld. Jammer dat je dat gebruikt om mij zwart te maken. Er is idd niets mis met kruideniers!

  Florida heeft het niet alleen over subsidies en dat weet jij ook! Jij weet ook dat innovatie lang niet altijd uit de industrie komt.

  Toevallig was deze week iemand op TV die een gloeilamp met LEDS had ontwikkeld. Philips kon dat ook, maar wilde het gewoon weg niet.

  Juist uit die kleine bedrijfjes kan iets groots onstaan.. zie ook Apple of nog vroeger terug DAF…

  En 1 ding vergeet je…

  De bezoekers van het Zuidelijk Toneel:

  – Parkeren in de Tilburgse Garages. (gem. 4,50 per auto)

  – Of komen met de bus van Tine. (goed voor milieu)

  – Eten een hapje in de stad (+/-

 8. arjen avatar
  arjen

  Toneelvereniging-zuid kan ook in Eindhoven oefenen en in Tilburg optreden. Goed dat jij die parkeertarieven hier nog eens noemt. Die tarieven weerhouden mensen om langdurig inkopen te doen bij kruideniers in onze stad.

 9. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @Tine
  "Daar is het voltallige kabinet verantwoordelijk voor, een kabinet dat door de ned. burgers is gekozen."
  Neem me niet kwalijk Tine, maar kennelijk zijn zonder mijn medeweten onlangs opeens de spelregels en de vorm van het Nederlandse democratische staatsbestel gewijzigd! Sinds wanneer kiezen de Nederlandse burgers een kabinet? Een parlement, ok

 10. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @henk lubbers

  als ik hierboven schreef ' kabinet gekozen door de ned. burgers' is dat een slip of the pen: ik bedoel uiteraard regering….

  en het College is indirect door de burgers gekozen want een afspiegeling van de gemeenteraad die wel degelijk rechtstreeks door de burgers is gekozen.

  Euhh….mag dat pak zout van die slak af svp ?

 11. henk avatar
  henk

  Oh! Dus je geeft wel toe dat je een slak bent! Ik dacht al steeds: wat moet ik nou toch van die Tine denken.

 12. henk avatar
  henk

  (grapje hoor)

 13. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @henk

  ik kon het niet laten:

  een slak op de goede weg wint het van een haas op de verkeerde weg

 14. ilburg.nl avatar
  ilburg.nl

  Mits er niet teveel zakken zout rondlopen natuurlijk. Dan komt dieje verkeerd rennende haas alsnog nog eerder aan dankzij een wellicht voortschrijdend inzicht. Op schijnbaar verkeerde wegen wordt vaak meer ontdekt dan op die kaarsrechte politiek correcte wegen, die te vaak tot indoctrine verworden….Als we dan toch lol hebben.
  Groetjes,
  Theo

 15. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Je kunt het ook anders zien,die parkeertarieven zorgen ervoor dat niet de hele stad vol staat met autos! En worden de garages ermee onderhouden. Dus zorgen die parkeergarages ervoor dat de gebruiker betaald. Een principe dat jou moet aanspreken, anders zouden de kosten voor de garages namelijk betaald worden met G E M E E N S C H A P S G E L D.

  En dat is iets wat de LST natuurlijk enorm tegen de borst zal stuiten of niet? Vraag anders nog maar eens aan Hans wat dat betekent. Lijkt me dat dit nu juist goed voorbeeld is van het feit dat mensen die er geen gebruik van maken ook niet betalen! En zo worden minima gespaard. Mpoi toch?

  Dat jij het over Toneelvereniging Zuid hebt, is weer het minderwaardige stemmingmakende taalgebruik waar wij de LST zo goed van kennen.

  Het Zuidelijk Toneel is een landelijk in hoog aanzien staand gezelschap, dat producties maakt die voor iedereen toegangkelijk zijn. Neem hun laatste voorstelling met de 2 bekende nieuwslezers. Het gezelschap is niet voor niet genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2009!

  De LST zou juist blij moeten zijn met zo'n topper in de stad! Past ook goed naast Willem II en de Trappers allemaal gezichtsbepalende items aan onze stad!

 16. arjen avatar
  arjen

  @betrokkentilburger
  Dat het Zuidelijk toneel aanzien heeft binnen eigen kring geloof ik meteen.

 17. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Weer een steek onder water Arjen… Binnen eigen kring… Wees toch positief dat gezelschap naar Tilburg komt…

 18. arjen avatar
  arjen

  @betrokken tilburger
  Je kunt alles wel naar Tilburg halen. Als je maar betaalt.

 19. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Ja, en daar is niets mis mee?

  Willem II en de Trappers worden toch ook ondersteund!

  Allemaal dingen, die net als Zuidelijk Toneel, 013, MIDI, Moerenburg, De Pont, Westpoint, De Oliemeulen, La Trappe en Schrobbeler maken dat wij met z'n allen kunnen zeggen: Trots op Tilburg!

 20. henk avatar
  henk

  Trots. Zo langzamerhand komt mij dat in 1994 ge

 21. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Henk

  Inderdaad is er al veel te veel afgebroken in Tilburg! Maar vergeet niet dat we ook mooie dingen hebben…

  – Ga eens kijken op het kunstcluster van Fontys, oude gebouwen en nieuwe panden lopen heel mooi in elkaar over!

  – Kijk straks eens in de spoorzone, sommige oude panden krijgen daar een mooie herbestemming.

  – of kijk eens bij ruimte X

  – of paar weken terug in de krant: "Pareltje in Wording" over de oude midi bioscoop. (bij Arjen en consorten consequent Adje Theater genoemd)

  – of maak eens een wandeling door de Warande…

  Allemaal dingen om trots op te zijn… toch?

 22. henk avatar
  henk

  @betrokkentilburger

  "Ga eens kijken op het kunstcluster", schrijf je. Dat is het hem nou net! Daar ging ik al kijken voor daar gebouwd werd. Wat een prachtige, unieke kloostertuin lag daar! Nota bene een ontwerp nog van Springer. Waar vind je elders nog door hem ontworpen kloostertuinen? Een tuin om trots in het kwadraat op te zijn. En wat deed Tilburg ermee?

  Aan de andere kant van de Bisschop Zwijsenstraat heb ik ook heel vaak gekeken. Prachtige oude fabrikantentuinen. Nog levende groene cultuurhistorie om trots op te zijn met een uitroepteken. Van diverse boomsoorten stonden hier de oudste exemplaren van de stad. En wat deed Tilburg ermee?

  En in de Spoorzone, ja, daar heb ik ook heel veel gekeken. Stadsnatuur om werkelijk supertrots op te zijn. Niet voor niets worden er in het Tilburgse stadsnatuurboek zes pagina's speciaal aan gewijd. Maar wat gebeurde er inmiddels met die speciaal beschreven stadsnatuur? En wat staat er nog te gebeuren?

  En de Warande? Wat was ik inderdaad trots op die oude lanen met Douglassparren en de latere kronkelpaden tussen het symmetrische ontwerp en wat daarlangs speciaal allemaal was geplant. Maar hoe trots was Tilburg op dat alles? Wat bleef er van over?
  En wat was ik trots op die kolossale beuk in het centrum. En dan die oude lanen met die oude eiken. Voor de Provincie heb ik dat jaren geleden speciaal allemaal nog geregistreerd voor de Cultuurwaardenkaart. Maar wat gebeurde er allemaal mee? Net als met de Lindeboom: na het kappen van de boom moesten/mochten we ineens "trots" zijn. Of zelfs "fr

 23. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @Tine
  Je kunt wel luchtig doen over slakken en zout en zo, maar ik vind het toch erg triest als een gekozen volksvertegenwoordiger (want dat ben je) geen idee heeft hoe in Nederland het democratische staatsbestel in elkaar steekt. Je hebt op de middelbare school toch wel een paar lessen over staatsinrichting gevolgd, mag ik hopen. Je hoeft 'De l'esprit des lois' van Montesquieu niet gelezen te hebben, maar we mogen w

 24. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @henk lubbers

  wat een verademing: eindelijk weet ik nu hoe het werkt.

  Hoe heb ik het kunnen doen? Me als een blind paard in het politieke avontuur storten, doof als een kwartel, als een kip zonder kop, stijfkoppig als een ezel, langzaam als een slak,
  die nu abslouut verdwijnt door het zout van henk lubbers.

 25. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @Tine
  Ik ben blij dat ik je nog net op tijd voor de volgende verkiezingen van je dwaalspoor heb af mogen brengen. Geen dank!

 26. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @henk lubbers

  Beste Henk Lubbers,

  Juich niet te vroeg…. ik heb me voorgenomen als een phoenix uit de as te herrijzen……

 27. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  En weer geen reactie op de "stelling…

  "Willem II en de Trappers worden toch ook ondersteund!

 28. henk avatar
  henk

  Ik ben overigens wel h

 29. arjen avatar
  arjen

  @betrokkentilburger
  ja hoor, zoals nac voor breda, nec voor nijmegen enzovooooooooooooooooooooorts

 30. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @henk
  "Ik ben overigens wel h