Geplaatst

Grootkapitaal Mall versus trekhaak

"Weet u een naam voor de mall? Mail de redactie van het Brabants Dagblad." Dat is het laatste zinnetje onder een bericht op de digitale versie van het BD. En dat is opvallend want het originele persbericht van projectontwikkelaar vraagt deelnemers inzendingen te sturen aan  http://www.tilburgmall.com/.

Een jury met bekende Tilburgers kiest de winnaar. Alles wordt uit de kast gehaald: er is een jury in het leven geroepen die onder voorzitterschap staat van Willem II-keeper Maikel Aerts. In de jury zit verder zijn teamgenoot Frank Demouge, horeca-ondernemer Ton Gimbère, directeur van de Bonheur Horeca Groep (Inderdaad is ook de horeca-exploitant in het Adje-theater!) , Leendert Bikker, directeur van communicatiebedrijf Branson Guevara en Karin Laglas, directielid van OVG (nou. nou, nou da’s onafhankelijk!!). De eerste prijs is een volledig verzorgde dag door Brabant in een auto met chauffeur. De dag wordt geheel door de winnaar zelf ingedeeld. De ontwikkelaars stellen een budget van 1000 euro ter beschikking. Dat bedrag is exclusief auto met chauffeur.

We vragen ons af of de SP met haar anti-Mall campagne haar promotiecaravan voor de trekhaak gaat spannen als TEGENPRIJS!??

En waarom moet er een nieuwe naam komen? Omdat de duiding ‘Mall’ te negatief klinkt. Te Amerikaans en tja, in Amerika hebben die Malls zo’n kaalslag veroorzaakt, zoveel verpaupering en leegstand… daar wil OVG natuurlijk niet mee vergeleken worden. De gemeente Tilburg spendeert tonnen aan allerlei onderzoeken en is dus een soort zakenpartner in de onderzoeksfase. Trekt de gemeente aan de bel nu OVG de verkiezingscampagne voor het referendum al is begonnen? Taal noch teken horen we van die onafhankelijke referendumcommissie of van de wethouders.

Misschien kwestie van timing? Komende maandag moet de gemeenteraad beslissen over de vraagstelling voor het referendum. Er ligt voorstel in de trant van: "Bent u voor of tegen de shopping Mall? " Wedden dat sommige fracties nog met een wijzigingsvoorstel komen?!!  Zoiets als: "Bent u voor of tegen de (door een prijsvraag aan te duiden naam…. Van OVG?"

Hoe zou je zo’n icoon als de T-Mall nu kunnen noemen? DuurzaamCentraal? ModernIcoon? GroenAlternatief? PoortvanTilburg? T-green? Tja, als t zo heet, kan je er toch niet tegen zijn?

De LST vraagt zich dus het volgende af:

  1.Vindt het college dat met deze prijsvraag de beeldvorming rond de Mall niet gemanipeerd wordt?

2. Dat door bekende Tilburgers bij deze prijsvraag te betrekken, de indruk wordt gewekt dat we hier met een positieve ontwikkeling te maken hebben?

3 Dat dit gelet op de onderzoeken 14 criteria op zijn minst verschrikkelijk voorbarig is?

4 Vindt het college niet dat de naam van een mega-project zaak is van het gemeentebestuur van Tilburg en niet van de reclame- afdeling van een commerciële marktpartij?

5 Gaat u als college ook een prijsvraag organiseren waarbij u consumenten in Tilburg als prijs een reis naar de Kleine Aarde aanbiedt om hun ecologische voetafdruk te laten bepalen?

Alle berichten van deze auteur

Reacties

24 reacties op “Grootkapitaal Mall versus trekhaak”

 1. chris avatar
  chris

  En wat vindt de referendumcommissie hiervan?

 2. Peter 1111 avatar
  Peter 1111

  Ik denk dat de hele mall soap eindigt met dat hij gebouwd in Breda, waar ene Els A. wethouder is geworden.

  Geen nood toch voor Tilburg. Wij hebben immers een ronddraaiend huis, een geldverslindende Cityring en een stadscentrum waar een blind paard nog niet wil gaan winkelen.

 3. arjen avatar
  arjen

  Die link naar het BD is na plaatsing van dit artikel komen vervallen.

 4. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  " zonder contact met mij op te nemen, een persbericht over de organisatie uitgebracht, informatie op hun website gezet en gesproken op Omroep Brabant, hetgeen mijn persoon en mijn organisatie ongelooflijk veel schade toebrengt.":

  Arjen, hoop dat je bijvoorbeeld ook Ton Gimbrere even van dit berichtje op de hoogte hebt gesteld??? En wat heeft MIDI Theater nou weer met de Mall te maken? Hou nou eens op met het voortdurend zwart maken van dit initiatief, iedereen heeft het nu wel een keer gehoord.

 5. arjen avatar
  arjen

  @betrokken tilburger
  Ja, zou het betrokken Tilburger? Zou Ton Gimbrere zelf niet weten dat ie in een jury zit?

 6. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  a) dit is toch een aanval op zijn persoon? zeker in de context zoals het hier staat.

  b) ik weet hierbij dus zeker dat jijniets gezegd hebt, en dus zelfde praktijken bezigt als waarvan je anderen beticht. (en die allebei niet zijn goed te keuren!)

  c) leg nou eens uit wat alles wat hierboven staat, met theater Midi te maken heeft?

 7. arjen avatar
  arjen

  @ betrokken tilburger
  leg nou eens uit wat alles wat hierboven staat, met theater Midi te maken heeft?

  Hoezo betrokken tilburger???? Als dank voor al de voordeeltjes inzake de horeca-exploitatie in het Adje-theater bewijst de uitbater toch een wederdienst aan het college en aanverwante marktpartijen door de Mall te promoten? Dat hoef ik toch niet uit te leggen?

 8. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  @ Arjen

  Maar Gimbrere heeft toch geen relaties met de gemeente bij de MIDI? Hij doet ook Willem II, dus daar is die link er ook…

  wat een complottheorie toch?

  BD vanmorgen nog gelezen trouwens?

 9. henk avatar
  henk

  Ja, kijk uit Arjen. Als je in deze gemeente iets signaleert en ter discussie stelt ben je al gauw zelf de 'complottheoreticus'.

 10. Aldert avatar
  Aldert

  Ja maar Henk, we waren het er toch over eens dat dat, althans op TilburgZ, een eretitel is. 🙂

 11. henk avatar
  henk

  Laat ik dan nog maar een stukje complottheorie er hier aan toevoegen.
  Die tekening is geen normale, neutrale tekening. Hij zit vol rare eigenaardigheden. Hoewel de meeste mensen straks met de auto naar die mall gaan zie je nergens een auto. Je ziet alleen maar mensen die te voet zijn gekomen, met de fiets of wellicht zelfs met een zeppelin of een zeilbootje. Ja, de belangrijkste aanvoerroute voor die mall lijkt het water.
  Dat komt tot aan de opgekrulde lippen van de ingang. Frappant is ook de wind. Vlaggetjes waaien naar rechts, terwijl een ballon, vliegers en bootjes juist de omgekeerde windrichting laten zien. Het suggereert een enorme zuigkracht en aantrekkingskracht naar de ingang van de mall. Zelfs de wind lijkt uit alle richtingen daar naar toe te gaan. Staarten van vliegers en ballon wijzen ook die kant op. Het water en de randen van het water leiden de blik nog nadrukkelijker naar die mall-ingang, Daar moet je heen: daar waar die enorme

 12. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Haha, die Henk toch! Fantalyseert toch maar mooi een waterpenis en bijpassende schaamlippen bij elkaar. Zoiets valt de argelozer kijker niet op he. Daar heb je toch een speciaal complotoog voor nodig, denk ik. En dat verhaal over die wind en die aantrekkingskracht, z

 13. Aldert avatar
  Aldert

  Beste Wies, nou, ik heb bovenstaande procedure nauwgezet uitgevoerd, precies zoals jij beschrijft, maar ik krijg alleen maar kinderstemmen te horen die continu reppen over het Midi Theater.

 14. wies van wessem avatar
  wies van wessem

  Je hebt gelijk, maar dat is de b-kant…

 15. Aldert avatar
  Aldert

  De B-kant? Maar een lp heeft toch geen B-kant? Ik snap er niks meer van! Had ik dan de eerste single van de Veulpoepers moeten draaien? 😉

 16. henk avatar
  henk

  nu lukt het wel, maar moet nu weg, probeer later nog wel de oorspronkelijke reactie.

  groeten

 17. henk lubbers avatar
  henk lubbers

  @Henk
  "Die tekening is geen normale, neutrale tekening. Hij zit vol rare eigenaardigheden." Nee, Henk, die tekening is inderdaad geen normale, neutrale tekening. Het is een zogeheten 'artist's impression' en dat is heel normaal bij de presentatie van bouwprojecten die nog niet zijn uitgevoerd (je kunt er immers geen foto van maken).
  Kun je mij trouwens een paar voorbeelden geven van neutrale tekeningen? Volgens mij is een tekening namelijk zelden of nooit neutraal; het is altijd een weergave van de visie van de tekenaar.
  Of bedoel je dat je liever de bouwtekening/blauwdruk had gezien? Dat kan natuurlijk niet, want die is nog lang niet gemaakt…
  Kortom Henk, je bent weer een beetje ver doorgeslagen!

 18. avatar
  Anoniem

  't Is wel een ideaal plaatje hey,….lekker relaxed winkelen, kindjes die bootjes laten varen op een vijvertje terwijl moeder haar aankoop bewondert, …….vogeltjes in de lucht, lekker een ijsje eten bij een ijskraam.
  Te ideaal eigenlijk want shoppen is NOOOOOOOOIT relaxed. Zeker niet als je koopjes jaagt, zeurende kinderen bij je hebt die steeds weglopen omdat ze continu worden afgeleid door alles wat zij zien. En de mannen? Die staan braaf en in alle rust te wachten voor een boetiekje waar vrouwlief weer een truitje probeert te scoren om vervolgens helemaal uit hun dak te gaan als ze de prijs horen van dat modieuze truitje. Haha, wat een ideaal plaatje.

  ok nieuwe naam voor de mall: "stresshonk"

 19. henk avatar
  henk

  Wat er in Tilburg op reclamegebied gebeurt is toch kennelijk moeilijk bespreekbaar. Snel werd ook hier weer de aandacht afgeleid van de feitelijke reclamepraktijken naar degene die er de aandacht op vestigt. De redenering is dan meteen dat niet de toegepaste reclametechnieken dubieus zijn, maar degene die ze signaleert. Alsof dat degene is die de toegepaste reclametrucs bedenkt.

  Al noem je zo'n tekening als hierboven 'Artist impression

 20. arjen avatar
  arjen

  Het is nog erger dan we dachten: In de cie fysiek was ondermeer dit ons verhaal over dat klimaatprogramma: De LST vindt het belangrijk dat er op lokaal niveau een actieprogramma ligt voor het klimaat. Als lokale overheid kan je immers een belangrijke bijdrage leveren. Het is daarom nogal cynisch om aan de ene kant dit programma in de steigers te zetten en aan de andere kant een shopping Mall te willen die jaarlijks miljoenen CO2 uitstotende auto

 21. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ Arjen

  dat is nog me eens een lap tekst grotendeels copypaste uit BD………

  je laatste zin waarin je de woordvoerder vd gemeente quasi neutraal noemt omdat deze aangeeft dat Rijkswaterstaat er vertrouwen in moet heben wil de Mallambitie doorgaan verbaast me. Het is toch vanzelfsprekend dat het uitermate belangrijk is wat of de bevindingen van Rijkswaterstaat zijn?(kennelijk uitvoerig betrokken) En dat je die club mee moet hebben als je eea wilt realiseren?

  Wat mij veel meer verbaasd is dat Rijkswaterstaat nu ineens met dit verhaal naar buiten komt terwijl ze kennelijk al die tijd hun bevindingen en scenario's te berde konden brengen hangende het onderzoek.
  Of het moet zijn dat Rijkswaterstaat buitenspel is gezet. Maar d

 22. arjen avatar
  arjen

  Wat wil je precies realiseren Tine: uitlaatgassen, files, kaalslag onder de Tilburgse middenstand? We laten al die onderzoeken toch niet voor niets doen, Tine? Er komt toch wel echt een onafhankelijk advies? (gelet op de gekleurde prestaties van Goudappel Coffeng blijkbaar niet). In dat kader praat je toch niet over het 'mee krijgen van een partner?'