Geplaatst

Heimwee naar wethouder Janssen

Over de wethouder van Economische Zaken, onnozelheid, naïviteit en de kredietcrisis

Toen we een paar weken geleden in de raadscommissie spraken over de gevolgen van de kredietcrisis voor Tilburg en of het niet wenselijk zou zijn om investeringen in de tijd naar voren te halen antwoordde de wethouder van Economische Zaken, Joost Möller, dat de kredietcrisis alleen maar gold voor mensen die – al dan niet tijdelijk – een tweede huis hebben, die werkloos zijn of dreigen te worden en voor mensen, die aandelen hebben. En verder hoefde niemand zich druk te maken.

 

Ook zei hij: "deze wethouder van Economische Zaken zit overal al bovenop" en "wij trekken er al zo verschrikkelijk hard aan" aangevuld met nog wat lofbetuigingen aan eigen adres. Maar op mijn concrete vraag of hij aan kon geven wat de kredietcrisis betekent voor onze grond- en gebouwenexploitatie en beheer gaf hij geen antwoord. "Onnozel en naïef", heb ik de reactie van de wethouder genoemd, waarop hij antwoordde: "iemand, die mij onnozel en naïef noemt geef ik geen antwoord". Tja, dacht ik toen, lekker makkelijk, als je niet weet waar ’t over gaat! Ik heb het er toen maar bij gelaten want voor mij was het klip en klaar, dat de dossierkennis van deze wethouder niet overhield. Maar wat lees ik enkele dagen later in het Brabants Dagblad? Wethouder Möller knipt samen met de FNV een lintje door. De FNV vraagt om projecten te versnellen omdat een grote ontslaggolf dreigt in de bouw. Nee, zegt wethouder Möller, "in dit land zijn we gebonden aan allerlei procedures en die duren vaak wel erg lang. Veel meer dan een bouwhalletje voor de carnaval iets eerder laten bouwen, kunnen we eigenlijk niet". Wat te denken dan van al die bestemmingsplannen, die al jaren kant en klaar op de plank liggen? Duizenden woningen kunnen, na een verkorte procedure, in de Overhoeken in Berkel-Enschot gebouwd worden. Voor de bedrijventerreinen Loven Noord II en III is de procedure – sinds ca. 2001 – helemaal afgerond. Dus de schop kan wel degelijk in de grond! Door dit tot twee maal toe openlijk te ontkennen vertoont deze wethouder van Economische zaken wel degelijk tekenen van naïviteit en onnozelheid. Zijn voorganger wethouder Janssen zou zeker een beter antwoord gehad hebben!

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

14 reacties op “Heimwee naar wethouder Janssen”

 1. try avatar
  try

  Het (gedwongen) vertrek van deze uitstekende wethouder heeft tevens geleid tot het bedenkelijk lage nivo van het huidige gemeentebestuur.
  Van vlaggeschip tot stuurloze modderschuit met wethouders die niets met de stad hebben, incompetent zijn en zonder overleg hun eigen zin doordrijven. Laten we hopen dat volgend jaar wanneer de kaarten opnieuw geschud worden er mensen met hart voor Tilburg en haar inwoners zitting nemen in de raad en college.
  Kansen voor lijst Smolders en TVP!

 2. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Laat ik voorop stellen dat ik niks heb met de partij CDA. Maar Janssen was wel een man met visie, doorzettingsvermogen en kennis van zaken. Deed (grote) investeringen op basis van onderbouwde logica en met het oog op de toekomst.

  Jammer dat hij zijn werk niet heeft kunnen afmaken en de aasgieren in het huidige college nu er met zijn plannen de eer gaan opstrijken.

  PS. 2010 kan niet snel genoeg komen.

 3. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Tja, dan kom je van de regen in de drup en dan is het krokodillentranen huilen wegens het vertrek van een gedegen wethouder economische zaken.
  Als de TVP op 14 april achter de toenmalige wethouder was gaan staan bij zijn door het College unaniem gesteunde voorstel over het Miditheater zag de wereld er nu anders uit.

  @burgermannetje:
  ik weet niet wie in je in het College als ‘aasgieren’ beschouwd maar in elk geval de helft van de huidige wethouders stond vierkant achter het beleid van dhr.Janssen en probeert daar nog steeds vorm aan te geven.Niet voor niets toonde het vorige College zich solidair toen deze wethouder door het gebrek aan vertrouwen van de oppositie moest vertrekken.
  En overigens: een wethouder maakt niet in zijn eentje de dienst uit: dat doet het College in gezamenlijkheid.

 4. try avatar
  try

  Weet ik Chris, maar de indruk werd gewekt dat er nog ruimte was om in gesprek te gaan.
  Maar goed, er is al veel te veel over Hamming gesproken, straks brengt het ‘m nog voordeel ook 😉

 5. try avatar
  try

  Nou de nachtelijk kap op de Vijfsprong was anders wel degelijk een solo-actie van een wethouder.

 6. chris avatar
  chris

  Nee try.. de kap was een besluit van het hele college. Maar Jan Hamming was het meest enthousiast over de kap.

 7. loes dielissen avatar
  loes dielissen

  Tine,de TVP zat en zit niet in het college, dus kan daar ook geen unanimiteit doorbreken. En in de Raad is de mening en houding van de partij met het grootst aantal zetels, jouw partij dus, het meest bepalend geweest voor het vertrek van deze wethouder en daarna de val van het hele college. De TVP had dat met geen 20 paarden tegen kunnen houden en dat weet jij best! En wat het Miditheater betreft: wij hebben v

 8. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  Maar Loes toch….. als er

 9. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Beste Tine,

  “deze wethouder door het gebrek aan vertrouwen van de oppositie moest vertrekken.”

  Het antwoord op je vraag over de aasgieren geef je zelf (zie hierboven tussen ” “).

 10. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Enige zelfreflectie is jou heel vreemd merk ik wel.

  Je geeft zelf aan dat de oppositie er de oorzaak van was dat Janssen opstapte en het college viel. In de oppositie zitten voor de val de SP en de VVD of wil je me laten geloven dat de TVP en Nel Schoenmakers er verantwoordelijk voor zijn geweest dat er nu een nieuw college zit.

 11. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @burgermannetje

  dat is helder dus.: u bemoemt hiermee de VVD wethouder en de beide SPwethouders tot aasgieren.
  Los van het feit dat ik dit weinig vleiend vind voor stadsbestuurders die zich naar mijn waarmening binnen hun nieuwe competentie een eind in de rondte werken vind ik ook dat je voorzichtig moet zijn met specifieke terminologie richting bestuurlijk verantwoordelijke mensen als 'knettergek, aasgier, NSBer of welke kwalificatie dan ook.

  Morgen staat 'burgermannetje' mogelijk aan het roer en ook hij/zij zal dan wellicht zijn/haar meer dan stinkende best doen iets van de kapiteinsfunctie te maken.Het is naar en vervelend en het komt de verstandhouding onderling niet ten goede als mensen zich uitdrukken in termen als deze om een ander onderuit te halen.

 12. Burgermannetje avatar
  Burgermannetje

  Waar heb ik trouwens de term NSB'er in de mond genomen?

 13. tine van de weyer avatar
  tine van de weyer

  @ burgermannetje

  Of ik nou een tekort heb aan welke reflectie dan ook is voor uw rekening. Maar zover ik heb kunnen nagaan zaten PvdA, CDA en GL in de vorige coalitie. Dwz dat alle andere partijen incl. SP, VVD,TVP,AB,D66 en VSP bij de val van het College in de oppositie zaten. Een oppositie die zich gesteund door de eigen partij van de CDAwethouder zich tegen de eigen wethouder (het College) keerde. Ik ga ervanuit dat al degenen die tegen het voorstel van het College stemden, coalitie/oppositie willens en wetens indirect de val van het College bewerkstelligden Men was allemaal op de hoogte, men wist wat er op stapel stond, van de klok en van de klepel,naast mogelijk bovenste beste bedoelingen waren het vooral de meters boter – en heel wellicht mogelijk veronderstelde maar wellicht naieve – goede bedoelingen die de pan uitrezen.
  Ik kan er in elk geval – hoe ik het ook wend of keer een half jaar later werkelijk met de pet niet bij dat het CDA deze man,die niet alleen het volledige vertrouwen had van het voltallige college maar ook van alle economische partners in Midden-Brabant, op deze manier en op dit dossier heeft laten vallen.

  Als ik enkele krachttermen achter elkaar zet (zoals je hierboven aanhaalt) is dat alleen bedoeld als illustratie van wat sommige (landelijke en lokale) politici de afgelopen maanden vanuit de onderbuik zoal naar hun hoofd geslingerd krijgen.

  Beste Burgermannetje, naar mijn stellige overtuiging zouden we daar met zijn allen misschien wat voorzichtiger in kunnen worden: in het gebruik van krachttermen, aantijgingen of beledigingen om ons gelijk te halen.

  C'est tout.

 14. betrokkentilburger avatar
  betrokkentilburger

  Volgens mij zit de enige die verantwoordelijk kan worden gehouden voor de val van het college nu in Breda op het pluche…

  Deze mevrouw die 2 jr geleden nog “Thuis in Tilburg” als motto had, voelt zich schijnbaar ook in Breda nogal op haar gemak.

  En wie is nu het grote voorbeeld binnen het CDA? Maarten niet, die gaf al op Tilburgz aan geen hart te hebben voor de politiek, maar liever angstig bij de Rabobank de boekhouding te doen.

  Wie dan???? Ik denk dat CDA Tilburg zich volgend jaar drie keer achter de oren krapt… En net als Loes Dielissen hier op Tilburgz.nl zal gaan zeggen… “Heimwee naar wethouder Janssen”

  Alleen helaas, die kans is voorlopig verspeeld… Janssen zit in Oisterwijk, en wij hebben een CDA zonder leider. Want hoop dat de rest van de fractie genoeg zelfkennis heeft, en dit ambt aan zichzelf voorbij zal laten gaan.

  Op zoek naar nieuw talent dus???