Geplaatst

Tilburg, Tuinen, Triest

In de commissievergadering Economie op maandag 27 augustus is gesproken over het oprichten van een antiverloederingsmaatschappij. Een zelfstandig bedrijf, dat vervallen en slecht onderhouden panden in de Binnenstad gaat opkopen en daarna opknappen. Prima initiatief, vinden wij, maar doe dan ook iets aan de verloederde panden in het buitengebied. Onderstaande brief, gericht aan het college en – enigszins cynisch – aan de wedstrijdcommissie Tilburg Tuinen, ontvingen wij van een buitengebiedbewoner. Jammer, dat de inzendingstermijn inmiddels gesloten is! Niet dan?

Beste wedstrijdcommissie Tilburg Tuinen,

Deze brief wilde ik al een lange tijd geleden schrijven, maar nu jullie me via TV en krant hiervoor uitnodigden, wil ik graag van deze gelegenheid gebruik maken.

Zoals jullie waarschijnlijk weten, liggen bij boerderijen vaak mooie, goed onderhouden tuinen. Echter zoals vaker geeft ook hier de gemeente Tilburg het verkeerde voorbeeld. De gemeente heeft in Tilburg Noord en Oost diverse boerderijen opgekocht. In één geval werd deze met transportvergunning doorverkocht aan een transportbedrijf, hoewel dit bedrijf natuurlijk gewoon op een industrieterrein moet zitten (Quirijnstokstraat). In andere woningen worden burgers geplaatst, welke niet thuis horen in het agrarisch bestemmingsplan. Een kaasboer in Udenhout mocht evenwel zijn bedrijfswoning niet verkopen aan burgers. In weer andere boerderijen biedt de gemeente onderdak aan criminelen voor een XTC-lab en hennepkwekerijen; op weer andere plaatsen zorgt het gemeentelijk voorbeeld voor rattenoverlast.

En dan nu aan komen zetten met een tuinenwedstrijd; de gemeente Tilburg wil meedoen met de verkiezing Groenste stad van Nederland. Ik las dat er tot nu toe weinig reacties waren, daarom wil me hierbij aanmelden voor alle categorieën; voortuinen, achtertuinen, bedrijventuinen. Hiervoor heb ik een selectie gemaakt uit de boerderijen van de gemeente Tilburg. Ik heb er een 6-tal uitgekozen, welke voldoen aan het belangrijkste criterium, ze hebben namelijk zeer veel groen, meest brandnetels en distels. Sommige van deze panden hebben zoveel groen dat je de boerderij bijna niet meer ziet staan. Drie van deze woningen staan aan de Stokhasseltlaan. Vanaf de Noord-Oosttangent kom je hier Tilburg Noord binnenrijden, dat toch al geen geweldige naam heeft. De gemeente Tilburg doet zijn best om hier een steentje aan bij te dragen, de eens mooie boerderijen en bungalows hebben ze helemaal laten verloederen en voldoen nu aan de criteria voor een achterbuurt: gebouwen niet onderhouden, paarden en auto’s in de voortuin etc. De andere 3 juweeltjes(!) vindt u in de Moerstraat (voorheen fam. Vromans), in de Bundersestraat (voorheen familie Versteijnen) en in de Hazenest (voorheen fam. Kluijtmans). Een klein stukje geschiedenis van deze panden; dit waren voorheen woningen en bedrijven met prachtige tuinen; helaas heb ik geen oud beeldmateriaal ter beschikking. Eén voor één werden ze gekocht door de gemeente, om ze vervolgens één voor één te laten verloederen.

Gemeente Tilburg, schaam je diep om zo’n wedstrijd uit te schrijven en deel te nemen aan een landelijke wedstrijd. Gooi alle panden plat of geef ze een bestemming en laat na Tilburg Noord ook nog niet eens het buitengebied van Tilburg-N verder verloederen.

Voor de zoveelste keer: GEMEENTE TILBURG GEEF EENS EEN HET VOORBEELD EN MEET MET ÉÉN MAAT!!!!

Op het moment dat ik onderstaande foto’s maakte, trof ik ook nog een vrachtwagen aan van de gemeente Tilburg met de opbeurende tekst ‘verrijkjewijk.nl’. Nou, gemeente Tilburg, maak dat maar eens waar!

Ik ben geboren en getogen in het Tilburg-Noord, vroeger ‘de Heikant’. De laatste tijd schaam ik me voor mijn herkomst en mijn huidige woonomgeving, ondanks dat mijn ouders zeer nette hard werkende boerenmensen waren.

Ik las in de krant dat ook het Brabants Dagblad deel uitmaakt van deze wedstrijd. Moet ik deze foto’s aan hen en de landelijke wedstrijd Entente Florale doorsturen of gaat dit via de gemeente Tilburg?

Mochten jullie of de landelijke commissie behoefte hebben aan een persoonlijke rondleiding in het buitengebied, dan wil ik hier graag tijd voor vrij maken. Zoals reeds aangegeven zijn sommige woningen heel moeilijk meer te vinden.

Ik zie de uitslag van de wedstrijd met veel vertrouwen tegemoet.

Groene groeten, een bewoner uit Tilburg Noord.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “Tilburg, Tuinen, Triest”

 1. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Deze tuinen verdienen de eerste prijs.
  Het teruggeven aan de natuur van deze lapjes cultuurgrond met vele exoten en ander vreemd genetisch materiaal, is een goede zaak. De brandnetels zijn het gevolg van de voorafgaande overbemesting. Ze verdwijnen vanzelf als de grond weer als vanouds arm is. Misschien keren de keuterboeren dan ook weer terug en is er weer symbiose met de omringende natuur.

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  als je die T meermaals inknipt krijg je een hark
  die t-hark deel je gratis uit om mensen te stimuleren een tuin te gaan aanleggen/onderhouden